Μάρτιος 16, 2013.
Νέα αποδεικτικά στοιχεία ενισχύουν την άποψη ότι ο αραβόσιτος έπαιξε σημαντικό ρόλο στον αρχαίο πολιτισμό του Περού, πριν από 5.000 χρόνια.
Τα δείγματα που ελήφθησαν από καταγεγραμμένα υπολείμματα σε λίθινα εργαλεία και απολιθωμένα κόπρανα, υποδηλώνουν ότι υπήρχε δραστήρια καλλιέργεια τροφίμων, επεξεργασία και τροφής, δίνοντας υπόβαθρο στη θεωρία ότι η κοινωνία των αρχαίων Άνδεων ήταν γεωργική.
Η μελέτη του ανθρωπολόγου Τζόναθαν Χάας από το Μουσείο Field του Σικάγου, λέει ότι «Αν κοιτάξει κανείς την προέλευση των πολιτισμών σε όλον τον κόσμο- από την Αίγυπτο έως την Κίνα και την Ινδία- θα διαπιστώσει ότι όλοι βασίζονται στη γεωργία».
Ο Δρ Haas δήλωσε ότι τα δείγματα τα οποία ελήφθησαν από τις περιοχές μελέτης ήταν απαράμιλλα, συμπεριλαμβανομένων και των δεδομένων από άλλους επιστήμονες ερευνητικών κέντρων.
Η ερευνητική ομάδα εξέτασε 14 λίθινα εργαλεία που χρησιμοποιούνταν για την κοπή, το ξύσιμο, το λιάνισμα και την άλεση, τα οποία χρονολογήθηκαν με τη μέθοδο του ραδιενεργού άνθρακα από το 2090 έως το 2540 π.Χ.
Ένδεκα από τα 14 εργαλεία ήταν κύρια ή για αποκλειστική χρήση επεξεργασίας σπόρων αραβόσιτου, αφού διαπιστώθηκε η ύπαρξη άμυλου στις επιφάνειές τους καθώς και φυτόλιθους (Phytoliths- ορυκτές εκκρίσεις από το φυτό).
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης δείγματα από γλυκοπατάτα και άμυλο από σπόρους φασολιών, η διαπίστωση έγινε σε 62 δείγματα «coprolites»[ Κοπρόλιθοι- απολιθωμένα κόπρανα], από τα οποία τα 34 ήταν ανθρώπινα δείγματα.
Το 68% των δειγμάτων περιείχαν κόκκους άμυλου αραβοσίτου που ήταν η δεσπόζουσα πηγή άμυλου στη δίαιτα της εποχής εκείνης.
Ο Δρ Χάας παρατηρεί:
«Οι θαλάσσιοι πόροι ήταν σημαντικοί, δεδομένου ότι ήταν η κύρια πηγή των πρωτεϊνών τους, όμως, σε κάθε έναν από αυτούς τους κοπρόλιθους, υπήρξε ωστόσο κατά μέσο όρο, ένα ποσοστό υπολειμμάτων σαρδέλας , αλλά, αυτή δεν ήταν η κύρια διατροφή, αποτελούσε καρύκευμα.
Αντίθετα, βρέθηκαν καλαμπόκια, φασόλια, γλυκοπατάτες και μια σειρά από άλλα πράγματα στη διατροφή- στα οποία βασιζόταν η γεωργική κοινωνία».
Πρόσθεσε, ακόμη, ότι ένα ζωντανό σύστημα γεωργίας οδηγούσε σε πλεόνασμα των τροφίμων, επιτρέποντας στους ηγέτες της κοινωνίας να προσελκύσουν ξένους στην περιοχή και να τους εξουσιάζουν.
Η ερευνητική ομάδα του Τζόναθαν Χάας θα σημειώσει:
«Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου άρχισε η εγκατάσταση των μεγαλύτερων κοινοτήτων και για πρώτη φορά άρχισε να εμφανίζεται η μνημειακή αρχιτεκτονική στην περιοχή. Όσο μεγαλύτερη ήταν η ανάπτυξη της γεωργίας τόσο πιο έντονα είναι τα θρησκευτικά χαρακτηριστικά που παρουσιάζονται στις Άνδεις και αυτό εκδηλώνεται μέσα από τα αρχαιολογικά ευρήματα».
--
BBC News
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.