Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Όταν τα χέρια μας είναι 'βαριά' και πρησμένα

                                   alt


Τα "βαριά χέρια" είναι από τα πιο συνήθη παθολογικά συμπτώματα του σύγχρονου ανθρώπου. Το πρόβλημα διογκώνεται σήμερα και προσβάλλει νεαρότερες ηλικίες συγκριτικά με το παρελθόν.Το αίσθημα βάρους, ενδέχεται να συνοδεύεται από αδυναμία, κράμπες, πόνο, πρήξιμο, διαταραχή στο χρώμα του δέρματος.

 Η φυσιολογική λειτουργία των άκρων προϋποθέτει καλή μυϊκή ισχύ, καλή λειτουργία των οστών και των αρθρώσεων, καλή λειτουργία των νεύρων, επάρκεια αιματικής ροής, φυσιολογική τροφοδοσία μέσω του αίματος με οξυγόνο θρεπτικά συστατικά και ιχνοστοιχεία και καλή λειτουργία του εγκεφάλου και των νευρικών οδών που δίνουν την εντολή της κίνησης και της ισορροπίας.
Τα βαριά χέρια, ως σύμπτωμα, μπορεί να συνδέεται:
1. Με παράγοντες της καθημερινότητας που επιβαρύνουν τα άνω άκρα
Η καθιστική ζωή, η κακή στάση, η παχυσαρκία, η άσκηση που δεν πραγματοποιείται σωστά, η κακή διατροφή, τα σοβαρά τραύματα στα άνω άκρα, το κάπνισμα, ορισμένα φάρμακα είναι παράγοντες της καθημερινότητας που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση του προβλήματος.
alt
















2. Με ορισμένα οργανικά νοσήματα
Τα πιο συχνά νοσήματα που προκαλούν αδυναμία στα άκρα διακρίνονται σε:
●   Συστηματικά νοσήματα (π.χ. ορμονικές διαταραχές, αναιμία, διαβήτης)
●   Νοσήματα στην περιοχή των άνω άκρων αυχένα (π.χ. μυασθένεια, αυχενικό σύνδρομο, κακή κυκλοφορία)
●   Νευρολογικά και ψυχιατρικά νοσήματα (π.χ. σκλήρυνση κατά πλάκας, εγκεφαλικό απόστημα, κατάθλιψη)Τα νοσήματα αυτά εντοπίζονται κατά την διάρκεια της σωστής παθολογικής εξέτασης.
Άμεση ιατρική παθολογική εξέταση (εντός ημιώρου) από την οξεία εμφάνιση του συμπτώματος απαιτείται όταν:
alt●   Υπάρχει υψηλή πιθανότητα για εξελισσόμενο αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Υψηλή πιθανότητα υπάρχει όταν υπάρχει παράλληλα αιφνίδια απώλεια της αίσθησης ή της κίνησης (για παράδειγμα ο πάσχων δεν αισθάνεται το άγγιγμά μας στο πάσχον μέρος του σώματος ή δεν μπορεί να το κινήσει). Η αμερικανική ένωση εγκεφαλικών επεισοδίων έχει προτείνει ένα αδρό μπούσουλα δοκιμασιών για το ευρύ κοινό και τον πολίτη που συνοδεύει τον πάσχοντα, ο οποίος είναι εύκολο να απομνημονευτεί. Παρά τις ατέλειες της δοκιμασίας (δεν περιλαμβάνονται ορισμένα συμπτώματα), εάν μία ή περισσότερες από τις δοκιμασίες είναι θετική, η ιατρική παρέμβαση πρέπει να γίνει εντός ημιώρου από την έναρξη των συμπτωμάτων. Οι δοκιμασίες πρέπει να γίνονται οπωσδήποτε από τους συνοδούς διότι ο πάσχων από εξελισσόμενο αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο πάσχει συχνά από νοσοαγνωσία υποβαθμίζοντας το πρόβλημά του.
Η δοκιμασία ανύψωσης των άκρων γίνεται ως εξής: Λέτε στον πάσχοντα να κρατήσει τα χέρια σε θέση πρότασης και στο ίδιο ύψος επί τέσσερα λεπτά. Στη συνέχεια το με τον πάσχοντα ξαπλωμένο του λέτε να υψώσει και να κρατήσει τα πόδια σε θέση δέκα εκατοστών από το έδαφος επί τέσσερα λεπτά. Εάν το χέρι ή πόδι δεν μπορεί να κρατηθεί στο ύψος που έχει τοποθετηθεί και πέφτει η δοκιμασία είναι θετική και υπάρχει ένδειξη ταχείας ιατρικής εξέτασης.
●   Υπάρχουν συνοδά συμπτώματα (π.χ. πόνος τοπικό πρήξιμο δύσπνοια) διότι μπορεί να πρόκειται για έμφραγμα ή επικίνδυνη αγγειακή απόφραξη.
Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος

ΠΗΓΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα