Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020

Υψώματα Γκολάν: Ανακαλύφθηκε ελληνική επιγραφή σε λίθο που καθόριζε τα όρια των δήμων

 


Οκτώβριος 28, 2020.

Στην διάρκεια σωστικών ανασκαφών ενός πανδοχείου των Μαμελούκων του 14ου αιώνα,  κοντά σε ισραηλινό στρατόπεδο στη Νάφα, ανακαλύφθηκε ένας λίθος ο οποίος με χαραγμένες λέξεις στην ελληνική γλώσσα καθόριζε τα όρια μεταξύ δύο κοινοτήτων.

 Το αξιοσημείωτο είναι, όπως αναφέρει η ισραηλινή «The Times of Israel» ότι στην ελληνική επιγραφή, 1700 ετών, αναφέρεται μια ονομασία η οποία και σήμερα χρησιμοποιείται στην περιοχή.


Ο λίθος οριοθέτησης αναφέρει την Αματίρα (σημερινή Αματίγια) αναφέρει η υπεύθυνος αρχαιολόγος  της ανασκαφής Γιαρντιένα Αλεξάντρ.

Η ίδια θα επισημάνει ότι «υπάρχουν πολλοί λίθοι οριοθέτησης των διοικήσεων στην περιοχή που αναφέρονται ονομασίες τις οποίες δεν γνωρίζουμε. Ωστόσο, αυτός ο λίθος οριοθέτησης θα μπορούσε να χρησιμεύσει για τη διευκρίνηση των άλλων που έχουν βρεθεί ώστε να μας βοηθήσει στην ιστορική και γεωγραφική ανοικοδόμηση των οικισμών στη διάρκεια των αιώνων».


Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αρχής Αρχαιοτήτων του Ισραήλ,  η ελληνική επιγραφή ανάγεται στη βασιλεία του Ρωμαίου αυτοκράτορα Διοκλητιανού, γύρω στο 300 μετά Χριστό.

Η ελληνική γλώσσα την εποχή αυτή, μετά αιώνες της ρωμαϊκής κατάκτησης, ήταν η κύρια γλώσσα και σε αυτήν την περιοχή.

«Οι εγχάρακτοι λίθοι οριοθέτησης τοποθετούνταν στα διοικητικά όρια των οικισμών, με σκοπό το διαχωρισμό των περιοχών για την είσπραξη φόρων», σημειώνει η αρχαιολόγος.

«Συνήθως, τα αρχαία ονόματα διατηρούνται ως αποτέλεσμα της συνέχειας του οικισμού που διατηρεί τα αρχαία ονόματα από γενιά σε γενιά… Ο λίθος οριοθέτησης ενισχύει την πιθανότητα να διατηρηθούν ονόματα αρχαίων οικισμών για πολλές γενιές, ακόμη και όταν δεν συνέβαινε το ίδιο με τη συνέχεια του οικισμού», δήλωσε ο ισραηλινός αρχαιολόγος Δρ Ντάνι Σιόν και ο καθηγητής  Χάιμ Μπεν Δαβίδ από το Ακαδημαϊκό Κολλέγιο Κίνερετ, οι οποίοι παρουσίασαν την επιγραφή.

Ο λίθος με την ελληνική επιγραφή  βρέθηκε ως μέρος του πανδοχείου των Μαμελούκων της Παλαιστίνης, που χρησιμοποιήθηκε ως δομικό στοιχείο.

 © mikres-ekdoseisΓιῶργος  Ἐχέδωρος

mikres-ekdoseis

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα