τορπιλοβόλο 11 |
γράφει ο Στυλιανός Πολίτης (αντιναύαρχος ε.α.)
Νοέμβριος 1912, και ο Α’ Βαλκανικός πόλεμος βρισκόταν σε εξέλιξη. Οι στρατιώτες μας με πρώτο το γενναίο Στρατηλάτη Διάδοχο Κωνσταντίνο, σκορπούσαν τη λευτεριά. Αρχίζοντας με την εξόρμηση τους στις 5 Οκτωβρίου προς την Ελασσόνα είχαν προχωρήσει μαχόμενοι ηρωικά στις διαβάσεις Ολύμπου - Καμβουνίων και στις 9 Οκτωβρίου είχαν κατανικήσει την Τουρκική Στρατιά στο Σαραντάπορο. Στις 17 Οκτωβρίου ο Στρατός μας είχε προελάσει μέχρι τα Γιαννιτσά όπου σε μια επική μάχη η δόξα τον είχε στεφανώσει και πάλι νικητή. Στις 26 Οκτωβρίου είχε ελευθερωθεί η Θεσσαλονίκη. Μέχρι τις 10 Νοεμβρίου, οι Ελληνικές Δυνάμεις είχαν επεκτείνει την κυριαρχία τους από τη λίμνη Δοϊράνη μέχρι τον ποταμό Στρυμόνα. Το ίδιο επιτυχείς ήταν και οι επιχειρήσεις στο Δυτικό Θέατρο, όπου οι ηρωικοί μαχητές της ξηράς είχαν προελάσει παράλληλα προς τον Άραχθο και είχαν απελευθερώσει μέσα στον Οκτώβριο το Γρίμποβο, τη Φιλιππιάδα και τη Πρέβεζα. Η πολύνεκρη μάχη που είχε κρατήσει από 23 έως 26 Οκτωβρίου στα Πέντε Πηγάδια είχε αναγκάσει τους Τούρκους να συμπτυχθούν νικημένοι στα Γιάννενα. Σε αυτή τη φάση, και αφού είχε ελευθερωθεί πια η Θεσσαλονίκη, ο Διάδοχος βρισκόταν πάλι στην πρώτη γραμμή πολιορκώντας το οχυρό Μπιζάνι που αντιστεκόταν σθεναρά εμποδίζοντας την προέλαση για τα Γιάννενα.
Ο Στόλος μας με Ναύαρχο τον Παύλο Κουντουριώτη έπλεε «μεθ’ ορμής ακαθέκτου» στο Αιγαίο σπέρνοντας τον τρόμο στον εχθρό. Παράλληλα, τα ναυτικά μας αγήματα απελευθέρωναν ένα – ένα τα σκλαβωμένα νησιά μας. Δεν ήταν όμως μόνο αυτά τα κατορθώματα! Στις 18 Οκτωβρίου το Τορπιλοβόλο 11 με Κυβερνήτη τον Υποπλοίαρχο Νικόλαο Βότση είχε καταφέρει να εισχωρήσει στον Τουρκοκρατούμενο Λιμένα Θεσσαλονίκης, να τορπιλίσει και να βυθίσει ένα από τα μεγαλύτερα Τουρκικά πολεμικά, τη Θωρακοβαρίδα FETIHY BOULEND. Στη συνέχεια το μικρό αυτό πλοίο τόλμησε να βομβαρδίσει το Τουρκικό φρούριο του Καραμπουρνού στην είσοδο του Θερμαϊκού, προκαλώντας του σημαντικές καταστροφές.
Ενώ όλος ο κόσμος μιλούσε με θαυμασμό γι΄ αυτόν που τον αποκαλούσαν τώρα «νέο Κανάρη» και οι άλλοι κυβερνήτες των πολεμικών μας ήθελαν να πετύχουν ανάλογα ή μεγαλύτερα κατορθώματα. Όπως ο Υποπλοίαρχος Περικλής Αργυρόπουλος, Κυβερνήτης του Τορπιλοβόλου 14. Αυτός ο ορμητικός και γενναίος Αξιωματικός είχε γεννηθεί στην Αθήνα το 1876 και είχε αποφοιτήσει από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 1896. Ο μικρότερος αδελφός του, Κίμων Αργυρόπουλος, επίσης Αξιωματικός του Ναυτικού, είχε γράψει ήδη σελίδες δόξας σαν Μακεδονομάχος Αρχηγός Σώματος. Δεν ήταν δυνατόν αυτός να υστερήσει. Το γεγονός ότι ήδη είχε πολεμήσει γενναία στις επιχειρήσεις της Κρήτης με το Θωρηκτό Ύδρα το 1897 και είχε συμβάλει τον περασμένο Οκτώβριο σαν Κυβερνήτης του Τορπιλοβόλου στην απελευθέρωση του Αγίου Ευστρατίου δεν ήταν αρκετό. Ήταν κάτι πολύ λίγο γι’ αυτόν. Η δόξα του Βότση «ούκ έα αυτόν καθεύδειν».