Ο Λάμπρος Ευταξίας, το 1920 στις Κάννες. Φωτογραφία από Ε.Λ.Ι.Α.
Από την Δώρα Στρουμπούκη για το «Έγκλημα και Τιμωρία»
Πρωτοφανής στα εγκληματολογικά χρονικά της Ελλάδας, υπήρξε η ομηρία του νεαρού βουλευτή –και μετέπειτα προσωπικού φίλου του Κωνσταντίνου Καραμανλή– Λάμπρου Ευταξία, από κρατούμενο των φυλακών Συγγρού.
Στις 18 Απριλίου του 1936, λίγους μήνες πριν ο Πρωθυπουργός Ιωάννης Μεταξάςαποφασίσει ότι η Βουλή ήταν άχρηστη και κηρύξει στρατιωτικό νόμο στη χώρα, ολόκληρη η Αθήνα αναστατώθηκε από τα νέα που έρχονταν από τις φυλακές Συγγρού: κρατούμενος των φυλακών είχε αιχμαλωτίσει τον βουλευτή Λάμπρο Ευταξία και απειλούσε να τον σκοτώσει και να σκοτωθεί κι αυτός, αν δεν απαλασσόταν από το υπόλοιπο της ποινής του.
Όπως γρήγορα μαθεύτηκε, ο ισοβίτης, κρατούμενος για φόνο, Παναγιώτης Μαρίνος, αφού με δόλο κατάφερε τον βουλευτή να πάει στις φυλακές για να μιλήσουν, κλείστηκε μαζί του σε ένα δωμάτιο και υπό την απειλή περιστρόφου, απειλούσε θεούς και δαίμονες αν δεν έρχονταν μέσα σε λίγες ώρες, υπογραμμένη απο τον βασιλιά – η χάρη για το υπόλοιπο της ποινής του.
Ο δασοκόμος Παναγιώτης Μαρίνος όπως απεικονιζόταν στην υπηρεσιακή του ταυτότητα.
ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΜΑΡΙΝΟΣ – Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Το μεσημέρι της 17ης Σεπτέμβρη του 1929 ο Παναγιώτης Μαρίνος, σκότωσε στην είσοδο του υπουργείου Γεωργίας- που τότε βρισκόταν στην οδό Φιλελλήνων – και εν μέσω περαστικών, τον Πέτρο Μαρκόπουλο, διευθυντή της δασονομικής υπηρεσίας και τονΜιχαήλ Δαβερώνη, γενικό επιθεωρητή της δασονομικής υπηρεσίας, πυροβολώντας τους τρεις φορές.
Αμέσως ο δράστης άρχισε να τρέχει για να ξεφύγει αλλά άρχισαν να τον καταδιώκουν οι περαστικοί, καθώς και κάποιοι αστυφύλακες που βρίσκονταν εκεί κοντά. Κατευθύνθηκε προς το Ζάππειο, και τελικά συνελήφθη μπροστά στο άγαλμα του Δισκοβόλου στην έξοδο του Ζαππείου, απο τον αστυφύλακα Γκανά. Ο Μαρίνος, όταν ο Γκανάς ήταν ο μόνος που έμεινε να τον καταδιώκει, σήκωσε το χέρι του για να τον πυροβολήσει, αλλά ο αστυνομικός πιο γρήγορος, τον χτύπησε με το γκλομπ στο χέρι, του έφυγε το περίστροφο, και έτσι τον συνέλαβε.
Εν τω μεταξύ, ο πυροβοληθείς στο ινιακό οστό, από απόσταση δυο μέτρων Μαρκόπουλος, αφού η σφαίρα πέρασε το κεφάλι και βγήκε απο το στόμα, πέθανε εκεί στο πεζοδρόμιο. Ο δε Δαβερώνης γυρίζοντας να δει τι συνέβαινε, έφαγε δυο σφαίρες στο στήθος. Αμέσως οι περαστικοί τον μετέφεραν στο παρακείμενο φαρμακείο του Μαρινόπουλου για τις πρώτες βοήθειες, μετά στον Σταθμό Πρώτων Βοηθειών αλλά στη διαδρομή πέθανε και αυτός.