Σάββατο 1 Αυγούστου 2020

Παρουσίαση περιστατικού λοίμωξης COVID-19. Πρώτο περιστατικό

Συγγραφείς: Ιατρός Μαχμούντ Αμπντελρασούλ (Τμήμα Εσωτερικής Παθολογίας*), Ιατρός Αγγελική Χασουράκη (Τμήμα Εσωτερικής Παθολογίας*), Ιατρός Χαράλαμπος Θάνος (Τμήμα Εσωτερικής Παθολογίας*).
Ακτινογραφία θώρακος και CT: Δρ. Εμμανουέλα Τσαταλού (Διευθύντρια, Τμήμα Ακτινολογίας*)
Σχόλιο και επίβλεψη: Δρ. Ιωάννης Μπαραμπούτης (Διευθυντής ΕΣΥ, Τμήμα Εσωτερικής Παθολογίας*)
*Νοσοκομείο της Θείας Πρόνοιας «Η Παμμακάριστος» (Κέντρο αποκλειστικής νοσηλείας ασθενών με COVID-19), Αθήνα, Ελλάδα
Παρακαλώ αποστέλλετε όλα τα σχόλια και τις ερωτήσεις σας στον Δρ. Ιωάννη Μπαραμπούτη (ioannisbaraboutis@gmail.com).

Παρουσίαση του Περιστατικού:

Πρόκειται για έναν 63χρονο ασθενή, ο οποίος ανέφερε οξεία έναρξη συμπτωμάτων 9 ημέρες πριν από την εισαγωγή του σε νοσοκομείο. Συγκεκριμένα, είχε πυρετό έως 39 οχωρίς ρίγος, με συνοδή αλλοίωση της αίσθησης της γεύσης και υποσμία. Δεν ανέφερε δύσπνοια, κεφαλαλγία, φαρυγγαλγία, ναυτία, έμετο ή και διάρροια. Ως εκείνη την στιγμή, συνέχισε να είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό.

«ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗΣ» - ΘΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ (Μέρος Τέταρτο)

Το Σύνδρομο της Στοκχόλμης: Όταν το θύμα υπερασπίζεται τον θύτη

4.1 Ψυχοσύνθεση του θύματος

Η συναισθηματική κακοποίηση ή η απειλή της βλάβης αποτελεί απειλή για την φυσική επιβίωση. Η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών περιλαμβάνει την σωματική και την συναισθηματική κακοποίηση που απειλεί την ψυχολογική επιβίωση ενός παιδιού και σε ορισμένες περιπτώσεις την φυσική του επιβίωση (Berliner, & Conte, 1990). 
Τα ενήλικα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης σε παιδική ηλικία στην μελέτη του Jülich (2005) ανέφεραν ότι είχαν βιώσει απειλές με πολλούς διαφορετικούς τρόπους - σωματική, σεξουαλική, απόσυρση της αγάπης, απειλές ότι οι άνθρωποι που αγαπούσαν ενδέχεται να βλαφτούν ή τα κατοικίδια τους να υποστούν βλάβη. Ένα άτομο που απειλείται αντιλαμβάνεται την καλοσύνη διαφορετικά από ένα άτομο που δεν έχει απειληθεί, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στην παύση της βίας που βιώνουν οι κακοποιημένες γυναίκες (Jülich, 2005).

Σωματικές και ψυχικές επιπτώσεις που βιώνει ο ασθενής με καρκίνο και νοσηλευτικές παρεμβάσεις - Τα συναισθήματα ενός ατόμου που βιώνει τις επιπτώσεις του καρκίνου (Μέρος Τέταρο)

ΤΡΙΤΟ ΜΕΡΟΣ: ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ
 Ο καρκίνος & οι επιπτώσεις του στην ψυχική υγεία...!
3.1. ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ – ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ
Όταν πρόκειται να διεξαχθεί μία ποιοτική έρευνα, πρέπει να υπάρχει και ένα ερευνητικό ερώτημα. Η ποιοτική έρευνα καθορίζεται από το προσωπικό ενδιαφέρον του ερευνητή, καθώς και από το την επικαιρότητα, την διερεύνηση του ζητήματος καθώς και τον τρόπο  που πρέπει να προσεγγιστεί το θέμα. Έτσι και στην δική μου έρευνα, οι παράγοντες αυτοί με ώθησαν στην συγκεκριμένη μελέτη περίπτωσης (Hichcock, 1989). 
Ο λόγος για τον οποίο έχω επιλέξει το συγκεκριμένο θέμα να μελετήσω στην πτυχιακή μου εργασία, ήταν η εμπλοκή μου, κατά την πρακτική μου άσκηση στην ογκολογική κλινική, όπου ένιωσα έντονα την δυσαρέσκεια των ατόμων, οι οποίοι πάσχουν από καρκίνο και βιώνουν τις επιπτώσεις του.

Φλεγμονώδεις σπασμοί σε ένα παιδί: αιτίες, συμπτώματα, πρώτες βοήθειες - Νόσων και καταστάσεων - 2020


Κατά τον υψηλό πυρετό, ενδέχεται να εμφανισθούν εμπύρετοι σπασμοί σε ένα παιδί. Αυτή είναι μια παθολογική κατάσταση που συχνά συνοδεύει την υπερθερμία. Οι απροετοίμαστοι γονείς, που αντιμετωπίζουν ένα παρόμοιο φαινόμενο, έρχονται σε κατάσταση σοκ. Ωστόσο, τα ψίχουλα χρειάζονται επείγουσα βοήθεια! Η καθυστέρηση σε μια τέτοια κατάσταση είναι θανατηφόρα.

Image

Ποιες είναι οι εμπύρετες κρίσεις;

Για να παρέχετε πρώτες βοήθειες, πρέπει να καταλάβετε τι έχετε να κάνετε. Οι επιληπτικές κρίσεις σε ένα παιδί είναι επιθέσεις που προκύπτουν από υψηλό πυρετό, συνήθως περισσότερο από 38 μοίρες. Αυτό το φαινόμενο είναι χαρακτηριστικό των παιδιών ηλικίας κάτω των 6 ετών που δεν είχαν ποτέ προκλητικά σπασμούς πριν.
Η θεραπεία μιας τέτοιας πάθησης εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τη διάρκεια της. Εάν οι εμπύρετες κρίσεις σε ένα παιδί δεν διαρκούν περισσότερο από 15 λεπτά, τότε τα ψίχουλα είναι απαραίτητα:

Των συμβουλών το μέτρο ή τα «φράγκα» στους ημέτερους.














Έχουμε τονίσει πάρα πολλές φορές ότι το σύστημα εκπαίδευσης – εξέτασης των υποψηφίων οδηγών στη χώρα μας είναι αναχρονιστικό και ξεπερασμένο, είναι σάπιο και βρόμικο που δεν παίρνει εξωραϊσμό αλλά μόνο κατάργηση.
Έχουμε καταθέσει πλήθος προτάσεων, που τις μισές να εφάρμοζαν οι κατά καιρούς κυβερνώντες θα είχαμε απαλλαγεί από όλα αυτά τα άχρηστα που ταλαιπωρούν τους πολίτες αυτής της χώρας και που έχουν άμεση επίπτωση στην οδική ασφάλεια.
Μάλλον όμως κάνουμε λάθος!

Θερμοπληξία: Μια συχνή αιτία θανάτου για τα μικρά παιδιά


Μπορεί να μην είναι η πιο συχνή αιτία θανάτου, ωστόσο η θερμοπληξία είναι μία από τις πολλές αιτίες θανάτου για μικρά παιδιά που βρίσκονται για αρκετή ώρα σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα, όταν ο καιρός είναι ζεστός.
Όπως αναφέρει ο μεγαλύτερος Οργανισμός Οδικής Ασφάλειας στις Η.Π.Α. που τελεί υπό την Αιγίδα του Αμερικανικού Υπουργείου Μεταφορών, η National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA), από το 1998 έχουν χάσει τη ζωή τους από θερμοπληξία περισσότερα από 800 παιδιά, το 54% των οποίων έχει μείνει ξεχασμένο μέσα στο αυτοκίνητο χωρίς δυνατότητα διαφυγής. 

Κορονοϊός: Τι εξετάζουν οι επιστήμονες αν δεν αποδώσει το μέτρο με τη χρήση μάσκας παντού



Η έκρηξη των κρουσμάτων την Παρασκευή με 78 νέα κρούσματα προκάλεσε έντονες ανησυχίες τόσο στην κυβέρνηση όσο και στους επιστήμονες, ενώ έντονος προβληματισμός επικρατεί για την διασπορά σε 14 περιφέρειες καθώς και για τα δεκάδες κρούσματα που έχει επιφέρει ο κορονοϊός σε Αττική και Θεσσαλονίκη.
Γι αυτό και η κυβέρνηση, αποφάσισε να λάβει αυστηρότερα μέτρα καθώς η κατάσταση δείχνει να ξεφεύγει με τα κρούσματα να αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς.

H θερμοπληξία στο σκύλο – Πως προκαλείται και Πρώτες Βοήθειες

fisi.tv : H θερμοπληξία στο σκύλο – Πως προκαλείται και Πρώτες ...

Η θερμοπληξία είναι η κλινική εκδήλωση της υπερθερμίας που προκαλείται από την παραμονή του ζώου σε περιβάλλον με αυξημένη θερμοκρασία για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από αυτό στο οποίο ο οργανισμός του μπορεί να ανταπεξέλθει.

Πως διαφέρει από τον πυρετό;

Η υπερθερμία ορίζεται ως αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος μεταξύ 40,5 και 43 βαθμών κελσίου και μπορεί να προκληθεί από έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες, παραμονή σε περιβάλλον με μεγάλη υγρασία, λόγω έντονης άσκησης ή σαν φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού σε ενδογενή ή εξωγενή πυρετογόνα.

ΥΠΕΡΘΕΡΜΙΑ: ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ, ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ - ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΥΠΕΡΘΕΡΜΙΑΣ (Μέρος Τέταρτο)


Τι είναι η κακοήθης υπερθερμία;

  ΘΕΡΜΟΠΛΗΞΙΑ70

 Οι τρείς κύριες εκδηλώσεις της θερμοπληξίας είναι οι κράμπες, η εξάντληση και η θερμοπληξία. Το σύνδρομο συνήθως συμβαίνει σε ζέστη, σε περιβάλλον με υγρασία μετά από έντονη φυσική δραστηριότητα. Πάντως ηλικιωμένοι με ιατρικά προβλήματα ή βρέφη μπορεί να προσβληθούν κάτω από λιγότερο σοβαρές συνθήκες.
 Κράμπες και εξάντληση από θερμότητα είναι αποτέλεσμα εξάντλησης των υγρών και των ηλεκτρολυτών. Η πλήρες ανάνηψη επέρχεται απομακρύνοντας τον ασθενή από το στρεσογόνο περιβάλλον και την εφαρμογή της θεραπείας αποκατάστασης. Η θερμοπληξία είναι αποτέλεσμα της ανεπάρκειας του θερμορυθμιστικού μηχανισμού, είναι επείγουσα κατάσταση και η άμεση ελάττωση της θερμοκρασίας του σώματος είναι απαραίτητη για την πρόληψη της νοσηρότητας και θνητότητας. 

Νοστράδαμος: Η Ελλάδα εγκαταλείπει τήν Ρόδον. Η Hesperies εμπλέκεται…. Προφυτεία 25…. Ό ελεύθερος σκοπευτής τών αποκαλύψεων….

Νοστράδαμος: Η Ελλάδα εγκαταλείπει τήν Ρόδον. Η Hesperies ...
Νοστράδαμος: Η Ελλάδα εγκαταλείπει τήν Ρόδον. Η Hesperies εμπλέκεται…. Προφυτεία 25…. Ό ελεύθερος σκοπευτής τών αποκαλύψεων….
Συνεχίζουμε τίς αποκαλύψεις τού Νοστράδαμού…. Η έρευνα μάς συγκεντρώνεται είς τήν πληροφορία τού Νοστράδαμου καί τήν επεξεργαζόμαστε γαιοστρατηγικώς (ή γεοστρατηγικώς) σ’ αυτούς τούς χαλεπούς καιρούς…. Είμαστε Ορθόδοξοι καί συνεχίζουμε νά είμαστε, αλλά διεισδούμε σέ κάθε σημαντική πληροφορία….
Νοστράδαμος Μεγάλες Προφητείες Τέταρτος Αιώνας προφητεία υπ’ αριθμόν 25 εκδόσεις Μπάμπης Μπαρμπουνάκης….
«Ό λαός τής Ρόδου θά ζητά βοήθεια, εγκαταλειμένος από τήν αμέλεια τών κληρονόμων τής. Η αραβική αυτοκρατορία θά υπολογίσει τήν πορεία τής, ό σκοπός τής δέχεται καινούργια ώθηση από τήν Δύση»….
Είς τό πρωτότυπον γαλλικόν κείμενον η λέξη Δύση αναφέρεται ώς Hesperies! = Εσπερίδες δηλαδή η Ήπειρος τής Αμερικής είς τήν οποία ταξείδευσε ό Ηρακλής διά νά φέρει τά μήλα τών Εσπερίδων, μεταξύ αυτών τά χρυσόμηλα = βερίκοκα (βερίκοκκα) όπως αναφερθήκαμε σέ συγκεκριμμένον άρθρον

To σύνδρομο του κλάματος της γάτας



Της Ιωάννας Μπάτζου, Ψυχολόγου Α.Π.Θ. – Νηπιαγωγού Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Το σύνδρομο κλάμα της γάτας ή σύνδρομο χρωμοσώματος 5p είναι μια γενική κατάσταση όπου απουσιάζει ή υπάρχει διαγραφή ενός σημαντικού τμήματος του γενετικού υλικού ενός από τα δύο χρωμοσώματα στο πέμπτο ζεύγος, χρωμοσωμική κατάσταση, που έχει σαν αποτέλεσμα την έλλειψη του χρωμόσωματος 5.
Είναι τόσο σπάνιο σύνδρομο που είναι απίθανο οι γονείς να αποκτήσουν και δεύτερο παιδί με αυτήν την πάθηση.Ανεξάρτητα του τόπου καταγωγής το σύνδρομο παρουσιάζεται σε 1 στα 20.000-50.000 βρέφη, ενώ δεν φαίνεται να παίζει ρόλο η κληρονομικότητα στην εμφάνιση του συνδρόμου.
Παρουσιάζεται στα βρέφη και χαρακτηρίζεται από υψηλής συχνότητας κλάμα που μοιάζει με αυτό της γάτας. Βασικά χαρακτηριστικά του συνδρόμου είναι:

Κόντρα σε όλους η Σουηδία δικαιώνεται

Πιτσιρίκο, η Σουηδία ανακάλεσε την οδηγία προς τους πολίτες της να μην ταξιδεύουν -αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος- στη Δανία, τη Νορβηγία, την Ελβετία και την Τσεχία, ενώ τη διατήρησε για κάποιες χώρες της ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως μεταδίδει το Reuters.
Η απόφαση ελήφθη, καθώς υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι τα κρούσματα κορωνοϊού μειώνονται.
Σταθερή μείωση παρουσιάζουν, επίσης, από τον Απρίλιο οι αριθμοί των θυμάτων και των νοσηλειών με Covid 19 στην εντατική.
Αναλογικά με τον πληθυσμό της, οι θάνατοι στη Σουηδία είναι περισσότεροι σε σχέση με τις άλλες σκανδιναβικές χώρες, αλλά λιγότεροι σε σύγκριση με τη Βρετανία, την Ισπανία και άλλα κράτη που εφάρμοσαν αυστηρή καραντίνα.
Αποφεύγοντας ένα σκληρό lockdown και κρατώντας ανοιχτά τα περισσότερα σχολεία και μαγαζιά κατά τη διάρκεια του ξεσπάσματος της Covid 19, η Σουηδία ακολούθησε μία διαφορετική τακτική από τις περισσότερες χώρες της ΕΕ.
Και μάλλον έφτασε η ώρα να δικαιωθεί για αυτή της την επιλογή, που υιοθετούν πλέον τα περισσότερα κράτη στον κόσμο.
Ούτε καραντίνα, ούτε μάσκες η Σουηδία και τα καταφέρνει μια χαρά.

Περισσεύετε

Greece Financial Crisis
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στη χώρα μας -και εκατοντάδες εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο- αναζητούν εργασία και διαπιστώνουν πως είναι περιττοί. Δεν τους χρειάζεται πια κανείς.
Άνθρωποι που μέχρι χτες μάχονταν ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο αναζητούν εναγωνίως κάποιον να τους εκμεταλλευτεί.
Υπάρχει λοιπόν κάτι χειρότερο από το να σε εκμεταλλεύονται: να μην θέλει να σε εκμεταλλευτεί κανείς.
“Παρακαλώ, δώστε μου μια δουλειά. Ας με εκμεταλλευτεί κάποιος”.
Είναι τραγικό να διαπιστώνεις πως είσαι περιττός και πως δεν υπάρχει κανείς να σε εκμεταλλευτεί.
Από την άλλη, είναι φοβερή ικανοποίηση για την οικονομική εξουσία -την αληθινή εξουσία δηλαδή- να βλέπει να σέρνονται εκλιπαρώντας στα πόδια της άνθρωποι που μέχρι χτες αγωνίζονταν για τα δικαιώματά τους.
“Παρακαλώ, δώστε μου μια δουλειά, έστω και με ελάχιστα χρήματα. Θέλω να γίνω δούλος”
“Λυπάμαι, είστε περιττός”
“Και τι θα κάνω;”
“Δεν ξέρουμε, ούτε και μας νοιάζει. Αυτοκτονήστε, κρυφτείτε, εξαθλιωθείτε αλλά -το κυριότερο- εξαφανιστείτε από μπροστά μας”
Οι εξαθλιωμένοι πληθαίνουν διαρκώς αλλά κανείς δεν παίρνει το θάρρος να πει πως δουλειές δεν πρόκειται να υπάρξουν.
Πολιτικοί υπόσχονται αόριστα νέες θέσεις εργασίας -ενώ ξέρουν πως δεν πρόκειται να υπάρξουν- και κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να “κρύψουν” τους άνεργους.

ΤΑΤΟΥΑΖ ΚΑΙ BODY PIERCING, ΜΟΔΑ Ή ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ;

Τατουάζ και body piercing: μόδα ή κάτι παραπάνω; - Punked

Οι πληροφορίες που μεταδίδουμε ή λαμβάνουμε μέσω της εξωτερικής εμφάνισης είναι πολλές. Αφορούν τη μη-λεκτική επικοινωνία, δηλαδή τις πληροφορίες που μεταδίδονται χωρίς τις λέξεις, αλλά μέσω των κινήσεων, της στάσης του σώματος, της χροιάς της φωνής και άλλα. Η γνωστή φράση «μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις», περιγράφει άριστα την πληθώρα των πληροφοριών που μπορούμε να έχουμε για τον άνθρωπο που είναι απέναντί μας, μέσα από την παρατήρηση της εξωτερικής του εμφάνισης. Γενικά, τα εξωτερικά χαρακτηριστικά, που μπορεί να θεωρούνται ελκυστικά, αποκρουστικά ή απειλητικά επηρεάζουν κάθε έναν από εμάς ξεχωριστά αλλά και ευρύτερα το κοινωνικό σύνολο, στην απόφαση να αποδεχτούμε ή να απορρίψουμε κάποιο άτομο.
Σήμερα πλέον διαθέτουμε πάρα πολλούς τρόπους για να αλλάξουμε την εξωτερική μας εμφάνιση, αλλάζοντας το στυλ του ντυσίματος, το χτένισμά μας, ή και μέσω των αισθητικών επεμβάσεων. Τα τατουάζ (στα ελληνικά, δερματοστιξία) και το body piercing (το τρύπημα σημείων του σώματος ή/και του προσώπου για την τοποθέτηση σκουλαρικιών) αποτελούν μια όλο και συχνότερη επιλογή των ατόμων σήμερα για την αλλαγή της εξωτερικής εμφάνισης. Έχει βρεθεί πως στη Δύση, πάνω από 80 εκατομμύρια άτομα διακοσμούν το σώμα τους με τατουάζ, εκ των οποίων περίπου το 50% είναι γυναίκες. Σε αντίθεση με τα τατουάζ, που αφαιρούνται πιο δύσκολα, το body piercing δε θεωρείται μια μόνιμη επέμβαση στο σώμα, καθώς οι τρύπες μπορούν να κλείσουν αρκετά εύκολα, όταν το άτομο δεν τοποθετήσει σε αυτές κοσμήματα για ένα διάστημα.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ "ΣΒΗΣΟΥΜΕ" ΤΙΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΛΗΓΩΝΟΥΝ ;

Doctor Boobieees :D: 2011
Όλοι σχεδόν οι άνθρωποι, όταν σκέπτονται τη ζωή τους, μπορούν εύκολα να ξεχωρίσουν κάποιες αναμνήσεις, που θα εύχονταν να μπορούσαν να σβήσουν με μια μαγική γόμα. Μπορεί να έχουν περάσει χρόνια από κάποιο γεγονός, αλλά κάποιες φορές λέμε… «Ποτέ δε θα το ξεπεράσω πραγματικά αυτό!». Υπάρχουν επίσης για πολλούς πράγματα, που όχι μόνο δε θέλουν να μιλούν γι’ αυτά, αλλά ούτε καν να σκέπτονται.
Πότε συμβαίνει αυτο; Ποιο είναι το χαρακτηριστικό αυτών των αναμνήσεων που θα διαλέγαμε να σβήσουμε;
Οι συγκεκριμένες αναμνήσεις έχουν ένα πολύ χαρακτηριστικό κοινό σημείο: Κουβαλάνε μαζί τους ένα έντονο και αρνητικό συγκινησιακό φορτίο. Εκτός αυτού, έχουν δημιουργήσει και μια αρνητική εικόνα ή σκέψη για το ίδιο το άτομο. Θυμόμαστε επομένως τη συγκεκριμένη ανάμνηση και αυτομάτως νιώθουμε ένα συγκεκριμένο αρνητικό συναίσθημα και σκεφτόμαστε για εμάς με έναν συγκεκριμένο αρνητικό τρόπο. Κάθε φορά που έρχεται στο μυαλό μας η εν λόγω ανάμνηση, η διαδικασία επαναλαμβάνεται με αλγοριθμική ακρίβεια. Νιώθουμε το ίδιο αρνητικό συναίσθημα, σκεπτόμαστε για εμάς με τον ίδιο ακριβώς αρνητικό τρόπο.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα