Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020

Καλοκαίρι: Λεπτομερής οδηγός για καρδιοπαθείς – Τι πρέπει να προσέχουν!

καλοκαίρι

Τους θερινούς μήνες στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουμε συχνά το πρόβλημα της υψηλής θερμοκρασίας περιβάλλοντος με κύριες επιπλοκές, την εξάντληση και πολύ σπανιότερα την πολύ-οργανική ανεπάρκεια, λόγω υπερθερμίας (heat shock).

Ο οργανισμός σε κατάσταση υψηλής θερμοκρασίας περιβάλλοντος ενεργοποιεί διάφορους θερμορυθμιστικούς μηχανισμούς, προκειμένου να εμποδίσει την άνοδο της θερμοκρασίας του και να αποβάλλει την περίσσεια θερμότητας, εξηγεί ο κ. Στέλιος Κωνσταντινίδης, Καρδιολόγος, Διευθυντής Β’ Καρδιολογικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ.
Η υψηλή θερμοκρασία μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα που μπορεί να κυμαίνονται από αδυναμία, εξάντληση, κράμπες, μέχρι και την, απειλητική για τη ζωή, θερμοπληξία (υψηλές θερμοκρασίες, υψηλά ποσοστά υγρασίας). Οι καρδιοπαθείς (ιδίως οι ηλικιωμένοι) ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου.

Η Ρωσία ανακοινώνει εμβόλιο για τον κορωνοϊό – Τι αποκαλύπτει το CNN


Η Ρωσία ανακοινώνει εμβόλιο για τον κορωνοϊό – Τι αποκαλύπτει το CNN

Η Ρωσία σκοπεύει να είναι η πρώτη χώρα που θα εγκρίνει για δημόσια χρήση ένα εμβόλιο για τον κορωνοϊο, σε λιγότερο από δύο εβδομάδες από σήμερα, παρά τις ανησυχίες για τα επίπεδα ασφαλείας, αποτελεσματικότητας αλλά και τήρησης των σταδίων ανάπτυξής του, μεταδίδει το CNN επικαλούμενο αποκλειστικές πληροφορίες του.

Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν στο αμερικανικό δίκτυο ότι εργάζονται με σκοπό στις 10 Αυγούστου ή και νωρίτερα να έχει εγκριθεί το εμβόλιο, το οποίο έχει αναπτύξει το Ινστιτούτο Γκαμαλέγια (Gamaleya Institute) με έδρα τη Μόσχα.

ΥΠΕΡΘΕΡΜΙΑ: ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ, ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ - ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ (Μέρος Τρίτο)


Υπερθερμία: Πού οφείλεται και σε τι διαφέρει από τον πυρετό - Onmed.gr
Η σωστή μέτρηση της κεντρικής θερμοκρασίας των ασθενών και η καταγραφή των διακυμάνσεων της σε συνάρτηση με το χρόνο, επιτρέπει την αναγνώριση ποικίλων τύπων διαταραχών αυτής, που περιλαμβάνουν τον πυρετό, την υπερθερμία, την υποθερμία, τις διαταραχές του κιρκάδιου ρυθμού και τις διαταραχές της πολυπλοκότητας διακύμανσης της θερμοκρασίας.
Σε κυτταρικό επίπεδο, η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος προκαλεί βλάβη με διάφορους μηχανισμούς, όπως μετουσίωση πρωτεϊνών και απενεργοποίηση ενζύμων, διαταραχές των λιπιδίων των κυτταρικών μεμβρανών και διαταραχές των φυσιολογικών χημικών δεσμών. Ο κυτταρικός μεταβολισμός επηρεάζεται σε θερμοκρασίες υψηλότερες των 42°C, ενώ ιστική καταστροφή είναι βέβαιη σε θερμοκρασίες πάνω από 46°C34.

3.1 ΠΥΡΕΤΟΣ35 

3.1.1. ΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Σωματικές και ψυχικές επιπτώσεις που βιώνει ο ασθενής με καρκίνο και νοσηλευτικές παρεμβάσεις - ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ (Μέρος Τρίτο)


15 τροφές που προστατεύουν από τον καρκίνο του μαστού - www ...

 

2.1. Ανορεξία

Σχεδιάστε από πριν τα γεύματα και κανονίστε να σας βοηθήσουν στην παρασκευή τους. Είναι καλύτερα να σας φέρνουν τα φαγητά έτοιμα οι συγγενείς ή οι φίλοι, διότι όταν μαγειρεύονται δημιουργούν δυσάρεστες οσμές, οι οποίες ίσως να σας προκαλέσουν αποστροφή. 
      Κάντε ευχάριστη την ώρα του γεύματος.
      Για να ανοίξει η όρεξή σας, κάντε 5 - 10 λεπτά άσκηση μισή ώρα πριν γευματίσετε
      Πάρτε ένα απεριτίφ πριν φάτε (π.χ. ένα μικρό ποτήρι κρασί). Έτσι θα ηρεμήσετε και θα ανοίξει η όρεξή σας.
      Χαλαρώστε λίγα λεπτά πριν γευματίσετε με ασκήσεις χαλάρωσης.
      Να τρώτε συχνά και λίγο. Ανάμεσα στα κύρια γεύματα, να τρώτε κάτι πρόχειρο που να σας αρέσει.

Γιατί το αιδοίο δεν πρέπει να καθαρίζεται με σαπούνι

Γιατί οι γυναίκες δεν πρέπει να πλένουν με σαπούνι την ευαίσθητη ...
Ενώ το πλύσιμο των χεριών, των ποδιών και των μαλλιών σας με σαπούνι ή παρόμοια προϊόντα είναι σημαντικό θέμα υγιεινής, δεν είναι καλή ιδέα να κάνετε το ίδιο με το αιδοίο σας.
“Δεν καθαρίζετε καθόλου τον κόλπο σας, τελεία και παύλα”, λέει η Δρ. Elizabeth Farrell, γυναικολόγος και ιατρική διευθύντρια στο Jean Hailes for Women’s Health Medical Centre, στην Αυστραλία. “Ο κόλπος έχει το δικό του περιβάλλον και καθαρίζεται μόνος του”.
Εάν αισθάνεστε ότι πρέπει να πλύνετε το αιδοίο σας, η Farrell προτείνει χλιαρό νερό και ένα υποκατάστατο σαπουνιού. Αποφύγετε τα σαπούνια και ιδιαίτερα τα αρωματικά προϊόντα μπάνιου. “Το αιδοίο δεν πρέπει ποτέ να τρίβεται, το δέρμα είναι πολύ απαλό. Αντιμετωπίστε το όπως τον ποπό του μωρού”, ανέφερε.
Ο κόλπος περιέχει έναν εξαιρετικά εξειδικευμένο στρατό βακτηρίων που εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο για να διατηρήσει το κολπικό pH υγιές και ισορροπημένο. Αυτός ο στρατός εξειδικευμένων βακτηρίων υπάρχει με μοναδικό σκοπό τη διατήρηση του κολπικού pH σας σε βέλτιστο επίπεδο για την αποτροπή άλλων εχθρικών βακτηρίων.
Ο κόλπος έχει μία φυσική προστατευτική στοιβάδα που λειτουργεί ως μηχανισμός άμυνας έναντι των παθογόνων μικροοργανισμών. Με άλλα λόγια, διαθέτει από μόνος του ένα σύστημα αυτοκαθαρισμού, έχει δηλαδή τη δική του άμυνα απέναντι στα παθογόνα μικρόβια. Στον κόλπο συνυπάρχουν σε αρμονία πολλών ειδών βακτήρια και το πρόβλημα ξεκινάει όταν διαταράσσεται η ισορροπία του πληθυσμού τους.

Ο Στρατηγός Sun Tzu


Νικόδημος

Ο Sun Tzu είναι παγκοσμίως γνωστός για το βιβλιαράκι του Η Τέχνη του Πολέμου, μια εξαιρετική αναλυτική περιγραφή των στρατηγικών που οδηγούν σε νίκη και, όταν η νίκη δεν είναι ευπρόσιτη, σε αποφυγή πανωλεθρίας!

Πολλοί αμφιβάλλουν αν υπήρξε αυτός ο στρατηγός Σ. Τζου μα ο μεγάλος ιστορικός Sima Qian τον συμπεριλαμβάνει στο δικό του Χρονικά του μεγάλου Ιστοριογράφου. Αναφέρει μάλιστα το μάθημα που ο Σ. Τζου έδωσε στον βασιλιά Helu (ή Ho-Lu) του Γου, ο οποίος διάβασε το βιβλίο Η Τέχνη του Πολέμου και κάλεσε τον Σ. Τζου στην αυλή του για να τον δοκιμάσει.

Ο Σ. Τζου συναίνεσε στο αίτημα του βασιλιά να δοκιμαστεί η τέχνη του με γυναίκες. Ο βασιλιάς τότε έφερε στο στρατόπεδο 180 γυναίκες τις οποίες διαίρεσε σε δυο ομάδες κι «έβαλε σε κάθε ομάδα επικεφαλής μια από τις προσφιλέστερες παλλακίδες του». Μετά έφυγε.

«Υποθέτω όλες γνωρίζετε τι είναι μπροστά, τι πίσω, τι δεξιά και τι αριστερά», τους είπε ο Σ. Τζου αφού τις παράταξε στο πεδίο με ακόντιο στο χέρι.

«Ναι!» απάντησαν όλες οι κοπέλες.

«Όταν λέω ‘μάτια μπροστά’, θα κοιτάτε μπροστά», συνέχισε τότε ο Σ. Τζου. «Όταν λέω στρίψτε αριστερά, στρίβετε το κεφάλι αριστερά. Όταν λέω δεξιά, στρίβετε δεξιά. Όταν λέω στρίψτε πίσω στρίβετε το σώμα σας και κοιτάτε πίσω.»

Οι δισεκατομμυριούχοι αγοράζουν γη μακριά από τις ακτές. Ξέρουν κάτι παραπάνω που δεν ξέρουμε οι υπόλοιποι;



Γράφει ο Σπύρος Μακρής
Το τελευταίο χρονικό διάστημα, η εύθραυστη ζωή στον πλανήτη μας φαίνεται να απειλείται από πολλά και διάφορα μέτωπα, όπως είναι για παράδειγμα η ρύπανση, καθώς και πολλά άλλα πράγματα που προκαλεί ασταμάτητα ο ίδιος ο άνθρωπος – και ακόμα επιτρέπουν οι κυβερνήσεις.
Ωστόσο, υφίστανται ακόμα διάφορες απειλές, οι οποίες φαίνεται να είναι έξω και πέρα από τον έλεγχο της ανθρωπότητας, όπως για παράδειγμα η πιθανότητα μιας σοβαρής πολικής μετατόπισης, η πτώση ενός αστεροειδούς, μία γενική πλημμύρα ή ένας νέος κατακλυσμός, καθώς και πολλές άλλες κοσμικές απειλές που, ενδεχομένως, θα μπορούσαν να αποδειχτούν μοιραίες.
Αν και η ανθρωπότητα προφανώς δεν να είναι ακόμα σε θέση να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους καταστροφές, φαίνεται πως υπάρχουν λίγοι άνθρωποι, οι οποίοι διαθέτουν το προνόμιο να φτιάξουν σχέδια διαφυγής τους, είτε μιας ενισχυμένης προφύλαξής τους. Αυτό γίνεται φανερό πως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια.
Ένα άρθρο από το Forbes, το οποίο ακολουθεί τους δισεκατομμυριούχους ανά τον κόσμο, δείχνει πως υπάρχουν αρκετοί οι οποίοι αγοράζουν γεωργικές εκτάσεις στην Αμερική και σε όλο τον κόσμο. Το γεγονός αυτό, δεν θα ήταν περίεργο, αν οι τοποθεσίες που προτιμούν, δεν ήταν πολύ μακριά από τις ακτές, μακριά από τις θάλασσες, μακριά από τους ωκεανούς.

Δέκα συμβουλές επιβίωσης από τους βετεράνους του B΄ Παγκοσμίου Πολέμου



Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος υπήρξε μια από τις πιο αιματηρές ένοπλες αναμετρήσεις στην ιστορία της ανθρωπότητας. Εξαιτίας της σκληρότητας των μαχών και των αντίξοων συνθηκών, τα διδάγματα επιβίωσης στα οποία κατέληξαν πολλοί βετεράνοι είναι επίκαιρα και πολύτιμα ακόμα και στις ημέρες μας.
1. Αν είσαι καινούργιος στη μάχη παρατήρησε τον τρόπο που κινούνται οι πιο έμπειροι. Σε μια μονάδα που βρίσκετε στην πρώτη γραμμή αυτοί που πεθαίνουν πρώτοι είναι οι νεοσύλλεκτοι καθώς οι βετεράνοι γνωρίζουν να φυλάγονται από τις κακοτοπιές. Είναι κάτι που καμία βασική εκπαίδευση δεν μπορεί να σου προσφέρει.

20 πράγματα να κάνεις αντί να μπλέκεσαι με τις ζωές άλλων

Το ήξερες ότι αντί να ασχολείσαι με το τι κάνουν και δεν κάνουν οι άλλοι στις ζωές τους, μπορείς να ασχοληθείς… με τον εαυτό σου;   Οι άνθρωποι που έχουν την τάση να ασχολούνται όλη την ώρα με τους άλλους… από ένα σημείο και μετά θα δυσκολεύονται να έχουν κόσμο γύρω τους.
koita-doyleia-soy
Παρακάτω είναι μια υπέροχη, περιεκτική λίστα με κυριολεκτικά είκοσι καλύτερα πράγματα που θα μπορούσες να κάνεις αντί να ασχολείσαι με τις ζωές των άλλων.

*Να πας μια βόλτα.
*Να μαγειρέψεις κάτι νόστιμο.
*Να δεις μια ταινία.
*Να μιλήσεις με έναν φίλο για οποιοδήποτε άλλο ζήτημα εκτός από αυτό που θες να κουτσομπολέψεις.
*Να καθαρίσεις λίγο το σπίτι σου.
*Να κοιτάξεις ίσως τα δικά σου προβλήματα.
*Να φτιάξεις ένα οικονομικό πλάνο για το επόμενο τρίμηνο για να κρατήσεις περισσότερα λεφτά στην άκρη.
*Να φτιάξεις ένα πλάνο για την ζωή σου, γενικότερα, που δεν περιλαμβάνει τις δουλειές άλλων ανθρώπων.
*Να ψάξεις στο δίκτυο για διακοσμητικά σπιτιού.
*Να ψάξεις στο δίκτυο για οτιδήποτε άλλο εκτός από διακοσμητικά σπιτιού.
*Σίγουρα πάντα να μην ψάξεις τι κάνουν οι άλλοι άνθρωποι.

Η αγάπη είναι μαγική, έχει ωραία μυρωδιά, εξαιρετική δύναμη και ζωτική σημασία



Η αγάπη είναι το πιο σπουδαίο δημιούργημα όταν επιτευχθεί, αλλά και κατά την προσπάθεια που καταβάλουμε μέχρι την επίτευξη. Είναι μαγική, έχει ωραία μυρωδιά, εξαιρετική δύναμη και ζωτική σημασία.
Έχει σημασία να μπορώ να αγαπάω με όλη την ψυχή μου, έτσι είμαι αυθεντικός, πλήρης και πια συντονίζομαι σε ένα υπέρτατο επίπεδο.
Αυτό το υπέρτατο επίπεδο με βοηθάει να μπορώ να υπάρχω μέσα στην αγάπη, όποια στιγμή εγώ επιθυμώ. Το πρόσωπο αυτό μπορεί να υπάρχει ή και όχι στη ζωή μου, αυτό όμως δεν αποτελεί κανένα απολύτως εμπόδιο. Είναι ένα κομμάτι μέσα μου, δεν θυσιάζω τίποτα, κάθε άλλο, ζω με αγάπη κάθε δευτερόλεπτο της ζωής μου γιατί έτσι έχω αποφασίσει. Και μόνο κερδισμένος μπορώ να βγω απ αυτό.
Ο φόβος απ την άλλη μεριά με μπλοκάρει, με κάνει να νιώθω άσχημα, να μένω πίσω και στην τελική να μη φτάνω ποτέ στο επιθυμητό μου αποτέλεσμα.
Αξίζει να φοβάμαι μήπως και τελικά η αγάπη με πονέσει;

Αν γινόταν οι όμορφες στιγμές να επαναλαμβάνονταν πολλές φορές … (MILAN KUNDERA)



Η αιώνια επιστροφή είναι ιδέα μυστηριώδης και ο Νίτσε, με την ιδέα αυτή, έφερε πολλούς φιλοσόφους σε δύσκολη θέση: σκέψου δηλαδή ότι μια μέρα όλα πρόκειται να επαναληφθούν όπως ήδη τα έχουμε ζήσει και ότι ακόμα κι η επανάληψη αυτή θα επαναλαμβάνεται ασταμάτητα! Τι πάει να πει αυτός ο χωρίς νόημα μύθος;
Ο μύθος της αιώνιας επιστροφής μας λέει, αρνητικά, ότι η ζωή που μια για πάντα θα εξαφανιστεί και δεν θα ξανάρθει μοιάζει με μια σκιά, ότι δεν έχει βάρος, ότι ήδη από σήμερα είναι πεθαμένη, κι ότι όσο άσπλαχνη, όσο ωραία, όσο λαμπερή κι αν είναι αυτή η ομορφιά, αυτή η φρίκη, αυτή η λαμπρότητα, δεν έχουν κανένα νόημα. Δεν πρέπει να τα υπολογίζει κανείς περισσότερο απ’ όσο έναν πόλεμο ανάμεσα σε δύο αφρικανικά βασίλεια του αιώνα, που τίποτα δεν άλλαξε στην όψη του κόσμου, παρ’όλο που τριακόσιες χιλιάδες μαύροι θα είχαν βρει εκεί το θάνατο μέσα σε απερίγραπτα βασανιστήρια.
Αλλά μήπως πρόκειται ν’αλλάξει τίποτα και σ’ αυτόν τον πόλεμο ανάμεσα σε δύο αφρικανικά βασίλεια του αιώνα αν επαναληφθεί ατελείωτες φορές μέσα στην αιώνια επιστροφή;

«Ημερολόγιο Κορωνοιού», περί μασκών και άλλων τινών!

Κοροναϊός: Η Ελλάδα στον κλοιό της πανδημίας -Το ημερολόγιο της ...  
«Ημερολόγιο κορωνοϊού, 28 Ιουλίου 2020: μάσκες
1. Όταν τις πρώτες μέρες του 1911 ο Dr Gerald Mesny έφτασε στην Μαντζουρία, που μαστιζόταν από μια επιδημία πνευμονικής πανώλης, παραξενεύτηκε με τις πρωτοβουλίες του ντόπιου γιατρού Wu Lien-teh, που πρότεινε να χρησιμοποιούν μάσκες, πρωτίστως οι υγειονομικοί, αλλά και οι απλοί άνθρωποι ει δυνατόν.
Ο Mesny ειρωνεύτηκε τον "πολυπλεύρως κατώτερό του" Wu, απέρριψε τις υποψίες μετάδοσης της νόσου μέσω του αέρα από άνθρωπο σε άνθρωπο, δεν φόρεσε μάσκα, και...πέθανε τις 11-1-1911.
Ο Wu επέμεινε, μεγάλος αριθμός επιστημόνων συναντήθηκε (καθώς υπήρχε και Ρωσικό, Ιαπωνικό, αλλά και Ευρωπαϊκό ενδιαφέρον, ήταν μια σπουδαία εποχή των γιατρών-εξερευνητών), και η μόνη διαφωνία τους στο συνέδριο (500 σελίδες πρακτικά) ήταν στο είδος της μάσκας που έπρεπε να χρησιμοποιηθεί.

Έρευνα υποστηρίζει πως τα ψηλά άτομα έχουν σχεδόν τις διπλάσιες πιθανότητες να μολυνθούν με κορονοϊό


Κορονοϊός στην Βρετανία

Ευρήματα έρευνας από ομάδα επιστημόνων υποστηρίζει πως τα ψηλά άτομα έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τον κορονοϊό.
Έρευνα η οποία διεξήχθη από διεθνή ομάδα επιστημόνων, υποστηρίζει πως τα ψηλά άτομα έχουν περισσότερες πιθανότητες να μολυνθούν με τον κορονοϊό.

ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΩΝΤΑΣ… με παρέα και φορτίο


ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΩΝΤΑΣ… με παρέα και φορτίο


Του Θωμά Κακαδιάρη, μοτοσυκλετιστή

Οι καλοκαιρινές διακοπές έχουν αρχίσει μετά πολλών εμποδίων, αλλά για να τις απολαύσουμε ας θυμηθούμε ότι από όλα τα μεταφορικά μέσα η μοτοσυκλέτα έχει τις καλύτερες αντικοτοναικές προδιαγραφές καθαρού αέρα και μοναξιάς ή επιλεγμένης παρέας.

Βεβαίως, καλοκαιρινές διακοπές σημαίνει φόρτωμα και το φόρτωμα σε τόσο ελαφρύ όχημα, όπως η μοτοσυκλέτα, πρέπει να γίνει με προσοχή, αφού επηρεάζει σημαντικά την ασφαλή κίνησή της. Οι χώροι φόρτωσης είναι προκαθορισμένοι και η προσεκτική κατανομή του βάρους απαραίτητη.

ΕΟΔΥ: Πώς να αποφύγετε τη γαστρεντερίτιδα το καλοκαίρι


γαστρεντερίτιδα

Η γαστρεντερίτιδα είναι πολύ συνηθισμένη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς η ζέστη ευνοεί την αλλοίωση των τροφίμων.


Όπως αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), οι μικροοργανισμοί που προκαλούν γαστρεντερίτιδα το καλοκαίρι είναι πολλοί και διαφορετικοί. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται ιοί, βακτήρια και παράσιτα. Όταν μας μολύνουν προκαλούν ναυτία, διάρροια, έμετο, πόνο στην κοιλιά και ίσως πυρετό.

Συνεχείς αντιδράσεις για την ΚΥΑ που «νομιμοποιεί» την παράνομη υπαίθρια διαφήμιση.


Η δημοσιοποίηση της ΚΥΑ  46526 που «νομιμοποιεί» την παράνομη υπαίθρια διαφήμιση ενάντια στην υπάρχουσα νομοθεσία και τηις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (αναλυτικά ΕΔΩ) προκάλεσε και προκαλεί σειρά αντιδράσεων. Δημοσιεύουμε παρακάτω σχετική ερώτηση που κατέθεσαν 55 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και δήλωση του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη
ΕΡΩΤΗΣΗ 55 ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑ
Αθήνα, 27 Ιουλίου 2020
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:  Εσωτερικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας,Υποδομών και Μεταφορών,Πολιτισμού και Αθλητισμού
ΘΕΜΑ: Ανάρτηση διαφημιστικών πινακίδων

«ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗΣ» - ΜΕΛΕΤΕΣ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗΣ (Μέρος Τρίτο)


Η αγάπη και το Σύνδρομο της Στοκχόλμης


3.1 Διεθνές μελέτες ερευνών για το Σύνδρομο της Στοκχόλμης

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, το σύνδρομο της Στοκχόλμης αφορά γενικά τραυματικές εμπειρίες που δημιουργούνται από συνθήκες που προάγουν μια σχέση απόλυτης εξουσίας του θύτη και την ενστικτώδη αντίδραση επιβίωσης του θύματος (Mackenzie, 2004).
Μερικοί αλλά όχι όλοι οι ειδικοί πιστεύουν ότι ορισμένα άτομα μπορεί να είναι πιο ευαίσθητα στο σύνδρομο της Στοκχόλμης από άλλα. Οι ειδικοί δεν συμφωνούν καν για όλα τα χαρακτηριστικά του συνδρόμου. Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν σε τρία συγκεκριμένα κεντρικά χαρακτηριστικά του συνδρόμου. Το πρώτο είναι ότι οι όμηροι έχουν αρνητικά συναισθήματα για την αστυνομία ή άλλες αρχές. Δεύτερον, οι όμηροι έχουν θετικά συναισθήματα απέναντι στον κατακτητή ή τους κατακτητές τους. Τρίτον και τελευταίοι οι κατακτητές αναπτύσσουν θετικά συναισθήματα προς τους ομήρους (Mackenzie, 2004).
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα