Πάσχα, λοιπόν. Πάσχα Ελλήνων, που λένε, όπως άλλοι λένε πάσχα Τούρκων, Κογκολέζων, Αυστραλών, Δανών, Μαυριτανών, όσοι είναι χριστιανοί έχουν το Πάσχα τους, τέλος πάντων. Αν δεν είσαι χριστιανός θα είσαι κάτι άλλο. Δεν μπορεί να μην είσαι κάτι. Κάτι άλλο θα είσαι. Κάτι πρέπει να είσαι. Τι, δηλαδή, θα είσαι άθεος; Δεν είναι σωστό αυτό. Πρέπει να πιστεύεις κάπου. Θα βρεις έναν θεό να κάνεις τη δουλειά σου. Και επειδή εσύ δεν μπορείς να βρεις Θεό, που να τον βρεις δηλαδή, δεν υπάρχει πρόβλημα, έχουν ψάξει άλλοι για σένα. Έτοιμο στον δώσανε τον θεούλη και σου είπανε, αυτός είναι. Δικός σου είναι. Και πάρε και χριστούγεννα, και πάρε και πάσχα και πάρε μεγάλες εβδομάδες και το ένα και το άλλο. Όλα για πάρτη σου.
Μιλάμε για το πάσχα. Και είπαμε ότι αν δεν είσαι χριστιανός, θα είσαι κάτι άλλο και θα έχεις κάτι άλλο για πάσχα. Δεν είναι δίκαιο και σωστό άλλοι να έχουν χριστούγεννα, πάσχα, ιστορίες τέτοιες και άλλοι να μην έχουν παρόμοια τέτοια. Ο καθένας με την θρησκεία του και η κάθε θρησκεία έχει τις δικές της γιορτές, τις δικές της λύπες, τα δικά της πάθη, τους δικούς της ψαλμούς, προσευχές κ.λ.π. κ.λ.π.
Υπάρχει, δηλαδή, ένα πρόγραμμα που κρατάει όλη τη χρονιά. Ένα ρεπερτόριο. Πως, ας πούμε, ανεβαίνει μια επιθεώρηση στο θέατρο, που έχει τη μουσική της, την πρόζα της, τα φωτιστικά, τα χορευτικά, τα σκηνικά, τα σκετσάκια, όλα αυτά, δηλαδή, που φτιάχνουν την παράσταση. Ένα θεατρικό έργο, όμως, φτιάχνεται από έναν άνθρωπο, άντε από δυο ή τρεις και φτιάχνεται σε μια εβδομάδα ή σ’ ένα μήνα ή σ’ ένα χρόνο. Δεν μπορεί ο άλλος να κάθεται δέκα χρόνια ή είκοσι ή μια ζωή ολόκληρη, για να φτιάξει ένα έργο. Πρέπει να ζήσει ο άνθρωπος. Πρέπει να έχει παραγωγή έργων ως θεατρικός συγγραφέας. Άσε, σου λέει, να γράψει κανένας άλλος τα αριστουργήματα που θέλουν χρόνια για να γραφτούν. Άσε, που μπορεί να δουλεύεις ένα έργο και δέκα και 20 και 50 χρόνια και τελικά να έχεις γράψει μια μαλακία και μισή.
Και δεν είναι μόνο που χρειάζεται χρόνια για να γραφτεί ένα αριστούργημα, ένα έργο με διαχρονικό μήνυμα και αιώνια αξία. Ο συγγραφέας έχει ανάγκη να κάνει μια άλλη ζωή, να πιάσει επαφή μ’ άλλους κόσμους, να καταδυθεί το πνεύμα του σε εσωγήινους και εξωγήινους χώρους. Αυτό δεν το προσφέρει η ρουτινιάρικη ζωή, σε κάποιο διαμέρισμα, να βλέπεις απέναντι σου τη κυρά Κατίνα να απλώνει ρούχα ή τον άλλον τον μαλάκα να συζητάει για τους αγώνες της λαϊκής τάξης. Είσαι τελειωμένος ως δημιουργός. Η σκέψη χρειάζεται να δραπετεύσει και να ταξιδεύσει εκεί, όπου μπορεί να αναζητήσει την Αλήθεια, να πάρει απαντήσεις. Αυτοί που γράψανε τα δράματα και τις κωμωδίες, που αντέχουν αιώνες ολόκληρους και θα αντέχουν ακόμη, δεν ήταν άνθρωποι συνηθισμένοι, ούτε κάνανε μια ζωή καθημερινότητας. Και κολοσσοί ήταν και κουβαλούσαν τρέλα.