Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ & ΕΛΠΙΔΑ

 


Είστε θνητοί, και κάποια μέρα θα πεθάνετε. Εκείνος, πάνω στον οποίο κολλάει η προσοχή σας, είναι ο γείτονας σας· κι αυτός επίσης θα πεθάνει.

Προς το παρόν, όταν υποφέρετε, το μεγαλύτερο μέρος του πόνου σας είναι «μάταιος, ανώφελος πόνος»· προέρχεται από συναισθήματα θυμού, ζήλιας και μνησικακίας απέναντι στους άλλους.

Αν αποκτήσετε δεδομένα έτσι ώστε να αντιλαμβάνεστε πάντοτε το αναπόφευκτο του θανάτου των άλλων και του δικού σας, τότε θα έχετε ένα συναίσθημα συμπόνιας για τους άλλους, και θα είστε δίκαιοι απέναντί τους, καθώς οι εκδηλώσεις τους που σας δυσαρεστούν, είναι μόνο γιατί εσείς ή κάποιος άλλος τους πάτησε τον κάλο ή επειδή οι δικοί σας κάλοι είναι ευαίσθητοι.

Προς το παρόν δεν μπορείτε να το δείτε αυτό. Προσπαθήστε να βάλετε τον εαυτό σας στη θέση των άλλων – είναι το ίδιο σημαντικοί όσο κι εσείς, υποφέρουν όπως κι εσείς και, όπως κι εσείς, μια μέρα θα πεθάνουν.

Μόνο αν προσπαθείτε πάντα να αισθάνεστε τη σημασία όλων αυτών, μέχρι να σας γίνει συνήθεια όποτε η προσοχή σας κολλάει σε κάποιον, μόνο τότε θα είστε σε θέση να αποκτήσετε ένα αληθινό “Εγώ”. Κάθε άνθρωπος έχει επιθυμίες και πόθους, πράγματα που του είναι αγαπητά, και που θα τα χάσει με τον θάνατο.

Συνειδητοποιώντας τη σημασία του πλησίον σας όταν η προσοχή σας πηγαίνει πάνω του, ότι κι αυτός θα πεθάνει, θα αρχίσει να αναδύεται μέσα σας συμπόνια και λύπηση απέναντί του και τελικά θα τον αγαπήσετε· επίσης, αν το κάνετε αυτό διαρκώς, αληθινή πίστη, συνειδητή πίστη θα αρχίσει να εμφανίζεται σε ορισμένα σημεία μέσα σας και να απλώνεται σε άλλα μέρη, και θα έχετε τη δυνατότητα να γνωρίσετε πραγματική ευτυχία, επειδή από αυτή την πίστη θα πηγάσει η αντικειμενική ελπίδα.

Γ. Ι. ΓΚΟΥΡΤΖΙΕΦ – Έφυγε σαν σήμερα από αυτή τη ζωή, στις 29 Οκτωβρίου 1949.
[Από το βιβλίο του C. S. Nott, «Διδασκαλίες του Γκουρτζίεφ», Αρχέτυπο]


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα