Γνωριμία του βιβλίου ο Μάγος και του συγγραφέα του. Οι τάξεις των δαιμόνων. Η φύση των δαιμόνων. Τα μέρη που περιπλανώνται τα κακά πνεύματα. Βίντεο: H Mάρα Μεϊμαρίδη μιλά για τη Μαγεία. Free download: 1. The magus by Francis Barrett Book 1. 2. The Magus, A Complete System of Occult Philosophy, Book 2. 3. Οι μάγισσες της Σμύρνης της Μάρα Μεΐμαρίδη. 4. Πρακτική μαγεία του Jorg Sabellicus. 5. Έλληνες Μάγοι του Bernand Andre. 6. Το Κλειδί του Σολομώντα Έκδοση του Σ. Λίντελ Μακ Γκρέγκορ Μάθερς. 7. Η Μαγεία στην Αρχαία Ελλάδα. Κατάρες και Κατάδεσµοι. 8. Λευκή και μαύρη μαγεία στη Ρώμη
Συλλογή επεξεργασία από Ζάχο Σκαφίδα
Γνωριμία του βιβλίου ο Μάγος και του συγγραφέα του
Το έργο «The Magus» του Francis Berrett, μεταφράστηκε στην ελληνική γλώσσα από την επανέκδοση του 1967, από την πρώτη δηλαδή επανεμφάνιση στον αιώνα μας της ξακουστής αυτής μαγικής πραγματείας. Το βιβλίο ήταν σπάνιο και δυσεύρετο για πολλά χρόνια, ένα βιβλίο που η πρώτη του εντυπωσιακή έκδοση σήμανε την αναγέννηση της μαγείας στην Αγγλία.
Ο «Μάγος» εκδόθηκε τον Ιούλιο του 1801 στο Λονδίνο. Την εποχή εκείνη ο νεαρός Φράνσις Μπάρεττ ζούσε σε μια συνοικία καλλιτεχνών της πρωτεύουσας, δίνοντας οδηγίες και μαθήματα γύρω από τις μαγικές τέχνες. Μέσα στον «Μάγο» υπάρχει μια ανακοίνωση όπου αναφέρεται η πρόθεσή του να δημιουργήσει μια ομάδα, με σκοπό τις έρευνες και τα πειράματα πάνω στη μαγεία. Οι ερευνητές συμφωνούν σήμερα στο ότι η ομάδα αυτή σχηματίστηκε μετά την έκδοση του βιβλίου, κι ότι οι διδασκαλίες του Μπάρεττ, παρόλο που δεν γνωρίζουμε πολλά γι’ αυτές, υπήρξαν σημαντικές για την εποχή του.
Το βιβλίο περιέχει κυρίως υλικό που προέρχεται από τα έργα μεγάλων συγγραφέων της απόκρυφης φιλοσοφίας - του Αγρίππα, του Παράκελσου, του Χέλμοντ, του Τριθέμιου, κ.ά.- κείμενα που ο Μπάρεττ μετέφρασε από τα λατινικά, και που ήταν πολύ σπάνια την εποχή εκείνη, εξ αιτίας της απαγόρευσης της διάδοσης και κυκλοφορίας τους. Το υλικό αυτό, όπως παρουσιάζεται μέσα από τη δομή του έργου που είναι χωρισμένο σε δύο βιβλία, συγκροτεί πράγματι ένα πλήρες σύστημα απόκρυφης φιλοσοφίας, και ο σπουδαστής μπορεί να βρει σ’ αυτό τη θεωρία και την πρακτική σε πολλούς τομείς της Μαγικής Επιστήμης.
Απόσπασμα από το βιβλίο ο Μάγος του Francis Berrett
Οι τάξεις των δαιμόνων
Υπάρχουν μερικοί από τη σχολή των θεολόγων, που διανέμουν τα κακά πνεύματα σε εννιά βαθμίδες, αντίθετες στις εννιά τάξεις των αγγέλων.
Τα πρώτα λοιπόν απ’ αυτά, αποκαλούνται ψεύτικοι Θεοί, που σφετερίζονται το όνομα του Θεού για να λατρεύονται σαν θεοί, και απαιτούν θυσίες και λατρεία- όπως ο διάβολος που είπε στον Χριστό, «Ματθ. 4,9 καὶ λέγει αὐτῷ· ταῦτα πάντα σοι δώσω, ἐὰν πεσὼν προσκυνήσῃς μοι», δείχνοντάς του όλα τα βασίλεια του κόσμου και ο πρίγκηπάς τους είναι εκείνος που λέει, «Λουκ. 4,6 καὶ εἶπεν αὐτῷ ὁ διάβολος· σοὶ δώσω τὴν ἐξουσίαν ταύτην ἅπασαν καὶ τὴν δόξαν αὐτῶν, ὅτι ἐμοὶ παραδέδοται, καὶ ᾧ ἐὰν θέλω δίδωμι αὐτήν.», και που καλείται Βελζεβούβ, δηλαδή ένας αρχαίος θεός.
Στη δεύτερη θέση ακολουθούν τα πνεύματα της ψευτιάς και τέτοιου είδους ήταν κι εκείνο που φανερώθηκε μέσα στο στόμα του προφήτη του Αχάβ και ο πρίγκηπάς τους είναι το φίδι Πύθων, που εξαιτίας του ο Απόλλων ονομάστηκε Πύθιος. Αυτά τα είδη των διαβόλων συμμετέχουν στους χρησμούς, κι εξαπατούν τους ανθρώπους με μαντείες και προφητείες.