Το 2020 ήταν μία χρονιά που συνδέθηκε σε μεγάλο βαθμό με την πανδημία της COVID-19 και την απόκρισή μας σε αυτή. Ο ιός συγκέντρωσε το σύνολο σχεδόν της προσοχής από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, το κοινό, αλλά και την επιστημονική κοινότητα.
Το 2020 ήταν μία χρονιά που συνδέθηκε σε μεγάλο βαθμό με την πανδημία της COVID-19 και την απόκρισή μας σε αυτή. Ο ιός συγκέντρωσε το σύνολο σχεδόν της προσοχής από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, το κοινό, αλλά και την επιστημονική κοινότητα.
Αφήνουμε πίσω μας μια χρονιά που οι αστρολόγοι φωνάζαμε και προειδοποιούσαμε από καιρό ότι θα είναι δύσκολη. Το πόσο το αντιλαμβανόμασταν, το πώς ήταν δύσκολο να καθοριστεί. Δύο σοβαρές εκλείψεις και το άνοιγμα πολυετών συνοδικών κύκλων στο μεθοδικό περιβάλλον του Αιγόκερω δεν μπορούν να παραβλεφθούν εύκολα.
Τις τελευταίες μέρες παρατηρείται μεγάλη αύξηση στην κυκλοφορία των πολιτών στους δρόμους της εορταστικά στολισμένης πόλης. Σχεδόν άπαντες φορούν μάσκα, αλλά μαζί με τους ίδιους πάει περίπατο και η προσοχή στα υπόλοιπα μέτρα περιορισμού της διασποράς του ιού.
Μετάφραση και Επιμέλεια
Παναγιώτης Σπανός
Διασώστης ΕΚΑΒ Ρόδου
Παρά το γεγονός ότι μέσα από την εκτεταμένη έρευνα έχει αποδειχθεί ότι οι φανοί και η χρήση σειρηνών δεν συνεισφέρουν στην σωστή αντιμετώπιση των ασθενών και στην πραγματικότητα προκαλούν βλάβη σε αυτούς, τους παραϊατρικούς και τους παρευρισκόμενους, πάρα πολλοί πάροχοι συνεχίζουν να ανταποκρίνονται με αυτόν τον τρόπο.
Ο Ιπποκράτειος Όρκος, στον οποίο ορκίζονται οι νέοι γιατροί, περιλαμβάνει τη λατινική φράση « primum non nocere », που σημαίνει «πάνω από όλα, να μη βλάπτουμε» τον ασθενή.
Στον Ιπποκράτειο Όρκο περιλαμβάνεται η ακόλουθη φράση:
«Θα χρησιμοποιώ τη θεραπεία για να βοηθήσω τους ασθενείς κατά τη δύναμη και την κρίση μου, αλλά ποτέ για να βλάψω ή να αδικήσω. ».
Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος αυτών που ασκούν διοίκηση, τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους παρόχους προνοσοκομειακής φροντίδας.
Ένα από τα πολλά θαύματα -και μυστήρια- της ανθρώπινης βιολογίας είναι η περίπλοκη απόκριση του έμφυτου ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο είναι γνωστό για την ταχύτητά του στην εξόντωση των παθογόνων που εισβάλλουν και την ικανότητά του να προκαλεί εκρηκτική φλεγμονώδη απόκριση.
Η ικανότητα του σώματος να αισθάνεται γρήγορα και να αντιδρά σε τυχόν διήθηση μικροβίων είναι απαραίτητη στον εξαντλητικό πόλεμο που απαιτείται για να σταματήσει η εξέλιξη μιας μολυσματικής ασθένειας και να ξεκινήσει η διαδικασία σταθεροποίησης και αποκατάσταση.
Καθώς οι εμβολιασμοί για την COVID-19 έχουν ήδη ξεκινήσει και στην Ελλάδα, σιγά σιγά αρχίζουν να εμβολιάζονται και αρκετοί ασθενείς που ανήκουν σε συγκεκριμένες ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες. Μία από αυτές είναι και οι καρκινοπαθείς. Ποια είναι όμως τα δεδομένα σχετικά με τη χορήγηση του εμβολίου στους ασθενείς αυτής της ομάδας;
Είναι πολύ κατανοητός ο λόγος που οι άνθρωποι παίρνουν αποφάσεις την πρωτοχρονιά για το υπόλοιπο του έτους. Είναι μια ευκαιρία να καθαρίσουν τα ανεπιθύμητα στοιχεία από τη ζωή τους και να θέσουν ετήσιους στόχους με νέα εστίαση. Αλλά εστιάζουν στις σωστές περιοχές της ζωής τους;
Έχει υπολογιστεί ότι ο κάθε ένας από εμάς κάνει περίπου 50.000 σκέψεις ημερησίως και από αυτές μόνο οι 2000 είναι συνειδητές, δηλαδή έχουν κάποια σκοπιμότητα.
Όλες οι υπόλοιπες προέρχονται αυτόματα από το υποσυνείδητό μας και συνήθως προκαλούνται όταν δεχόμαστε διάφορα ερεθίσματα από το περιβάλλον μας.
Κάθε σκέψη έχει το δικό της ενεργειακό υπόβαθρο σε επίπεδο κυματικής ενέργειας και διαμορφώνει τα συναισθήματά μας, όπως και εμάς συνολικά σαν ενεργειακές οντότητες που στην ουσία είμαστε.