Γιώργος Στάμκος
Όταν η ανθρωπότητα αναπαύεται και απέχει από τις συνήθεις δραστηριότητες της, τότε η άγρια ζωή ευημερεί, η Φύση αναζωογονείται και το περιβάλλον του πλανήτη μας παίρνει μια βαθιά ανάσα. Αυτό συνέβη το 2020 που αφήνουμε πίσω μας. Αυτή η χρονιά θα μείνει στη σύγχρονη ιστορία ως το πρώτο έτος της Μεγάλης Παύσης ή Ανθρωπόπαυσης (Anthropause), όπως έχει καθιερωθεί πλέον ο όρος. Πρόκειται για μια συνολική μείωση των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων, κυρίως στον τομέα των ταξιδιών, των μεταφορών, του τουρισμού, αλλά και σε πολλούς βιομηχανικούς και οικονομικούς τομείς, που προκλήθηκε από τα αλλεπάλληλα Lockdown τα οποία επιβλήθηκαν από τις κυβερνήσεις για την ανάσχεση της πανδημίας της Covid-19.
Καταστροφικό για την οικονομία αλλά ευεργετικό για την άγρια ζωή
Τα δύο μεγάλα «Κλειδώματα», που επιβλήθηκαν κυρίως τον Μάρτιο-Απρίλιο και τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο του 2020 στις περισσότερες χώρες του κόσμου, είχαν σημαντικές και μετρήσιμες επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον και στην άγρια ζωή, που επέτρεψαν να εξαχθούν χρήσιμα επιστημονικά συμπεράσματα.
Αυτό το «μεγάλο διάλειμμα», το οποίο ονομάστηκε Ανθρωπόπαυση, μπορεί να καθήλωσε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους στα σπίτια τους και να περιόρισε τις οικονομικές τους δραστηριότητες, προκαλώντας μια πρωτοφανή παγκόσμια οικονομική ύφεση, εντούτοις υπήρξε πολύ ευεργετικό για τη Φύση, για την ποιότητα του περιβάλλοντος, τη μείωση της ρύπανσης και της υπερθέρμανσης, αλλά και για την επιβίωση της άγριας ζωής, που απειλείται με εξαφάνιση.