Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020

Η μεσαιωνική αντιμετώπιση του κορωνοϊού θα δώσει νέα ώθηση σε συντηρητικές και αντιδραστικές δυνάμεις

Πιτσιρίκο, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Alexander Lukashenko υποστήριξε σε ομιλία του προς στρατιωτικούς ηγέτες στην πρωτεύουσα Μινσκ ότι πέρασε τον κορωνοϊό όρθιος και χωρίς να εκδηλώσει συμπτώματα, όπως μεταδίδει το Reuters.
O 65χρονος Lukashenko αψήφησε όσους του ζητούσαν να πάρει περιοριστικά μέτρα, χαρακτηρίζοντας τους φόβους για την Covid 19 “ψύχωση” και πρότεινε στον κόσμο να πίνει βότκα, να κάνει σάουνα και να παίζει χόκεϊ επί πάγου.
Η δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης για τους χειρισμούς του στην πανδημία προκάλεσε τις μαζικότερες διαδηλώσεις εδώ και χρόνια και εν όψει των προεδρικών εκλογών, που θα διεξαχθούν στις 9 Αυγούστου.
Ο ίδιος οδήγησε στη φυλακή δύο από τους κύριους πολιτικούς του αντιπάλους ως μέρος μίας ευρύτερης καταστολής ενάντια στους αντιφρονούντες.
O Lukashenko υποστηρίζει ότι το 97% των φορέων του ιού είναι ασυμπτωματικοί, κι ενώ στη Λευκορωσία έχουν καταγραφεί 67.366 κρούσματα και 543 θάνατοι.
Και πάλι, όμως, ο 65χρονος πρόεδρος και πρώην αφεντικό αγροτικού συνεταιρισμού επί Σοβιετικής Ένωσης, υποστηρίζει ότι οι θάνατοι είναι συνέπεια υποκείμενων νοσημάτων, όπως καρδιακά προβλήματα και διαβήτης.
Σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Λευκορωσία κράτησε ανοιχτά τα σύνορά της και επέτρεψε τη διεξαγωγή ποδοσφαιρικών αγώνων παρουσία θεατών.
Η στάση του Lukashenko αύξησε τη δυσαρέσκεια προς το πρόσωπο του “τελευταίου δικτάτορα της Ευρώπης”, όπως τον αποκαλούν στις ΗΠΑ, επειδή κυβερνά με αυταρχικό τρόπο από το 1994.

Μάλιστα, πριν την ομιλία του στη στρατιωτική βάση, παρακολούθησε από την τηλεόραση ασκήσεις των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας που πετούσαν χημικά και έριχναν κανονάκι με νερό σε μία πρόβα καταστολής.
Ο Lukashenko έχει ζητήσει από την αστυνομία να είναι σκληρή, πιστεύοντας ότι έτσι θα κρατήσει τον κόσμο μακριά από τους δρόμους, και, σύμφωνα με οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, πάνω από 1.100 άνθρωποι έχουν συλληφθεί.
Οι διαδηλωτές συνασπίστηκαν υπό την Svetlana Tikhanouskaya, σύζυγο ενός από τους υποψήφιους για τις προεδρικές εκλογές, που φυλακίστηκαν.
Έγιναν ακόμα και προσαγωγές δημοσιογράφων, οι οποίοι αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι.
Ο Lukashenko παρομοιάζει την αντιπολίτευση με εγκληματική οργάνωση και κατηγορεί τους διαδηλωτές ότι επιδιώκουν μία βίαιη επανάσταση με τη στήριξη ξένων δυνάμεων.
Το σίγουρο είναι ότι η μεσαιωνική αντιμετώπιση του κορωνοϊού παγκοσμίως είναι βούτυρο στο ψωμί για τύπους σαν τον Λευκορώσο πρόεδρο και θα δώσει ώθηση σε συντηρητικές και αντιδραστικές δυνάμεις, όπως συνέβη και με την οικονομική κρίση, με την οποία έγιναν επίσης λανθασμένοι χειρισμοί, οδηγώντας σε άνοδο της ακροδεξιάς.
Η ιστορία επαναλαμβάνεται επειδή -οι προοδευτικοί στα λόγια και τη θεωρία- είναι οπισθοδρομικοί και αυτοί στην πράξη.
Για του λόγου το αληθές, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ αποφάνθηκε ότι οι κυβερνήσεις έχουν το δικαίωμα να απαγορεύσουν διαδηλώσεις για λόγους δημόσιας υγείας, όπως μεταδίδει το Reuters.
Αφορμή στάθηκε το μπαράζ διαδηλώσεων μετά τη δολοφονία του George Floyd στις ΗΠΑ, αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου, τη στιγμή που οι αρχές προσπαθούσαν να περιορίσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού.
Η προστασία της δημόσιας υγείας μπορεί σε εξαιρετικές περιπτώσεις να επιτρέψει την απαγόρευση των διαδηλώσεων, αν υπάρχει για παράδειγμα έξαρση μίας μολυσματικής ασθένειας, αναφέρει η έκθεση της επιτροπής του ΟΗΕ.
Ο συντάκτης του κειμένου Christof Heyns διευκρίνισε ότι κανόνες θα μπουν όχι μόνο για τους διαδηλωτές, αλλά και για την αστυνομία.
Όσον αφορά το δικαίωμα των διαδηλωτών να φορούν μάσκες για να κρύψουν την ταυτότητά τους, ο Heyns είπε ότι μπορούν να το κάνουν, ενώ κάλεσε τις κυβερνήσεις να μην επικαλούνται σε κάθε ευκαιρία τη δημόσια τάξη για να απαγορεύσουν συγκεντρώσεις.
Ερωτηθείς για το αν η υποχρεωτική χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια της πανδημίας συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο ίδιος απάντησε ότι “είναι κατανοητό και αποδεκτό πως, για λόγους υγείας, μπορεί να υπάρξουν περιορισμοί στα δικαιώματά σας”.
Το συγκεκριμένο σχόλιο, πάντως, δεν ήταν μέρος της επίσημης έκθεσης.
Στις ΗΠΑ και την Αυστραλία το θέμα της χρήσης μάσκας έχει προκαλέσει διχασμό και έγιναν και διαδηλώσεις κατά των μασκών.
Οι αποφάσεις της συγκεκριμένης επιτροπής του ΟΗΕ δεν είναι δεσμευτικές, αλλά μπορεί να εγκαλέσει τα κράτη μέλη σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.
Τουλάχιστον την Τετάρτη απαθανάτισα μία μέδουσα -πιθανότατα πελαγία αν και δεν ήταν τόσο ροζ ούτε είχε μακριές νηματοκύστεις, αλλά μπορεί να είχαν κοπεί- κοντά στην αγαπημένη μου ακτή.
Οι φωτό δεν ήταν τόσο καλές, ενώ και εκείνες στο απέραντο γαλάζιο με τα μελανούρια και τις ζαργάνες ήταν μακρινές.
Και θα είχα βγει άπραγος, αν δεν μου έλεγαν να πιάσω ένα πλαστικό ποτήρι που τα ρεύματα του βοριά θα το πήγαιναν μακριά.
Χάρη σε αυτό το ποτήρι εντόπισα και μία συμμορία λούτσων που κολυμπούσαν εκεί κοντά.
Στο στάδιο του γόνου οι μικροσκοπικοί λούτσοι δεν ήταν παρά μερικά εκατοστά.
Αν επιβιώσουν, όμως, θα φτάσουν το 1 – 1,5 μέτρο.
Θα είναι τα μπαρακούντα της Μεσογείου πια.
Βαγγέλης Σπανός
(Αγαπητέ φίλε, έχουμε την θάλασσα. Που τα λύνει όλα. Ας αφοσιωθούμε στην θάλασσα. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)


pitsirikos

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα