Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020

“Μπορεί να μην υπάρξει δεύτερο κύμα κορωνοϊού”

Πιτσιρίκο, μπορεί να μην υπάρξει δεύτερο κύμα κορωνοϊού στις ΗΠΑ, λέει ο κορυφαίος Αμερικάνος επιδημιολόγος Anthony Fauci, όπως αναφέρει ο Guardian.
Στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί 2 εκ. κρούσματα και 115 χιλιάδες θάνατοι και πολλοί φοβούνται ότι οι προσπάθειες να να ξανανοίξουν οι διαλυμένες οικονομίες, αλλά και οι μαζικές διαδηλώσεις ίσως οδηγήσουν σε νέα έξαρση της επιδημίας.
Αλλά ο Fauci, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μολυσματικών Ασθενειών, ο οποίος μπήκε στο περιθώριο από τον Λευκό Οίκο, μετά τη διαφωνία του με τον Trump τον Απρίλιο για το άνοιγμα της οικονομίας, δήλωσε ότι η αύξηση των κρουσμάτων σε κάποιες πολιτείες δεν συνιστά απαραίτητα δεύτερο κύμα.
“Όταν βλέπεις αυξήσεις στις εισαγωγές σε νοσοκομεία πρέπει να δώσεις τη δέουσα προσοχή, αλλά ένα δεύτερο κύμα το φθινόπωρο δεν είναι αναπόφευκτο, αν η προσέγγιση απέναντι στον ιό είναι η σωστή” δήλωσε ο Fauci στο CNN, συστήνοντας στον κόσμο να κρατάει τις αποστάσεις και να φοράει μάσκες.
Σύμφωνα με το αμερικάνικο CDC (Kέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμωδών Ασθενειών), το 80% των Αμερικάνων απομονώθηκε τον τελευταίο μήνα και το 74% φορούσε μάσκες, ποσοστό που ανέρχεται στο 90% για τη Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες.
Την τελευταία εβδομάδα, 19 πολιτείες -συμπεριλαμβανομένων του Τέξας, της Νότιας και Βόρειας Καρολίνας, της Γιούτα, της Αριζόνα, του Αρκάνσας, της Αλαμπάμα, του Όρεγκον, της Καλιφόρνια, της Νεβάδα και της Φλόριντα- ανέφεραν αύξηση των κρουσμάτων.

Μάλιστα, στο Αρκάνσας η αύξηση ήταν η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί, ενώ στο Όρεγκον μετατέθηκε για μία εβδομάδα μετά η χαλάρωση των μέτρων.
Το ίδιο συνέβη και στη Βαλτιμόρη, με τον δήμαρχο Bernard Young να υποστηρίζει ότι “είμαι ο πρώτος που θέλω να δω την πόλη ανοιχτή και ασφαλή, αλλά δεν γίνεται αυτή τη στιγμή”.
Ωστόσο, το CDC δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις αναφορές για αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, ενώ κάποιοι αισιοδοξούν ότι θα βρεθεί και γρηγορότερα το εμβόλιο.
Στη Νέα Υόρκη, επίσης, οι διαδηλώσεις προκάλεσαν φόβους για νέα έξαρση της επιδημίας, αλλά τα νέα κρούσματα είναι τα λιγότερα σε όλες τις ΗΠΑ.
“Κάποτε ήμασταν η πρώτη πολιτεία σε κρούσματα, αλλά πλέον είμαστε η τελευταία” δήλωσε ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Andrew Cuomo, αποδίδοντας και τα εύσημα στους πολίτες.
Είναι προφανές ότι η Νέα Υόρκη έχει αποκτήσει ένα ικανοποιητικό ποσοστό ανοσίας, αφού επλήγη πάρα πολύ από την επιδημία.
Φόβοι για δεύτερο κύμα κορωνοϊού υπάρχουν, ωστόσο, στην Κίνα, μετά τα 45 νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν μεταξύ 517 ανθρώπων που εξετάστηκαν σε αγορά του Πεκίνου, όπως μεταδίδει το BBC.
Η αγορά, αλλά και 11 γειτονιές της κινέζικης πρωτεύουσας μπήκαν σε καραντίνα, ενώ θα γίνουν τεστ και σε 10 χιλιάδες εργαζόμενους στην αγορά.
Οι αρχές θέλουν επίσης να κάνουν δειγματοληπτικούς ελέγχους σε οποιονδήποτε είχε επαφή με τη συγκεκριμένη αγορά, αλλά και τις γύρω περιοχές.
Αυτά τα 45 νέα κρούσματα ήταν τα πρώτα που καταγράφηκαν στο Πεκίνο τις τελευταίες 50 μέρες.
Η αγορά Xinfadi έκλεισε μόλις βρέθηκαν θετικοί στον ιό δύο άνδρες και έκτοτε διαπιστώθηκε ότι συνολικά 45 άτομα έχουν προσβληθεί από τον ιό.
Έτσι, αποφασίστηκε να ληφθούν πολύ αυστηρά μέτρα και εκατοντάδες μέλη της στρατιωτικής αστυνομίας βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή που έχει μπει σε καραντίνα.

Έκλεισαν επίσης σχολεία και συγκοινωνιακοί κόμβοι σε γειτονικές περιοχές.
Αναβλήθηκαν επίσης αθλητικές εκδηλώσεις στο Πεκίνο και έκλεισαν δημόσιοι χώροι, καθώς υπάρχουν φόβοι για ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού στην πρωτεύουσα της Κίνας.
Οι αρχές της Κίνας που κατάφεραν να ελέγξουν το πρώτο κύμα της επιδημίας, δεν ξέρουν πώς σημειώθηκε αυτό το ξέσπασμα στην αγορά Xinfadi, που προμηθεύει το 80% των λαχανικών και των κρεάτων του Πεκίνου.
To Reuters γράφει, ωστόσο, ότι το ξέσπασμα στην αγορά του Πεκίνου που είναι 20 φορές μεγαλύτερη από εκείνη της Wuhan και ίση με 160 γήπεδα ποδοσφαίρου προήλθε από μετάδοση του ιού από την Ευρώπη.
Τη Δευτέρα 15/6 η Κίνα ανακοίνωσε άλλα 36 κρούσματα στο Πεκίνο (και 49 συνολικά στη χώρα – έναντι 57 την Κυριακή 14/6), φτάνοντας έτσι τα 79 σε τέσσερις μέρες στην πρωτεύουσα, τα περισσότερα από τα μέσα Φεβρουαρίου.
Πολλές γειτονιές του Πεκίνου χαρακτηρίστηκαν ως μεσαίου κινδύνου και μία ως υψηλού, ενώ τέθηκαν σε ισχύ περιορισμοί στις μετακινήσεις πεζών και οχημάτων, γίνονται απολυμάνσεις και θερμομετρήσεις και συστήνεται στον κόσμο να μην κάνει μη απαραίτητα ταξίδια στην πρωτεύουσα, όπου διενεργήθηκαν σε μία μέρα 76.499 τεστ.
Επίσης από 8.950 τεστ που έγιναν στην αγορά Xinfadi 6.705 βγήκαν ήδη αρνητικά.
Κρούσματα που σχετίζονται με αυτά της αγοράς του Πεκίνου, εντοπίστηκαν και στις επαρχίες Liaoning και Hebei στη βόρεια Κίνα.
Τους τελευταίους μήνες, η στρατηγική της κινέζικης κυβέρνησης είναι βάζει σε καραντίνα οποιαδήποτε πόλη και περιοχή, όπου διαπιστώνεται εστία κορωνοϊού.
Είναι μία τακτική που αποδίδει, αλλά το να μπει σε καραντίνα ολόκληρη η πόλη του Πεκίνου, σε μία περίοδο που ο ιός φαίνεται να έχει τεθεί υπό έλεγχο, δεν είναι κάτι που θα αποφασίσουν με βιασύνη οι αρμόδιοι.
Προς το παρόν, δεν έχει μπει σε καθολική καραντίνα καμία από τις 16 περιοχές του Πεκίνου, αλλά μόνο 11 γειτονιές γύρω από την αγορά Xinfadi και άλλες 10 κοντά σε μία άλλη αγορά.
Άλλωστε, τι είναι μερικές δεκάδες κρούσματα σε μία πόλη 20 εκατομμυρίων;
Είναι επίσης προφανές ότι η μετάδοση του κορωνοϊού το καλοκαίρι είναι πολύ πιο δύσκολη, αφού, χωρίς καραντίνα, τα κρούσματα είναι πολύ λιγότερα στο βόρειο ημισφαίριο, από ό,τι ήταν με καραντίνα τον χειμώνα και την άνοιξη.
Σε κάθε περίπτωση, μια χαψιά θα τον κάνει και πάλι η Κίνα τον κορωνοϊό.
Το ίδιο και ο Putin που υποστήριξε ότι η Ρωσία χειρίστηκε καλύτερα την επιδημία του κορωνοϊού απ’ ό,τι οι ΗΠΑ και βγαίνει από αυτήν με τις μικρότερες δυνατές απώλειες, όπως μεταδίδει το Reuters.
O Ρώσος πρόεδρος ανέφερε και ότι στις ΗΠΑ μπήκαν στη μέση και πολιτικά συμφέροντα.
Με 528.694 επιβεβαιωμένα κρούσματα η Ρωσία βρίσκεται στην τρίτη θέση στη σχετική λίστα, αλλά οι 6.948 θάνατοι είναι πολύ λιγότεροι από άλλες χώρες και φυσικά και τις ΗΠΑ, όπου έχουν καταγραφεί 115 χιλιάδες.
Ο Putin εξήγησε ότι η Ρωσία τα κατάφερε καλύτερα επειδή οι ομοσπονδιακές και περιφερειακές αρχές συνεργάστηκαν σαν μία ομάδα για την αντιμετώπιση της επιδημίας, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, που υπήρχαν διαφωνίες.
“Δεν μπορώ να φανταστώ ότι μπορεί να υπήρχε κάποιος στη ρώσικη κυβέρνηση ή στις περιφέρειες που να έλεγε ότι θα κάνει το αντίθετο από τις οδηγίες του προέδρου ή της κυβέρνησης” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Putin.
“Μου φαίνεται ότι το πρόβλημα στις ΗΠΑ είναι ότι τα κομματικά συμφέροντα μπήκαν πάνω από αυτά της κοινωνίας ως σύνολο, πάνω από το συμφέρον του λαού” κατέληξε ο Ρώσος πρόεδρος.
Ο ιός κατέδειξε την εσωτερική κρίση που υπάρχει στις ΗΠΑ από τη μέρα που εκλέχθηκε πρόεδρος ο Trump, με τους αντιπάλους του να προσπαθούν να υπονομεύσουν τη νομιμοποίησή του.
Στην ίδια συνέντευξη ο Putin αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι με τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις επιδιώκει να εγκαθιδρύσει μία προεδρική δικτατορία, υποστηρίζοντας ότι το κοινοβούλιο θα έχει μεγαλύτερο ρόλο μετά τις αλλαγές.
Το δημοψήφισμα για την τροποποίηση του συντάγματος θα διεξαχθεί από τις 25 Ιουνίου ως την 1η Ιουλίου και αν εγκριθούν οι μεταρρυθμίσεις, ο 67χρονος Putin, που είναι στην εξουσία από το 1999 θα έχει δικαίωμα για άλλες δύο θητείες μετά το 2024 που λήγει η τρέχουσα.
Για την “πρώτη νίκη της Γαλλίας απέναντι στον κορωνοϊό” έκανε λόγο και ένας άλλος πρόεδρος, ο Εmmanuel Macron, στο διάγγελμά του για το πέρασμα στην επόμενη φάση της αποκλιμάκωσης των μέτρων, που περιλαμβάνει άνοιγμα καφέ και εστιατορίων, ελεύθερες μετακινήσεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και επισκέψεις σε οίκους ευγηρίας, όπως μεταδίδει το BBC.
H Liberation γράφει, πάντως, στο πρωτοσέλιδό της ότι ο Macron αποθέωσε τον εαυτό του.
Η άρση των περιορισμών ισχύει και για το Παρίσι, που επλήγη περισσότερο από την επιδημία, ενώ τα σχολεία θα ανοίξουν στις 22 Ιουνίου.
Η Κομισιόν ενθαρρύνει επίσης την άρση όλων των συνοριακών περιορισμών, στην οποία προχώρησαν, πάντως, μόνο το Βέλγιο, η Κροατία, η Ελβετία και η Γερμανία, χωρίς ελέγχους πια από την αστυνομία.
Η Τσεχία απαγορεύει ακόμα την είσοδο ταξιδιωτών από το Βέλγιο, την Πορτογαλία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Ελλάδα άνοιξε τα σύνορά της και για τουρίστες από την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα.
Η Ιταλία και η Πολωνία είχαν ήδη ανοίξει τα σύνορά τους από τις 3 και 13 Ιουνίου αντίστοιχα.
Η Ισπανία θα το κάνει από τις 21 Ιουνίου, με εξαίρεση τους Πορτογάλους που θα μπορούν να επισκεφτούν τη γειτονική τους χώρα από την 1η Ιουλίου, αλλά ήδη επιτρέπει σε Γερμανούς τουρίστες να μεταβούν στις Βαλεαρίδες.
Η Αυστρία εξαιρεί, επίσης, από τις ελεύθερες μετακινήσεις (16/6) τους Ισπανούς, τους Σουηδούς, τους Πορτογάλους και τους Βρετανούς.
Τέλος, Σουηδία και Λουξεμβούργο δεν έκλεισαν ποτέ τα σύνορά τους, ενώ στη Γαλλία θα διεξαχθεί και ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών στις 28/6.
Όλη η μητροπολιτική Γαλλία θεωρείται πλέον “πράσινη ζώνη”, όσον αφορά τον κίνδυνο του κορωνοϊού και μόνο οι υπερπόντιες κτήσεις της Μαγιότ και Γαλλική Γουιάνα είναι ακόμα στο “πορτοκαλί”, καθώς έχουν πολλά κρούσματα, που απειλούν να γεμίσουν τα νοσοκομεία.
Σε όλη την Ευρώπη ανοίγουν, λοιπόν, σταδιακά τα σύνορα.
Προφανώς, όλοι ποντάρουν στο ανίκητο καλοκαίρι.
Ο κορωνοϊός μπορεί να είναι ακόμα εδώ και πάντα στην άκρη του μυαλού μας, αλλά το καλοκαίρι κάνει πάντα τους ανθρώπους πιο αισιόδοξους και πιο δυνατούς πνευματικά, ψυχολογικά, ακόμα και σωματικά.
Όπως είχε πει και ο Αλμπέρ Καμύ: “Στην καρδιά του χειμώνα ανακάλυψα μέσα μου ένα ανίκητο καλοκαίρι”.
Ένα καλοκαίρι, που ο σπάνιος για την εποχή δυτικός άνεμος εδώ και μία και πλέον εβδομάδα επιμένει.
Φέρνοντας εκτός από τις καταστροφικές καταιγίδες και πλημμύρες και πολλά σκουπίδια στη δαντελένια ακρογιαλιά.
Έβγαλα μερικά τη Δευτέρα, αλλά και φωτογραφία ένα χταποδάκι πριν το αφήσω να πάει και πάλι στα βαθιά.
Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, η ζωή συνεχίζεται με εμάς ή χωρίς εμάς. Οι άνθρωποι θέλουν να ζήσουν τις ζωές τους. Ένα ρίσκο είναι η ζωή. Αν δεν έχει ρίσκο, είναι θάνατος. Το καλοκαίρι θα νικήσει. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

pitsirikos

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα