Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020

Ποια άτομα έχουν την τάση να αποθηκεύουν χαρτί τουαλέτας

Ποια χαρακτηριστικά προσωπικότητας συνδέονται με την αποθήκευση ...
Οι άνθρωποι που αισθάνονται ότι απειλούνται πολύ από τη νόσο COVID-19 συσσωρεύουν περισσότερο χαρτί υγείας κατά τη διάρκεια μιας καραντίνας, σύμφωνα μια νέα μελέτη που έγινε από το Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology και δημοσιεύθηκε στο PLOS ONE.
Μετά τη γρήγορη εξάπλωση της νόσου COVID-19 σε ολόκληρη την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, τον Μάρτιο του 2020, πολλοί άνθρωποι άρχισαν να αποθηκεύουν προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των χαρτιών τουαλέτας. Ορισμένες εταιρείες ανέφεραν αύξηση έως και 700% στις πωλήσεις χαρτιού τουαλέτας, παρά τις εκκλήσεις για αποφυγή “αγορών πανικού”.
Σε επιφανειακό επίπεδο, η ιδιωτική αποθήκευση πόρων μπορεί να εμφανίζεται ως παράδειγμα εγωισμού. Μια άλλη εξήγηση που έχει εμφανιστεί στα μέσα μαζικής ενημέρωσης περιστρέφεται γύρω από μια υπερβολική αίσθηση αηδίας. Σύμφωνα με αυτήν την έννοια, οι άνθρωποι βιώνουν αυξημένη ευαισθησία στην αηδία σε περιόδους εξάπλωσης ασθένειας και το χαρτί υγείας θεωρείται ότι χρησιμεύει ως σύμβολο ασφάλειας που μετριάζει την αντιληπτή απειλή.
Ακόμη, η αποθήκευση χαρτιού τουαλέτας έχει ερμηνευτεί με όρους της κλασικής ψυχαναλυτικής θεωρίας. Με αυτό το σκεπτικό, τα άτομα με έντονο μοτίβο ευθυγράμμισης και αυτοπειθαρχίας, ή «πρωκτικσυγκρατητική προσωπικότητα», υποτίθεται ότι έχουν ιδιαίτερη τάση να συσσωρεύουν χαρτί υγείας. Ωστόσο, αυτά τα άτομα μπορεί επίσης να παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα αυτοέλεγχου και να απέχουν από άλλες παρορμητικές αγορές πανικού.

Επίσης, η αποθήκευση χαρτιού τουαλέτας κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 παρατηρείται κυρίως σε εκείνους που αισθάνονται ιδιαίτερα απειλημένοι από τον ιό. Παρόλο που ορισμένοι άνθρωποι μπορούν να θεωρηθούν εγωιστές, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η συσσώρευση αγαθών δεν αντικατοπτρίζει απαραιτήτως έλλειψη φιλικότητας. Ακόμη και τα πιο ταπεινά και ηθικά άτομα μπορεί να συσσωρεύουν χαρτί υγείας, αρκεί να νιώθουν ότι απειλούνται πολύ από την πανδημία.
Οι ερευνητές ανέλυσαν 1.029 ενήλικες από 35 χώρες που προσλήφθηκαν μέσω κοινωνικών μέσων. Μεταξύ 23 και 29 Μαρτίου 2020, οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν το Brief HEXACO Inventory και μοιράστηκαν πληροφορίες σχετικά με τα δημογραφικά τους στοιχεία, το αντιληπτό επίπεδο απειλής από τη νόσο COVID-19, τις συμπεριφορές καραντίνας και την κατανάλωση χαρτιού τουαλέτας τις τελευταίες εβδομάδες.
Η πιο ισχυρή πρόβλεψη της αποθήκευσης χαρτιού τουαλέτας ήταν η αντιληπτή απειλή από την πανδημία. Τα άτομα που αισθάνονταν πιο απειλούμενα έτειναν να συσσωρεύουν περισσότερο χαρτί υγείας.
Περίπου το 20% αυτού του φαινομένου βασίστηκε επίσης στον παράγοντα προσωπικότητας της συναισθηματικότητας. Το υπόλοιπο 80% αυτού του φαινομένου δεν βρέθηκε να βασίζεται σε διαφορές προσωπικότητας.
Οι άνθρωποι που γενικά τείνουν να ανησυχούν πολύ και να αισθάνονται άγχος είναι πιθανότερο να αισθάνονται απειλημένοι και να αποθηκεύουν χαρτί υγείας. Η προσωπικότητα που περιλαμβάνει χαρακτηριστικά οργάνωσης, επιμέλειας, τελειομανίας και σύνεσης ήταν επίσης ένας προγνωστικός παράγοντας της αποθήκευσης.
Άλλες παρατηρήσεις ήταν ότι οι ηλικιωμένοι συσσώρευαν περισσότερο χαρτί υγείας από τους νεότερους και ότι οι Αμερικανοί συσσώρευαν περισσότερο από τους Ευρωπαίους.
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι οι ψυχολογικοί παράγοντες που μελετήθηκαν εξήγησαν μόνο το 12% της μεταβλητότητας στο απόθεμα χαρτιού τουαλέτας, γεγονός που υποδηλώνει ότι ορισμένες ψυχολογικές εξηγήσεις δεν είχαν ληφθεί υπόψη.
«Η υποκειμενική απειλή της νόσου COVID-19 φαίνεται να είναι μια σημαντική αιτία για την αποθήκευση χαρτιού τουαλέτας. Ωστόσο, απέχουμε ακόμη πολύ από την κατανόηση αυτού του φαινομένου συνολικά», ανέφερε ο Theo Toppe, εκ των συγγραφέων της μελέτης.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα