Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

Τέλος στη διαδικτυακή ουδετερότητα. Γιατί μάς αφορά;


ΗΟμοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) ψήφισε, την Πέμπτη, υπέρ της κατάργησης της ουδετερότητας του διαδικτύου, που είχε θεσπιστεί από την κυβέρνηση Ομπάμα, το 2015. Η κατάργηση του ρυθμιστικού πλαισίου που ίσχυε τα δύο τελευταία χρόνια πέρασε καθώς η FCC ελέγχεται από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, που έκανε και τη σχετική εισήγηση.
Ο Ajit Pai, ο πρόεδρος της FCC που διορίστηκε από τον Πρόεδρο Trump, είχε χαρακτηρίσει αυτή την πρωτοβουλία της κυβέρνησης ως μια προσπάθεια να “σταματήσει τη μικροδιαχείριση του Διαδικτύου”. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 3-2 υπέρ της κατάργησης, συμπεριλαμβανομένης της ψήφου του Pai, ο οποίος μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος είπε: η κατάργηση των κανόνων θα βοηθήσει τους καταναλωτές διότι θα δώσει τη δυνατότητα στους παρόχους όπως η AT&T και η Comcast να προσφέρουν μια ευρύτερη γκάμα επιλογών και υπηρεσιών.
Η κίνηση υποστηρίζεται από τη βιομηχανία τηλεπικοινωνιών, η οποία ισχυρίζεται ότι οι κανονισμοί απειλούσαν να παρεμποδίσουν τις ευρυζωνικές επενδύσεις και την καινοτομία.
Οι εταιρείες τεχνολογίας και οι ομάδες υπεράσπισης των καταναλωτών διαμαρτυρήθηκαν δυναμικά για την προσπάθεια κατάργησης επί μήνες, υποστηρίζοντας ότι έρχεται το τέλος του Διαδικτύου όπως το ξέρουμε.
Αμεση ήταν και η αντίδρασή τους μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας:
We’re disappointed in the decision to gut  protections that ushered in an unprecedented era of innovation, creativity & civic engagement. This is the beginning of a longer legal battle. Netflix stands w/ innovators, large & small, to oppose this misguided FCC order.
The @FCC's vote to gut  rules is a body blow to innovation and free expression. We will continue our fight to defend the open Internet and reverse this misguided decision. https://cards.twitter.com/cards/18ce54j487s/54nij 
ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑ;


Οι κανόνες για την ουδετερότητα του διαδικτύου είχαν εγκριθεί από την FCC το 2015 εν μέσω ενός τεράστιου κύματος οnline υποστήριξης. Η πρόθεση ήταν να διατηρηθεί το διαδίκτυο ανοιχτό και δίκαιο.
Σύμφωνα με τους κανόνες, οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου πρέπει να αντιμετωπίζουν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο το περιεχόμενο του διαδικτύου. Δηλαδή να μην μπορούν να επιταχύνουν ή να επιβραδύνουν σκόπιμα την κίνηση δεδομένων από συγκεκριμένους ιστότοπους ή εφαρμογές, ούτε να μπορούν να βάλουν το δικό τους περιεχόμενο σε ευνοϊκότερη θέση έναντι των αντιπάλων τους.

Ας δούμε ένα κλασικό παράδειγμα: η Comcast δεν μπορεί απλά να επιλέξει να επιβραδύνει μια υπηρεσία όπως η Netflix (NFLX) για να κάνει τη δική της υπηρεσία βίντεο συνεχούς ροής πιο ανταγωνιστική, ούτε μπορεί να προσπαθήσει να υποχρεώσει το Netflix να πληρώσει περισσότερα χρήματα για να εντάξει το περιεχομένό της στη λεγόμενη “λεωφόρο γρήγορου διαδικτύου”.
Όπως δήλωσε και ο Michael Cheah, γενικός σύμβουλος της Vimeo, το θέμα είναι «να επιτρέπεται στους καταναλωτές να επιλέγουν τους νικητές και τους ηττημένους και όχι να έχουν τις εταιρείες καλωδιακής τηλεόρασης να λαμβάνουν αυτές τις αποφάσεις γι’ αυτούς».

ΓΙΑΤΙ Η ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ;
Εάν υπάρχει ένα πράγμα που μπορούν να συμφωνήσουν όλες οι πλευρές, είναι ότι το διαδίκτυο διαδραματίζει ολοένα και πιο κομβικό τόλο στη ζωή μας. Οποιαδήποτε αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο ρυθμίζεται είναι ένα καυτό ζήτημα.
Η FCC λοιπόν, σήμερα, καταργεί τους κανόνες που απαγορεύουν στους παρόχους διαδικτύου να εμποδίζουν ή να επιβραδύνουν την πρόσβαση στο διαδικτυακό περιεχόμενο. Η FCC επίσης θα εξαλείψει έναν κανόνα που απαγορεύει στους παρόχους να δίνουν προτεραιότητα στο δικό τους περιεχόμενο.
Ελλείψει αυστηρής απαγόρευσης αυτών των ενεργειών, οι πάροχοι υπηρεσιών θα υποχρεούνται να δημοσιοποιούν τυχόν περιστατικά αποκλεισμού, επιτάχυνσης ή αμειβόμενης ιεράρχησης. Στη συνέχεια, θα αξιολογηθεί με βάση το αν η δραστηριότητα είναι αντίθετη προς τον ανταγωνισμό.
Στο πλαίσιο αυτής της αλλαγής, η εποπτεία της προστασίας του Διαδικτύου θα μεταφερθεί από την FCC στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC).
Ο Maureen K. Ohlhausen, επικεφαλής της FTC, δήλωσε ότι ο οργανισμός «δεσμεύεται να διασφαλίσει ότι οι πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου θα ανταποκριθούν στις υποσχέσεις που δίνουν στους καταναλωτές».
Αλλά οι ομάδες υπεράσπισης των καταναλωτών είναι λιγότερο αισιόδοξες.
“Η FCC όχι μόνο καταργεί τους βασικούς κανόνες δικτυακής ουδετερότητας, αλλά ενώνει τις δυνάμεις της με την FTC, λέγοντας ότι θα ενεργήσει μόνο όταν ένας πάροχος ευρυζωνικών υπηρεσιών εξαπατά το κοινό”, δήλωσε ο Chris Lewis, Αντιπρόεδρος της Public Knowledge, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός για την ελευθερία του internet.
“Αυτό δίνει την ελεύθερη κυριαρχία στους παρόχους ευρυζωνικών υπηρεσιών να μπλοκάρουν ή να γκρεμίζουν την ευρυζωνική σας υπηρεσία αρκεί σας ενημερώνουν για αυτό”.
ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΕ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ TOY FCC;
Πρώτον, είναι σημαντικό να πούμε τι δεν θα συμβεί: Υπηρεσίες δισεκατομμυρίων δολαρίων όπως το Netflix δεν πρόκειται να εξαφανιστούν εν μία νυκτί χωρίς την ουδετερότητα του διαδικτύου. Έχουν αρκετά μεγάλα ακροατήρια και τραπεζικούς λογαριασμούς για να επιβιώσουν σε ένα μεταβαλλόμενο κανονιστικό περιβάλλον.
Αντ ‘αυτού, οι υπερασπιστές της ουδετερότητας του δικτύου ανησυχούν πως η κατάργηση θα επηρεάσει την επόμενη Netflix. Επίσης οι νεοφυείς εταιρίες ενδέχεται να χρειαστεί να αγωνιστούν σκληρά για να πετύχουν συμφωνίες με τους παρόχους και να πληρώσουν αδρά για την ταχύτερη παράδοση του περιεχομένου τους. Αυτό θα μπορούσε να μεταβάλει θεμελιωδώς το μελλοντικό τοπίο του Διαδικτύου.
Η κατάργηση μπορεί επίσης να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο χρεώνονται οι πελάτες για υπηρεσίες. Για παράδειγμα, η T-Mobile είχε κατηγορηθεί από τους υποστηρικτές της δικτυακής ουδετερότητας, ότι παρείχε φθηνότερα τη ροή βίντεο από την Netflix και την HBO, θέτοντας σε μειονεκτική θέση άλλες υπηρεσίες βίντεο.
Χωρίς δικτυακή ουδετερότητα, οι πάροχοι διαδικτύου μπορούν να κάνουν ανάλογες προσφορές στο κοινό, ίσως και με πιο επιθετικό τρόπο, κάτι που πιθανόν να θεωρείται θετικό από τους καταναλωτές που θέλουν να εξοικονομήσουν χρήματα για τα streaming τους.
Ωστόσο, κάποιοι φοβούνται ότι είναι επίσης πιθανό οι πάροχοι διαδικτύου να ξεκινήσουν μια μέρα να χρεώνουν τους πελάτες πολύ πιο ακριβά, για να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες όπως το Netflix που περιλαμβάνονται αυτή τη στιγμή στους μηνιαίους λογαριασμούς μας.
ΔΗΛΑΔΗ, ΤΕΛΕΙΩΣΑΜΕ;
Οχι ακριβως. Κατ’ αρχάς χρειάζονται δύο περίπου εβδομάδες για να τεθούν σε ισχύ οι νέοι ΜΗ-κανόνες. Είναι πολύ πιθανό η υπόθεση αυτή να φτάσει στα δικαστήρια, ίσως και στο Κογκρέσο.


Η σημερινή μέρα είναι πραγματικά πολύ σημαντική για τις εξελίξεις που έρχονται στο μιντιακό περιβάλλον, καθώς εκτός από την ιστορική απόφαση της FCC, ανακοινώθηκε και η εξαγορά της 21st Century Fox από τον κολοσσό της Disney. 
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα