Πανικός επικρατεί στα πολυεθνικά (σλαβοβουλγαροαλβανοβλάχικα) Σκόπια, μετά τις δηλώσεις «μετάνοιας» του υπουργείου Εξωτερικών της Σερβίας για την αναγνώρισή τους με το όνομα «Μακεδονία».
«Η Σερβία έκανε μεγάλο λάθος. Όλη η Ευρώπη και ο κόσμος χρησιμοποιούν το όνομα Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας κι εμείς χτυπήσαμε τους φίλους μας τους Έλληνες.
»Τώρα περιμένουμε εκείνοι (σ.σ. η Ελλάδα) να μην αναγνωρίσουν το Κόσοβο, ενώ εμείς αναγνωρίσαμε την ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία» και τους προσβάλαμε.
»Τώρα η ΠΓΔΜ ψηφίζει συνεχώς υπέρ του Κοσόβου. Πρέπει να πω ότι είμαστε ανόητοι», δήλωσε ο κ. Ντάτσιτς.
Ο επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας τόνισε ότι στις διμερείς σχέσεις Βελιγραδίου – Σκοπίων, η Σερβία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας», ωστόσο στις πολυμερείς σχέσεις θα χρησιμοποιεί το όνομα ΠΓΔΜ (FYROM).
Συμπλήρωσε δε ότι δεν πρόκειται για κάποιου τύπου εκδίκηση, αλλά για υπεύθυνη κρατική και εθνική πολιτική.
«Η Σερβία δεν είναι παιχνίδι για να παίζει κανείς μαζί της. Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να μας γελοιοποιεί.
»Εάν κάποιος δεν ενδιαφέρεται για τις εκκλησίες και τα μοναστήρια μας στο Κόσοβο και στα Μετόχια, που κάηκαν και καταστράφηκαν και εάν αυτό δεν φτάνει για να μην ψηφίσει εναντίον της ένταξης του Κοσόβου στην UNESCO, τότε θα πρέπει να αμφισβητήσω την ουσία της σχέσης μας», κατέληξε, απευθυνόμενος στην πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ.
Τα Σκόπια παραζαλισμένα σύστησαν στη Σερβία… «υπευθυνότητα»
Με συστάσεις για «υπευθυνότητα» στο όνομα της φιλίας των δυο λαών αντέδρασε το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων στη δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών στης Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, με την οποία παραδέχεται ότι ήταν λάθος η αναγνώριση των Σκοπίων με τη συνταγματική τους ονομασία το 1996 από την τότε κυβέρνηση του Βελιγραδίου.
Σε σχόλιό του επ’ αυτού, το Υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων αναφέρει ότι μεταξύ των δυο χωρών υπάρχουν πολύ στενές και βαθιές φιλικές σχέσεις και απομένει στους πολιτικούς μόνο να τις εμβαθύνουν.
«Εάν αυτό δεν είναι δυνατόν, τότε πρέπει να δείχνουν υπευθυνότητα, έτσι ώστε, τουλάχιστον, να μην καταστρέφουν τη φιλία που υπάρχει μεταξύ της «Μακεδονίας» και της Σερβίας, προς τις δύο κατευθύνσεις. Αυτό πρέπει να ισχύει και σε συνθήκες, όπου καθίσταται εμφανές ότι θερμαίνεται η ατμόσφαιρα για την επόμενη ψηφοφορία για ένταξη του Κοσόβου στην UNESCO», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Απαντώντας με γραπτή δήλωσή του στο σχόλιο του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, ο επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας, αφού εκφράζει τη συμφωνία του με την άποψη ότι δεν πρέπει να καταστραφεί η φιλία μεταξύ των δύο χωρών προσθέτει:
«Πρέπει να υπενθυμίσω στους συναδέλφους στα Σκόπια πόσα έχει επενδύσει η Σερβία όλα αυτά τα χρόνια, αναγνωρίζοντας τη «Μακεδονία» υπό το συνταγματικό της όνομα, διακινδυνεύοντας τις σχέσεις της με την Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι στον ΟΗΕ και στην ΕΕ χρησιμοποιείται το όνομα FYROM».
Ο ρόλος Κοτζιά στο άδειασμα των Σκοπίων από τη Σερβία
Όταν ο Νίκος Κοτζιάς έκανε βαλκανική περιοδεία το καλοκαίρι του 2015 άναψε μεγάλες φωτιές στη Σερβία δηλώνοντας ότι η Ελλάδα θα στήριζε ένταξη του Κοσόβου στους ευρωατλαντικούς οργανισμούς.
Τότε η Νέα Δημοκρατία, με τον «αστέρα» Γιώργο Κουμουτσάκο είχε βγει στα «κάγκελα» δηλώνοντας ότι «οι κινήσεις του υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά, όσον αφορά τη βαλκανική πολιτική της χώρας μας (όπως το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και του Κοσόβου), προκαλούν όλο και μεγαλύτερο προβληματισμό, όλο και σοβαρότερα ερωτηματικά, καθώς φαίνεται όλο και πιο καθαρά ότι οδηγούν σε μεταβολή ή ακόμα και σε ακύρωση σταθερών προτεραιοτήτων και θέσεων της Ελλάδας στην τόσο κρίσιμη για τα εθνικά συμφέροντα περιοχή των Βαλκανίων».
Στο ίδιο πνεύμα τότε είχε αντιδράσει και ο Ανδρέας Λοβέρδος, «αστέρας» της «κεντροαριστεράς» αυτός, ο οποίος με ερώτησή του ζητούσε να μάθει «εάν έχουν εκτιμηθεί οι μακροχρόνιες επιπτώσεις από την εκ μέρους μας προώθηση πολιτικών αναγνώρισης του Κοσόβου και αποδοχής μονομερούς αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια».
Ο Κοτζιάς τότε σίγουρα γελούσε κάτω από τα «μουστάκια» του (εάν είχε) με τις «αφελείς» εκρήξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των δύο «αστέρων», Κουμουτσάκου και Λοβέρδου.
Διότι ο Νίκος Κοτζιάς έχει στρατηγική. Στρατηγική που φυσικά δεν είναι υποχρεωμένος να «μοιράζεται» με απλοϊκούς πολιτικάντηδες που ερμηνεύουν τα φαινόμενα.
Τι είχε συμβεί;
Αφού έβαλε ο Κοτζιάς «φωτιές» στους Σέρβους εκείνοι όπως ήταν αναμενόμενο του παραπονέθηκαν.
Ο Κοτζιάς τότε, σύμφωνα με ασφαλείς διπλωματικές πηγές του TRIBUNE, σήκωσε τους ώμους ψηλά και τους είπε:
«Ζητάτε από εμάς να μην αναγνωρίσουμε το Κόσοβο όταν εσείς αναγνωρίσατε τα Σκόπια ως Μακεδονία; Πώς το ζητάτε αυτό;».
Τους έριξε τη ρουκέτα και τους άφησε να βράζουν στο ζουμί τους.
Πέρασε ο καιρός, «έσφιξαν τα ζόρια» στη Σερβία και αναγκαστικά ήρθαν στα λόγια του Κοτζιά. Ενάμιση χρόνο μετά; Ενάμιση χρόνο μετά.
Κι όχι μόνο ήρθαν στα λόγια του Κοτζιά, αλλά δήλωσαν μετανιωμένοι και ομολόγησαν ότι είναι και ανόητοι.
Ο Νίκος Κοτζιάς, όπως μάθαμε, κυκλοφορούσε στους διαδρόμους του ΥΠΕΞ προχθές -μετά τις δηλώσεις Ντάτσιτς- με ένα πλατύ χαμόγελο ικανοποίησης, το γνωστό του χαμόγελο, ενώ σφύριζε κι ένα γνώριμο σκοπό.
Πηγή μας που τον άκουσε, δίχως να παίρνει όρκο, είπε ότι ο υπουργός Εξωτερικών σαν να σφύριζε το «Μακεδονία ξακουστή, του Αλεξάνδρου η χώρα».
Τέλος, για να μην ξεχάσουμε και την «έξαλλη» αξιωματική αντιπολίτευση, δηλαδή τους Κουμουτσάκο και Λοβέρδο, ελπίζουμε τώρα επιτέλους να πήραν τις απαντήσεις που ζητούσαν το καλοκαίρι του 2015. Ίσως να πήραν κι ένα μάθημα. Ότι η εξωτερική πολιτική είναι σκακιέρα για ικανούς παίκτες και όχι για έξαλλους και συνάμα φοβικούς θεατρίνους.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.