Πέμπτη 23 Απριλίου 2020

COVID-19: Οδηγίες για ασθενείς με διαταραχές κατά τον ύπνο


COVID-19: Οδηγίες για ασθενείς με διαταραχές κατά τον ύπνο
του Χαράλαμπου Μερμίγκη, Ειδικού Ιατρού Ύπνου-Πνευμονολόγου, Διευθυντή Εργαστηρίου Διαταραχών Ύπνου, Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center
Οι ασθενείς με διαταραχές ύπνου αποτελούν υψηλό ποσοστό του γενικού πληθυσμού και η συνέχιση της παρακολούθησής τους από τα Τμήματα Διαταραχών Ύπνου είναι αναγκαία, ιδιαίτερα στις δύσκολες στιγμές που περνούν όλοι μετά την έναρξη της πανδημίας COVID-19. Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία πρόσφατα δημοσίευσε σχετικές οδηγίες εναρμονισμένες με αντίστοιχες θέσεις της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας και της Αμερικανικής Ακαδημίας Ύπνου.
Γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι οι διαταραχές ύπνου πέραν των γνωστών δυσμενών καρδιαγγειακών και μεταβολικών επιπλοκών επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα ζωής και την ψυχική υγεία των πασχόντων. Μεταξύ των διαταραχών ύπνου είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η αϋπνία, το σύνδρομο ανεπαρκούς ύπνου και οι διαταραχές αναπνοής κατά τον ύπνο (αποφρακτικού και κεντρικού τύπου υπνική άπνοια, σύνδρομο παχυσαρκίας-υποαερισμού) μειώνουν με ποικίλους τρόπους την αμυντική λειτουργία του οργανισμού απέναντι σε λοιμογόνους παράγοντες.
Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποστηρίζουν ότι οι ασθενείς με Σύνδρομο Απνοιών κατά́ τον Ύπνο (ΣΑΥ) καθώς και άλλων διαταραχών αναπνοής κατά τον ύπνο, όπως το σύνδρομο παχυσαρκίας- υποαερισμού είναι υψηλού́ κινδύνου για λοίμωξη με COVID-19.Επομένως, θα πρέπει να ακολουθούνται οι γενικές οδηγίες προφύλαξης που προτείνει ο Εθνικός Οργανισμός Δημοσίας Υγειάς (ΕΟΔΥ) που συνεχώς επαναλαμβάνονται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ώστε να αποτελούν μέρος της καθημερινότητας όλων. Από την άλλη μεριά, οι ασθενείς με σύνδρομο υπνικής άπνοιας αποφρακτικού τύπου ή σύνδρομο παχυσαρκίας υποαερισμού έχουν συνήθως και σακχαρώδη διαβήτη, καρδιαγγειακά νοσήματα (υπέρταση, στεφανιαία νόσο, αρρυθμίες κλπ.) που ήδη θεωρούνται ως παράγοντες αυξημένου κινδύνου λοίμωξης από κοροναϊό.
Επιπρόσθετα, η παχυσαρκία που αφορά την πλειοψηφία των ασθενών με αποφρακτικού τύπου υπνική άπνοια είναι σχεδόν βέβαιο ότι σύντομα θα προστεθεί και επισήμως στις ομάδες αυξημένου κινδύνου για λοίμωξη από COVID-19. Στην περίπτωση της κεντρικής υπνικής άπνοιας το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών αφορά άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια ή νευρολογικά νοσήματα που συνήθως υπάγονται έμμεσα σε ομάδες υψηλού κινδύνου για την ανωτέρω λοίμωξη.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα