Ο Αρκτικός Ωκεανός, ο μικρότερος από τους πέντε ωκεανούς της γης, με τα παγωμένα νερά και τις ακραίες καιρικές συνθήκες, αποτελεί πόλο έλξης όχι μόνο για την αξία του φυσικού του τοπίου αλλά και για έναν ακόμα λόγο που πιθανόν δεν γνωρίζουν όλοι.
Κάτω από την τεράστια παγωμένη επιφάνεια του, κρύβεται ένας θησαυρός φυσικών πόρων, ο οποίος έχει μείνει ανεκμετάλλευτος από τον άνθρωπο. Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις, αν γινόταν μια εξόρυξη στην περιοχή θα παράγονταν δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου που αντιπροσωπεύουν το 16-26% των αποθεμάτων της γης που δεν έχουν ανακαλυφθεί. Υπάρχει όμως μια υπερδύναμη που κάνει ό,τι μπορεί για να αναδειχθεί πρώτη στην κούρσα διεκδίκησης των πόρων αυτών της γης και δεν είναι άλλη από τη Ρωσία.
Δημοσίευμα του BBC αναφέρει πως δεκαετίες μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, η Ρωσία ξεκίνησε μια αποστολή προχωρώντας στον πυθμένα της Αρκτικής με ένα στόλο υποβρυχίων ρομπότ και μη επανδρωμένων υποβρυχίων στα πιο βαθιά ύδατα της γης. Σήμερα, έπειτα από πολλά χρόνια γεώτρησης στην περιοχή, η χώρα, η οποία το 2013 είδε τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου να αγγίζουν το 68% των συνολικών της εξαγωγών, αποφάσισε να προχωρήσει την αποστολή της στο επόμενο στάδιο.
Ο αγώνας ωστόσο για τους πολύτιμους πόρους της Αρκτικής δεν είναι κάτι νέο, ενώ κομμάτι από την πίτα των κοιτασμάτων έχουν μέχρι στιγμής διεκδικήσει εκτός από τη Ρωσία, η Δανία, οι ΗΠΑ, η Νορβηγία και ο Καναδάς. Τον Αύγουστο του 2007 η Ρωσία προέβη σε μια προκλητική -κατά πολλούς- κίνηση στέλνοντας δύο ρωσικά μίνι υποβρύχια 4.200 μέτρα κάτω από το Βόρειο Πόλο προκειμένου να τοποθετήσει στο βυθό μια σημαία της χώρας ώστε να αναδείξει την κυριαρχία της. Πλέον, το 2017 η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί στενά τις κινήσεις της Ρωσίας, η οποία επιδιώκει να επεκτείνει την επιρροή της στα ύδατα της Αρκτικής. Είναι γνωστό εξάλλου πως για τη χώρα το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αποτελούν βασικές πηγές τόσο ενέργειας όσο και εισοδήματος.
Με δεδομένα όλα αυτά, δεν είναι τυχαίο πως οι Ρώσοι αυξάνουν και τη στρατιωτική τους δύναμη στην Αρκτική. Τον Απρίλιο οι δημοσιογράφοι του BBC ήταν οι πρώτοι ξένοι επαγγελματίες που είχαν τη δυνατότητα να κινηματογραφήσουν τη στρατιωτική βάση της Ρωσίας που έχει εγκατασταθεί στο σημείο. Η αυξημένη δε στρατιωτική παρουσία στην περιοχή στην ουσία αποδεικνύει τις φιλοδοξίες της Ρωσίας για την Αρκτική σε μια εποχή που η συνεχής υποχώρηση του πάγου καθιστά τους ενεργειακούς πόρους πιο προσιτούς από ποτέ.
Ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων Βαλέρι Γκεράσιμοφ είχε τονίσει νωρίτερα μέσα στο μήνα πως «η παρουσία στρατιωτικών μονάδων στην Αρκτική, μας έδωσε την δυνατότητα να αποκαταστήσουμε την παρουσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στις στρατηγικής σημασίας περιοχές του Βόρειου Παγωμένου Ωκεανού και να εγγυηθούμε την ασφάλεια των οικονομικών δραστηριοτήτων στην περιοχή».
Ο ίδιος αναφέρθηκε στην Ενοποιημένη Στρατηγική Διοίκηση του ρωσικού στόλου της Βόρειας Θάλασσας, που συγκροτήθηκε το 2014, στην δικαιοδοσία της οποίας εντάχθηκε, όπως είπε, τμήμα της πολεμικής αεροπορίας και αντιαεροπορικής άμυνας, όπως επίσης και μια μηχανοκίνητη ταξιαρχία ειδικά εκπαιδευμένη να πραγματοποιεί στρατιωτικές επιχειρήσεις σε ιδιαίτερα δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες
Σημείωσε επίσης ότι σε διάστημα πέντε ετών στον στόλο της Μαύρης Θάλασσας εντάχθηκαν 23 πολεμικά σκάφη, δύο στρατηγικά πυρηνικά υποβρύχια, το θωρηκτό «Στρατάρχης Ουστίνοφ» το οποίο εκσυγχρονίστηκε, ενώ εκσυγχρονίζεται για τον ίδιο σκοπό το πυρηνοκίνητο θωρηκτό «Νάυαρχος Ναχίμοφ».
Στο ίδιο διάστημα, είπε ο Γκεράσιμοφ, στα παράλια τοποθετήθηκαν τρεις μεραρχίες πυραυλικών συστημάτων τύπου Bal και Bastion, ενώ αυτή τη στιγμή κατασκευάζονται και ανακατασκευάζονται στρατιωτικά αεροδρόμια, που βρίσκονται στην Γη του Φραγκλίνου Ιωσήφ, στις νήσους Νοβοσιμπίρσκ, στο ακρωτήρι Σμίθ και στα περίχωρα της πόλης Αναντίρ.
Στο μεταξύ, το υποβρύχιο που θα αναλάβει να εξερευνήσει την Αρκτική ονομάζεται Belgorod, ενώ είναι το μεγαλύτερο πυρηνικό υποβρύχιο που κατασκευάστηκε ποτέ. Το Belgorod θα πραγματοποιήσει υποβρύχιες έρευνες και θα τοποθετήσει κάτω από τον πάγο καλώδια επικοινωνίας. «Το υποβρύχιο θα αναλάβει την ανάπτυξη διαφόρων συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν υπάρχουν ακόμα», λέει ο Vadim Kozyulin, ειδικός σε θέματα άμυνας στο PIR Center.
Αξίζει να σημειωθεί πως ίσως το πιο φιλόδοξο μέρος του έργου του ρωσικού πρότζεκτ είναι πως στο πλαίσιο διεξαγωγής του θα λειτουργήσουν και τα πρώτα υποβρύχια πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Οι εν λόγω υποβρύχιοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής θα βρίσκονται στο βυθό της θάλασσας και θα λειτουργούν ως σημεία επαναφόρτισης για τη διέλευση των μη επανδρωμένων υποβρυχίων. Ο σημερινός σχεδιασμός αφορά έναν αντιδραστήρα μήκους 24 megawatt με διάρκεια ζωής τα 25 χρόνια. Ο καθένας θα λειτουργεί σχεδόν εξ ολοκλήρου αυτόνομα με τεχνικούς που επισκέπτονται μόνο μία φορά το χρόνο για την καθιερωμένη συντήρηση.
(Με πληροφορίες από BBC, Russia Today, Sputnik International, The Moscow Times)
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.