Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020

Γιατί το αιδοίο δεν πρέπει να καθαρίζεται με σαπούνι

Γιατί οι γυναίκες δεν πρέπει να πλένουν με σαπούνι την ευαίσθητη ...
Ενώ το πλύσιμο των χεριών, των ποδιών και των μαλλιών σας με σαπούνι ή παρόμοια προϊόντα είναι σημαντικό θέμα υγιεινής, δεν είναι καλή ιδέα να κάνετε το ίδιο με το αιδοίο σας.
“Δεν καθαρίζετε καθόλου τον κόλπο σας, τελεία και παύλα”, λέει η Δρ. Elizabeth Farrell, γυναικολόγος και ιατρική διευθύντρια στο Jean Hailes for Women’s Health Medical Centre, στην Αυστραλία. “Ο κόλπος έχει το δικό του περιβάλλον και καθαρίζεται μόνος του”.
Εάν αισθάνεστε ότι πρέπει να πλύνετε το αιδοίο σας, η Farrell προτείνει χλιαρό νερό και ένα υποκατάστατο σαπουνιού. Αποφύγετε τα σαπούνια και ιδιαίτερα τα αρωματικά προϊόντα μπάνιου. “Το αιδοίο δεν πρέπει ποτέ να τρίβεται, το δέρμα είναι πολύ απαλό. Αντιμετωπίστε το όπως τον ποπό του μωρού”, ανέφερε.
Ο κόλπος περιέχει έναν εξαιρετικά εξειδικευμένο στρατό βακτηρίων που εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο για να διατηρήσει το κολπικό pH υγιές και ισορροπημένο. Αυτός ο στρατός εξειδικευμένων βακτηρίων υπάρχει με μοναδικό σκοπό τη διατήρηση του κολπικού pH σας σε βέλτιστο επίπεδο για την αποτροπή άλλων εχθρικών βακτηρίων.
Ο κόλπος έχει μία φυσική προστατευτική στοιβάδα που λειτουργεί ως μηχανισμός άμυνας έναντι των παθογόνων μικροοργανισμών. Με άλλα λόγια, διαθέτει από μόνος του ένα σύστημα αυτοκαθαρισμού, έχει δηλαδή τη δική του άμυνα απέναντι στα παθογόνα μικρόβια. Στον κόλπο συνυπάρχουν σε αρμονία πολλών ειδών βακτήρια και το πρόβλημα ξεκινάει όταν διαταράσσεται η ισορροπία του πληθυσμού τους.

Οι γαλακτοβάκιλλοι ανήκουν στην ομάδα των κύριων βακτηρίων που συμμετέχουν στη διατήρηση της υγείας της κολπικής χλωρίδας. Οι γαλακτοβάκιλλοι διασπούν το γλυκογόνο που βρίσκεται στον κολπικό βλεννογόνο και εν συνεχεία παράγεται γαλακτικό οξύ δημιουργώντας ένα όξινο περιβάλλον. Το pH του κόλπου κυμαίνεται μεταξύ 3,8 και 4,5. Η φυσική αυτή οξύτητα είναι σημαντική, διότι τα βακτήρια που προκαλούν νοσήματα δεν αναπαράγονται εύκολα σε όξινα περιβάλλοντα.
Τα τοιχώματα του κόλπου συνεχώς παράγουν εκκρίσεις που εξυπηρετούν την λίπανση, τον αυτοκαθαρισμό και τη διατήρηση της κατάλληλης οξύτητας για την πρόληψη των λοιμώξεων. Αυτές οι εκκρίσεις είναι φυσιολογικές και περιστασιακά μπορεί να υπάρχει κάποια μυρωδιά η οποία όμως δεν πρέπει να καλυφθεί από αρωματικές πλύσεις σώματος.
Φυσικά, εάν υπάρξει μια νέα οσμή που είναι περίεργη ή έντονη, επισκεφτείτε έναν γιατρό. Είναι απολύτως φυσιολογικό να βλέπετε τις εκκρίσεις που μπορεί να είναι λεπτές ή παχιές, στο εσώρουχό σας στο τέλος της ημέρας. Αυτό είναι το αποτέλεσμα των προσπαθειών καθαρισμού του κόλπου σας. Ο καθαρισμός με σαπούνι είναι κακή ιδέα επειδή μπορεί να αλλάξει τη φυσική ισορροπία, οδηγώντας σε προβλήματα, ακόμα και βακτηριακή κολπίτιδα.
Για να αποφύγετε να διαταράξετε την ισορροπία των καλών βακτηρίων στον κόλπο σας, δεν πρέπει ποτέ να κάνετε ντους εσωτερικά γιατί αυτό που κάνετε είναι να ξεπλένετε όλα τα καλά βακτήρια, σύμφωνα με τη Farrell. Επίσης πρέπει να αποφεύγετε τη χρήση προϊόντων με βάση το ταλκ.
Όσο για τις συμβουλές της ηθοποιού Γκουίνεθ Πάλτροου για καθαρισμό με ατμό, αυτό είναι απαράδεκτο. “Χωρίς πλύσιμο στον κόλπο, χωρίς ατμό στον κόλπο -δεν βοηθά καθόλου”, δήλωσε ο Δρ Farrell. “Προκαλεί ένα ανώμαλο περιβάλλον και επομένως αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης”. Οι κόλποι έχουν πάντα μια μυρωδιά. Αυτό έπρεπε να ήταν κοινή γνώση μέχρι τώρα, αλλά δεν είναι.
Έχει κάποιες φορές προταθεί η εισαγωγή κρύου αγγουριού στον κόλπο με τον ισχυρισμό ότι η περιεκτικότητα σε βιταμίνες των φρούτων βοηθά στην απολύμανση και τη διατήρηση μιας ευχάριστης μυρωδιάς. Αλλά η Δρ. Jen Gunter, Καναδή γυναικολόγος, προειδοποίησε ότι “εάν έχετε κόλπο, σίγουρα δεν πρέπει να το κάνετε αυτό”. Οι προσπάθειες καθαρισμού του κόλπου με αυτόν τον τρόπο μπορούν να προκαλέσουν περισσότερο κακό παρά καλό.
Η ιδέα ότι απαιτείται κάποιο είδος κολπικού καθαρισμού, είτε πρόκειται για ξεφλουδισμένο αγγούρι είτε για άλλα που πωλούνται στα φαρμακεία, είναι μισογυνισμός, ντυμένη ως υγειονομική περίθαλψη, έγραψε η Gunter στο blog της. “Οι κόλποι δεν είναι βρώμικοι”.
Και πρόσθεσε: “Η πλύση, ο καθαρισμός, οι ατμοί, το ξύδι, τα προϊόντα εξισορρόπησης του pH, η αλόη, το σκόρδο ή οτιδήποτε άλλο έχουν πραγματική δυνατότητα να βλάψουν καλά βακτήρια ή διαταράσσοντας την επιφάνεια του βλεννογόνου. Βλάπτοντας τους γαλακτοβάκιλλους και τον βλεννογόνο, οι προσπάθειες καθαρισμού του κόλπου αυξάνουν τον κίνδυνο μιας γυναίκας να προσβληθεί από γονόρροια ή HIV εάν εκτεθεί. Παραδόξως, προκαλούν επίσης οσμή”.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα