Κυριακή 23 Αυγούστου 2020

Μειώνονται τα κρούσματα στη Σουηδία, η οποία λέει όχι στη χρήση μάσκας

Πιτσιρίκο, το ότι κάποια από τα περιοριστικά μέτρα ήρθαν για να μείνουν αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι περισσότεροι Αμερικάνοι από ποτέ δουλεύουν πλέον από το σπίτι και θα συνεχίσουν να το κάνουν ακόμα και όταν περάσει η απειλή της Covid 19, κάτι που θα αυξήσει τις ήδη βαθιές ανισότητες στις ΗΠΑ, όπως εκτιμά το Reuters.

Συγκεκριμένα, το 40% του εργατικού δυναμικού των ΗΠΑ δουλεύει από το σπίτι και οι πιθανότητες αυτοί οι εργαζόμενοι να διαθέτουν πτυχίο είναι πενταπλάσιες από το να μην έχουν.

Οι περισσότεροι θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται από το σπίτι, ακόμα και μετά το τέλος της πανδημίας, έστω και παρτ τάιμ και το ίδιο προσδοκούν και οι εταιρίες.

Την ίδια στιγμή το 30% εξακολουθεί να μεταβαίνει στον χώρο -της χαμηλόμισθης ως επί το πλείστον- εργασίας του, ρισκάροντας να κολλήσει τον κορωνοϊό είτε στη δουλειά ή στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Το υπόλοιπο 30% έχει χάσει τη δουλειά του και κινδυνεύει να χάσουν την αξία τους και τα προσόντα του, με συνέπεια να πληρώνεται με ακόμα χαμηλότερους μισθούς στο μέλλον.

Η πανδημία ανέδειξε τις ανισότητες κάθε είδους, συμπεριλαμβανομένων της πρόσβασης στο σύστημα υγείας και περίθαλψης, της στέγασης και της εργασίας.

Η δουλειά από το σπίτι μπορεί να αυξήσει τις ανισότητες, αλλά την ίδια στιγμή δίνει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να κανονίσουν καλύτερα το καθημερινό τους πρόγραμμα και στις επιχειρήσεις να κάνουν προσλήψεις, στις οποίες δεν θα προχωρούσαν υπό άλλες συνθήκες.

Γυναίκες μεταξύ 25-44 ετών έχουν τρεις φορές λιγότερες πιθανότητες να βρουν δουλειά σε σύγκριση με συνομήλικους τους άνδρες, λόγω της μητρότητας.

Το κείμενο δεν λέει, ωστόσο, αν έχει μειωθεί ο μισθός όσων εργάζονται από το σπίτι.

Κι αυτό διότι πρόσφατα είχα διαβάσει ότι ο Zuckerberg πρότεινε μειώσεις αποδοχών στους υπαλλήλους του Facebook, από τη στιγμή που δεν θα επιβαρύνονταν πλέον με το κόστος μετάβασης στον χώρο εργασίας τους.

Στο μεταξύ, χειρότερος από τον κορωνοϊό αποδεικνύεται ο καύσωνας, καθώς έστειλε 2.413 ανθρώπους στα επείγοντα μέσα σε 10 μέρες (6-16/8) στη Γαλλία και μόνο στις 11/8 έκαναν εισαγωγή 306 άνθρωποι, όπως αναφέρει η Liberation.

H επίπτωση στη θνησιμότητα θα εκτιμηθεί ένα μήνα μετά το επεισόδιο καύσωνα.

Οι εισαγωγές στα επείγοντα λόγω καύσωνα αντιπροσωπεύουν, πάντως, μόλις το 0,9% όσων έγιναν συνολικά στις 11 Αυγούστου, ενώ άλλοι 858 άνθρωποι ζήτησαν απλά ιατρικές συμβουλές για να αντιμετωπίσουν τη ζέστη.

Το 57% όσων έκαναν εισαγωγή στα επείγοντα, χρειάστηκε τελικά νοσηλεία, δηλαδή, συνολικά 1.370 άτομα και 171 μόνο στις 11 Αυγούστου.

Στην εντατική και σε μηχανική υποστήριξη μπήκαν τελικά 23 άνθρωποι σε αυτές τις δέκα μέρες, με τους 15 εξ αυτών να είναι ηλικίας 15 ως 74 ετών.

Προβλήματα με τον καύσωνα δεν έχουν φέτος στη Σουηδία, αλλά πλέον δεν έχουν πολλά και με τον κορωνοϊό.

Δικαίως, λοιπόν, υπεραμύνεται της στρατηγικής χωρίς lockdown που ακολούθησε η Σουηδία για να αντιμετωπίσει την πανδημία ο πρωθυπουργός της χώρας Stefan Lofven, όπως μεταδίδει το Reuters.

Πάνω από 5.800 Σουηδοί έχουν πεθάνει εξαιτίας της Covid 19, πολλοί περισσότεροι από ό,τι στις γειτονικές Νορβηγία, Φινλανδία και Δανία, οι οποίες υιοθέτησαν πολύ πιο σκληρά μέτρα, αλλά ο Lofven υποστηρίζει ότι η Σουηδία έκανε τη σωστή επιλογή.

“Η στρατηγική που ακολουθήσαμε πιστεύω ότι ήταν σωστή, έτσι ώστε να προστατέψουμε τους πολίτες και να περιορίσουμε την εξάπλωση του κορωνοϊού” ανέφερε ο πρωθυπουργός της σκανδιναβικής χώρας.

“Αυτό που συζητήθηκε πολύ είναι ότι δεν κλείσαμε τα σχολεία, αλλά όλο και περισσότεροι θεωρούν πλέον ότι πράξαμε σωστά” συμπλήρωσε ο Lofven.

Κι ενώ πολλές χώρες εφάρμοσαν σκληρά lockdown, η Σουηδία βασίστηκε κυρίως στα μέτρα που τήρησαν οικειοθελώς οι πολίτες της, όπως αυτό της κοινωνικής απόστασης.

Περιορίστηκαν, πάντως, και οι συναθροίσεις, ενώ μπήκαν σε καραντίνα οι οίκοι ευγηρίας, που πλήρωσαν και το μεγαλύτερο τίμημα.

Παρ’ όλα αυτά η Σουηδία δεν επλήγη τόσο πολύ, όσο χώρες όπως η Βρετανία, η Ισπανία, η Ιταλία, το Βέλγιο και η Γαλλία, που εφάρμοσαν αυστηρά lockdown.

Επίσης, τώρα που σε πολλές χώρες της Ευρώπης τα κρούσματα αυξάνονται, στη Σουηδία μειώνονται και το ίδιο και οι θάνατοι.

O Lofven υπερασπίστηκε και την απόφαση της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας να μην κάνει υποχρεωτική τη χρήση μάσκας, όπως έγινε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

“Αυτό που λένε οι ειδικοί, αλλά πιστεύω κι εγώ, είναι ότι δεν μπορεί να γίνει το κύριο εργαλείο μας η μάσκα” υποστήριξε ο Σουηδός πρωθυπουργός.

“Αυτά που παραμένουν σημαντικά είναι η κοινωνική απόσταση, τα τεστ και η ιχνηλάτηση και εκεί πρέπει να εστιάσουμε για να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού” κατέληξε ο ίδιος.

Το ερώτημα είναι, λοιπόν, από τη στιγμή που δικαιώθηκε σε πρώτη φάση η Σουηδία (έχει και τη μικρότερη ύφεση σε όλη την Ευρώπη), κάτι που φαίνεται από το γεγονός ότι και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη απορρίπτουν πλέον την καραντίνα, μήπως έχει δίκιο και για τις μάσκες;

Ακόμα και η μάσκα θαλάσσης, άλλωστε, δεν κάνει και πολλά όταν είναι θολά νερά.

Όπως το Σάββατο, που οι καλόγριες, τα μελανούρια και οι σπάροι δεν αποτυπώθηκαν από τον φακό της φωτογραφικής μηχανής καλά.

Κι έμειναν οι κακακαρέλοι κι οι σαργοί για να βγάλουν ασπροπρόσωπη την υποβρύχια συλλογή.

Oι κακαρέλοι κολυμπούν συχνά σε μεγάλους αριθμούς, αλλά αυτή τη φορά ήταν και οι σαργοί πολλοί.

Μην τα γράφω, όμως, αυτά και τα διαβάσουν τίποτα ψαροντουφεκάδες.

Αν και όπως μου έλεγε πριν μερικά χρόνια ένας βετεράνος ψαροντουφεκάς, “ο σαργός δεν πιάνεται”.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, έρχεται τέτοια οικονομική καθίζηση, που όλοι αυτοί που τσακώνονται τώρα για τις μάσκες -βοήθεια, κάπου- θα τις βάλουν σε κάποιο ιδιαίτερο σημείο του σώματός τους. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα