Οι άνθρωποι από τη φύση τους σε αντίθεση με τα ζώα δεν είναι αυτάρκεις. Αυτή η έμφυτη επιθυμία που έχουν τους ωθεί να αποκτούν συνέχεια υλικά αγαθά. Η λανθασμένη αυτή πεποίθηση που έχουν ότι αποκτώντας μια υλική ασφάλεια εκεί θα βρούν και το κλειδί της ευτυχίας, τους κάνει να είναι περισσότερο επιρρεπείς και μανιακoί στην κατανάλωση.
Ασυνείδητα έχουμε μεταμορφωθεί σε σκλάβους των δικών μας επιθυμιών και πόθων. Η ευτυχία όμως δεν είναι ένα φτηνό ρούχο το οποίο μπορεί να αγοραστεί σε μία προσιτή τιμή. Με το πέρασμα των χρόνων διαπιστώνεται ότι το φαινόμενο αυτό έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και οι άνθρωποι αποκτούν μια συναισθηματική εξάρτηση στην απόκτηση όλο και περισσοτέρων υλικών αγαθών.
Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;
Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να σκέφτονται κι αυτή είναι η πηγή του προβλήματος. Είναι η σκέψη για το τι θέλουμε η οποία μας έχει οδηγήσει εκτός ελέγχου. Σύμφωνα με μία στατιστική που έγινε στις 4 Αυγούστου του 2010, στο Συνέδριο Techonomy στο Lake Tahoe της Καλιφόρνια, ο Eric Schmidt - CEO της Google ανέφερε:
«Κάθε δυο μέρες δημιουργούμε τόσες πληροφορίες όσες κάναμε απο την αυγή του πολιτισμού μέχρι το 2003». Σύμφωνα με τον Schmidt, αυτό είναι κάτι σαν 5 exabytes δεδομένων.
Σε τι αποσκοπεί όλη αυτή η σκέψη; Μας κάνει περισσότερο χαρούμενους και ευτυχισμένους η μήπως μας απομονώνει και μας εκτροχιάζει απο την πραγματική εμπειρία της ζωής;
Η σκέψη οδηγεί σε περισσότερη σκέψη και περισσότερες ερωτήσεις . Το δίλημμα της σύγχρονης κοινωνίας είναι ότι επιδιώκουμε να γνωρίσουμε όλες τις δυνάμεις που έχουν δημιουργήσει τον κόσμο και έχουν καθοδηγήσει την πορεία του όχι με την αρχαϊκή εσωτερική συνείδησή μας αλλά με την σκέψη, χρησιμοποιώντας τα επιστημονικά μέσα.
Η λανθασμένη πεποίθηση που έχουμε είναι ότι αντιλαμβανόμαστε την δημιουργία του κόσμου ως κάτι έξω από εμάς και όχι ως κάτι ζωντανό εγγενής με τη δική μας φύση. Δεν είναι λάθος να είμαστε αφυπνισμένοι και πραγματικά ευτυχισμένοι· το λάθος είναι ότι αναζητάμε την ευτυχία κάπου «εκεί έξω», ενώ στην ουσία βρίσκεται μόνο μέσα μας. Ο διάσημος ψυχολόγος Carl Yung ανέφερε: «αυτός που κοιτάζει προς τα έξω ονειρεύεται αυτός που κοιτά προς τα μέσα ξυπνά».
Στην εποχή μας γεμίζουμε όλο και περισσότερο το μυαλό μας με διάφορες άχρηστες πληροφορίες . Έχουμε σαγηνευτεί και εθιστεί σε κάθε είδους εικόνες και εξερευνούμε νέους τρόπους για να κατευνάσουμε τις αισθήσεις μας . Έχουμε δημιουργήσει μία δίνη δεδομένων που αιωρείται γύρω από τον πλανήτη για να διευκολύνει περισσότερη σκέψη, περισσότερες ιδέες για το πώς να «φτιάξουμε» τον κόσμο και να διορθώσουμε περισσότερα προβλήματα που υπάρχουν, μόνο και μόνο επειδή το δικό μας μυαλό τα δημιούργησε.
Ποιά είναι η εναλλακτική της σκέψης; Άραγε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιον άλλον μηχανισμό για να υπάρχουμε αρμονικά σε αυτόν τον κόσμο;
Καθώς βλέπουμε την εξέλιξη του πολιτισμού μας να επικεντρώνεται στην διερεύνηση της φυσικής πραγματικότητας με τη χρήση της σκέψης και της ανάλυσης, ωστόσο οι αρχαίοι πολιτισμοί είχαν αναπτύξει εξελιγμένες τεχνολογίες για την εξερεύνηση του εσωτερικού τους χώρου, επισημαίνοντας ότι η απώλεια της σύνδεσής μας με τον εσωτερικό μας κόσμο δημιούργησε την ανισσοροπία στον πλανήτη μας.
Το αρχαίο ρητό «Γνώθι Σ’αυτόν» έχει αντικατασταθεί απο την επιθυμία να γνωρίσουμε τον έξω κόσμο, αυτόν της μορφής. Το ερώτημα του «ποιός είσαι» δεν αναφέρεται στην επαγγελματική μας κάρτα. Ο άνθρωπος δεν είναι μία συλλογή σκέψεων και ιδεών αλλά Αυτός που είναι «παρατηρητής» των σκέψεων. Συνήθως εξαντλούμε το μυαλό μας να βρει μία απάντηση όπως ένας σκύλος που κυνηγάει την ουρά του. Στην ουσία όμως είναι η ταυτότητα του «Εγώ» που πασχίζει να βρεί μια απάντηση, έναν σκοπό.
Εμείς οι άνθρωποι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είμαστε οι σκέψεις μας. Η σκέψη μας είναι απλά ένα εργαλείο, μία από τις 6 αισθήσεις, την οποία έχουμε υψώσει σε ένα επίπεδο υψηλού κύρους που ταυτιζόμαστε μ’ αυτήν. Η αλήθεια δεν βρίσκεται σε περισσότερες απαντήσεις, αλλά σε λιγότερες ερωτήσεις. Όπως δήλωσε ο JosephCampbell «Δεν πιστεύω ότι οι άνθρωποι ψάχνουν για το νόημα της ζωής όσο ψάχνουν για την εμπειρία του να είσαι ζωντανός».
Σε κάθε θρησκευτική παράδοση και φιλοσοφική πεποίθηση, θεωρείται ότι ένα σιωπηλό μυαλό είναι όλα όσα χρειαζόμαστε για να συνειδητοποιήσουμε τη φυσική ροή της ζωής. Σε εκείνη τη γαλήνη και ηρεμία ξυπνάνε οι εσωτερικές μας ενέργειες και εργάζονται στο πλευρό μας χωρίς να το προσπαθούμε με τη βία και να πιεζόμαστε, WeiWu Wei «Κάνεις, χωρίς να κάνεις» – η περιβόητη αβίαστη δράση του Tao Te Ching.
Πολλές σημαντικές προσωπικότητες έκαναν αναφορές για τη σημασία του εσωτερικού μας κόσμου. Ο Λέων Τολστόι: συγγραφέας του βιβλίου Πόλεμος και Ειρήνη, είπε: «Ο καθένας σκέφτεται να αλλάξει τον κόσμο, αλλά κανείς δεν σκέφτεται να αλλάξει τον εαυτό του».
Ο Αριστοτέλης περιέγραψε τη Χρυσή Τομή, το μεσαίο ανάμεσα σε δυο άκρα, ως το μονοπάτι της ομορφιάς , όχι πολύ προσπάθεια, αλλά ούτε πολύ λίγη.
Ο Βούδας μίλησε για τη μέση οδό, το μονοπάτι που οδηγεί προς τη φώτιση, Yin και Yang σε τέλεια ισορροπία.
Με αγάπη, Μιράντα – εμπνευσμένη από το ντοκιμαντέρ Εσωτερικοί Κόσμοι, Εξωτερικοί Κόσμοι.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.