Στο διαιτολόγιο του ναού Σαολίν δεν επιτρέπεται η κατανάλωση σάρκας ζώων ή ζωικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου και των ψαριών. Η αυστηρή χορτοφαγική διατροφή περιορίζει επίσης τους μοναχούς σε ορισμένους τύπους λαχανικών, δημητριακών, οσπρίων, τόφου, σόγιας και ξηρών καρπών αλλά χωρίς καρυκεύματα ή πικάντικες σάλτσες. Η διατροφή δεν επιτρέπει επίσης τα αυγά και την κατανάλωση αλκοόλ. Μάλιστα όλα τα προϊόντα καλλιεργούνται από τους ίδιους τους μοναχούς κοντά στο μοναστήρι ώστε να υπάρχει απόλυτος έλεγχος στα προϊόντα που καταναλώνουν καθώς για τους ίδιους αυτό το έργο αποτελεί ένα τρόπο άσκησης του Βουδισμού Τσαν.
Σχετικά με κάποια διαμάχη που περιβάλλει την έννοια της κρεατοφαγίας για τους μάχιμους μοναχούς Σαολίν πρέπει να αναφέρουμε ότι ο Βουδιστικός τρόπος ζωής υπαγορεύει ξεκάθαρα ότι οι κληρικοί που διαμένουν στο ναό Σαολίν πρέπει να ακολουθούν την χορτοφαγική διατροφή. Ωστόσο, κάποιοι μοναχοί έφυγαν εθελούσια ή απεστάλησαν από το ίδιο το μοναστήρι και άνοιξαν ιδιωτικές ακαδημίες πολεμικών τεχνών ανά τον κόσμο. Αυτό το είδος των μοναχών έχουν επικεντρωθεί στην διάδοση και την εξάσκηση της πολεμικής τέχνης του ναού Σαολίν (Κουνγκ Φου). Στη μονή υπάρχει εξειδικευμένος μοναχός που είναι υπεύθυνος για τη διατροφή των υπολοίπων αλλά δεδομένου ότι αυτό δεν είναι εφικτό στη κοσμική ζωή κάποιοι μάχιμοι Σαολίν εκτός ναού ίσως έχουν χαλαρώσει τους κανόνες χορτοφαγικής δίαιτας και τους κανόνες διατροφής τους. Να ξεκαθαρίσουμε ότι ο όρος "μοναχός Σαολίν" τυπικά δεν υφίσταται σε αυτήν την περίπτωση αλλά τον κρατούν τιμητικά λόγο του έργου της διάδοσης του Σαολίν Κουνγκ Φου.
Από τον 14ο αιώνα, οι μοναχοί Σαολίν άρχισαν να ενσωματώνουν την κινεζική λαϊκή παράδοση στη διατροφή τους που βασίζεται στην ισορροπία των "Πέντε Στοιχείων". Οι μοναχοί που εξασθενούσαν μετά από τον πολύωρο διαλογισμό ή είχαν τραυματιστεί σε μάχες εφάρμοζαν τεχνικές με αποστάγματα συγκεκριμένων ριζών και βοτάνων που χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή ιατρική του Βουδισμού Τσαν. Μόνο οι δάσκαλοι της ιατρικής του ναού Σαολίν και οι μαθητευόμενοί τους στις θεραπευτικές τέχνες, διατηρούν για αιώνες τις μεθόδους θεραπείας μέσω των βοτάνων, της τραυματολογίας του ναού καθώς και της σωστής διατροφής βάσει του κανόνα των "Πέντε Στοιχείων".
Παρά το γεγονός ότι η δική μας διατροφή είναι κυρίως μεσογειακή, δεν χρειάζεται να αρχίσει κανείς να τρώει κινέζικο φαγητό για να κάνει υγιεινή διατροφή, απλά πρέπει να προτιμούνται τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά καθώς και μια καλή ποιότητα πρωτεϊνών και υδατανθράκων. Να σημειωθεί ότι συνίσταται να αποφεύγονται να αναμιγνύονται πρωτεΐνες και υδατάνθρακες σε ένα γεύμα γιατί η χώνεψη γίνεται δυσκολότερη. Επίσης οι υδατάνθρακες πρέπει να καταναλώνονται κατά προτίμηση μεσημέρι ενώ οι πρωτεΐνες το βράδυ. Το φαγητό στη φυσική του κατάσταση (που δεν είναι μαγειρεμένο) επίσης είναι προτιμότερο γιατί έχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται (σαλάτες και λαχανικά μπορούν αν καταναλώνονται άφοβα οπουδήποτε ώρα της ημέρας συνδυασμένα με πρωτεΐνες ή υδατάνθρακες. Τέλος καλό είναι να αποφεύγονται τα επεξεργασμένα, τα έτοιμα τρόφιμα και η ζάχαρη.
Οι Κινέζοι λένε να "πίνουμε" το φαγητό και να "μασάμε" τα υγρά δίνοντας έμφαση στο ότι δεν πρέπει να βιαζόμαστε να καταπιούμε την τροφή και να την μασάμε καλά, τα υγρά πρέπει να τα πίνουμε αργά και σε λίγη λίγη ποσότητα. Ακόμα οι τροφές ή τα υγρά, δεν πρέπει να καταναλώνονται πολύ ζεστά ή κρύα. Ειδικά τα υγρά βλάπτουν ιδιαίτερα το στομάχι και την καρδιά όταν είναι παγωμένα.
Η διατροφή πρέπει να είναι λιτή και η άσκηση συχνή, με αυτόν τον τρόπο διατηρούμε έναν καλό μεταβολισμό στο σώμα για να έχουμε ένα πλήρες ενεργειακό δυναμικό στις δραστηριότητές μας.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.