Αυτή την ενδιαφέρουσα δράση των μικρών κόκκινων μούρων (lingonberries) που καταναλώνονται κατά κόρον στη Σουηδία, αλλά δεν είναι και τόσο γνωστά σε μας, διερεύνησαν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Lund της Σουηδίας με πειράματα σε ποντίκια.
Οι ερευνητές χώρισαν τα ποντίκια σε ομάδες και φρόντισαν η διατροφή των ποντικιών κάθε ομάδας να περιλαμβάνει κάποιο είδος μούρων όπως τα κράνα, τα μύρτιλα, το acai berry, αλλά και τα σκανδιναβικά κόκκινα μούρα. Παράλληλα τα περισσότερα ποντίκια τρέφονταν με πολλά λιπαρά.
Μετά από τρεις μήνες οι ερευνητές σύγκριναν τα πειραματόζωα και είδαν ότι εκείνα που κατανάλωναν τα σκανδιναβικά μούρα είχαν και τα καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά την πρόσληψη βάρους. Συγκεκριμένα είχαν πάρει λιγότερο βάρος ακόμη και συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου που κατανάλωναν τροφές με λίγα λιπαρά. Επίσης οι τιμές του σακχάρου τους ήταν παρόμοιες και εκείνες των πειραματόζωων που έτρωγαν λίγα λιπαρά, ενώ εκείνες της χοληστερίνης τους καθώς και ο βαθμός συσσώρευσης λίπους στο ήπαρ, ήταν χαμηλότερος συγκριτικά με τα ποντίκια που έτρωγαν πολλά λίπη χωρίς συνοδεία μούρων.
Ωστόσο οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτά τα ευρήματά τους δεν πρέπει να θεωρηθούν σαν δικαιολογία για να τρώμε ανθυγιεινά «καλύπτοντας» τα ίχνη μας με λίγα κόκκινα μούρα.
Αυτή είναι η πρώτη έρευνα αυτού του είδους που μελετά τα σκανδιναβικά κόκκινα μούρα. Η ερευνήτρια Lovisa Heyman μεταδιδακτορική φοιτήτρια στην Πειραματική Ιατρική Επιστήμη εξηγεί ότι τα συγκεκριμένα μούρα είναι άγνωστα στους περισσότερους γι’ αυτό και στις παρουσιάσεις σε διάφορα συνέδρια συνήθως φέρνει μαζί της κι ένα βαζάκι γεμάτο μούρα!
Τα συγκεκριμένα μούρα μοιάζουν με πολύ μικρά ρόδια, έχουν γλυκόξινη γεύση ενώ αναδίδουν άρωμα πεύκου και κέδρου.
Όσον αφορά τα υπόλοιπα μούρα της έρευνας φάνηκε ότι όλα είχαν την ιδιότητα να μειώσουν την πρόσληψη βάρους, όχι όμως στον ίδιο βαθμό με τα σκανδιναβικά μούρα. Ενδιαφέρον επίσης ήταν ότι τα ποντίκια που κατανάλωναν acai berry είχαν το αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή πρόσληψη βάρους. Μια πιθανή ερμηνεία των ειδικών είναι ότι το βραζιλιάνικο σούπερ μούρο (το acai berry) μάλλον λειτουργεί ως μέσο «αποθήκευσης» ενέργειας.
Όσο για την δράση των νορβηγικών μούρων οι ερευνητές την αποδίδουν στην μεγάλη περιεκτικότητά τους σε πολυφαινόλες. Εξηγούν ωστόσο ότι στο πλαίσιο της έρευνας τα ποντίκια έτρωγαν μούρα σε ποσοστό 20% της διατροφής τους, ένα ποσοστό που δεν είναι ρεαλιστικό για τους ανθρώπους και επισημαίνουν ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να αποκωδικοποιηθεί ο μοριακός μηχανισμός που εμπλέκεται στη δράση των μούρων.
vita
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.