Εν τω μεταξύ, στην Καμτσάτκα έχει ενεργοποιηθεί το ηφαίστειο Κλιουτσεφσκόι. Στήλη στάχτης σε ύψος 10 χιλιομέτρων έχει εκτοξευθεί από τον κρατήρα του πιο ψηλού στην Ευρασία ενεργού ηφαιστείου. Το νέφος της τέφρας έχει εξαπλωθεί σε μήκος 250 χιλιομέτρων. Το Κλιουτσεφσκόι εκτοξεύει τη στάχτη για τρίτη φορά από την αρχή του μήνα, αλλά δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τους ανθρώπους από την απελευθέρωση, διαβεβαίωσε σε συνέντευξη στη «Φωνή της Ρωσίας» ο διευθυντής του Ρωσικού Ινστιτούτου Ηφαιστειολογίας και Γεωδυναμικής Γκένριχ Στέινμπεγκ:
- Από το Κλιουτσεφσκόι δεν υπάρχει άμεση απειλή για κατοικημένες περιοχές. Το πιο κοντινό σε αυτό χωριό βρίσκεται σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τους πρόποδες του ηφαιστείου. Αυτό είναι ακίνδυνο. Στάχτη μπορεί να πέσει, αλλά σε μικρή ποσότητα – μερικά χιλιοστά ανά τετραγωνικό μέτρο. Διαφορετικό ζήτημα είναι η αεροπορία. Φυσικά, τα αεροπλάνα, που κατευθύνονται προς την Αλάσκα, την Ιαπωνία, τη Νοτιοανατολική Ασία αναγκάζονται να παρακάμπτουν τα σύννεφα της στάχτης.
Εν τω μεταξύ, λόγω του τυφώνα «Βίπχα» που πλησίασε από την Ιαπωνία, στην Καμτσάτκα έχουν ακυρωθεί οι επιβατικές πτήσεις. Ο άγριος τυφώνας με το όμορφο γυναικείο ταϊλανδέζικο όνομα, αφού ταλαιπώρησε σημαντικά την Ιαπωνία, έφτασε στο νότιο τμήμα της χερσονήσου. Εκεί υπάρχει προειδοποίηση για καταιγίδα. Στις κοντινές περιοχές, στη Θάλασσα του Οχότσκ και τον Ειρηνικό ωκεανό, αναμένεται τυφώνας. Σε ορισμένες περιοχές τα κύματα μπορεί να φτάσουν το ύψος ενός τετραώροφου κτηρίου.
Στην Ιαπωνία, εν τω μεταξύ, εκτιμούν τις ζημιές και καταμετρούν τους αγνοούμενους. Στο κεντρικό τμήμα της Ιαπωνίας λόγω της μανίας της φυσικής καταστροφής σκοτώθηκαν 17 άτομα. Στον πυρηνικό σταθμό «Φουκουσίμα 1» καταγράφηκε υψηλό επίπεδο ραδιενέργειας στο νερό, το οποίο βρίσκεται σε σήραγγα αποχέτευσης. Η σήραγγα αυτή οδηγεί στον ωκεανό, αλλά δεν υπάρχει κίνδυνος για την Καμτσάτκα από αυτό το νερό, διαβεβαίωσε ο Βλαντίμιρ Κοβμπασιούκ:
- Την Καμτσάτκα αυτό δεν θα επηρεάσει λόγω των ιδιαιτεροτήτων του συστήματος των ωκεάνιων ρευμάτων. Αυτήν την κατάσταση υπολογίζαμε πριν μερικά χρόνια, όταν συνέβη το ατύχημα στη «Φουκουσίμα 1». Αρχικά τα ραδιενεργά ύδατα μέσω των θαλάσσιων ρευμάτων θα μεταφερθούν στις δυτικές ακτές της Αμερικής και μόνο τότε, αφού αναμειχθούν, αυτά μπορεί να επιστρέψουν στις ακτές της Ρωσίας. Προς το παρόν διεξάγουμε παρακολούθηση της ραδιενέργειας. Δεν παρατηρούμε καμία αύξηση.
Η μεγαλύτερη διαρροή ραδιενέργειας από τη «Φουκουσίμα 1» θεωρείται η απελευθέρωση μολυσμένου νερού τον περασμένο Αύγουστο. Τότε στα περιβάλλοντα ύδατα βρέθηκαν 300 τόνοι μολυσμένου νερού. Το νερό διέρρευσε μέσω ρωγμών, οι οποίες σχηματίστηκαν λόγω διάβρωσης. Τώρα, όμως, σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν νέες επίγειες δεξαμενές με μονοκόμματο μεταλλικό πυθμένα. Σύμφωνα με ειδικούς, αυτό θα βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος των περιοδικών διαρροών ραδιενεργού ύδατος.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ