Είστε από αυτούς που μόλις ολοκληρώσουν ένα γεύμα σπεύδουν στο μπάνιο για να βουρτσίσουν τα δόντια τους;
Ή μήπως ανήκετε στην κατηγορία του «δε βαριέσαι βρε αδερφέ, τα πλένω αργότερα», η οποία συνοδεύεται από μερικές τύψεις που δεν είχατε την όρεξη να «εκτελέσετε το καθήκον σας» απέναντι στην πολύτιμη οδοντοστοιχία σας;
Σε όποια από τις δύο αυτές κατηγορίες κι αν ανήκετε, ίσως θα ήταν καλό να ακούσετε και αυτήν την άποψη: σύμφωνα με τουλάχιστον μία μελέτη, η πρακτική του «τρέχω στο μπάνιο για να πλύνω τα δόντια μου μετά το φαγητό» δεν είναι το καλύτερο που θα μπορούσατε να κάνετε για το αστραφτερό χαμόγελό σας!
Κι ενώ οι γνώμες των ειδικών επάνω στο θέμα μπορεί να διαφέρουν, ορισμένοι από τους κορυφαίους –όπως αναφέρει σε άρθρο της στο Mother Nature Network η Melissa Breyer- συμφωνούν με αυτήν.
Το κυρίως πρόβλημα έγκειται στο ότι η ζάχαρη που περιέχεται στα τρόφιμα μεταβολίζεται από τα βακτήρια στο στόμα, με αποτέλεσμα να παράγονται οξέα τα οποία ευθύνονται για την ουλίτιδα και την τερηδόνα.
Η «κοινή λογική» θα έλεγε ότι με το βούρτσισμα των δοντιών απομακρύνει κανείς γρήγορα από το στόμα του τα υπολείμματα τροφών, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο κίνδυνος αυτός.
Όμως στην πραγματικότητα δε συμβαίνει αυτό.
Σύμφωνα με τον οδοντίατρο Jeffrey M. Cole, πρώην πρόεδρος της Ακαδημίας Γενικής Οδοντιατρικής των ΗΠΑ, ο οποίος μίλησε στη Wall Street Journal, «πολλές από τις ουσίες που προκαλούν τερηδόνα, δεν περιέχουν μόνο ζάχαρη, αλλά είναι όξινες και αυτές».
Το ιδανικό pH για το στόμα είναι το 7 και όταν καταναλώνει κανείς κάτι όξινο, το pH πέφτει.
Ακόμη και ένα αναψυκτικό διαίτης μπορεί να έχει pH 2,5 –όπως το ξίδι- με αποτέλεσμα να χρειάζεται λίγος χρόνος μέχρι το στόμα να επανέλθει στο φυσιολογικό του pH.
Το όξινο περιβάλλον καταστρέφει την επιφάνεια των δοντιών, κάτι που οδηγεί στην εμφάνιση πλάκας.
Έτσι, όταν κάποιος σπεύδει να βουρτίσει τα δόντια του όταν το περιβάλλον του στόματος είναι ήδη όξινο, αυτό που καταφέρνει είναι να επιδεινώνει το πρόβλημα.
Αυτό που μπορεί να κάνει κανείς, σύμφωνα με τον Dr Cole, είναι να περιμένουμε περίπου μισή ώρα, προκειμένου να δώσουμε την «ευκαιρία» στο σάλιο μας να εξουδετερώσει τα οξέα και το στόμα να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα pH.
Επίσης, καλό είναι να ξεπλένουμε το στόμα μας απλά με λίγο νερό, ή με ένα στοματικό διάλυμα.
Επίσης, καλό είναι να ξεπλένουμε το στόμα μας απλά με λίγο νερό, ή με ένα στοματικό διάλυμα.
Μπορεί κανείς ακόμη να μασήσει μια τσίχλα χωρίς ζάχαρη, ή... να φάει τυρί!
Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, το τυρί μειώνει το pH της βακτηριακής πλάκας. «Με το να μασάμε κάτι, παράγεται περισσότερο σάλιο και οι πρωτεΐνες που περιέχει αυτό εξουδετερώνουν τα οξέα: το ίδιο κάνει και το τυρί» πρόσθεσε ο Cole.
Seleo
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.