Μήπως η Κίνα ανακάλυψε μια φόρμουλα δημιουργίας σούπερ στρατιωτών μέσω των δυνατοτήτων της γενετικής μηχανικής; Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ ισχυρίζεται ότι συμβαίνει αυτό ακριβώς.
Ο διευθυντής της Εθνικών Υπηρεσιών Πληροφοριών Τζον Ράτκλιφ έγραψε ένα άρθρο στη Wall Street Journal όπου ισχυρίζεται ότι η κινεζική κυβέρνηση προσπαθεί να ενισχύσει τις δυνατότητες των στρατιωτών της μέσω της γενετικής μηχανικής. Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται ένας τέτοιος ισχυρισμός. Το άρθρο του Ratcliffe, που αναφέρεται σε ένα ρεπορτάζ του NBC , σκιαγραφεί την πεποίθησή του ότι η Κίνα είναι η μεγαλύτερη απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες, στρατιωτικά και οικονομικά.
Οι ανησυχίες του Ratcliffe βασίζονται σε θεωρίες που τέθηκαν το 2019 σχετικά με τις δυνατότητες της Κίνας με το CRISPR, ειδικά μετά που ο Κινέζος επιστήμονας He Jiankui χρησιμοποίησε την μέθοδο επεξεργασίας γονιδίων CRISPR-Cas9 το 2018, για να αλλάξει το DNA των εμβρύων επτά ζευγαριών. Αν και η διεθνής κατακραυγή είχε ως αποτέλεσμα την φυλάκιση του Jiankui στην Κίνα, ο Ratcliffe υπονόησε ότι η κινεζική κυβέρνηση θα προσπαθούσε να αξιοποιήσει αυτές τις δυνατότητες με την επεξεργασία γονιδίων και θα συνέχιζε να πειραματίζεται σε ενήλικες για να δημιουργήσει βιομετρικά προηγμένους σούπερ στρατιώτες σαν αυτούς που έχουμε δει στις ταινίες.
Ο Ratcliffe δεν είναι ο πρώτος που το θεωρεί αυτό λογικό. Πέρυσι, ορισμένοι ερευνητές θεώρησαν ότι η κινεζική κυβέρνηση θα προσπαθούσε να χρησιμοποιήσει τις δυνατότητες επεξεργασίας γονιδίων του CRISPR, για να βελτιώσει την απόδοση ορισμένων στρατιωτών.
«… Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας επιδιώκει τις στρατιωτικές εφαρμογές της βιολογίας και εξετάζει πολλά υποσχόμενες διασταυρώσεις με άλλους κλάδους, συμπεριλαμβανομένης της επιστήμης του εγκεφάλου (brain science), της υπερυπολογιστικής (supercomputing) και της τεχνητής νοημοσύνης (AI)», έγραψαν η Elsa Kania και ο Wilson Vorndick στο Defense One πέρυσι.
Στη στήλη τους, η Kania, ειδική στην κινεζική αμυντική τεχνολογία στο Κέντρο για μια Νέα Αμερικανική Ασφάλεια και ο Vorndick, σύμβουλος για θέματα της Κίνας και πρώην αξιωματικός του Ναυτικού των ΗΠΑ, δήλωσαν ότι ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας έχει τονίσει γραπτώς την εκμετάλλευση της βιολογίας ως προτεραιότητα της κινεζικής στρατηγικής. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η ανάπτυξη της βιοτεχνολογίας «σταδιακά παρουσιάζει ισχυρά σημάδια που χαρακτηρίζουν επιθετικές δυνατότητες». Όσον αφορά αυτούς, αυτό περιλαμβάνει την πιθανότητα να εφαρμοστούν «γενετικές επιθέσεις σε συγκεκριμένες εθνικές ομάδες». Αναφέρθηκαν σε μια κινεζική έκθεση του 2016, η οποία χαρακτήρισε την τεχνολογία CRISPR-Cas ως μία από τις «τρεις βασικές τεχνολογίες που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την μαχητική ικανότητα των στρατευμάτων». Εκτός από την πιθανή επεξεργασία γονιδίων, το έγγραφο του 2016 πρότεινε να δοθεί στους στρατιώτες το φάρμακο modafinil λόγω της γνωστικής βελτίωσης που προκαλεί.
Όσον αφορά τη χρήση του CRISPR στην Κίνα, η Kania και ο Vorndick ανέφεραν ότι πολλά από τα τρέχοντα πειράματα σε αυτόν τον τομέα διεξάγονται στις εγκαταστάσεις του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού . Οι οργανισμοί της Κίνας έχουν αναδειχθεί σε «μεγάλα κέντρα έρευνας για την επεξεργασία γονιδίων και άλλα νέα σύνορα της στρατιωτικής ιατρικής και της βιοτεχνολογίας», έγραψαν.
«Ενώ η πιθανή χρήση του CRISPR για την αύξηση των ανθρώπινων δυνατοτήτων στο μελλοντικό πεδίο της μάχης παραμένει μόνο μια υποθετική δυνατότητα προς το παρόν, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι κινέζοι στρατιωτικοί ερευνητές αρχίζουν να διερευνούν τις δυνατότητές του», έγραψαν.
Σε μια συνέντευξή του στο NBC , ο Vorndick είπε ότι ανησυχεί λιγότερο για τις βελτιώσεις στο πεδίο της μάχης και τη δημιουργία σούπερ στρατιωτών, και περισσότερο για τις συνέπειες της χρήσης της γονιδιακής επεξεργασίας για να γίνουν δραματικές ενισχυτικές αλλαγές στον άνθρωπο. Τόνισε την ανησυχία του για τις απρόβλεπτες συνέπειες που θα μπορούσαν να προκύψουν από την προσπάθεια διεξαγωγής τέτοιων πειραμάτων σε ανθρώπους. Το 2018, μια μελέτη εξέφρασε ανησυχίες για αυτές τις απρόβλεπτες συνέπειες. Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Biotechnology δείχνει ότι η τεχνική αυτή μπορεί να προκαλέσει «εκτεταμένες μεταλλάξεις και γενετική βλάβη». Όχι μόνο η τεχνική επεξεργασίας γονιδίων μπορεί να προκαλέσει κυτταρική βλάβη, αλλά οι γενετιστές από το Ινστιτούτο Wellcome Sanger ανέφεραν επίσης ότι η γενετική βλάβη μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπισθεί μέσω των τυπικών τεστ DNA.
Στη μελέτη οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η τεχνική επεξεργασίας γονιδίων διέγραψε χιλιάδες βάσεις DNA – και μερικές από αυτές δεν ήταν κοντά στο σημείο της αρχικής επεξεργασίας, ανέφεραν οι ερευνητές. Η ανησυχία προέκυψε επειδή ορισμένες από τις διαγραφές μπορούν να σιωπήσουν γονίδια που υποτίθεται ότι είναι ενεργά ή ενεργοποιημένα, όπως ανέφεραν οι ερευνητές, και να ενεργοποιήσουν ορισμένα γονίδια που πρέπει να να είναι απενεργοποιημένα - ιδιαίτερα γονίδια που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.