Μπορεί αυτός ο καιρός να αρέσει στην τσέπη μας, αφού οι υψηλές θερμοκρασίες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας κάνει οικονομία στη θέρμανση, όμως σίγουρα κάτι δεν πάει καλά…
Οι προγνώσεις για το πως θα κυλήσει ο χειμώνας ήταν και πάλι της σχολής του… διαίρει και βασίλευε! Οι μεν καιρολόγοι εξ αμερικής να κάνουν λόγω για σιβηρικούς βαθμούς και τον πιο κρύο χειμώνα ever (μόλις είχε ξεκινήσει και η διάθεση πετρελαίου) άλλοι πάλι να λένε, ναι θα έχει κάποια κρύα αλλά ο χειμώνας θα είναι “mild” – ήπιος.
Και μάλιστα για τον σούπερ ντούπερ βαρύ χειμώνα έλεγαν φταίει το Ελ Νίνιο – το μετεωρολογικό φαινόμενο κατά το οποίο τα κεντρικά και ανατολικά νερά του Ειρηνικού Ωκεανού κοντά στον Ισημερινό (ακτές του Περού) είναι θερμότερα σε σχέση με άλλες περιοχές. Και γιατί θα είναι έντον το Ελ Νίνιο; Γιατί φταίει η άτιμη η κλιματική μας η αλλαγή! Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο… Παρίσι φέτος, όχι στη Ρώμη, για την υποτιθέμενη κλιματική αλλαγή!
«Μερομήνια» ονομάζει ο λαός μας τις πρώτες δώδεκα ημέρες του όγδοου φεγγαριού του έτους, δηλαδή του Αυγούστου. Την ερμηνεία των μερομηνιών την έκαναν παρατηρώντας τα καιρικά φαινόμενα των συγκεκριμένων ημερών της και έτσι πρόβλεπαν την κατάσταση του καιρού για τους επόμενους δώδεκα μήνες.
Η πρόγνωση του καιρού γινόταν τον Αύγουστο επειδή αυτός ο μήνας θεωρούνταν η αρχή του Χειμώνα.
Τα «μερομήνια» αμφισβητούνται από την επίσημη μετεωρολογία, η οποία υποστηρίζει ότι μακροχρόνιες προβλέψεις δεν είναι δυνατόν να γίνουν. Έχει, όμως, πολυάριθμους υποστηρικτές ανάμεσα στους γεωργούς, τους κτηνοτρόφους και γενικά τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στην ύπαιθρο.
Φτάσαμε 3 Δεκέμβρη κι ο χειμώνας δεν λέει να έρθει. Εκτός από την καιρική βόμβα που άφησε πίσω της ζημιές και νεκρούς, στα τέλη Οκτωβρίου, κατά τα άλλα οι φθινοπωρινές βροχές μας έλειψαν.
Τι έλεγαν τα μερομήνια, οι πρακτικοί καιρολόγοι – όχι οι επιστημονάρες που μας εκπλήσσουν με τις αστοχίες τους – αλλά εκείνοι που έκαναν προβλέψεις παρατηρώντας τη φύση και που συνήθως δεν έπεφταν μακριά από την πραγματικότητα – το πάλαι ποτέ, όταν το κλίμα δεν χειραγωγείτο 24/24ωρο Χ 30 μέρες:
Τι δείχνουν τα Μερομήνια για το χειμώνα 2015 – 2016
Και τι από τα μερομήνια έχει συμβεί προς το παρόν; Τίποτα!
Και ποιος την πληρώνει τη νύφη; Οι καλλιέργειες και στη συνέχεια εμείς γιατί οι αγρότες αναγκάζονται να ποτίζουν.
Τι έγραφαν τα Ρεθυμιώτικα Νέα στις 17/11/2015
Εξαιρετικά ήπιος παραμένει ο Νοέμβριος, φέτος στο Ρέθυμνο. Οι θερμοκρασίες είναι σχεδόν σε καθημερινό στάδιο σε επίπεδα, αρκετά πάνω από τα κανονικά για την εποχή. Λόγο της μηδαμινής βροχόπτωσης τον Νοέμβριο έχουν αρχίσει να παρατηρούνται κάποια μικρά προβλήματα σε καλλιέργειες στο νομό, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν καταφύγει στη λύση του ποτίσματος των καλλιεργειών, κάτι που όπως επισημαίνουν είναι ένα παράδοξο φαινόμενο για αυτή την εποχή. Με τον υδράργυρο σχετικά ψηλά και με την απουσία βροχοπτώσεων όμως θα συνεχιστεί και αυτή η εβδομάδα, καθώς από σήμερα Τρίτη μέχρι και την Κυριακή η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως και 22 βαθμούς ενώ θα επικρατεί ηλιοφάνεια με σχετικά μεγάλα διαστήματα συννεφιάς.Το σκηνικού του καιρού αναμένεται να αλλάξει όμως σύντομα, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις μετεωρολόγων, από τα τέλη Νοεμβρίου θα αρχίσει να χειμωνιάζει για τα καλά και σταδιακά μέχρι και τα Χριστούγεννα θα επικρατήσει δριμύ ψύχος αλλά και χιονοπτώσεις ακόμα και στην Κρήτη και σε περιοχές με σχετικά χαμηλό υψόμετρο.Παράλληλα οι μετεωρολόγοι επισημαίνουν την αλλαγή που παρουσιάζει η συμπεριφορά του καιρού στην χώρα μας, τα τελευταία χρόνια με την εμφάνιση απότομων αλλαγών και φαινομένων μικρού χρονικού διαστήματος μεν, αλλά υψηλής έντασης δε. Σημειώνουν επίσης ότι τέτοια φαινόμενα έχουν άμεση σχέση με την επανεμφάνιση του φαινομένου Ελ Νίνιο και την υπερθέρμανση των τροπικών περιοχών του Ειρηνικού, ενώ σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ το φαινόμενο αναμένεται να κορυφωθεί στα τέλη του 2015 με σφοδρές χιονοπτώσεις, πλημμυρικά φαινόμενα αλλά και δριμύ ψύχος, επηρεάζοντας μεγάλο μέρος του Βορείου ημισφαιρίου, μεταξύ αυτών και την Ευρώπη.
Ο ΟΗΕ έγινε και μετεωρολόγος τώρα γιατί… ο ΟΗΕ “ξέρει”! Τα μερομήνια όμως έλεγαν βροχούλες και όχι δριμύ ψύχος. Τελικά δριμύ ψύχος δεν είχαμε, αλλά ανομβρία είχαμε και υψηλές θερμοκρασίες – ποτίστε κι άλλο!
Ασυνήθιστη ανομβρία για το Νοέμβριο, έγραφε ο μετεωρολόγος Ζιακόπουλος, την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου. Ενώ η Ευρώπη έχει βροχές και καταιγίδες, εδώ η καλοκαιρία θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα. Και συνεχίστηκε, την επόμενη, την μεθεπόμενη και πάει λέγοντας, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και ειδικά εκεί που υπάρχουν καλλιέργειες.
Αλλά κάπως έτσι πάει τα τελευταία χρόνια η κατάσταση στη χώρα μας, ιδίως τα μνημονιακά, εκεί που χρειαζόμαστε βροχές δεν βρέχει και το φυλάει για την Άνοιξη με το γνωστό “στον καταραμένο τόπο, μήνα Μάη βρέχει”.
Και φυσικά, για φέτος όπως και κάθε άλλη χρονιά, ούτε το ελ Νίνιο φταίει, ούτε η κλιματική αλλαγή. Φταίνε οι χημικοί αεροψεκασμοί και η χειραγώγηση καιρού που συνεχίζεται με αυξανόμενες εντάσεις και φτιάχνουν το “κλίμα” κατά πως θέλουν. Και δεν αποκλείεται ο ήπιος χειμώνας να εξελιχθεί σε σφοδρή κακοκαιρία κάποια στιγμή. Πότε;
Όταν δεν θα θέλουν άλλους πρόσφυγες να έρχονται στην Ελλάδα. Γιατί η καλοκαιρία -τι σύμπτωση- βολεύει και τις ροές μεταναστών κι εκεί που κάποιοι περίμεναν να μειωθούν λόγω του χειμώνα, συνεχίζονται κανονικά.
Ίσως τελικά αυτό να εννοούσαν τελικά τα πολιτικά σαΐνια που μαζεύτηκαν στο Παρίσι όταν έλεγαν ότι μεταναστευτικό και κλιματική αλλαγή είναι συνδεδεμένα, το επανέλαβε και ο Τσίπρας. Δεν φταίει το Ελ Νίνιο, φταίει που δεν έχουμε νιονιό και τους ακούμε. Δεν φταίει η κλιματική αλλαγή, φταίει η εγ-κλιματική αλλαγή που δημιουργεί η ατζέντα τους, η Ατζέντα 21!
Είχαμε το πιο ευλογημένο κλίμα στον κόσμο, με τις τέσσερις ισορροπημένες εποχές και το κατάντησαν κλιματικά μαλλιά κουβάρια της παγκοσμιοποίησης – τυφώνες, ανεμοστρόβιλους, ξηρασίες, πλημμύρες και το ΣΚΆΙ να προσπαθεί να σε πείσει ότι έτσι ήταν πάντα! Που το βάζεις αυτό; Θέλει γερά νεύρα για να τους παρακολουθήσεις!
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.