Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Τρεις Λόγοι, Γιατί Να Μην Τρώτε Μέλι...

“Μοναδικό ανάμεσα σε όλα τα πλάσματα του Θεού, μόνο η μέλισσα βελτιώνει το περιβάλλον και δε θηρεύει κανένα άλλο είδος.”
~ Royden Brown.

Από το βασιλικό ένα δυνατό βουητό ακούγεται, πανάλαφρα φτερά δονούνται στον αέρα, ψάχνοντας αδιάκοπα για νέκταρ. Για να δείτε πραγματικά αυτά τα καταπληκτικά πλάσματα να λεηλατούν και να γονιμοποιούν χωρίς σκέψη αυτά τα μικροσκοπικά λουλούδια κάνει κάποιον να αναρωτιέται, πώς ένα τόσο μικρό πλάσμα μπορεί να κάνει μια τόσο μεγάλη διαφορά στις ζωές μας. 

Χωρίς τις ταπεινές μέλισσες
Το φαγητό στο τραπέζι σου
Τα λουλούδια στον κήπο σου
~ Τα ρούχα που φοράς

μπορεί απλά να εξαφανιστούν. 

Οι μέλισσες* γονιμοποιούν περίπου το 80% όλων των φρούτων, των λαχανικών και των καλλιεργιών με σπόρους στις Η.Π.Α. Μπορεί να ψεκάζουμε δηλητηριώδη λιπάσματα και εντομοκτόνα στα φυτά για να "γλιτώσουμε" τους εαυτούς μας από κάποια προβλήματα (και να δημιουργήσουμε νέα). Αλλά δεν έχουμε ακόμα δημιουργήσει ένα χημικό που μπορεί με επιτυχία να γονιμοποιήσει μεγάλες σοδειές. Παρ' όλ'αυτάδημιουργήσαμε ένα αγροτικό σύστημα που απειλεί να θανατώσει έναν από τους πιο δυνατούς συνεισφέροντες, στο κυνήγι της εύκολης γονιμοποίησης και του μελιού

* Παρόλο που υπάρχουν πολυάριθμα είδη μελισσών που γονιμοποιούν λουλούδια και σοδειές, αυτή η δουλειά έχει σε μεγάλο και δυσανάλογο βαθμό καταληφθεί αποκλειστικά από τις εκτρεφόμενες για το μέλι τους μέλισσες. 

Έχουμε παραπλανηθεί να πιστεύουμε ότι το μέλι είναι απλά ένα υποπροϊόν της σημαντικής γονιμοποίησης που παρέχεται από τις εκτρεφόμενες μέλισσες. Γνωρίζατε ωστόσο ότι οι συγγενείς τους άγριες μέλισσες (όπως οι αγριομέλισσες) είναι πολύ καλύτεροι γονιμοποιητές; Επίσης είναι πολύ μικρότερη η πιθανότητα αυτές οι μέλισσες να είναι προσβεβλημένες από ζωύδια και Αφρικανικές μέλισσες. Το ζήτημα είναι ότι αυτές οι ντόπιες μέλισσες μπορούν να μπαίνουν σε λήθαργο έως και για 11 μήνες το χρόνο και να μη μένουν σε μεγάλες αποικίες. Έτσι, δεν παράγουν μεγάλες ποσότητες μελιού. Έχουμε λοιπόν μια βιομηχανία με κέρδος 157 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο και τρεις λόγους για να σταματήσετε να τρώτε μέλι σήμερα. 


Αφήστε τις μέλισσες ήσυχες.  



Ενώ μπορεί να απλώνετε μια μεγάλη κουταλιά μέλι στο πρωινό σας τοστ χωρίς να το σκέφτεστε, κάθε σταγόνα για να παραχθεί δεν απαιτεί μικρό κατόρθωμα. Για να παραχθεί μισό κιλό μέλι, μια αποικία πρέπει να επισκεφθεί παραπάνω από δυο εκατομμύρια λουλούδια, πετώντας διαδρομή που ξεπερνά τα 88.000 χιλιόμετρα, περίπου δηλαδή 24 χιλιόμετρα την ώρα για να γίνει αυτό. Κατά τη διάρκεια ζωής της, μια μέλισσας θα παράγει μόνο περίπου ένα κουταλάκι μέλι, που είναι σημαντικό για την κυψέλη σε περιόδους που το νέκταρ είναι σπάνιο, όπως το χειμώνα. Μερικές φορές μπορεί να υπάρχει ένα πλεόνασμα στην κυψέλη, αλλά το ποσό αυτό είναι δύσκολο να προσδιοριστεί και μελισσοκόμοι ευρείας κλίμακας συχνά το απομακρύνουν όλο ή το περισσότερο, αντικαθιστώντας το με ένα υποκατάστατο από ζάχαρη ή σιρόπι καλαμποκιού. Μπορείτε να φανταστείτε κάποιον, να αφαιρεί όλους τους χυμούς φρούτων από το σπίτι σας και να τους αντικαθιστά με σόδα με άρωμα φρούτων; Μπορεί να σας δίνει και αυτό ενέργειααλλά τελικά το πιθανότερο είναι να σας αρρωστήσει. 


Άλλο ένα πράγμα για σκέψη ενώ κάθεστε δίπλα στο κερί σας που προέρχεται από κερί μέλισσας και θαυμάζετε τις ζωές αυτών των μικρών φίλων είναι ότι οι μέλισσες πρέπει να καταναλώσουν σχεδόν 3,5 κιλά μέλι για να παράγουν μισό κιλό κερί! Και όσο περισσότερα παίρνουμε από αυτές (γύρη μέλισσας, βασιλικό πολτό, πρόπολη), τόσο πιο σκληρά πρέπει αυτά τα πλάσματα να δουλέψουν και χρειάζονται όλο και παραπάνω μέλισσες, κάτι που δεν αποτελεί καλό νέο για τον πληθυσμό τους που φθίνει. 


Όταν βλέπετε ένα βάζο με μέλι, μπορεί να σκέφτεστε τα χαριτωμένα κινούμενα σχέδια με κυψέλες που απεικονίζονται σε παιδικές ιστορίες όπως τον Γουίνι το αρκουδάκι. Αλλά οι περισσότερες κυψέλες είναι περιορισμένες σε μεγάλα κουτιά (ένα παντελώς ξένο σχήμα για τις μέλισσες) που σπρώχνονται και μεταφέρονται σε όλη τη χώρα για να γονιμοποιήσουν τις σοδειές και να παράγουν μέλι.Αυτό προκαλεί στρες και μπέρδεμα στα φυσικά συστήματα προσανατολισμού και πλοήγησης των μελισσών. Κατά τη διαδρομή, οι μέλισσες χάνονται και θανατώνονται, και μπορεί να μεταφέρουν ασθένεις από τη μια μολυσμένη κυψέλη στην άλλη. Η πρακτική της μελισσοκομίας συχνά περιορίζει την τροφή των μελισσών σε μονοκαλλιέργειες (πχ μέλι λεβάντας, πευκόμελο), εισάγει μεγάλες ποσότητες παρασιτοκτόνων στο σύστημά τους και προκαλεί την απομάκρυνση των ντόπιων άγριων πληθυσμών που θα ήταν παρόντες σε άλλη περίπτωση. 

Οι μελισσοκόμοι (ακόμα και αυτοί μικρής κλίμακας που κάνουν μικρή παραγωγήσκοτώνουν επίσης τις βασίλισσες αν αισθανθούν ότι η κυψέλη είναι σε κίνδυνο της εξάπλωσης (παίρνοντάς τους το τεχνητό τετράγωνο σπίτι τους) ή τους κηφήνες που θεωρούνται περιττοί στην παραγωγή του μελιού.


* Η κύρια λειτουργία των κηφήνων είναι να γονιμοποιούν τη βασίλισσα όποτε χρειάζεται. 


Το μέλι προορίζεται ως μια υγιεινή τροφή. Υγιεινή τροφή για τις μέλισσες. Όσο περισσότερο παρεμβαίνουμε στις φυσικές τους διαδικασίες, είτε βασιζόμενοι στις εκτρεφόμενες μέλισσες ως γονιμοποιητές (αντί των άλλων ντόπιων άγριων μελισσών, εντόμων και ζώων) είτε τρέφοντας τις δικές μας επιθυμίες για "γλυκά", τόσο πιο κοντά ερχόμαστε στην γεωργική καταστροφή. 


Το Ζήτημα Των Εξαφανιζόμενων
Μελισσών. 



Το ερώτημα του τι θα γίνει αν οι μέλισσες εξαφανιστούν μπορεί να μην βρίσκεται μακριά από το να απαντηθεί. Κατά τα τελευταία δύο χρόνια έχουν κάνει την εμφάνισή τους σενάρια, σχετικά με την εξαφάνιση των μελισσών και τη Διαταραχή της Κατάρρευσης των Αποικιών στις εφημερίδες The New York Times, Star Tribune, Huffington Post, PBS, Discovery News και άλλες. Αν τίποτα άλλο δε μας ξυπνά, τότε ίσως το γεγονός ότι η εξαφάνιση των μελισσών έχει γίνει πρωτοσέλιδο, ίσως να το κάνει. Οι επιστήμονες βιάζονται να ανακαλύψουν τι προκαλεί αυτό το πρόβλημα πριν να είναι πολύ αργά και πριν χάσουμε το πολύτιμο περιβαλλοντικό σύνδεσμο που δημιούργησαν οι μέλισσες. 

i

Μέχρι τώρα, υπάρχουν τρεις κύριες θεωρίες ή αλλιώς παράγοντες
i

1. Εντομοκτόνα.



Το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια δημοσίευσε μια έρευνα το 2010 που ανακάλυψε "χωρίς προηγούμενο υψηλά επίπεδα" εντομοκτόνων στις μέλισσες και τις κυψέλες στις Η.Π.Α. (Αν βρίσκονται στις μέλισσες και τις κυψέλες, δε πιστεύετε ότι βρίσκεται και στο μέλι σας;) Μερικά από αυτά τα χημικά σκοτώνουν τις μέλισσες, και μαντέψτε τι; Η EPA (Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος) το γνωρίζει αυτό.

“Η EPA αναγνωρίζει δύο συγκεκριμένα νεονικοτινοειδή, το imidacloprid και τοclothianidin, σαν υψηλά τοξικά για τις μέλισσες. Και τα δυο χημικά προκαλούν συμπτώματα στις μέλισσες όπως απώλεια μνήμης, παρεμπόδιση του προσανατολισμού, παράλυση και θάνατο (δείτε την εικόνα). Και τα δύο χημικά συνδέονται με δραματικούς θανάτους μελισσών και συνεπαγωγικά ανακλήθηκε η χρήση τους στη Γαλλία και τη Γερμανία. Μερικές Ευρωπαϊκές χώρες τα έχουν ήδη αναστείλει. Τον τελευταίο χρόνο στη Σλοβενία και την Ιταλία επίσης ανέστειλαν τη χρήση τους γιατί θεωρούν ότι είναι πολύ σημαντικός κίνδυνος για τους πληθυσμούς των μελισσών."

    – Mother Earth News.


Αυτά είναι παλιά νέα. Αυτή η ιστορία εμφανίστηκε το 2009. Όμως άλλαξε τίποτα εδώ;
Όχι απ' όσο μπορώ να ξέρω...


2. Ζωύφια και Ιοί.

Με εξασθενημένα ανοσοποιητικά συστήματα (στρες, κατώτερες πηγές τροφής, εντομοκτόνα κλπ) οι μέλισσες έγιναν πιο ευεπηρέαστες στους ιούς, τις μυκητιάσεις και τα ζωύφια. Πολλά από αυτά τα επιδρομικά έντομα εξαπλώνονται καθώς οι κυψέλες μετακινούνται στη χώρα ή μεταφέρονται από χώρα σε χώρα. 
Ενώ υπάρχει ένας αριθμός θεραπειών στην αγορά για τα ζωύφια, τους ιούς, τους μύκητες και άλλα παράσιτα που επιτίθενται στις αποικίες μας, καμία δεν έλυσε αποτελεσματικά το πρόβλημα. Αυτές οι θεραπείες μπορεί επίσης να εισάγουν αντιβιοτικά, παρασιτοκτόνα και άλλα χημικά στις κυψέλες σε προσπάθεια της αποτροπής ή της θεραπείας της μόλυνσης. Αν αυτά τα χημικά δεν απομακρυνθούν από την κυψέλη αφότου χάσουν την ισχύ τους, μπορούν στην πραγματικότητα ναβοηθήσουν τους ιούς ή τα ζωύφια και να γίνουν ανθεκτικά σε θεραπεία στο μέλλον.


Μπείτε στη παρακάτω εικόνα για να δείτε 2 ακόμα προβλήματα των μελισσών.



3. Κινητά τηλέφωνα.
Αυτή είναι μια από τις νεότερες θεωρίες του CCD και ίσως χρειάζεται περισσότερες δοκιμές.
    “Σύμφωνα με έναν Ελβετό ερευνητή που πρόσφατα δημοσίευσε μια έρευνα για το ζήτημα, τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα των κινητών τηλεφώνων έχουν ένα σημαντικό αντίκτυπο στη συμπεριφορά των μελισσών και μπορούν πιθανόν να βλάπτουν τις μέλισσες σε παγκόσμιο επίπεδο."
    "Για να δοκιμάσει τις σχέσεις των μελισσών και των δονούμενων κινητών τηλεφώνων, τοποθέτησε τηλέφωνα μέσα στις κυψέλες και έπειτα κατέγραψε την αντίδραση των μελισσών. Ανακάλυψε ότι με την παρουσία των κινητών τηλεφώνων με ενεργή επικοινωνία (δηλαδή όχι σε κατάσταση stand by), οι μέλισσες παρήγαγαν τους ήχους που είναι γνωστοί ως "ασθενής εργάτρια", που τείνει να υποδεικνύει ενόχληση σε μια αποικία μελισσών."
    – Νέα του ABC.
Τα κινητά τηλέφωνα, τα εντομοκτόνα και οι ιοί, χώρια η εμπορική εκτροφή μελισσών - είτε βιολογική (όπου οι θάνατοι των μελισσών είναι λιγότεροι, αλλά συνεχίζουν να υπάρχουν) είτε συμβατική - δεν παρέχει στις μέλισσες την ευκαιρία να ζουν έξω το φυσιολογικό κύκλο της ζωής τους. Όσο μικρό και αν είναι το ζώο, η εκτροφή είναι εκτροφή. Είτε αγοράζετε μέλι από μικρούς παραγωγούς ή μεγάλες εταιρείες, τρώγοντας μέλι και χρησιμοποιώντας άλλα προϊόντα μέλισσας ενθαρρύνετε τη χρήση των μελισσών με σκοπό το κέρδος.    
Ακόμα λαχταράτε λίγο μέλι; Λοιπόν, το επόμενο στοιχείο μπορεί να το αλλάξει αυτό.
Η Αληθινή Ιστορία Της Παραγωγής Μελιού. 
Οι μέλισσες είναι τα μόνα έντομα που παράγουν μια τροφή που τρώμε*, πράγμα που θα έπρεπε να μας παραπέμπει στο γεγονός ότι κάτι λείπει.

* Υπάρχουν και άλλες ουσίες που παράγονται από έντομα (όπως το σελάκ) και προϊόντα που προέρχονται από μέρη εντόμων (κοχελίνη ή καρμίνη) και μπορεί να χρησιμοποιούνται στο φαγητό, αλλά δε θεωρούνται τρόφιμα. Μερικά έντομα τρώγονται επίσης ως φαγητό, αλλά το μέλι παραμένει το μόνο προϊόν που "παράγεται" από έντομα και βασικά προωθείται ως τροφή.

Αυτή είναι η πραγματική ιστορία για το πώς παράγεται αυτό το "υγιεινό γλυκαντικό": 

  • Οι μέλισσες ψάχνουν για μια πηγή νέκταρ. 
  • Όταν βρουν ένα κατάλληλο λουλούδι σκάβουν και ρουφούν το νέκταρ στον στόμαχό τους (σαν ένα στομάχι για μέλι). 
Όχι πολύ άσχημα μέχρι εδώ... Αλλά περιμένετε. 

  • Οι μέλισσες έπειτα αναμασoύν το νέκταρ που έχουν ρουφήξει, αναμειγνύοντάς το με σάλιο για να προστεθούν ένζυμα. 
  • Έπειτα το καταπίνουν ξανά. 
  • Μετά το επαναφέρουν στο στόμα και το αναμασούν. 
  • Αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται.... πολλές, πολλές φορές. 

Αν μπορούσαμε να δούμε τη διαδικασία κατά την πράξη, θα θέλαμε πραγματικά να απλώσουμε αυτή την ουσία στο τοστ μας; Ενώ μερικοί άνθρωποι μπορεί να σηκώνουν τους ώμους και να λένε "και τι έγινε;" το γεγονός είναι ότι το μέλι είναι ένα μείγμα αναμασημένης τροφής και σάλιου. 
Σας ρωτάω το εξής:
Υπάρχει καμία άλλη τροφή που πρόθυμα θα τρώγατε, την οποία κάποιος είχε καταπιεί, κάνει εμετό, ανακατέψει με σάλιο, αναμασήσει, καταπιεί και αναμασήσει ξανά; Δε με νοιάζει πόσο γλυκό είναι, ή ποια είναι τα "οφέλη στην υγεία", ένας από τους κανόνες μου για τη ζωή είναι: Μην τρως τίποτα που προήλθε από το στομάχι ενός άλλου ζώου.
Οι ζωές των μελισσών είναι περίπλοκες:νιώθουν πόνομπορούν να χορεύουν για να επικοινωνήσουν και βλέπουν τον κόσμο μέσα από τα πολύχρωμα Technicolor μάτια τους. Ενώ μπορεί να μην προσφέρουν άμεσα τη βοήθειά τους σε εμάς, θα έπρεπε να είμαστε ευγνώμονες γιατί όλα όσα κάνουν πρόθυμα χωρίς να ζητούν περισσότερα. Ελπίζω ότι την επόμενη φορά που θα δείτε μια μέλισσα, θα παρατηρήσετε πιο καλά και θα δείξετε την ευγνωμοσύνη σας για τη δουλειά τους φυτεύοντας έναν κήπο με πολλά λουλούδια και αφήνοντας το μέλι, το κερί και άλλα προϊόντα των μελισσών σε αυτά τα φτερωτά πλάσματα που πραγματικά τα έχουν ανάγκη.


Ακόμα και τα μικρότερα πλάσματα αξίζουν το δικαίωμα να ζουν τις ζωές τους απελευθερωμένα από το να είναι μέρος μια γραμμής παραγωγής. 


Μεταφρασμένο άρθρο από Gentle World
Πηγή: veganforlife

olazoi

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα