Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Έξι φιλόσοφοι μιλούν για την καλή ζωή


Ο δημοφιλής Βρετανός φιλόσοφος Alain de Botton, παρουσιάζει έξι στοχαστές που έχουν επηρεάσει την ιστορία με τις ιδέες τους σχετικά με την ευτυχία και την καλή ζωή.

Έχουμε την τάση να αποδεχόμαστε πως ό,τι λέει η κοινή γνώμη και οι άνθρωποι με θέσεις εξουσίας είναι και σωστό. 


Παρ’ όλα αυτά, φιλόσοφοι, όπως ο Σωκράτης ή ο Νίτσε, διαφωνούν και μας προτρέπουν να σκεφτούμε λογικά και να κρατήσουμε αποστάσεις από την ανοησία που δέρνει συχνά τα τηλεοπτικά κύματα, την κοινή γνώμη και τους πολιτικούς.

Ο Σωκράτης και ο Νίτσε είναι δύο από τους έξι στοχαστές που παρουσιάζονται στο best seller του Alain de Botton “The Consolations of Philosophy” (Παρηγοριά στη Φιλοσοφία). 


Οι υπόλοιποι είναι ο Επίκουρος, ο Σενέκας, ο Μονταίν και ο Σοπενχάουερ. Όλοι τους έχουν επηρεάσει την ιστορία με τις ιδέες τους σχετικά με το τι είναι ευτυχία και πώς αποκτάται η ευτυχισμένη ζωή.

Απόσπασμα…


nightscapes_steve_giovinco_fine_art_photo_Dscn1357xx1
Πρόλαβα κι έζησα σε μια εποχή – και μια χώρα – που το απόλυτο σκοτάδι ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Ένα σκοτάδι που δεν το διέκοπτε κανένα φωτεινό σημείο στον ορίζοντα, κανένα τεχνητό φως. Όταν είχε ξαστεριά, ο ουράνιος θόλος ήταν μια άπειρη ζάλη που υπέβαλε στην σκέψη σου όλο το απύθμενο βάθος της. Όταν είχε φεγγάρι, ένα απόκοσμο φως ξυπνούσε όλες τις παλιές δοξασίες, τους κρυμμένους θεούς του σκότους και τις αιθέριες νεράιδες της φαντασίας μας. Όποιος έχει ζήσει αυτή την εμπειρία είναι όσο γίνεται πιο κοντά στην ψυχολογία εκείνων των ανθρώπων που έφτιαξαν μύθους για σκοτεινές υπάρξεις, για κόσμους κρυφούς και ανεξερεύνητους. Καταλαβαίνει κανείς τι τους ώθησε να γεμίσουν τη νύχτα με αθέατα όντα, υποχθόνιες υπάρξεις, σκοτεινές οπτασίες. Και καταλαβαίνει επιπλέον την ανάγκη τους, απέναντι σ’ αυτή την ανησυχία που γεννά το σκοτάδι και η υποβολή της απόκοσμης ζάλης του άπειρου σύμπαντος, να δημιουργήσουν θεούς που ορίζουν και διαφεντεύουν με νόμους και κανόνες αυτό το απόκοσμο όνειρο που είναι ο κόσμος.

Ο φελλός φοριέται με πρωτότυπο τρόπο!



Τι σου φέρνει στο μυαλό η λέξη φελλός; Μάλλον πώμα για μπουκάλια, σόλες για παπούτσια, σουπλά, δίχτυα ψαράδων – και γενικά ένα ελαφρύ υλικό που επιπλέει στο νερό (γι΄ αυτό και τους ανάξιους ανθρώπους τους αποκαλούμε… φελλούς). Όμως οι χρήσεις του φελλού στην καθημερινότητα δε σταματούν εδώ. Επεκτείνονται σε μια σειρά από πρωτότυπες, ευφάνταστες έως και τρελούτσικες εφαρμογές. Είδη σπιτιού, γραφείου, αξεσουάρ (ανδρικά και γυναικεία), όπως τσάντες, χαρτοφύλακες, θήκες για laptop, ομπρέλες, γραβάτες, πορτοφόλια, γάντια, νεσεσέρ, μπότες, πέδιλα, βραχιόλια, ζώνες, μπρελόκ, καπέλα, θήκες για καπνό, πουφ, μαξιλάρια, πατάκια μπάνιου είναι μόνο μερικά από τα αντικείμενα που κατασκευάζονται από φελλό. Γιατί από φελλό; Επειδή είναι μια θαυμάσια φυτική άφθαρτη ύλη, αναλλοίωτη, αδιάβροχη και ελαστική.

Ως πότε παλληκάρια...

Θεέ μου, τι φτηνή κωμωδία, μα την αλήθεια, κι αυτή με το γάλα... Ισοπεδώνουν περισσότερες ζωές, θάβουν περισσότερα όνειρα, μοιράζουν περισσότερη δυστυχία, υπογράφοντας νομοσχέδια που δεν προλαβαίνουν να διαβάσουν –αν ποτέ τα διάβαζαν- και αυτοί συνεχίζουν να μας εμπαίζουν με πρόσχημα το γάλα... Λες και δεν ήταν ξεκάθαρες οι προθέσεις των Ολετήρων και για το γάλα, από το περασμένο καλοκαίρι... ή και από την αρχή ακόμα, για όποιον είχε μάτια να βλέπει... 

«Τα πρόβατά με τις μπλε και τις πράσινες προβιές, πρόβατα που όλα μαζί βελάζουνε μέσ’ το ζεστόι παχνί της Βουλής, χειμάζουνε κι όλο τα ίδια αναχαράζουνε…», θα γράψει χαριτολογώντας, αλλά εσφαλμένα, ο χρονογράφος της εποχής μας για την Κυριακή 30 Μαρτίου του σωτήριου έτους 2014, γιατί ετούτοι δεν είναι πρόβατα! Είναι μόνο θηλαστικά, της οικογένειας των Υαινίδων, ανθρωπόμορφες ύαινες που μυρίζουν στον αέρα τη μυρωδιά της ετοιμοθάνατης Ελλάδας και τους τρέχουν τα σάλια για το τσιμπούσι που έχει στηθεί!

Παύλος Μελάς 1870 – 1904

Έλληνας αξιωματικός του Στρατού, πρωτομάρτυρας και σύμβολο του Μακεδονικού Αγώνα.
Ο Παύλος Μελάς γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου του 1870 στη Μασσαλία, όπου ο πατέρας του Μιχαήλ Μελάς (1833-1897) δραστηριοποιούταν ως έμπορος. Το 1886 εισήλθε στη Σχολή Ευελπίδων και εξήλθε ως ανθυπολοχαγός του Πυροβολικού στις 8 Αυγούστου του 1891. Τον επόμενο χρόνο νυμφεύτηκε τη Ναταλία Δραγούμη (1872-1973), κόρη του τραπεζίτη και πολιτικού Στέφανου Δραγούμη, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, τον στρατιωτικό Μιχαήλ Μελά (1894-1950) και τη χημικό Ζωή Μελά - Ιωαννίδη (1898-1996).

Η ευτυχία επιδρά στην υγεία




Στο μέλλον, οι γιατροί και οι ψυχίατροι θα εξηγήσουν τις επιδράσεις της ευτυχίας στην υγεία. Στην ευτυχία δεν έχει κανείς υψηλή πίεση. Στην ευτυχία οι άνθρωποι δεν παθαίνουν καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά. Μόνο οι δυστυχισμένοι άνθρωποι έχουν αυτές τις καταστάσεις. Μόνο όσοι κάνουν τους άλλους δυστυχισμένους βάλλονται. Γινόμαστε ευτυχισμένοι επειδή όλο μας το σώμα και η αύρα γίνεται αρμονική και όμορφη. Καταλαβαίνουμε καλύτερα ο ένας τον άλλον στην ευτυχία παρά στο θυμό και την εκδίκηση.

Ποτέ δεν είναι αργά…



ΟΙ πολλοί είδαν την Ελλάδα να πεθαίνει και έσκυψαν πάνω της. Αυτός που λέμε λαός, με τα προτερήματα. Και με τις ενοχές του. Μέτρησαν στην ψυχή του, μέτρησε τα σφάλματά του και μεταμορφώθηκε σε σωτήρα από ολετήρα.


ΤΑ δυο (λεγόμενα) μεγάλα κόμματα και κατ’ εξοχήν ένοχα έβαλαν τα μαχαίρια στο θηκάρι τους. Κάθισαν στο ίδιο τραπέζι. Τα μικρά άρπαξαν το σωσίβιο και η (λεγόμενη) αξιωματική αντιπολίτευση σήκωσε το λάβαρο. Για επανάσταση πριν την ώρα της, ξεπερνώντας τον εαυτό της. Και τη γραμμή που όρισε η λογική σε καιρούς χαλεπούς. 

Μάζεψε δυσαρεστημένους «σοσιαλιστές», πρώην αφισοκολλητές και αρμεχτές, στοιβαγμένα στο σακί τα ιδεολογικά απομεινάρια του παρελθόντος που έψαχναν για στέγη και η μάχη ξεκίνησε. Με τον αρχηγό στο καντράν, ως νέος Αντρέας Παπανδρέου στις πλατείες, κάτι σαν Γεώργιος Παπανδρέου στα μπαλκόνια, σε καιρούς που ο κόσμος δεν ανεμίζει πια προεκλογικά, πλαστικά σημαιάκια. 

Σεξουαλικές παραδόσεις

Σεξουαλικές παραδόσεις
Εσείς τηρείτε τις παραδόσεις στο σεξ;
Η κουλτούρα, προέρχεται από τη γερμανική λέξη kultur, που σημαίνει την καλλιέργεια του πνεύματος, την παιδεία, αλλά και το  σύνολο της πνευματικής παράδοσης και δημιουργίας ενός κοινωνικού συνόλου.
Στα ελληνικά απαντάται συχνά και ως υποτιμητικός όρος με επιφανειακή χροιά για να αποδώσει την έννοια της σοβαροφάνειας και ενδεχομένως της επίδειξης σε θέματα διανόησης.
Επομένως, η κουλτούρα στο σεξ στα ελληνικά είναι μεγάλη διανόηση.
Ας δούμε όμως μερικά από τα σεξουαλικά έθιμα ανά τον κόσμο στα οποία απαιτείται, κάποια κουλτούρα...

Ολυμπιακός Μαραθώνιος 1896

Μαραθώνιος 1896, στη μέση ο Βασιλάκος

Την πέμπτη ημέρα των Α' Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας δέσποζε το αγώνισμα του Μαραθωνίου, ένα αγώνισμα που είχε εισηγηθεί ο γάλλος φιλόλογος Μισέλ Μπρεάλ, σε ανάμνηση της διαδρομής του Φειδιππίδη μετά τη Μάχη του Μαραθώνα. Την Παρασκευή 29 Μαρτίου 1896 (10 Απριλίου με το νέο ημερολόγιο), 17 αθλητές από πέντε χώρες παρατάχθηκαν στην αφετηρία στη γέφυρα του Μαραθώνα, για να διανύσουν τα 40 χιλιόμετρα της διαδρομής μέχρι τον τερματισμό στο Παναθηναϊκό Στάδιο, όπου 100.000 κόσμου είχε συγκεντρωθεί για να αποθεώσει τους νικητές, πιστεύοντας ακράδαντα ότι κάποιος Έλληνας θα κόψει πρώτος το νήμα.

Όταν μια γυναίκα έχει πολλούς άντρες

Όταν μια γυναίκα έχει πολλούς άντρες


Η πολυανδρία είναι μόδα
Η πολυανδρία γνώρισμα της αρχαίας Σπάρτης, απλώνεται παντού...
Είναι αλήθεια ότι πολλές γυναίκες δεν είναι ικανοποιημένες με έναν μόνον άνδρα. Πάντα όσο καλά και αν περνούν με κάποιον, θα έρθει κάποια στιγμή που θα γοητευθούν από κάποιον άλλον.

ΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΑ ΦΩΤΑ ΣΤΗΝ ΓΗ


Χαβαλές. Αυτή είναι η κουβέντα του σοβαρού αποδυτηριάκια. Σβήσαμε σα σήμερα το 2008, για μια ώρα τα φώτα, να δείξουμε ότι ενδιαφερόμαστε για το περιβάλλον. Να διαμαρτυρηθούμε, με το σβήσιμο των φώτων, για την υπερθέρμανση του πλανήτη και για τις κλιματικές αλλαγές.
Χαβαλές. Αυτό είναι το σοβαρό σχόλιο. Ο άνθρωπος έχει οργανώσει τη ζωή του και η όλη του καθημερινότητα είναι απόλυτα δεμένη με δραστηριότητες απόλυτα εχθρικές με το περιβάλλον και αυτό που κάνει είναι η γελοιοποίηση της αντίδρασης απέναντι στο κακό. Είναι η γελοιοποίηση της διαμαρτυρίας.

Μήπως τελικά η κυτταρίτιδα είναι στο DNA σας;

Όταν οκτώ στις δέκα γυναίκες την εμφανίζουν, υπάρχει τελικά κάποιος αποτελεσματικός τρόπος για να απαλλαγείτε από την «ανθεκτική» και επίμονη κυτταρίτιδα, που κάνει ιδιαίτερα δύσκολες τις ημέρες του καλοκαιριού;

Σίγουρα υπάρχει και ένα από αυτούς είναι και η διατροφή.


Μια διατροφή που θα δράσει σε δύο επίπεδα :
1. Σε επίπεδο απώλειας βάρους
2. Σε επίπεδο αποφυγής κάποιων και προτίμησης κάποιων άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς προτιμούν το πέος οι γυναίκες !


Η πιο ακριβής μέτρηση του ανθρώπινου πέους προέρχεται από διάφορες μετρήσεις σε διαφορετικούς χρόνους, αφού υπάρχει φυσική μεταβλητότητα λόγω του επιπέδου διέγερσης, την ώρα της ημέρας, τη θερμοκρασία του δωματίου, τη συχνότητα της σεξουαλικής δραστηριότητας και την αξιοπιστία των μετρήσεων.

Σε σύγκριση με άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά, το ανθρώπινο πέος είναι μεγαλύτερο, τόσο σε απόλυτους όρους όσο και σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα.

Οι μετρήσεις διαφέρουν, σε μελέτες που βασίζονται στην αυτομέτρηση.

ΕΓΩ, ΕΓΩ, ΕΓΩ. ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ;

Εχετε αναρωτηθει, ποσο δυσκολο αν οχι αδυνατο ειναι να απαλλαγουμε απο το αισθημα ανωτεροτητας και υπεροψιας που κουβαλαμε και τι στ αληθεια περιμενουμε απο εμας οταν προβαλουμε συνεχως το ΕΓΩ σε μια προσπαθεια κυριαρχιας επανω στους αλλους, ενω στην πραγματικοτητα, ειμαστε ανικανοι να κυριαρχισουμε στον εαυτο μας.

Μεγαλωσαμε -λεμε-, νικησαμε στην πορεια τους φοβους κ τις ανασφαλειες -λεμε-, νιωσαμε κ πονο κ προδοσια. 

Βασικά Βήματα μείωσης του πανικού (κρίση πανικού)


Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η αντιμετώπιση της κατάστασης του πανικού διακρίνεται σε δύο σκέλη τα βασικά σωματικά συμπτώματα και τα ψυχολογικά αίτια, τις γενεσιουργές αιτίες του πανικού.

Σημαντικό πρώτο βήμα: Αναπνοή, παρατηρώ τον τρόπο που αναπνεώ, προσπαθώ να αποφύγω την υπεροξυγόνωση του εγκεφάλου

Ο Νίτσε, Ο Καζαντζάκης Και Η Θρησκεία

Λιονταρίσια η τροφή που με τάισε ο Νίτσε στην πιο κρίσιμη, την πιο πεινασμένη στιγμή της νιότης. Θράσεψα, δεν μπορούσα πια να χωρέσω στο σημερινό άνθρωπο, όπως εκατάντησε, μήτε στο Χριστό, όπως τον κατάντησαν. Α! φώναζα αγαναχτισμένος, η παμπόνηρη θρησκεία που μετατοπίζει τις αμοιβές και τιμωρίες σε μελλούμενη ζωή, για να παρηγορήσει τους σκλάβους, τους κιότηδες, τους αδικημένους, και να μπορέσουν να βαστάξουν αγόγγυστα τη σίγουρη ετούτη επίγεια ζωή και να σκύβουν υπομονετικά το σβέρκο στους αφεντάδες! Τι οβραίικη Αγία Τράπεζα η θρησκεία ετούτη, που δίνεις μια πεντάρα στην επίγεια ζωή κι εισπράττεις αθάνατα εκατομμύρια στην άλλη! Τι απλοϊκότητα, τι πονηριά, τι τοκογλυφία! Όχι, δεν μπορεί να ‘ναι λεύτερος που ελπίζει Παράδεισο ή που φοβάται την Κόλαση. Ντροπή πια να μεθούμε στις ταβέρνες της ελπίδας! Ή κάτω στα υπόγεια του φόβου. Πόσα χρόνια και δεν το ‘χα καταλάβει, κι έπρεπε να ‘ρθει ο άγριος ετούτος προφήτης να μου ανοίξει τα μάτια! […]

Ο Νίτσε μ'έμαθε να δυσπιστώ σε κάθε αισιόδοξη θεωρία. ήξερα πως η θηλυκιά καρδιά του ανθρώπου έχει ανάγκη πάντα από παρηγοριά, κι ο νους, ο τετραπέρατος σοφιστής, είναι πάντα έτοιμος να την εξυπηρετήσει. Κάθε θρησκεία που υπόσχεται στον άνθρωπο ό,τι αυτός επιθυμεί άρχισε να μου φαίνεται καταφύγι για τους φοβητσιάρηδες, ανάξιο του αληθινού αντρός. Είναι ο δρόμος του Χριστού, έλεγα αυτός που φέρνει στη λευτέρωση του ανθρώπου; Η μπας κι είναι ένα καλά οργανωμένο παραμύθι, που υπόσχεται τον Παράδεισο και την αθανασία, έξυπνα πολύ, με τέχνη πολλή, ποτέ ο πιστός να μην μπορέσει να μάθει αν δεν είναι ο Παράδεισος ετούτος αντικαθρέφτισμός της δίψας μας, γιατί μονάχα μετά το θάνατο μπορείς να το κρίνεις. και κανένας δε γύρισε μήτε θα γυρίσει από τον Άδη να μας το πει. [...]

Κι άξαφνα η Εκκλησία του Χριστού, όπως την κατάντησαν οι ρασοφόροι, μου φάνταξε μια μάντρα, όπου μερόνυχτα βελάζουν, ακουμπώντας το ένα στο άλλο, χιλιάδες πρόβατα κυριεμένα από πανικό κι απλώνουν το λαιμό κι αγλείφουν το χέρι και το μαχαίρι που τα σφάζει. Κι άλλα τρέμουν γιατί φοβούνται πως θα σουβλίζουνται αιώνια στις φλόγες, κι άλλα βιάζουνται να σφαχτούν για να βόσκουν στους αιώνες των αιώνων σε αθάνατο ανοιξιάτικο χορτάρι.[…]

Ακούστηκε άραγε απάνω στη γης μια φωνή τόσο περήφανη, που να καταφρόνεσε την ελπίδα; Κι αυτός ακόμα ο Νίτσε τρόμαξε μια στιγμή, ατέλειωτο μαρτύριο του φάνταζε ο Αιώνιος Γυρισμός, κι έπλασε με την τρομάρα του μια μεγάλη ελπίδα, ένα μελλούμενο σωτήρα, τον Υπεράνθρωπο. Άλλος Παραδεισος κι αυτός, άλλος αντικαθρεφτισμός, να ξεγελάει τον κακόμοιρο τον άνθρωπο να μπορέσει να βαστάξει τη ζωή και το θάνατο. KAZANTZAKHΣ

Λιονταρίσια η τροφή που με τάισε ο Νίτσε στην πιο κρίσιμη, την πιο πεινασμένη στιγμή της νιότης. Θράσεψα, δεν μπορούσα πια να χωρέσω στο σημερινό άνθρωπο, όπως εκατάντησε, μήτε στο Χριστό, όπως τον κατάντησαν. Α! φώναζα αγαναχτισμένος, η παμπόνηρη θρησκεία που μετατοπίζει τις αμοιβές και τιμωρίες σε μελλούμενη ζωή, για να παρηγορήσει τους σκλάβους, τους κιότηδες, τους αδικημένους, και να μπορέσουν να βαστάξουν αγόγγυστα τη σίγουρη ετούτη επίγεια ζωή και να σκύβουν υπομονετικά το σβέρκο στους αφεντάδες! Τι οβραίικη Αγία Τράπεζα η θρησκεία ετούτη, που δίνεις μια πεντάρα στην επίγεια ζωή κι εισπράττεις αθάνατα εκατομμύρια στην άλλη! Τι απλοϊκότητα, τι πονηριά, τι τοκογλυφία! Όχι, δεν μπορεί να ‘ναι λεύτερος που ελπίζει Παράδεισο ή που φοβάται την Κόλαση. Ντροπή πια να μεθούμε στις ταβέρνες της ελπίδας! Ή κάτω στα υπόγεια του φόβου. Πόσα χρόνια και δεν το ‘χα καταλάβει, κι έπρεπε να ‘ρθει ο άγριος ετούτος προφήτης να μου ανοίξει τα μάτια! […]

Τσιγάρο και καφές, αταίριαστο ζευγάρι.


Είναι από τους συνδυασμούς που κάθε καπνιστής απολαμβάνει με τη ψυχή του. Οταν η κούπα του καφέ εμφανιστεί μπροστά του, αμέσως το χέρι κάνει ασυναίσθητη κίνηση προς τη τσέπη με τα τσιγάρα. Όσο καλά συνδυασμένες και να είναι όμως οι δύο συνήθειες, όσο απολαυστικός μπορεί και να είναι για κάποιους ο συνδυασμός τζούρας και γουλιάς, καφές και κάπνισμα μάλλον... δεν τα πάνε και τόσο καλά.

Για την ακρίβεια, αν κάποιος ήταν πραγματικός φαν του καφέ τότε, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Chemosensory Perception, θα πρέπει να σταματήσει το κάπνισμα. Η ιδιαίτερη γεύση του καφέ, αυτή που τον έχει κάνει το πιο διαδεδομένο ρόφημα παγκοσμίως, αλλοιώνεται σημαντικά με τη διαδικασία του καπνίσματος, όπως καταλήγει η έρευνα του περιοδικού.

Οι 20 πιο παράλογες φοβίες του ανθρώπου

fovies
Φοβοφοβία, Ιθυφαλλοφοβία ή Γλωσσοδετοφοβία; Στις ΗΠΑ πάνω από 10 εκατ. ενήλικες αντιμετωπίζουν κάποιου είδους «παράλογη» συμπεριφόρα. Όλοι φοβόμαστε κάτι. Ακόμα και οι πιο δυνατοί άνθρωποι νιώθουν κάποια στιγμή στη ζωή τους φόβο -είτε για κάτι χειροπιαστό, όπως ένα ζωύφιο, είτε για κάτι άυλο, όπως η μοναξιά.
Δεν έχουν, όμως, όλοι οι άνθρωποι φοβίες. Τι είναι αυτό που διαφοροποιεί τις δύο έννοιες;

Οι συνέπειες για τις ΗΠΑ από το μηχανισμό εξυγίανσης τραπεζών

Με αφορμή το συμβιβασμό της τελευταίας στιγμής για το λεγόμενο Μηχανισμό Εξυγίανσης Τραπεζών (Single Resolution Mechanism) η Mayra Rodriguez Valladares, οικονομική σύμβουλος της MRV Associates, σε άρθρο της στο ιστολόγιο της εφημερίδας NEW YORK TIMES με τίτλο «With Banking, What Happens in Europe Does Not Stay in Europe», υπενθυμίζει ότι μια κεντρική αρχή με στόχο τη διάσωση των ευρωπαϊκών τραπεζών θα έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα όχι μόνο για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους, αλλά επίσης και για τους Αμερικανούς.

Χρεοκοπία και κατάρρευση: Έργα και επιτυχίες ενός απαξιωμένου συστήματος

Χρεοκοπία και κατάρρευση: Έργα και επιτυχίες ενός απαξιωμένου συστήματος

Του Κώστα Βενιζέλου
Το κράτος επιβεβαίωσε σε μια ημέρα δυο φορές τη χρεοκοπία του. Σε δυο διαφορετικές περιπτώσεις, με διαφορά μερικών ωρών, έδειξε την ανυπαρξία του. Η χώρα μοιάζει με μια διαλυμένη παραδομένη κατάσταση. Η οικονομική χρεοκοπία είναι και χρεοκοπία των αξιών.
Το πρωί της περασμένης Τετάρτης, ο δικαστικός επιδότης είχε κατάσχει το αυτοκίνητο του Γενικού Εισαγγελέα. Δεν ξοφλούσε, ασφαλώς, το κράτος τις οφειλές του, που είναι εκατομμυρίων, με τη λιμουζίνα του Εισαγγελέα, αλλά είναι προφανές πως ήταν ένα μήνυμα: Να γίνει ο απόλυτος εξευτελισμός του κράτους, που αιχμάλωτο στη γραφειοκρατία, πληρώνει την ανεπάρκεια και την επιδερμικότητα των «αρμοδίων». Και ποια η αντίδραση του κράτους; Κρύβεται πίσω από τις νομικίστικες εξηγήσεις και τις δικαστικές αποφάσεις για να μην παραδεχθεί την αποτυχία του.

Περίεργα σύμβολα εμφανίζονται στους δρόμους του Λονδίνου . Τι θα μπορούσε να σημαίνουν άραγε; (Βίντεο)

Περίεργο σύμβολα εμφανίζονται στο Λονδίνο δρόμους.  Τι θα μπορούσε να σημαίνει;

Περίεργα σημάδια έχουν αρχίσει να εμφανίζονται σε δρόμους.

Η  Μαρία Speechley εντόπισε ένα στη συμβολή των οδών Grove Road, Uxbridge 
και Grove Way. 

"Κανείς δεν φαίνεται να ξέρει τι είναι και δεν έχω παρατηρήσει κανένα άλλο σε άμεση γειτνίαση », είπε. 

Η Μυστικιστική Εμπειρία


Πέρα από την συνηθισμένη κατάσταση της Συνείδησης (ή την κατάσταση συνείδησης του συνηθισμένου ανθρώπου) υπάρχουν κι άλλες Καταστάσεις Συνείδησης (States of Consciousness). 

Η πιο σημαντική (σε σχέση με την διερεύνηση της «Πραγματικής Ουσίας», της «Αλήθειας» της Συνείδησης – δηλαδή σε σχέση με το ερώτημα «τι είναι Συνείδηση;») είναι η Μυστικιστική Κατάσταση, η Μυστικιστική Εμπειρία, (Mystic State of Consciousness), που περιγράφεται στις διάφορες «θρησκείες» σαν Σαμάντι (Νιρβικάλπα ή Ασαμπράτζνατα Σαμάντι), Νιρβάνα (το Ταθάτα – Ως Έχει), Σατόρι, Ένωση με τον Θεό…

Πολλοί που Βίωσαν Αυτή την Κατάσταση την περιγράφουν σαν «Παρουσία Έξω από τον Τόπο και τον Χρόνο» – τουλάχιστον στην Υπέρτατη Πραγμάτωσή της. 
Ο Γουίλιαμ Τζέιμς (The Varieties Of ReligiousExperienceA Study In Human Nature by William James) προσπάθησε να προσδιορίσει όσο πιο αντικειμενικά γινόταν την Μυστικιστική Εμπειρία…

Τα 12 συμπτώματα εσωτερικής γαλήνης

sypinpea

Το παρακάτω κείμενο γράφτηκε από την Saskia Davis [SYMPTOMS OF INNER PEACE (1984)] και η ίδια λέει ότι αποτελεί μια σύνοψη της αυτοβιογραφίας της. Υπήρξε νοσοκόμα και συν-ιδρύτρια του Κέντρου Συμπεριφοριστικής Θεραπείας, όπου στήριζε  ομάδες ανθρώπων με χρόνιες αλλά και θανατηφόρες ασθένειες. Καθώς το κείμενο αυτό πέρασε σε φίλους με επιστολές και emails, έφτασε το 2007 να μετρά εκατομμύρια αναρτήσεις στο ίντερνετ σε όλο τον κόσμο. Μην εκπλαγείτε από το γεγονός ότι χρησιμοποιεί μια αντιστροφή νοημάτων, ώστε να δώσει έμφαση στο θέμα του κειμένου.

23 εμπνευσμένες φράσεις για τη ζωή από διάσημους και μη

famquot


Όλη η αξία στις εμπνευσμένες φράσεις είναι ότι περιλαμβάνουν τόσο μεγάλη σοφία σε λίγες μόνο λέξεις. Πιθανότατα, μερικές από αυτές τις φράσεις να ανοίξουν το μυαλό και την καρδιά σας. Δεδομένου ότι πλέον είναι πολύ δημοφιλείς, σας παρουσιάζουμε 23 εμπνευσμένες φράσεις, έτσι ώστε να μπορέσετε να επωφεληθείτε από αυτά τα  σοφά λόγια.

Ας αναλάβουμε την ευθύνη

Ας αναλάβουμε την ευθύνη

Όλοι μας γεννηθήκαμε σε έναν κόσμο αρνητικής συνειδητότητας. Μεγαλώσαμε με περιορισμούς, αμφιβολίες, ανασφάλειες, ανησυχίες, κληροδοτήσαμε αρνητικές συμπεριφορές εκ του εξωτερικού περιβάλλοντος από μικρής ηλικίας. 

Η απόρριψη, η επίκριση, οι απαιτήσεις, η υπερ-προστασία, η μη ενθάρρυνση της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας, μας έκαναν να μη μαθαίνουμε να στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις, να χάνουμε την εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και στις ικανότητές μας, να ζητάμε επιβεβαίωση – αναγνώριση από άλλους κλπ. 

Πως να σας πάρει ο νους σας στα σοβαρά

Πως να σας πάρει ο νους σας στα σοβαρά

Καταρχάς, αυτό που πρέπει να έχετε είναι η ΠΡΟΘΕΣΗ. Την πρόθεση πρέπει να βρείτε έναν τρόπο να τηΔΗΛΩΣΕΤΕ. Ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος ώστε να δηλώσετε στον εαυτό σας, στο σύμπαν (ή όπου αλλού εσείς νομίζετε) την πρόθεσή σας είναι να τη ΓΡΑΨΕΤΕ σε ένα χαρτί. Και είναι αποτελεσματικός διότι έτσι ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΕΣΤΕ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ επάνω στην πρόθεσή σας.

Με το να μη δηλώσετε την πρόθεσή σας είναι σαν να θέλετε να περάσετε στην αντίπερα όχθη του ποταμού, αλλά κρατάτε τη βάρκα έξω από αυτόν. Πρέπει να φέρετε στην επιφάνεια αυτό που πραγματικά επιθυμείτε. Επίσης, η δήλωσή σας πρέπει να είναι ΞΕΚΑΘΑΡΗ. Γράψτε ΛΕΠΤΟΜΕΡΩΣ την εικόνα που φαντάζεστε ως προς αυτό που επιθυμείτε.

Μπορεί το σώμα μας να αισθανθεί μελλοντικά γεγονότα χωρίς κανένα εξωτερικό ερέθισμα;


skepsiΔε θα ήταν εκπληκτικό εάν το σώμα μας, μας προετοίμαζε για μελλοντικά γεγονότα τα οποία θα ήταν πολύ σημαντικά για εμάς, ακόμα κι αν δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο ως προς το τι αφορούν αυτά τα γεγονότα;
Το προαίσθημα χωρίς κάποια εξωτερικά στοιχεία μπορεί στην πραγματικότητα να υπάρχει, σύμφωνα με τη μελέτη τουNorthwestern University, η οποία αναλύει τα αποτελέσματα 26 ερευνών που έχουν δημοσιευθεί μεταξύ του 1976 και του 2010.
Οι ερευνητές ήδη γνωρίζουν πως ο υποσυνείδητος νους μας ορισμένες φορές γνωρίζει περισσότερα από τον συνειδητό. Φυσιολογικές μετρήσεις υποσυνείδητων διεγέρσεων, για παράδειγμα, τείνουν να εμφανίζονται προτού έχουμε συνειδητή επίγνωση πως η τράπουλα που παίζουμε μία συγκεκριμένη στιγμή είναι εναντίον μας.

10 τρόποι με τους οποίους μπορείτε να αυξήσετε τη ζωτική σας ενέργεια

Οι σκέψεις και τα συναισθήματα είναι ζωτική ενέργεια. Μάθετε να αυξάνετε τη ζωτική σας ενέργεια και παρακολουθήστε τη ζωή σας να αλλάζει με εκπληκτικό τρόπο.
 1. Βρείτε κάτι όμορφο και εκτιμήστε το 
Η ομορφιά είναι τριγύρω μας, από την πρωινή δροσιά μέχρι τα βραδινά αστέρια και οτιδήποτε στο μεταξύ τους.
 Οι περισσότεροι ζουν τη ζωή τους χωρίς να παρατηρούν όλα τα όμορφα πράγματα που βρίσκονται γύρω τους, και ναι… είναι παντού, οπότε αφιερώστε λίγο χρόνο ώστε να τα παρατηρήσετε και εκτιμήστε τα ενώ τα παρατηρείτε. Είτε είναι η οσμή ενός λουλουδιού είτε οι κυματισμοί των σταγόνων βροχής σε ένα λάκκο είτε τα κύματα της θαλάσσης. Εκτιμήστε την ομορφιά που μας προσφέρει η φύση.

Δείτε γιατί πρέπει να θυμώνετε συχνότερα! (βίντεο)



Δείτε γιατί πρέπει να θυμώνετε συχνότερα! (βίντεο)
Ο θυμός είναι ένα έμφυτο και απαραίτητο συναίσθημα. Οι ειδικοί υποστηρίζουν μάλιστα ότι διαθέτουμε ένα «βιολογικό σύστημα θυμού» που προστατεύει εμάς αλλά και το συμφέρον μας απέναντι στους άλλους ανθρώπους.

Τι θα συνέβαινε λοιπόν εάν αυτό το σύστημα δεν υπήρχε;

Μοιχεία!



Ο γάμος, που είναι επινόηση του πατριαρχικού συστήματος, έχει αποκλειστικό στόχο να βάλει μέσα στην οικογένεια, τη μοιχεία. Μοιχεία = Εξουσία = 37. Αν ο Έρως = Θεός = Ευλογία = 28, τότε η Μοιχεία = Βλασφημία = 37. Επιδίωξη του συστήματος, μέσω του διαρκούς ελέγχου της προσωπικής ζωής των ανθρώπων, είναι να μην πάρει κανένας τον άνθρωπο τον οποίο αγαπά και όταν δεν το πετυχαίνει αυτό στόχος του είναι να καταστρέψει τη σχέση αγάπης. Για να το επιτύχει αυτό, ισοπεδώνει τη γυναίκα κι όλη η εξουσία περνάει στα χέρια του άντρα. Ο άντρας-πατέρας δίνει με δικά του κριτήρια την κόρη του σ’ όποιον θέλει αδιαφορώντας για την προσωπική της άποψη. Ο Θεός την ένωσε μ’ ένα νέο κι από εκεί κι ύστερα συμβαίνει αυτό που περιγράφει ο Χριστός. Οι δύο ερωτευμένοι άνθρωποι χωρίζονται και στην κοινωνία μπαίνουν ως μοιχοί. Αν η κοινωνία είναι απολυταρχική και κατά συνέπεια σκοτεινή και βρώμικη, το σύνολο των γάμων πραγματοποιούνται μ’ αυτόν τον τρόπο. Υπήρχαν εποχές κατά τις οποίες ακόμα κι αυτός ο άθλιος γάμος απαγορευόταν —πάντα με την άδεια και την υποστήριξη της εκκλησίας— ανάμεσα σ’ ανθρώπους που προέρχονταν από διαφορετική τάξη. Στο κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο κι ειδικότερα εκεί όπου ο Χριστός κάνει λόγο για τη μοιχεία, αναφέρει και την Κόλαση των Ιουδαίων, που ονομάζεται Γέεννα. Η “Γέεννα” όμως ως λέξη έχει έναν  αριθμό κι αυτός ο αριθμός είναι 22, που είναι ίδιος μ’ αυτόν του γάμου αλλά και του βδελύγματος. Βδέλυγμα = Γάμος = Γέεννα = 22.

Δείτε τι γράφουν τα Τουρκικά σχολικά βιβλία για την Ελληνική Επανάσταση του 1821

sxolio1
Το κείμενο που ακολουθεί είναι μετάφραση του τουρκικού σχολικού εγχειριδίου (Emin Oktay, Tarih, Lise: III, έκδ. 1988, σσ. 237-240) και καταδεικνύει τον τρόπο που διδάσκονται οι γείτονες την κοινή μας Ιστορία.Τα σχόλια και οι υποσημειώσεις είναι των συγγραφέων Κατσουλάκου Θ.,Τσαντίνη Κ. από το βιβλίο τους
"Προβλήματα Ιστοριογραφίας στα Σχολικά Εγχειρίδια των Βαλκανικών Κρατών. Επανάσταση του΄21, Βαλκανικοί Πόλεμοι. εκδ. Εκκρεμές". Η αρίθμηση μέσα στο κείμενο παραπέμπει σε αντίστοιχο σχολιασμό από τους ερευνητές παρακάτω. Το Τουρκικό σχολικό βιβλίο Οι Έλληνες1, οι οποίοι είχαν περισσότερα προνόμια2 απ' όλους τους χριστιανικούς λαούς που τελούσαν υπό οθωμανική κυριαρχία, ζούσαν κυρίως στην Ελλάδα3, στην Πελοπόννησο, στα νησιά του Αιγαίου, στη Δυτική Μικρασία και στα παράλια της Προποντίδας και του Εύξεινου Πόντου, όπου ήταν εγκαταστημένοι σε πόλεις και κωμοπόλεις και ασχολούνταν με τις τέχνες και το εμπόριο και ιδιαίτερα με τη ναυτιλία.

Οι Σκαντζόχοιροι και η Μοναξιά, Paulo Coelho


Οι Σκαντζόχοιροι και η Μοναξιά, Paulo Coelho


Κατά τη διάρκεια της Εποχής των Παγετώνων πολλά ζώα πέθαιναν από την παγωνιά. Αντιμέτωποι μ' αυτήν την κατάσταση, οι σκαντζόχοιροι σκέφτηκαν να μαζευτούν όλοι μαζί κι έτσι πλησίασαν ο ένας με τον άλλον πολύ κοντά για να προστατευτούν από το κρύο.

Αλλά μ' αυτόν τον τρόπο πληγώνονταν μεταξύ τους από τα αγκάθια τους. Γι' αυτό αποφάσισαν να μείνουν μακριά ο ένας από τον άλλο. Δυστυχώς όμως άρχισαν πάλι να παγώνουν και να πεθαίνουν.

Ψηλοτάκουνα κατά οστεοαρθρίτιδας


Η εκτίμηση ότι τα ψηλοτάκουνα ευθύνονται για την οστεοαρθρίτιδα που παρουσιάζεουν οι γυναίκες στα γόνατα καταρρέει. Μετά από δεκάδες έρευνες και ανάλογες συζητήσεις για το θέμα, νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι άλλοι είναι οι παράγοντες που ενοχοποιούνται,
Συγκεκριμένα η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Epidemiology and Public Health καταλήγει στο ότι οι παράγοντες κινδύνου που εντοπίστηκαν είναι το κάπνισμα, τα παλαιότερα τραύματα στο γόνατο και, το κυριότερο, το αυξημένο σωματικό βάρος.

Γιατί οι γυναίκες τα βάζουμε με τις άλλες γυναίκες;


Της Ηλιάνας Βολονάκη.
Η γυναικεία αντιζηλία έχει- και είχε- αποτελέσει αντικείμενο πολλών συζητήσεων και προβληματισμών και φαίνεται να επηρεάζει γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας, κοινωνικής τάξης ή οικονομικού στρώματος.
Κι ενώ η κοινωνία εξελίσσεται και η κοινωνική και επαγγελματική θέση της γυναίκας ενισχύεται η γυναικεία αντιζηλία κυριαρχεί και γίνεται έκδηλη τόσο στο διαπροσωπικό επίπεδο, όσο και στον εργασιακό και κοινωνικό τομέα.
Διαφωνείτε; 

Γιατί ορισμένοι είναι πιο ευάλλωτοι στις μολύνσεις;


Μια ελληνική ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής επιστήμονες του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», ανακάλυψε ότι ένας κοινός πολυμορφισμός στα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος, δηλαδή μια πολύ συχνή «μετάλλαξη» - την οποία φέρει περίπου ένας στους τέσσερις ανθρώπους - ευθύνεται για το ότι κάποιοι είναι πιο επιρρεπείς σε συγκεκριμένες μολύνσεις, συμπεριλαμβανομένου του ιού HIV που ευθύνεται για το AIDS.
Η σχετική δημοσίευση έγινε στο διεθνές περιοδικό ανοσολογίας «Journal of Immunology».
Οι επιστήμονες, εδώ και πολύ καιρό, γνωρίζουν ότι κάποιοι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς σε συγκεκριμένες ασθένειες από ό,τι άλλοι.

Είτε πρόκειται για ιώσεις είτε για καρκίνους είτε για διάφορες άλλες νόσους, ο κάθε ξεχωριστός οργανισμός αντιδρά διαφορετικά, ενώ η «ευθύνη» για αυτό αποδίδεται συνήθως στο ανοσοποιητικό μας σύστημα.