Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020

Καμία πραγματική πρόοδος δεν έρχεται με την κατάργηση της ελευθερίας του λόγου

 Glenn Greenwald@ggreenwald


NO REAL CHANGE CAN COME IF SPEECH IS RESTRICTED BY MONOPOLISTIC OLIGARCHS 


Waking Times

 Καμία πραγματική αλλαγή δεν έρχεται εάν ο λόγος περιορίζεται από την Ολιγαρχία των μονοπωλίων.

Σε ένα βαρυσήμαντο νέο άρθρο με τίτλο "Facebook and Twitter Cross a Line Far More Dangerous Than What They Censor"σχετικά με την απαγόρευση της διπλής πλατφόρμας στο να δημοσιευτούν τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Hunter Biden από την The New York Post, ο Glenn Greenwald του Intercept γράφει τα εξής: 

Έτσι λειτουργεί πάντα: είναι αποκλειστικά οι φωνές των άκρων και των περιθωρίων, οι αντιφρονούντες, αυτοί που παραμένουν έξω από τις φατρίες εξουσίας που θα υποστούν αυτή τη φίμωση. Οι επικρατούσες πολιτικές και μιντιακές φωνές, καθώς και η κυβέρνηση των ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της, θα είναι πλήρως ελεύθερες να διαδίδουν θεωρίες συνωμοσίας και παραπληροφόρηση χωρίς να υπόκεινται ποτέ σε αυτούς τους απατηλούς «κανόνες». 

Η δύναμη της λογοκρισίας, όπως οι τεχνολογικοί γίγαντες τη χρησιμοποιούν τώρα, είναι ένα όργανο διατήρησης του status quo. Η υπόσχεση του Διαδικτύου από την αρχή ήταν ότι θα γινόταν ένα εργαλείο απελευθέρωσης και ισότητας, επιτρέποντας σε αυτούς χωρίς χρήματα και δύναμη να ανταγωνίζονται με δίκαιους όρους τις πιο ισχυρές κυβερνήσεις και εταιρείες στον πόλεμο της πληροφορίας. 

 Αλλά ακριβώς όπως είναι αλήθεια το να επιτρέπεται η μετατροπή του Διαδικτύου σε εργαλείο εξαναγκασμού και μαζικής επιτήρησης, τίποτα δεν αποκλείει ότι αυτή η δυναμική θα ενισχύσει τον υπερπλουτισμό των εταιριών και των ανεξέλεγκτων μονοπωλιστών ώστε να ρυθμίζουν και να καταστέλλουν όσα μπορούν να ακουστούν. 

Ο Greenwald είναι σωστός. Η ολοένα και πιο σφιχτή λογοκρισία στο Διαδίκτυο που έχουμε δει να ξεδιπλώνεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει στοχεύσει με συνέπεια ομάδες που είναι αντίθετες με το κατεστημένο με το οποίο οι μονοπωλιακές μεγαλοεταιρίες της Silicon Valley, όπως το Twitter, το Facebook και η Google ευθυγραμμίστηκαν

Οι μονοπωλιακές εταιρείες, ιστορικά, κάνουν ό,τι μπορούν για να διατηρήσουν τη δύναμή τους. Μόλις φτάσεις σε ένα ορισμένο επίπεδο εξουσίας και επιρροής, αυτό σημαίνει ότι συμφωνείς να συνεργαστείς με υπάρχουσες δομές εξουσίας, όπως όταν η Google, το Facebook και το Twitter κλήθηκαν ενώπιον της Δικαστικής Επιτροπής της Γερουσίας και τους δόθηκε εντολή να καταλήξουν σε μια στρατηγική «για να αποτρέψουν την υποδαύλιση διαμάχης».

«Όλοι πρέπει να δράσουμε τώρα στο πεδίο της μάχης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να καταπνίξουμε ανταρσίες πληροφοριών που μπορούν γρήγορα να οδηγήσουν σε βίαιες αντιπαραθέσεις και να μας μετατρέψουν εύκολα στα Διαιρεμένες Πολιτείες της Αμερικής», είπε στους γίγαντες των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης ο εκ της δεξαμενής σκέψης (think tanker) και πρώην πράκτορας του FBI, Clint Watts, ο οποίος πρόσθεσε«Η διακοπή της προσγείωσης μπαράζ πυροβολισμών με ψευδείς πληροφορίες στους χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης έρχεται μόνο όταν αυτές οι πηγές που διανέμουν ψευδείς ιστορίες σιωπήσουν - σίγασε τα όπλα και το μπαράζ θα τελειώσει».

Η συνέχεια στο Waking Times

Μετάφραση από τη Μαρία Σεφέρου

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.