Ο φίλος Αντωνέλος έγραψε “Δε χρειαζόμαστε καμία πολιτικη ηγεσία. Η ιδέα οτι υπαρχουν ηγετες ειναι μια ιδεα που καλλιεργείται στα σπίτια στα σχολεία στις εκκλησίες και στη κοινη γνώμη. Όταν ο ηγέτης κανει οτι θέλουμε λέμε πολύ ικανός. Όταν όχι λέμε ανίκανος. Κι αυτός ο καημενος είναι σαν εμας παλεύει για τη παρτη του.”
Διαβάζοντας αυτό μου ήρθαν αρκετά να προσθέσω. Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ότι η όλη διαδικασία του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι ειναι μια διαδικασία στην οποία όσοι εμπλέκονται προσπαθούν να ικανοποιήσουν προσωπικές βλέψεις, φιλοδοξίες, προσδοκίες, να αποκομίσουν κάποιο κέρδος. Σε όλο αυτό το παιχνίδι προστίθεται ένας abstract όρος που τον λένε “το κοινό καλό”. Αυτός ο όρος δεν μπορεί να σταθεί στα σοβαρά διότι το “κοινό καλό” δεν υφίσταται.
O καθένας (οι εκλεγμένοι και αυτοί που εκλέγουν) θέλει και από κάτι. Μαζεύονται λοιπόν κάμποσοι με παρόμοια συμφέροντα και επινοούν έναν όρο που λέγεται “κοινό καλό”. Κάποιοι άλλοι με διαφορετικά συμφέροντα επινοούν ένα διαφορετικό “κοινό καλό”. Μοιραία τα δύο κοινά καλά διαφέρουν. Κάποιοι τρίτοι είναι ακόμη πιο intellectual και πιο abstract και μιλούν για ένα και μοναδικό “κοινό καλό” που είναι ο συγκερασμός των κοινών καλών των διαφόρων ομάδων! Aλλά ας είμαστε λίγο σοβαροί.. έχει ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας περιγραφεί με απόλυτη (και όχι σχετική) ακρίβεια και χωρίς το παραμικρό ίχνος ασάφειας το ένα και μοναδικό “κοινό καλό”; Προφανώς όχι.