Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020

Γιατροί στην Πάτρα έσωσαν αγοράκι 10 μηνών από βέβαιο θάνατο – Ένα καρύδι είχε σφηνωθεί στους πνεύμονές του (vid)




Τη ζωή ενός βρέφους 10 μηνών έσωσαν γιατροί του ΕΣΥ και συγκεκριμένα γιατροί από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Ρίο και το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων στην Πάτρα.


Το βράδυ της περασμένης Κυριακής, ο μικρός Οδυσσέας, ηλικίας 10 μηνών, κατάπιε ένα καρύδι, κάποια κομμάτια του οποίου έφραξαν τον πνεύμονά του. Ο Οδυσσέας εισήχθη στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων Πατρών, όπου αφαιρέθηκε χειρουργικά ένα κομμάτι. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε σοβαρή κατάσταση από το ΕΚΑΒ διασωληνωμένος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίο, όπου και εισήχθη στη ΜΕΘ Παίδων.

Έπρεπε να σ’ είχα αγκαλιάσει περισσότερο και πιο σφιχτά την τελευταία φορά που σε είδα

ζευγάρι σκεφτόταν ότι έπρεπε να αγκαλιαστεί περισσότερο και πιο σφιχτά

Όλοι χρειαζόμαστε μια αγκαλιά. Αυτού του είδους την αγκαλιά, που σε κάνει να επικοινωνείς τα συναισθήματά σου στον άλλο. Σφιχτές αγκαλιές. Τα λόγια περισσεύουν. Απλώς κρατάς κάποιον και του μεταφέρεις τα συναισθήματά σου, όλα όσα έχεις μέσα σου και οι λέξεις δεν αρκούν για να τα εκφράσουν και να τα εξηγήσουν.


Αγκαλιές που μαρτυρούν την αγάπη σου. Το μέγεθος της αγάπης που αισθάνεσαι για κάποιον. Αυτή η γλυκιά, τρυφερή αίσθηση που δείχνει πόσο νοιάζεσαι για κάποιον. Αγκαλιές που κάνουν την καρδιά σου να χτυπά πιο γρήγορα. Που δείχνουν πόσο πολύ σου έχει λείψει κάποιος και τι σημαίνει για σένα αυτό το πρόσωπο.
Αγκαλιές που κρύβουν πόνο. Μοναξιά. Αγκαλιές που σε ηρεμούν όταν νιώθεις αναστατωμένος, ανήσυχος, αγχωμένος, πληγωμένος, φοβισμένος, θλιμμένος, μόνος…Όταν νιώθεις ότι ο κόσμος γύρω σου καταρρέει, και βρίσκεις καταφύγιο και παρηγοριά στα χέρια κάποιου. Χέρια που λένε είμαι εδώμαζί σου.
Κάποιες φορές δεν θέλεις κάποιον να έρθει και να σε «σώσει» από την καταιγίδα, αλλά να μείνει δίπλα σου και να περάσετε την καταιγίδα μαζί. Να σε αφήσει να νιώσεις το συναίσθημά σου, να πάρεις το χρόνο που χρειάζεσαι κι έπειτα να αφήσεις το συναίσθημά σου ελεύθερο, να φύγει. Να αποφορτιστείς.
Μια αγκαλιά μπορεί να κάνει τα πάντα να σταματήσουν. Σκέψεις, πράξεις, τον κόσμο όλο. Σαν να παγώνεις το χρόνο. Κι αυτό συχνά σου προσφέρει μια γλυκιά αίσθηση ανακούφισης. Σαν να αναπνέεις ξανά. Ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει μέσα σου ή γύρω σου, μια αγκαλιά μπορεί να είναι όλα όσα χρειάζεσαι για να βγάλεις τη μέρα σου. Ακόμα κι αν όλα πάνε χάλια, δύο παρήγορα χέρια μπορεί να είναι αρκετά για να νιώσεις καλύτερα.
Υπάρχουν αγκαλιές που σε κάνουν να αισθάνεσαι τόσο ασφαλής. «Προστατευμένος». Συνδεδεμένος με τον άλλο. Οι δονήσεις που μεταφέρονται από τον ένα στον άλλο είναι τόσο έντονες που δεν θες να τον αφήσεις. Άνθρωποι που αγκαλιάζοντάς τους νιώθεις τόσο οικεία, τόσο ήρεμα κι όμορφα, σαν να είναι το σπίτι σου. Σαν να έπρεπε να τους κρατάς όλη σου τη ζωή.

Τι μας κρατά υγιείς και ευτυχισμένους στη ζωή μας;

75ετής έρευνα του Harvard κατέγραψε τι μας κάνει υγιείς κι ευτυχισμένους.

Τι μας κρατά ευτυχισμένους και υγιείς… σύμφωνα με την μεγαλύτερη ...

"Τι μας κρατά υγιείς και ευτυχισμένους στη ζωή μας;
Το πιο ξεκάθαρο μάθημα της 75ετής έρευνας είναι ότι:
Οι καλές σχέσεις μας κρατάνε ευτυχισμένους και υγιείς.
Πήραμε τρία μεγάλα μαθήματα για τις σχέσεις.
Το πρώτο είναι ότι οι κοινωνικές σχέσεις είναι ιδιαίτερα καλές για τους ανθρώπους, και ότι η μοναξιά σκοτώνει.
Αποδεικνύεται ότι τελικά οι άνθρωποι που είναι περισσότερο συνδεδεμένοι με την οικογένεια, τους φίλους τους και την κοινωνία, είναι πιο ευτυχισμένοι, υγιέστεροι και ζούνε περισσότερο από τους ανθρώπους με λιγότερες κοινωνικές σχέσεις.

Η ενέργεια της ευλογίας

ΑΣΤΡΟ: H τελετουργία της ευλογίας

Η ευδαιμονία ή ευλογία, δεν είναι τίποτα άλλο παρά η ροή ενέργειας που προέρχεται από τον Πυρήνα σας. Κάθε άνθρωπος έχει αυτήν την δεξαμενή ενέργειας που ονομάζουμε ευλογία γιατί ο καθένας μας είναι ένας Σπινθήρας του Θεού. Η ενέργεια του Παντοδύναμου που δημιούργησε ολόκληρο το Σύμπαν και τον Κόσμο βρίσκεται μέσα σε όλους μας.

Αυτή η ενέργεια της ευλογίας διατρέχει ορισμένους ανθρώπους περισσότερο από άλλους. Το μυστικό τους είναι ότι την χρησιμοποιούν και άλλοι δεν την χρησιμοποιούν. Γιατί μερικοί άνθρωποι δεν χρησιμοποιούν αυτήν την ενέργεια; Αντί να ευλογούν τους ανθρώπους και τα γεγονότα, αντί να βλέπουν τη ζωή από την άποψη της ευλογίας, την καταριούνται. Δημιουργούν νοητικές στάσεις και πράξεις που διαχωρίζουν, διαστρεβλώνουν, καταστρέφουν και σταματούν τη ροή των ενεργειών της ευλογίας. Η ηλεκτρική ενέργεια της ευδαιμονίας διακόπτεται από το μίσος, το φόβο, το θυμό, τη ζήλια, την εκδίκηση, την συκοφαντία και το κουτσομπολιό. Η αρνητική σκέψη και η απελπισία σταματούν τη ροή της ηλεκτρικής ενέργειας. Και επειδή το 80% των ανθρώπων βρίσκονται σε αυτές τις αρνητικές στάσεις, συναισθήματα και καταστάσεις συνείδησης, δεν αφήνουν το ρεύμα της θεϊκής ενέργειας να ρέει από αυτούς.

Όλοι πρέπει να προσπαθήσουμε να ελέγξουμε τον εαυτό μας έτσι ώστε να μπορούμε να αυξήσουμε την ενέργεια της ευλογίας στη ζωή μας. Τι θα ευλογείτε; Για παράδειγμα, μπορείτε να κάνετε το πείραμα της ευλογίας στα λουλούδια σας. Οι άνθρωποι έχουν κάνει αυτό το τεστ ευλογώντας πολλές γλάστρες με ανθισμένα φυτά και αφήνοντας αρκετές άλλες γλάστρες χωρίς ευλογία. Τα ευλογημένα φυτά μεγάλωσαν και άνοιξαν τα λουλούδια τους, ενώ τα υπόλοιπα ήταν ακόμα μπουμπούκια.

Μπορείτε να ευλογείτε τα λουλούδια, τα δέντρα σας, ακόμη και τα χρήματά σας. Ευλογήστε τα χρήματα που σας δίνονται είτε διανοητικά είτε με τα χέρια σας, και θα δείτε τη διαφορά. Μπορείτε να ευλογείτε τα ρούχα και το φαγητό σας. Πριν πιείτε ένα ποτήρι νερό, ευλογήστε το. Πριν χρησιμοποιήσετε το κρεβάτι σας, πριν πάρετε οποιοδήποτε έπιπλο στο σπίτι σας, μπορείτε να το ευλογήσετε. Και προτού σφίξετε τα χέρια σας με κάποιον, ευλογήστε τα χέρια του.

Πάθος



Όσοι άνθρωποι επιτυγχάνουν κάτι στην ζωή τους, δεν το καταφέρνουν απλά και μόνο γιατί είναι τυχεροί…
η Τύχη από μόνη της δεν παίζει σημαντικό ρόλο.
Το επιτυγχάνουν γιατί έχουν Πάθος…
ΤΙΠΟΤΑ, μα ΤΙΠΟΤΑ, δεν μπορεί να κινήσει Σύμπαντα ολάκερα με τον τρόπο που το κάνει ένας άνθρωπος που φλέγεται από Πάθος…
μια άλλη λέξη για τον Έρωτα, τον Ουράνιο και όχι τον Πάνδημο.
Το Πάθος είναι αυτό που εξαπολύει την Θέληση.
Ακόμη και αν είναι Λάθος…

Για να μπορείς να μιλήσεις για τον καημό, πρέπει να έχεις πονέσει.
Για να έχεις δικαίωμα να μιλήσεις για Ηθική, να έχεις υπάρξει αλήτης.
Οι νέοι Κόσμοι, όπως κι οι νέες Ιδέες, δεν ανακαλύπτονται από «κυριλάτους»…
ανακαλύπτονται από «αλήτες» που ρέει στο αίμα τους η περιπλάνηση.
Αυτοί περιγράφουν αυτό που έχουν ζήσει.
Δεν ζουν απλά αυτό που περιγράφουν, ίσως μην το έχοντας ζήσει ποτέ…
Δεν μπορείς να πας σε καινούριους Τόπους, όταν φοβάσαι να ξεστρατίσεις από τους παλιούς Δρόμους…

Επιστήμονες αποκαλύπτουν: Ο γαλαξίας μας ίσως έχει πάνω από 30 νοήμονες εξωγήινους πολιτισμούς



Ο γαλαξίας μας πιθανώς διαθέτει περισσότερους από 30 ενεργούς νοήμονες εξωγήινους πολιτισμούς που μπορεί να αναζητούν επικοινωνία με άλλους, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις Βρετανών και άλλων επιστημόνων.
Ένα από τα σημαντικότερα ερωτήματα -αν όχι το σημαντικότερο- στην ιστορία της ανθρώπινης σκέψης είναι αν υπάρχουν άλλα νοήμονα όντα στο σύμπαν. Κατά καιρούς γίνονται εκτιμήσεις για τον πιθανό αριθμό των εξωγήινων πολιτισμών, που κυμαίνονται σε όλο το φάσμα, από τις πιο απαισιόδοξες («είμαστε μόνοι μας») μέχρι τις πιο αισιόδοξες («υπάρχουν πάρα πολλοί εξωγήινοι πολιτισμοί, αλλά δεν έχουμε ακόμη κάνει επαφή μαζί τους»).
Η νέα μελέτη, με επικεφαλής τον καθηγητή αστροφυσικής του βρετανικού Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ Κρίστοφερ Κονσελάις, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό αστροφυσικής «The Astrophysical Journal», βασίζεται στην υπόθεση ότι η νοήμων ζωή σε άλλους πλανήτες αναπτύσσεται με τρόπο παρόμοιο με αυτόν στη Γη.

Κορονοϊός: Γιατί πρέπει να κλείνετε το καπάκι της τουαλέτας

Κορονοϊός: Γιατί πρέπει να κλείνετε το καπάκι της τουαλέτας

Κάθε φορά που χρησιμοποιείτε το καζανάκι, τα σταγονίδια φτάνουν σε ύψος έως και ένα μέτρο από το καπάκι και αιωρούνται για τουλάχιστον ένα λεπτό.


Ένα νέφος αιωρούμενων σταγονιδίων, που μπορεί να είναι μολυσμένα με κορονοϊό, παράγεται όταν κάποιος χρησιμοποιεί το καζανάκι έχοντας ανοικτό το καπάκι της λεκάνης.
Τα σταγονίδια φτάνουν σε ύψος σχεδόν ενός μέτρου από το καπάκι και αιωρούνται για τουλάχιστον ένα λεπτό, με συνέπεια είτε να τα εισπνεύσει κανείς είτε να καθίσουν πάνω σε επιφάνειες, κάτι που μπορεί να ευνοήσει την εξάπλωση της νόσου του κορονοϊού, σύμφωνα με μελέτη Κινέζων επιστημόνων.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα σωματίδια του κορονοϊού, μπορούν να παραμείνουν στα κόπρανα μολυσμένων ασθενών με ή χωρίς γαστρεντερικά συμπτώματα, γι' αυτό άλλωστε είναι ανιχνεύσιμα στα λύματα.

Τι σημαίνει ελευθερία;


γυναίκα αναρωτιέται Τι σημαίνει ελευθερία


Αναμφισβήτητα, εμείς οι ίδιοι τοποθετούμε φραγμούς στο μυαλό μας. Και πολλές φορές αχρείαστα. Οχυρωνόμαστε με συρματοπλέγματα για να κρατήσουμε τους άλλους μακριά. Ξεχνάμε όμως, πως τα ίδια συρματοπλέγματα που χρησιμοποιούμε για να μη μπουν οι άλλοι μέσα, κρατάνε κι εμάς από το να βγούμε έξω.


Τι σημαίνει ελευθερία; Τι ορίζουμε ως ελευθερία; Ποιος είναι ελεύθερος; Ο Αριστοτέλης όρισε ως ελεύθερο άνθρωπο αυτόν που έχει ξεπεράσει τους φόβους του. Εμείς, τουλάχιστον στην πλειοψηφία μας, ορίζουμε ως ελεύθερο αυτόν που δεν βρίσκεται σε κάποια μορφή φυλακής. Αυτόν που δεν περιορίζεται πίσω από κάγκελα και συρματοπλέγματα. Τον «νομοταγή πολίτη». Αυτόν που συμμορφώνεται με νόμους και κανόνες και δεν παρανομεί.
Ή μάλλον, αυτόν που δεν τον έχουν πιάσει να παρανομεί. Γιατί κάπου εκεί έγκειται η διαφορά του «μέσα» και του «έξω». Κάποιους τους έπιασαν να παρανομούν, κάποιους άλλους όχι. Όχι ακόμα. Ποιον άλλο ορίζουμε ως ελεύθερο; Αυτόν που ζει σε μια ελεύθερη χώρα; Που δεν είναι υποδουλωμένος; Που δεν βρίσκεται σε πόλεμο;
Όλα αυτά αναφέρονται άμεσα και κατά βάση σε σωματικούς περιορισμούς. Ωστόσο, μια φυλακή δεν χρειάζεται απαραίτητα κάγκελα για να σε αιχμαλωτίσει. Μπορείς να είσαι παγιδευμένος με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Όπως είμαστε όλοι εμείς σήμερα στα σπίτια μας, μαχόμενοι έναν αόρατο αντίπαλο, μακριά από αγαπημένα πρόσωπα, πράγματα, δραστηριότητες, επ’ αόριστον.
Ή όπως δυστυχώς, σε διάφορα μήκη και πλάτη του πλανήτη, κάποιοι άνθρωποι, που κυρίως είναι γυναίκες, βρίσκονται φυλακισμένες στο ίδιο τους το σπίτι από καταπιεστικούς και κακοποιητικούς συζύγους ή συντρόφους. Κλειδωμένες, υπό καθεστώς απειλής και βίας, σωματικής, λεκτικής, σεξουαλικής, ανήμπορες να ελευθερωθούν από τα δεσμά τους. Και με τον καιρό η φυλακή τους από σωματική, μετατρέπεται κυρίως σε ψυχολογική.
Με το φόβο των συνεπειών για οποιαδήποτε απόπειρα απόδρασης ή έχοντας αποπειραθεί να ελευθερωθούν και έχοντας βιώσει κάποιες από τις επιπτώσεις, αποθαρρύνονται από κάποια μελλοντική προσπάθεια. Και να τους δινόταν η ευκαιρία να φύγουν, δεν θα το έκαναν. Ο φόβος, η τρομοκρατία, έχει ριζώσει στο κεφάλι τους και κρατάει δέσμιο το μυαλό τους. Αόρατα κάγκελα.

Λυπάμαι που δεν έμαθα να υποκρίνομαι για να γίνω συμπαθής

Δήθεν σχέσεις; Ευχαριστώ, όχι πια… Φτάνοντας ηλικιακά στη δεκαετία των πρώτων ..άντα, αποφάσισα πως το πλήρωμα του χρόνου έχει έρθει και μαζί έχει φτάσει η στιγμή ώστε να ξεκαθαρίσουν οι σχέσεις με τους γύρω μου.


Δεν ξέρω αν λέγεται κρίση ηλικίας. Ήταν ένας τρόπος να περάσουν οι σχέσεις μου με τους ανθρώπους που υπήρχαν ήδη στη ζωή μου σε μια νέα εποχή.
Με όσους μπορούσαμε με λίγες λέξεις μα συνάμα αληθινές να συνεννοηθούμε, θα συνεχίζαμε παρέα το ταξίδι της ζωής. Ταυτόχρονα όμως, θα χώριζαν οι δρόμοι μας με όλους όσους οι λέξεις δεν αρκούσαν για να υπάρξει μια ήρεμη συνέχεια.
Πέρασα χρόνια ολόκληρα λοιπόν, σκεπτόμενη πως όσο κι αν κάποιος μας πονέσει είτε με τα λόγια, είτε με τις πράξεις του θα πρέπει να τον συγχωρούμε. Μέχρι που κατάλαβα πως ορισμένοι άνθρωποι όσες φορές κι αν τους συγχωρέσεις τα λάθη τους, θα βρουν τον τρόπο να σου χαρίσουν ακόμη μια μαχαιριά πισώπλατα.
Όχι απαραίτητα γιατί τους έχεις πειράξει, αλλά γιατί έτσι είναι ο χαρακτήρας τους. Ή γιατί πολύ απλά, όλα όσα έχεις επιλέξει να πραγματοποιήσεις είναι πολύ καλύτερα από αυτά που οι ίδιοι έχουν καταφέρει στη μέχρι τώρα ζωή τους. Θαρρείς και δε μόχθησες γι’ αυτά ή τα έκλεψες από κάποιον άλλον.

Καταφύγιο-σκηνή στην κορυφή του βουνού




Μια εντυπωσιακή σκηνή με σαρωτική θέα στις Ιουλιανές Άλπεις στην βορειοανατολική Ιταλία (κοντά στα σύνορα με την Σλοβενία) προσφέρει η διαμονή σε αυτή την εντυπωσιακή ξύλινη κατασκευή που μιμείται μια κλασική σκηνή κάμπινγκ.


Για να φτάσει βέβαια κάποιος εδώ πρέπει να ανέβει σε ύψος 3.000 μέτρων στο βραχώδες όρος Foronon del Buinz. 

Ποια προβλήματα υγείας μας απειλούν μετά τα 40;


Μετά τα 40


Η ηλικία των 40 είναι μια κρίσιμη περίοδος για την υγεία του οργανισμού μας. Οι διατροφικές μας συνήθειες και ο τρόπος ζωής που είχαμε ή που θα έχουμε έως αυτά τα έτη είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη γενικότερη υγεία μας.
Πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει ότι συνήθειες όπως η τακτική άσκηση, οι σωστές διατροφικές επιλογές, ο επαρκής ύπνος, η περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ και η αποχή από το κάπνισμα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου για χρόνιες νόσους.
Γι’ αυτό αν εφαρμόζετε τα παραπάνω είναι καλό να συνεχίσετε να το κάνετε και αν όχι, τότε είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσετε.
Δείτε παρακάτω μερικά από τα προβλήματα υγείας που μπορεί να αντιμετωπίσετε.

Καρδιαγγειακά προβλήματα

Οι υψηλές τιμές σε αρτηριακή πίεση, χοληστερόλη, τριγλυκερίδια, καθώς και ο παλμός σε χαλάρωση είναι μεταξύ άλλων καταστάσεις που επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς.

H Tέχνη της επικοινωνίας



Της Φούλας Μπαταγιάννη, Κλινικής Ψυχολόγου – Ψυχοθεραπεύτριας
Τι είναι άραγε η επικοινωνία ανάμεσα στους ανθρώπους;                                                                                                        
Οι ορισμοί της επικοινωνίας ποικίλουν ανάλογα με το θεωρητικό πλαίσιο στο οποίο αναφέρονται και με τη σημασία που ο καθένας από αυτούς αποδίδει στις διάφορες πλευρές της επικοινωνιακής διαδικασίας. H επικοινωνία μπορεί να ορισθεί σαν την μετάδοση νοημάτων με τη χρησιμοποίηση συμβόλων και της γλώσσας. Όταν οι άνθρωποι επενεργούν ο ένας στον άλλο με σύμβολα και όχι μόνο βρίσκονται σε επικοινωνία.
Είναι η διαδικασία με την οποία ένας εκπέμπει ένα μήνυμα δια μέσου κάποιου φορέα σε κάποιον αποδέκτη και προκαλεί ένα αποτέλεσμα. Έρευνες έχουν δείξει ότι περίπου το 70% της επικοινωνίας μας με άλλα άτομα δεν πραγματοποιείται σε λεκτικό επίπεδο.  Μία άλλη μέθοδος όμως να επικοινωνούμε χωρίς λέξεις είναι η άμεση χρήση του σώματος. Η γλώσσα του σώματος συχνά αγνοείται ή παρερμηνεύεται. Η ορατή επικοινωνία με τα μηνύματα του σώματος αποτελεί μόνο μία μορφή της μη λεκτικής έκφρασης.  Η μη λεκτική επικοινωνία είναι λιγότερο πολύπλοκη από τη λεκτική.
Το νήπιο π.χ. έχει την πρώτη επαφή του με τον γύρω κόσμο με την αίσθηση της αφής.  Το  αίσθημα της σιγουριάς, της εμπιστοσύνης και της ενδόμυχης ζεστασιάς, εδραιώνονται μέσα από την αγκαλιά της μητέρας από τα χάδια και την σωματική φροντίδα. Ωστόσο στην κοινωνία μας, η βαθιά αυτή ανάγκη για σωματική οικειότητα, η ανάγκη να απλώσουμε το χέρι μας,  να αγγίξουμε, να νοιώσουμε καταπιέζεται και απωθείται καθώς μεγαλώνουμε. Σωματικές εκδηλώσεις των συγκινήσεων μας αντιμετωπίζεται με λοξές ματιές εφ΄οσον διδασκόμαστε από τα πρώτα παιδικά μας χρόνια να περιορίζουμε τις αισθησιακές και ερωτικές συγκινήσεις μας.
Υπάρχει λοιπόν, λόγος να απορούμε όταν βλέπουμε αρκετούς ανθρώπους να μην μπορούν να εκφράσουν τα πιο απλά συναισθήματα στοργής, συμπάθειας ή λύπης με τη γλώσσα του σώματος; 

Λεωφορείο έπεσε σε στάση με παράνομη διαφημιστική πινακίδα.


Λεωφορείο έπεσε σε στάση με παράνομη διαφημιστική πινακίδα στη Φιλελλήνων. Μία γυναίκα τραυματίστηκε.
Τα απόγευμα της Δευτέρας 15 Ιουνίου 2020, στο Σύνταγμα, στην οδό Φιλελλήνων λεωφορείο που κινούνταν με μικρή ταχύτητα έπεσε πάνω σε στάση στην οποία περίμενε αρκετός κόσμος με αποτέλεσμα, ευτυχώς μονο τον ελαφρύ τραυματισμό μιας γυναίκας. (ΕΔΩ)
Όπως βλέπουμε από τα υπολείμματα της κατεστραμμένης στάσης σ αυτήν ήταν τοποθετημένη παράνομη διαφημιστική πινακίδα -κάθετα στο οδόστρωμα και στο ρεύμα κυκλοφορίας απευθυνόμενη στους οδηγούς των οποίων μπορούσε να αποσπάσει την προσοχή.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ ΜΙΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ;


Ο Osho απάντησε.Κάνεις λάθος ερώτηση. Η σωστή ερώτηση είναι: "Πώς να αποφύγετε τον φόβο του θανάτου που προκαλείται από την επιδημία;"

Επειδή είναι πολύ εύκολο να αποφύγετε τον ιό, αντίθετα, είναι πολύ δύσκολο να αποφύγετε τον φόβο που υπάρχει μέσα σας και στον κόσμο. Οι άνθρωποι θα πεθάνουν περισσότερο από αυτόν τον φόβο παρά από την επιδημία.

Δεν υπάρχει ιός σε αυτόν τον κόσμο που να είναι πιο επικίνδυνος από τον φόβο. Καταλάβετε αυτόν τον φόβο, διαφορετικά θα γίνετε νεκροί πριν πεθάνει το σώμα σας. Δεν έχει καμία σχέση με τον ιό.


Η τρομακτική ατμόσφαιρα που βιώνετε σε αυτές τις στιγμές είναι μια συλλογική τρέλα.

Πολλοί άνθρωποι είτε λαμβάνουν βοήθεια είτε πεθαίνουν. Έχει ήδη συμβεί χίλιες φορές και θα συνεχίσει να συμβαίνει. Και θα συνεχιστεί, εκτός αν καταλάβετε την ψυχολογία του πλήθους και τον φόβο.

Κανονικά συγκρατείτε τον φόβο σας, αλλά τη στιγμή της συλλογικής τρέλας, η συνειδητότητά σας μπορεί να χαθεί εντελώς. Δεν θα ξέρετε καν πότε έχετε χάσει τον έλεγχο του φόβου σας.

Τότε ο φόβος μπορεί να σε κάνει να κάνεις οτιδήποτε !!! Σε μια τέτοια κατάσταση, μπορείτε επίσης να τελειώσετε την ζωή σας ή να πάρετε τη ζωή κάποιου άλλου. Πολλά θα συμβούν στο εγγύς μέλλον: πολλοί άνθρωποι θα αυτοκτονήσουν και πολλοί θα σκοτώσουν άλλους.

Ο κοσμικός κύκλος (ΕΜΠΕΔΟΚΛΗΣ – DIELS KRANZ)



Ο Εμπεδοκλής από τον Ακράγαντα της Σικελίας υπήρξε πολύπλευρη προσωπικότητα: γιατρός και περιπλανώμενος ιερέας, γόνος αριστοκρατικής οικογένειας αλλά με δημοκρατικές πεποιθήσεις, ακολούθησε το παράδειγμα του Παρμενίδη και διατύπωσε τη διδασκαλία του σε εξάμετρους στίχους.
Σύμφωνα με τις αρχαίες μαρτυρίες συνέθεσε δύο ποιήματα, ένα κοσμολογικό με τον τίτλο Περί φύσεως και ένα θρησκευτικό με τον τίτλο Καθαρμοί.Στο έργο Περί φύσεως ανέπτυσσε τη φυσική του διδασκαλία: δεν υπάρχει γέννηση και θάνατος, αλλά μόνο ανάμειξη και χωρισμός τεσσάρων στοιχείων (ριζωμάτων)της φωτιάς, του αέρα, του νερού και της γης· κινητήριες δυνάμεις για την ανάμειξη και τον χωρισμό είναι η Αγάπη (Φιλότης) και η Φιλονικία (Νεῖκος)·ο κόσμος υπόκειται σε μια αέναη κυκλική διαδικασία, η οποία χαρακτηρίζεται από διάφορες φάσεις, μεταξύ της απόλυτης κυριαρχίας της Αγάπης, οπότε τα στοιχεία σχηματίζουν μιαν ομοιογενή σφαίρα (τον Σφαίρο), και της απόλυτης κυριαρχίας της Φιλονικίας, οπότε όλα τα πράγματα περιορίζονται στα τέσσερα στοιχεία.

Απώλεια όσφρησης και κοροναϊός: Τι πρέπει να γνωρίζουμε;


Ο κοροναϊός SARS-CoV-2, ένα καινούργιο στέλεχος της γνωστής ήδη, από προηγηθείσες επιδημίες, ομάδας των κορωνοϊών, μπήκε στη ζωή όλων μας τους τελευταίους σχεδόν 6 μήνες, με τη μορφή πανδημίας, ανατρέποντας πλήρως τα υγειονομικά δεδομένα παγκοσμίως, αλλά και τροποποιώντας δραματικά την καθημερινότητα του μεγαλύτερου μέρους των κατοίκων της γης.
Γράφει η  Σταματία Βλάχου, Ωτορινολαρυγγολόγος, Διευθύντρια Γ΄ Ωτορινολαρυγγολογικής Κλινικής Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου στο Metropolitan General
Αν και – όπως φαίνεται – η κατάσταση αντιμετωπίζεται επιτυχώς προς το παρόν, τουλάχιστον στη χώρα μας, κανείς δυστυχώς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια την πορεία της πανδημίας στο μέλλον. Για το λόγο αυτό πρέπει να παραμένουμε ενημερωμένοι, καθώς η συλλογή των επιστημονικών δεδομένων και η προσπάθεια για τη φαρμακευτική και προληπτική της αντιμετώπιση, μέσω εμβολίων, είναι σε πυρετώδη εξέλιξη.
Μέχρι να συμβεί αυτό, η αναζήτηση δεικτών πρώιμης διάγνωσης αποτελεί ένα πολύ σημαντικό παράγοντα. Εδώ, η συμβολή του Ωτορινολαρυγγολόγου φαίνεται πως μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη.

Παρατηρώντας τον έναστρο ουρανό το Curiosity της NASA από τον Άρη καταγράφει την Αφροδίτη και τη Γη



Το Curiosity της NASA περιστασιακά σταματάει για να κοιτάξει τα άστρα στον ουρανό του πλανήτη Άρη. Πρόσφατα, συνέλαβε ένα στιγμιότυπο της Γης και της Αφροδίτης στον έναστρο ουρανό του κόκκινου πλανήτη. 
Το Curiosity στόχευσε την κάμερά του, την Mastcam, στον ουρανό του πλανήτη Άρη 75 λεπτά μετά τη δύση του Ήλιου στις 5 Ιουνίου του 2020, κατά την 2.784η Αρειανή ημέρα της αποστολής. 

ΗΠΑ: Περισσότεροι θάνατοι από COVID-19 συγκριτικά με τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο


Πάνω από 700 ασθενείς ακόμη υπέκυψαν στην COVID-19 μέσα σε μια ημέρα και πλέον στις ΗΠΑ ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού ξεπέρασε αυτόν των αμερικανών στρατιωτικών οι οποίοι έπεσαν στα μέτωπα του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.
Καταγράφηκαν 740 θάνατοι σε 24 ώρες, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς ως τις 20:30 χθες Τρίτη (τοπική ώρα· 03:30 σήμερα Τετάρτη ώρα Ελλάδας).

Τυφλή θετικότητα: Δεν βοηθά να είμαστε «με το ζόρι» αισιόδοξοι… αρκεί να είμαστε ρεαλιστές κοιτώντας μπροστά

Τυφλή θετικότητα: Δεν βοηθά να είμαστε «με το ζόρι» αισιόδοξοι... αρκεί να είμαστε ρεαλιστές κοιτώντας μπροστά

Πολλοί λένε ότι η αισιοδοξία είναι ο καλύτερος τρόπος προσέγγισης των γεγονότων της ζωής. Μήπως όμως η ρεαλιστική αισιοδοξία είναι η πιο κατάλληλη αντιμετώπιση;
Όλοι θα θέλαμε να είμαστε συνεχώς όσο το δυνατόν πιο αισιόδοξοι γίνεται. Δυστυχώς όμως, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί. Ωστόσο, αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Είναι ωραίο να αναγνωρίζουμε ότι τα πράγματα δεν γίνεται να πηγαίνουν πάντα τέλεια, παρότι εμείς μπορεί να το θέλουμε αυτό. Η διατήρηση μιας φιλοσοφίας ζωής που χαρακτηρίζεται από ρεαλιστική αισιοδοξία, μπορεί να μας βοηθήσει περισσότερο από την «τυφλή» κι άνευ όρων θετικότητα.
Η διαφορά μεταξύ των δύο είναι ότι η «τυφλή» θετικότητα εμπεριέχει μια αίσθηση άγνοιας για τα πράγματα που μας συμβαίνουν. Η προσέγγιση της «τυφλής» θετικότητας μπορεί να φαίνεται σαν μια ιδανική νοοτροπία, αλλά έχει αποδειχτεί ότι δεν είναι αποτελεσματική μακροπρόθεσμα. Η «τυφλή» θετικότητα περιορίζει τους ορίζοντες και τις διαφορετικές οπτικές γωνίες με τις οποίες μπορείτε να προσεγγίσετε ένα θέμα. Είναι σαν να φοράτε μια μάσκα που δεν σας επιτρέπει να αντιμετωπίσετε την πραγματικότητα όπως -πραγματικά- είναι.
Το σημαντικότερο ζήτημα που προκύπτει είναι ότι η θετικότητα μειώνει τις εμπειρίες που μπορείτε να αποκομίσετε αντιμετωπίζοντας ρεαλιστικά μια κατάσταση, περιορίζοντας έτσι κατά πολύ το δυναμικό σας. Παρακάτω θα συζητήσουμε γιατί η ρεαλιστική αισιοδοξία είναι πολύ καλύτερη ως προσέγγιση καθώς και τους τρόπους για να την καλλιεργήσετε.

Τι σημαίνει ρεαλιστική αισιοδοξία;

Λογοκλοπή στις Πανελλήνιες εξετάσεις;

Προϊόν λογοκλοπής το θέμα της έκθεσης στις πανελλήνιες; - OlaDeka
Παρόλο που έχει περάσει η εποχή που τα παιδιά μου έδιναν πανελλήνιες εξετάσεις (η εποχή που έδινα εγώ χάνεται στην αχλύ της προϊστορίας) το ενδιαφέρον μου γι’ αυτόν τον θεσμό έχει εύλογα ατονήσει, αλλά δεν έχει χαθεί εντελώς -ας πούμε ότι τώρα είμαι απλός παρατηρητής, από τις κερκίδες.
Προχτές ξεκίνησαν οι φετινές εξετάσεις, πιο αργά από άλλες χρονιές εξαιτίας της πανδημίας. Και με το καλημέρα, στο μάθημα της Γλώσσας για τους υποψηφίους που έδιναν «με το παλαιό σύστημα», δόθηκε στους υποψηφίους ένα κείμενο που παρουσιάζει ποικίλα προβλήματα, που θα τα εξετάσουμε στο σημερινό μας άρθρο.
Το θέμα μπορείτε να το δείτε εδώ, όπως δόθηκε στους υποψηφίους. Όπως δηλώνεται, πρόκειται για διασκευή ενός άρθρου του συγγραφέα Αλέξη Σταμάτη, που δημοσιεύτηκε αρχικά στο Βήμα στις 9.2.2020, με τίτλο «Ανάγνωση: η προσωπική τέχνη». Φυσικά, το κείμενο που δόθηκε στους υποψηφίους έχει συντομευτεί -ίσως να έχουν γίνει και κάποιες μικροαλλαγές.
Καλό θέμα, θα πείτε. Βιβλίο, ανάγνωση, δίνει καλή βάση για συζήτηση και προβληματισμό. Πράγματι. Ωστόσο, το συγκεκριμένο κείμενο έχει κάποιες αδυναμίες που ήρθαν στο φως σταδιακά.
Όλα ξεκίνησαν όταν φίλος του ιστολογίου, μάχιμος εκπαιδευτικός της δευτεροβάθμιας, με ρώτησε: Τι θα καταλάβαινες αν διάβαζες «κινητός τύπος»;
Τίποτα, του λέω, αλλά δώσε μου ολόκληρη τη φράση.
Και μου δίνει την εξής φράση, που είναι παρμένη από το κείμενο του κ. Σταμάτη: Αλλά μέχρι τον 17ο αιώνα, η κοινωνία της ανάγνωσης στην Ευρώπη είχε αλλάξει δραστικά. Οι τεχνολογίες κειμένου, όπως ο κινητός τύπος, και η άνοδος της λαϊκής γραφής βοήθησαν στην προώθηση της πρακτικής που αγαπάμε σήμερα: διαβάζουμε λέξεις, χωρίς να τις εκφέρουμε φωναχτά…
Tι είναι ο κινητός τύπος; Στα ελληνικά τέτοιος όρος δεν υπάρχει. Οπότε γράφω στο Φέισμπουκ για το «μαργαριτάρι του κειμένου» τα εξής: Τι είναι ο «κινητός τύπος», τον οποίο κλήθηκαν να κατανοήσουν οι υποψήφιοι; Είναι κατά λέξη μετάφραση από το movable type, που όμως εδω δεν θα πεί «τύπος» αλλά «κινητά τυπογραφικά στοιχεία»! Εννοείται η επινόηση της τυπογραφίας!!