Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020

Τυφλή θετικότητα: Δεν βοηθά να είμαστε «με το ζόρι» αισιόδοξοι… αρκεί να είμαστε ρεαλιστές κοιτώντας μπροστά

Τυφλή θετικότητα: Δεν βοηθά να είμαστε «με το ζόρι» αισιόδοξοι... αρκεί να είμαστε ρεαλιστές κοιτώντας μπροστά

Πολλοί λένε ότι η αισιοδοξία είναι ο καλύτερος τρόπος προσέγγισης των γεγονότων της ζωής. Μήπως όμως η ρεαλιστική αισιοδοξία είναι η πιο κατάλληλη αντιμετώπιση;
Όλοι θα θέλαμε να είμαστε συνεχώς όσο το δυνατόν πιο αισιόδοξοι γίνεται. Δυστυχώς όμως, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί. Ωστόσο, αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Είναι ωραίο να αναγνωρίζουμε ότι τα πράγματα δεν γίνεται να πηγαίνουν πάντα τέλεια, παρότι εμείς μπορεί να το θέλουμε αυτό. Η διατήρηση μιας φιλοσοφίας ζωής που χαρακτηρίζεται από ρεαλιστική αισιοδοξία, μπορεί να μας βοηθήσει περισσότερο από την «τυφλή» κι άνευ όρων θετικότητα.
Η διαφορά μεταξύ των δύο είναι ότι η «τυφλή» θετικότητα εμπεριέχει μια αίσθηση άγνοιας για τα πράγματα που μας συμβαίνουν. Η προσέγγιση της «τυφλής» θετικότητας μπορεί να φαίνεται σαν μια ιδανική νοοτροπία, αλλά έχει αποδειχτεί ότι δεν είναι αποτελεσματική μακροπρόθεσμα. Η «τυφλή» θετικότητα περιορίζει τους ορίζοντες και τις διαφορετικές οπτικές γωνίες με τις οποίες μπορείτε να προσεγγίσετε ένα θέμα. Είναι σαν να φοράτε μια μάσκα που δεν σας επιτρέπει να αντιμετωπίσετε την πραγματικότητα όπως -πραγματικά- είναι.
Το σημαντικότερο ζήτημα που προκύπτει είναι ότι η θετικότητα μειώνει τις εμπειρίες που μπορείτε να αποκομίσετε αντιμετωπίζοντας ρεαλιστικά μια κατάσταση, περιορίζοντας έτσι κατά πολύ το δυναμικό σας. Παρακάτω θα συζητήσουμε γιατί η ρεαλιστική αισιοδοξία είναι πολύ καλύτερη ως προσέγγιση καθώς και τους τρόπους για να την καλλιεργήσετε.

Τι σημαίνει ρεαλιστική αισιοδοξία;

Ιδανικά, δεν χρειάζεται να είστε ούτε υπερβολικά απαισιόδοξοι ούτε υπερβολικά θετικοί. Η ρεαλιστική αισιοδοξία βρίσκεται κάπου στη μέση. Γενικά, θεωρείται ότι η αισιοδοξία είναι χρήσιμη μόνο όταν είναι ρεαλιστική. Η ρεαλιστική αισιοδοξία αναγνωρίζει την αρνητικότητα, αλλά δεν βασίζεται σε αυτήν.
Όλοι κάνουμε αρνητικές σκέψεις, δεν μπορούμε να τις εξαφανίσουμε από τη ζωή μας ή να τις αποφύγουμε. Γιατί, ωστόσο, μερικοί άνθρωποι παραμένουν αισιόδοξοι ενώ άλλοι είναι εξαιρετικά αρνητικοί και απαισιόδοξοι; Στη συνέχεια, ακολουθούν ορισμένοι τρόποι καλλιέργειας της ρεαλιστικής αισιοδοξίας.

Κατανοήστε τι είναι και τι δεν είναι υπό τον έλεγχό σας

Στην περίπτωση που αντιμετωπίζετε κάποια δυσκολία και δεν μπορείτε να αποφασίσετε για το πώς θα την αντιμετωπίσετε, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να καταγράψετε σε μια λίστα τι μπορείτε να κάνετε, τι δυσκολεύεστε να κάνετε και τι δεν μπορείτε να κάνετε, καθώς είναι πέρα από τον έλεγχό σας.
Η ανάγνωση της λίστας των πραγμάτων που μπορείτε να κάνετε είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενισχύσετε την αισιοδοξία σας, παραμένοντας ωστόσο ρεαλιστές. Ο κατάλογος των πραγμάτων που δυσκολεύεστε εν πρώτοις να κάνετε, μπορεί επίσης να δημιουργήσει κάποια αισιοδοξία, καθώς το ότι δυσκολεύεστε δε συνεπάγεται απαραίτητα ότι δεν θα τα καταφέρετε στο τέλος.
Σε μια δεύτερη, εναλλακτική ανάγνωση, η λίστα αυτή μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για κάποιους από εσάς και να σας βοηθήσει να θέσετε ρεαλιστικούς στόχους και χρονοδιαγράμματα για να τους επιτύχετε. Η επίτευξη ενός στόχου είναι πάντα ένας πολύ καλός τρόπος για να παραμείνετε ρεαλιστές, με κίνητρα αλλά και αισιόδοξοι.

Κατανοώντας ότι δεν μπορείτε να αλλάξετε το παρελθόν, μπορείτε να αλλάξετε μόνο το παρόν

Είναι τόσο εύκολο να ασχοληθείτε με τα λάθη και τις παραλείψεις του παρελθόντος. Ίσως νιώθετε ότι αυτές οι κακές αναμνήσεις καθορίζουν το ποιοι είστε και δεν μπορείτε να ξεφύγετε από αυτές. Η ρεαλιστική προσέγγιση αισιοδοξίας είναι να θυμάστε ότι δεν μπορείτε να αλλάξετε το παρελθόν, μπορείτε να αλλάξετε μόνο το παρόν.
Όταν σας έρχεται στο μυαλό κάτι στο οποίο θα θέλατε να είχατε αντιδράσει διαφορετικά, πείτε στον εαυτό σας ότι ο τρόπος που πράξατε τότε ήταν το καλύτερο που μπορούσατε να κάνετε εκείνη τη στιγμή. Επιπλέον, μάθετε από αυτό το γεγονός και χρησιμοποιήστε το για να πάρετε καλύτερες αποφάσεις στο μέλλον.
Δεν έχει νόημα να αυτομαστιγώνεστε για λάθη του παρελθόντος. Η ρεαλιστική αισιοδοξία λαμβάνει χώρα όταν ασχολείστε με τις αρνητικές σας σκέψεις, αλλά στη συνέχεια τις προσπερνάτε και τις αφήνετε να παραμείνουν στο παρελθόν, ώστε να μην σας εμποδίζουν να προχωρήσετε παρακάτω.

Το παν είναι να είστε ενεργοί στην προσέγγισή σας

Οι ρεαλιστικά αισιόδοξοι άνθρωποι εξακολουθούν να είναι στον πυρήνα τους αισιόδοξοι. Είναι, όμως, σε θέση να βλέπουν τα πράγματα από όλες τις οπτικές γωνίες, να συμπεριλαμβάνουν στο σκεπτικό τους και να επεξεργάζονται μια ποικιλία πληροφοριών.
Όχι μόνο είναι πολύ ενεργοί, αλλά είναι επίσης πολύ προσανατολισμένοι στο να κάνουν τα πράγματα να συμβούν όπως τα θέλουν και να πιστεύουν ότι θα πετύχουν. Μερικοί από τους πιο επιτυχημένους ανθρώπους στην ιστορία υπήρξαν ρεαλιστικά αισιόδοξοι, καθώς πήραν τα καλύτερα στοιχεία του ρεαλισμού και της αισιοδοξίας και τα συνδύασαν. Η ρεαλιστική αισιοδοξία έχει να κάνει με την επιμονή και την αποφασιστικότητα. Αναγνωρίζει ότι θα υπάρξουν αποτυχίες, αλλά δεν καθορίζεται από αυτές.

Ανταμείψτε τον εαυτό σας περισσότερο

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, είναι εύκολο να εστιάσουμε στο αρνητικό. Από την άλλη πλευρά, η ρεαλιστική αισιοδοξία κατανοεί ότι τα πράγματα δεν θα είναι πάντα τέλεια, γι’ αυτό το λόγο κάθε μικρή νίκη αποτελεί ευκαιρία για να ανταμείψουμε τον εαυτό μας. Απαριθμήστε σε τι είστε καλοί και τι έχετε καταφέρει ως τώρα – όσο μικρό και αν είναι. Μην φοβάστε να χαρείτε με τις επιτυχίες σας.
Ολοκληρώνοντας, θα λέγαμε ότι η «τυφλή» θετικότητα ακούγεται ωραία, αλλά δεν είναι ένας ρεαλιστικός τρόπος για να αντιμετωπίσετε τη ζωή. Από την άλλη πλευρά, δεν βοηθάει να επικεντρωθείτε στην αρνητικότητα. Η ρεαλιστική αισιοδοξία αναδεικνύεται ως η πιο αποτελεσματική εναλλακτική λύση και στα δύο. Το να είσαι ρεαλιστικά αισιόδοξος σου επιτρέπει να είσαι όσο το δυνατόν πιο θετικός παρά τις περιστάσεις, χωρίς ωστόσο να αγνοείς τις δυσκολίες. Όσο πιο γρήγορα μπορέσετε να αποδεχτείτε ότι υπάρχουν πράγματα που είναι έξω από τον έλεγχό σας και υιοθετήσετε τη ρεαλιστική αισιοδοξία για τη ζωή, τόσο πιο ελεύθεροι θα νιώσετε.

Συγγραφέας Κωνσταντίνα Αρβανίτη

Η Κωνσταντίνα Παν. Αρβανίτη είναι Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια, κάτοχος Άδειας Ασκήσεως Επαγγέλματος με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Γνωστική – Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία. Πραγματοποίησε την μετεκπαίδευσή της στην Παιδοψυχολογία – Παιδοψυχιατρική του Παν. Αιγαίου και στις Τεχνικές Διαχείρισης του Άγχους & της Κατάθλιψης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.