Μέχρι τώρα, οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε τις διαπραγματευτικές προσεγγίσεις τύπου win-lose και win-win. Αυτοί του τύπου Win-lose, παίζουν μόνο για πάρτη τους, ενώ οι win-win τύποι, είναι πιο ανοικτοί και στις δικές σας ανάγκες, προσδοκώντας σε ένα αμοιβαία θετικό αποτέλεσμα, που όμως πάλι, ως επί το πλείστον, θα εξυπηρετεί λίγο περισσότερο τα δικά τους συμφέροντα.
Ωστόσο υπάρχει άλλη μια προσέγγιση όπου σε μια διαπραγμάτευση κερδίζουν όλοι. Και όταν λέμε όλοι, εννοώ εγώ, εσείς, οι άλλοι που κάθονται στο τραπέζι, το κοινό, το περιβάλλον… ο κόσμος όλος.
Καθώς ο Δαλάι Λάμα είναι ένας πολύ φιλήσυχος και ειρηνικός άνθρωπος, μπορεί να αναρωτηθείτε εάν διαπραγματευόμενοι σαν τον Δαλάι Λάμα, θα σας «ξαπλώσουν» κάτω. Όμως όχι, δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.
Αντιθέτως, θα πάρετε ό,τι θέλετε και θα πάρουν και οι άλλοι ό,τι χρειάζονται.
Να λοιπόν πως μπορείτε να διαπραγματεύεστε σαν τον Δαλάι Λάμα:
Βήμα 1: Χαμογελάτε (και να έχετε και χιούμορ). Θυμηθείτε, μετά από μια διαπραγμάτευση, οι άνθρωποι στο τραπέζι δεν εξαφανίζονται. Όταν ολοκληρωθεί η συμφωνία, θα κάνετε business μαζί, γι’αυτό να είστε καλοί, να διασκεδάζετε και να κάνετε φίλους όσο γίνεται αυτό.
«Θυμηθείτε ότι η καλύτερη σχέση είναι αυτή στην οποία η αγάπη του ενός με τον άλλο ξεπερνά την ανάγκη του ενός για τον άλλο» – Δαλάι Λάμα
Βήμα 2: Καθίστε μαζί (να είστε στην ίδια πλευρά του τραπεζιού διαπραγμάτευσης). Όταν κάθεστε ο ένας απέναντι στον άλλο, ασυνείδητα το εκλαμβάνετε ως μία πρόκληση. Θέλετε να είστε όμως στην ίδια ομάδα και να αισθάνεστε φιλικά, γι’αυτό καθίστε μαζί. Καθίστε από την ίδια πλευρά και όχι απέναντι και εάν δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό, επιλέξτε ένα τραπέζι που να βοηθάει στο να βρίσκεστε πιο κοντά, όπως ένα με γυάλινη επιφάνεια διότι η διαφάνεια και η εγγύτητα είναι κλειδί για την ανάπτυξη φιλικών σχέσεων.
«Νικώ τους εχθρούς μου όταν τους κάνω φίλους μου» – Δαλάι Λάμα
Βήμα 3: Βρείτε τι προβλήματα θέλουν να λύσουν (και έπειτα βοηθήστε τους να λύσουν αυτά τα προβλήματα). Με μια τέτοια προσέγγιση, οι άλλοι θα σας ανοιχτούν πολύ πιο εύκολα και θα συμβάλλουν ενεργητικά στην προσέγγιση μια αμοιβαία επωφελούς λύσης.