Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

ΒΓΑΛ' ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΗ

Έχεις μπροστά σου ένα βουνό από άπλυτα; Δεν χρειάζεται να το βλέπεις βουνό. Μάθε πώς θα κάνεις εύκολα και γρήγορα τα ρούχα σου να δείχνουν -και να μυρίζουν- σαν καινούργια με μερικές χρήσιμες συμβουλές.


Ξέρεις πολύ καλά τι κάνεις κάθε φορά που τα άπλυτα σου αυξάνονται και πληθύνονται: στέλνεις τα καλύτερα κομμάτια στο καθαριστήριο και τα υπόλοιπα απλώς τα πετάς στο πλυντήριο. Κατά την ίδια τακτική γυαλίζεις και τα μανικετόκουμπά σου ενώ τα φοράς ήδη. Πανεύκολο; Προφανώς. Είναι όμως το καλύτερο που θα μπορούσες να κάνεις για τα ρούχα και τα αξεσουάρ σου; Όχι. Καιρός να μάθεις, πλέον, πως το να αφήνεις τα ρούχα σου στα χέρια των ειδικών μπορεί και να μειώνει εξαιρετικά τη διάρκεια ζωής τους. Με ελάχιστες μόνο εξαιρέσεις, ακόμα και τα καλύτερα κομμάτια σου μπορούν να πλυθούν στο σπίτι. Σύμφωνα με τη Lindsey Boyd, ιδρύτρια της αλυσίδας καθαριστηρίων The Laundress, σε ρούχα -όπως κασμιρένια πουλόβερ, καλά πουκάμισα και βαμβακερά παντελόνια- δεν χρειάζεται πάντα το χέρι του ειδικού. Με λίγα λόγια, γύρνα σελίδα, εφάρμοσε τις DYI οδηγίες που ακολουθούν και καθάρισες.

Μήπως κανένας άλλος τεχνίτης έκαμεν ένα μικρό βήμα στην επιτυχία; Θα τον ραδιουργούσε, θα τον εδυσφήμιζε, θα πλήρωνε χαζολόγους και φλύαρους, για να του βάλη εμπόδια στο δρόμο.



Ήταν μια φορά, εδώ και πλέον από τέσσαρες αιώνες, ένας ζωγράφος περίφημος στην Ιταλία, που τον έλεγαν Αντρέα Καστάνιο, κι απολάμβανε μεγάλην υπόληψη από άρχοντες, βασιλείς καί πάπας τής εποχής του. Έγδερνε πτώματα ζώων και ανθρώπων, για να μάθη την ανατομία.Όπου στεκόταν και βρισκόταν, παραμόνευε τον άνθρωπο και το ζώο, για να τα συλλάβη στην εκτέλεση των κακών ή αγαθών, κρυφών ή ολοφάνερων σκοπών των, αδιάφορο. Δεν τόν ένδιέφεραν οι πράξεις, άλλα τα σχήματα. Μελετούσε γυμνούς ζητιάνους, φορτωμένους αχθοφόρους, μεθυσμένους των καπηλιών, καθώς καί σακάτηδες των ασύλων. Κι όταν του ζητούσαν να ιστορήση τα θεία, έβαζε κάποτε στην εικόνα τέτοιους ανθρώπους μεταμορφωμένους σε αγίους. Κ’ επειδή αρέσκονταν, φαίνεται, οι τότε άρχοντες να βλέπουν το κράμα τούτο της σαρκικής αθλιότητας και της αγιωσύνης, ο Καστάνιο ακούστηκε πολύ σ’ όλη τη Φλωρεντία. Μα, ενώ απολάμβανε τη φήμη και τα χρήματα, παρουσιάστηκε ένας αντίπαλός του, που άρχισε να παίρνη σημαντικές παραγγελίες, ο Ντομένικος Βενετζιάνος. Εμαθεύτηκε πως αυτός κατέχει καλά την τέχνη των χρωμάτων κ’ εξ άλλου πως ιστορεί με γλυκύτητα και σέβας ουρανίες σκηνές, κρατώντας πολλούς αγγέλους στον αέρα, έτσι σαν ν’ αργοπλέουν με τα λευκά φτερά των εις δόξαν του Κυρίου και Θεού.
Τα ουράνια επεισόδια μπορούν και τα παριστάνουν μόνον ζωγράφοι αγνοί καί ανυστερόβουλοι. Αυτόί τα βρίσκουν στην ψυχή των, πριν τά μεταφέρουν στήν εικόνα. Έχουν να πουν πώς, επειδή ό Βενετζιάνος ήταν αγνή καί αδόλωτη ψυχή, που αισχύνονταν να συλλάβη στο νου του κακό εναντίον συντεχνίτη του ή να πή λόγο άπρεπο και φαρμακερό, για τούτο και σχημάτιζεν η φαντασία του τις εξαίσιες παρθενικές μορφές και τις στάσεις που εμφάνιζε στα εικονίσματα του. Ήταν αυτές οι μορφές χερουβικοί ψαλμοί, ενόμιζες, που έφταναν από νεφέλες κι αυτός τις ενωτίζετο και τις έβλεπε σαν πρόσωπα υπερούσια και τις έγραφε το πινέλο του με υπομονή στην εικόνα, σα να τις είχε μποστά του, ούτως ώστε οι βασανισμένοι θνητοί, βλέποντας τά ζωγραφίσματά του, να θαρρούν πώς είναι όσα τέλεια οραματίστηκαν στις προσευχές των και τις υπνοφαντασίες. Καλότυχοι οι τεχνίτες, που βλέπουν επάνω από τα σύννεφα! Ευλογημένη η φαντασία των, που μας φέρνει μηνύματα απ’ το θείο! Χάρις σ’ έκείνους, τα νοητά γίνονται ορατά! Ευρέθηκαν στην τότε υλική Ιταλία άνθρωποι, κουρασμένοι απ’ την απόλαυση κι απ’ τό έγκλημα, που, βλέποντας τη σεραφική τέχνη του Βενετζιάνου, αισθάνθηκαν να λυτρώνονται απ’ τα δεσμά της γης. Παραγγελίες για τις εκκλησιές, τα μοναστήρια και τα παλάτια του έρχονταν άφθονες. Τ’ όνομά του εφημίζονταν μαζί με τ’όνομα τού Καστάνιο. Ήταν Φλωρεντινοί που αγαπούσαν τον ένα και Φλωρεντίνοι που προτιμούσαν τον άλλο, σύμφωνα με την κατασκευή των. Ο καθένας παίρνει την εικόνα που υπηρετεί το χαρακτήρα του. Ο Καστάνιο, μαθαίνοντας τα, έχασε τον ύπνο του. Τι; Θ’ αφήση τη δόξα να βγη απ’ την πόρτα του; Μήπως είναι η γάτα του; Φήμη και υπόληψη που ξεπορτίζει μια φορά δεν ξανάρχεται. Α! Όχι! Ο Καστάνιο δεν ήταν άνθρωπος που τα δέχεται τέτοια. Κέρδισε τή δόξα του με κόπο καί υπομονή, θα την κράτηση.

Κλείσε την τηλεόραση πριν γίνει το μυαλό σου πουρές



Σήμερα, που λέτε, ήταν να γράψω για την αρνητικότητα και πώς μπορούμε να την αποβάλλουμε απ’ τη ζωή μας, αλλά μετά από μία «ενδο-σελιδική» συζήτηση αποφάσισα να το αναβάλλω για την επόμενη φορά.


Σήμερα θα παίξουμε με την αδιάκοπη επίθεση βλακείας που δεχόμαστε απ’ την τηλεόραση, τόσο σε επίπεδο διαφημίσεων, όσο κι εκπομπών (σήριαλ που σε κάνουν να θες να πηδήξεις απ’ το παράθυρο και εκπομπές μόδας/λάιφσταιλ/τραγουδιού). 

Πάρτε λίγο τηλεοπτικό καρκίνο. Οικογένειες που παίρνουν πρωινό με (ψεύτικο) χαμόγελο στα  χείλη στις 8 το πρωί. Στις 8 το γαμημένο πρωί. Μικρά παιδιά που χασκογελάνε πάντα με το ίδιο γαμημένο ηχογραφημένο γέλιο. Το μισώ αυτό το γέλιο, θέλω να πιάσω το πλησιέστερο παιδί και να το καρφώσω σε κάγκελο κάτω απ’ το πιγούνι, αλά Vlad the Impaler. «Χιχιχι! – Σκάσε!».

Διαφημίσεις παιχνιδιών με παιδιά που ενθουσιάζονται με το νέο σκυλάκι-ρομπότ που χέζει στ’ αλήθεια! Μα, τι χαζοί που είμαστε που ακόμα δεν έχουμε αγοράσει ένα τέτοιο…

Διαφημίσεις με μπισκότα/σοκολάτες/μαλακίες, όπου ο generic καθημερινός τυπάς ξαφνικά μπαίνει σ’ έναν άλλο κόσμο, όπου μασουλώντας την εκάστοτε σκουπιδογκοφρέτα γίνεται «γαμάω-τάο» κι  η ζωή του είναι πλέον ταινία! (φυσικά, μέχρι να τελειώσει η γκοφρέτα, και να πρέπει να πάρει άλλη, σωστά;).

Διαφημίσεις δημητριακών με τον κλασικό ηλίθιο που όταν μασάει μία κουταλιά επεξεργασμένο εμετό (μούσλι το λένε, νομίζω) βρίσκει – μαντέψτε – γκόμενα/φίλους/κοινωνική ζωή. 
Διαφημίσεις με την κλασική χαζογκόμενα που απορεί «μα πώς θα καθαρίσει αυτό το μπάνιο τώρα;;;», οπότε σκάει μύτη ο προηγούμενος ηλίθιος με το κλασικό φσουτ-φσουτ που είναι (ω, τι έκπληξη) καλύτερο απ' όλα τ' άλλα.

Ουγγαρία, από τους νομάδες Μαγυάρους στο σήμερα.




Ουγγαρία: Η χώρα μέλος του Γκρουπ του Βιζεγκράντ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ, του Διεθνούς Οργανισμού Εμπορίου και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που ακολουθεί την δική της πολιτική. 

«Έχει έρθει η ώρα να σηκώσουμε τη σημαία των περήφανων εθνών. Έχει έρθει η ώρα για να αποτρέψουμε την καταστροφή της Ευρώπης, και να σώσουμε το μέλλον της Ευρώπης.»
Βίκτωρ Όρμπαν, πρωθυπουργός Ουγγαρίας κατά τη διάρκεια ομιλίας του στις 15 Μαρτίου 2016.


Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα
Πολιτικός Συντάκτης
giota.houliara@gmail.com



Στα τέλη Μαΐου 2016 το γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι report München πρόβαλλε ένα ρεπορτάζ, στο οποίο περιέγραφε την αυξανόμενη τάση Γερμανών πολιτών να μεταναστεύσουν στην Ουγγαρία, προκειμένου να ξεφύγουν από την μεταναστευτική κρίση που έπληξε την Ευρώπη και την χώρα τους. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, ο Γερμανός δημοσιογράφος εξηγεί πως οι Ούγγροι πολίτες θεωρούν «σκληρό» τον πρωθυπουργό Βίκτωρ Όρμπαν και από τότε που ήρθε στην εξουσία το 2010, πολλοί,μάλιστα, εγκατέλειψαν τη χώρα τους για οικονομικούς λόγους ή διαμαρτυρόμενοι ενάντια στην «συντηρητική» κυβέρνηση. Όπως, όμως, αναφέρει κατά ειρωνικό τρόπο, είναι ακριβώς αυτού του είδους η κυβέρνηση που προσελκύει όλο και περισσότερους Γερμανούς. Το ρεπορτάζ το οποίο αναρτήθηκε και στο διαδίκτυο παρουσιάζει Γερμανούς που επώνυμα στην κάμερα δηλώνουν ότι επιθυμούν να μετακομίσουν μόνιμα στην Ουγγαρία.


«Φοβόμαστε τώρα, στη Γερμανία» αποκαλύπτει στην κάμερα η κυρία Kirsch που μαζί με τον σύζυγό της αποφάσισαν να αγοράσουν ένα μικρό σπίτι σ΄ένα χωριό της χώρας. Στην ερώτηση του δημοσιογράφου «Τι φοβάστε;» η απάντηση είναι αφοπλιστική: «Είναι όλο νέοι άνδρες, αυτοί που έρχονται τώρα! Δεν θα νιώθαμε έτσι αν έρχονταν οικογένειες με παιδιά, αλλά έρχονται τόσοι πολλοί νέοι άνδρες και ελάχιστες οικογένειες με παιδιά». Όπως εξηγεί το ζεύγος Kirsch και άλλοι φίλοι τους θέλουν να μεταναστεύσουν στην Ουγγαρία διότι στη χώρα δεν υπάρχει μουσουλμανικός πληθυσμός, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων είναι χριστιανοί.

Η Ουγγαρία πάντοτε υπήρξε τουριστικός προορισμός για τους Γερμανούς, όμως από την έναρξη της μεταναστευτικής/προσφυγικής κρίσης και έπειτα, και καθώς όλο και περισσότεροι αποδοκιμάζουν την πολιτική της Μέρκελ, οι Γερμανοί πολίτες σκέφτονται πλέον τη μόνιμη εγκατάσταση σε κάποιο από τα γραφικά ουγγρικά χωριουδάκια.

«Πολλά κτίρια είναι άδεια, τα σπίτια πωλούνται σε χαμηλές τιμές από τους μεσίτες και οι περισσότεροι πελάτες είναι γερμανόφωνοι, οι οποίοι έρχονται λόγω των φθηνών ακινήτων», αποκάλυψε στην εκπομπή ο μεσίτης Ottmar Heide.Την ίδια ώρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης,κυρίως στο Facebook, γίνονται συχνά συζητήσεις Γερμανών χρηστών που σκέφτονται πλέον σοβαρά πως η χώρα του Βίκτωρ Όρμπαν τους ταιριάζει πολύ περισσότερο από τη Γερμανία της Άνγκελα Μέρκελ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 

Η ευτυχία είναι αυτό που περιμένουμε να 'ρθει...

%20The%20dark%20journeys%20of%20Jennifer%20Hansen
The dark journeys of Jennifer Hansen

Ο Νίτσε έλεγε ότι η ζωή ενός ανθρώπου δεν είναι φτιαγμένη από ευτυχισμένες περιόδους αλλά από ευτυχισμένες στιγμές. Από στιγμές. Τίποτα άλλο. Απλά στιγμές, που έρχονται και φεύγουν.
Και είναι εκείνες οι στιγμές που δίνουν φως στη ζωή μας. Φως στο σκοτάδι της ψυχής μας. Στο σκοτάδι που μόνοι μας βυθιζόμαστε. Δε ζούμε για το τώρα. Ζούμε για το αύριο προσπαθώντας να κλείσουμε πληγές του παρελθόντος. Πληγές που μας άφησαν άλλοι άνθρωποι.

Κάποιες φορές, όταν είμαστε ευτυχισμένοι, τις νιώθουμε να κλείνουν σιγά σιγά. Νιώθουμε σαν κάποιος να κολλάει τα κομμάτια μας, αργά και προσεκτικά. Νιώθουμε πάλι ζωντανοί. Αν όμως μας πληγώσουν πάλι, συσχετίζουμε τις καινούριες πληγές με τις παλιές. Κι αυτές γίνονται ένα και μας πονούν ακόμη περισσότερο, γιατί είναι διπλές. Και το μόνο που κάνουμε είναι να πέφτουμε σε έναν συναισθηματικό λήθαργο.
Προσπαθούμε να κοιμίσουμε αυτό που μας πονάει, προσπαθούμε να κάνουμε σαν να μην συνέβη ποτέ. Προσπαθούμε να ξεχάσουμε, μα στην ουσία δε ξεχνάμε, απλώς θάβουμε βαθιά στη μνήμη μας αυτό που μας πονάει. Βαθιά, μέχρι να έρθει η επόμενη πληγή και να ανασύρει και την προηγούμενη.

Δίαιτα ή διατροφή

4d125f5220f52f1caeb7daddd5aff13f

Ποια είναι η διαφορά; Υπάρχει διαφορά; Τι είναι καλύτερο; Τι είναι πιο γρήγορο;
Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή
Ο όρος Δίαιτα αναφέρεται στον τρόπο ή σύστημα διατροφής και ζωής.
Παρόλα αυτά στην πράξη ο ορισμός της δίαιτας αφορά μια ειδική διατροφή που περιλαμβάνει ένα συγκεκριμένο σύνολο τροφίμων και συνήθως αποκλείει κάποια άλλα τρόφιμα και αποβλέπει σε κάποιο σκοπό (π.χ την μείωση της χοληστερόλης του αίματος ή την αύξηση του αιματοκρίτη). Συνήθως διαιτολόγια χρησιμοποιούν άτομα που υποφέρουν από παθολογικές καταστάσεις.
Σαν ορισμός της Διατροφής,  μπορεί να αναφερθεί ότι είναι η επιστήμη που μελετά τις θρεπτικές ύλες σε σχέση με την επίδρασή τους στον ανθρώπινο οργανισμό, δηλαδή μελετά τις ποσοτικές ανάγκες του οργανισμού σε θρεπτικές ύλες, την πέψη και απορρόφηση, τους τρόπους αποθήκευσης της τυχόν περίσσειας αυτών καθώς και  τα αποτελέσματα της ανεπάρκειας ή υπερβολικής λήψης των θρεπτικών υλών.
Μιλώντας για διατροφή το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι η Μεσογειακή διατροφή. Μεσογειακή διατροφή είναι όρος που επινοήθηκε από τον φυσιολόγο Άνσελ Κις  για να περιγράψει το μοντέλο διατροφής, το οποίο ακολουθούσαν οι λαοί των μεσογειακών χωρών που συμπεριλαμβάνονταν στη Μελέτη των Επτά Χωρών. (Ιταλία, Ελλάδα, Γιουγκοσλαβία. Στη Διεθνή Διάσκεψη για τις Μεσογειακές Διατροφές  το 1993 αποφασίστηκε τι θα θεωρείται υγιεινή, παραδοσιακή Μεσογειακή διατροφή και το 1995 μια ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ δημιούργησε την «Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής».
Τα χαρακτηριστικά της διατροφής αυτής είναι

Το παιδί μου έχει φανταστικό φίλο

Μήπως έτυχε να δείτε ή να ακούσετε το παιδί σας να μιλάει και να παίζει με ένα αόρατο φίλο; Μήπως επίσης έτυχε να χρησιμοποιεί ένα αρκουδάκι ή μια κούκλα ή ένα αυτοκινητάκι όταν παίζει δίνοντας του ανθρώπινη υπόσταση; Ηρεμήστε, δεν είναι καθόλου ανησυχητικό. Αντιθέτως. Οι φανταστικοί φίλοι είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο κατά την ανάπτυξη των παιδιώνΣυνήθως τα 2/3 των παιδιών έχουν αναφέρει την ύπαρξη φανταστικών φίλων σε κάποια φάση της παιδικής τους ηλικίας.

Τι σημαίνει η ύπαρξη ενός φανταστικού φίλου;

Ο ορισμός τους αφορά την δημιουργία ενός αόρατου χαρακτήρα ο οποίος αναφέρεται στις συζητήσεις ή στο παιχνίδι με άλλα παιδιά ή ενήλικες για περισσότερο από ένα μήνα, όπου το παιδί έχει μια αίσθηση αληθινής ύπαρξης του φίλου του χωρίς όμως να υφίσταται αυτό. Όπως αναφέρθηκε και  πιο πάνω υπάρχουν δύο κατηγορίες φανταστικού παιχνιδιού όπως είναι οι αόρατοι φίλοι και αυτοί που είναι ενσωματωμένοι σε ένα παιχνίδι ή αντικείμενο.

Γιατί τα παιδιά δημιουργούν ένα φανταστικό φίλο;

Οι έρευνες έχουν εξετάσει πιθανές διαφορές μεταξύ των παιδιών με φανταστικό φίλο και παιδιών χωρίς φανταστικό φίλο, όσο αφορά την προσωπικότητα τους, την νοημοσύνη και τις γνωστικές τους ικανότητες χωρίς όμως ιδιαίτερες αποδείξεις. Το φύλο ίσως να παίζει κάποιο ρόλο χωρίς όμως ουσιαστική υπόσταση. Τα κορίτσια είναι πιο πιθανόν να έχουν φανταστικούς φίλους καθώς και τα αγόρια μεγαλύτερης ηλικίας. Επίσης, τα πρωτότοκα παιδιά φαίνεται να δημιουργούν περισσότερες φανταστικές φιλίες επειδή ίσως δεν έχουν κάποιο αδερφάκι για να παίξουν.   

Πως οι φανταστικοί φίλοι επηρεάζουν την ψυχοσύνθεση των παιδιών;

Project Mkultra: Το πρόγραμμα της CIA για έλεγχο του νου



Το Project Mkultra, που μερικές φορές αναφέρεται ως το πρόγραμμα ελέγχου του νου της CIA, είναι η κωδική ονομασία που δίνεται σε ένα πρόγραμμα πειραμάτων σε ανθρώπινα υποκείμενα, που παράνομα σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών

Τα πειράματα σε ανθρώπους είχαν σκοπό να εντοπίσουν και να αναπτύξουν φάρμακα και τις διαδικασίες που πρέπει να χρησιμοποιούνται σε ανακρίσεις και βασανιστήρια, προκειμένου να αποδυναμώσει το άτομο και να αναγκαστεί να ομολογήσει μέσω ελέγχου του νου. Οργανώθηκε μέσω της Επιστημονικής Διεύθυνσης Πληροφοριών της CIA, σε συντονισμό με την Διεύθυνση Ειδικών Επιχειρήσεων και το Χημικό Σώμα του Στρατού των ΗΠΑ.
Η επιχείρηση ξεκίνησε στις αρχές του 1950, είχε επισήμως κυρώσεις το 1953, μειώθηκε στο πεδίο εφαρμογής το 1964, περιορίσθηκε περαιτέρω το 1967 και επίσημα σταμάτησε το 1973. Το πρόγραμμα ασχολείται με πολλές παράνομες δραστηριότητες που το οδήγησε σε διαμάχη σχετικά με τη νομιμότητά του. Το MKULTRA χρησιμοποιηθεί πολλές μεθοδολογίες για να χειραγωγήσει ψυχικές ανθρώπινες καταστάσεις και να μεταβάλλει τις λειτουργίες του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της συγκαλυμμένης χορήγηση φαρμάκων (κυρίως LSD ) και άλλες χημικές ουσίες, ύπνωση, αισθητηριακή στέρηση, απομόνωση, λεκτική και σεξουαλική κακοποίηση, καθώς και άλλες μορφές ψυχολογικής βασανιστηρίων.
Το πεδίο εφαρμογής του έργου MKULTRA ήταν ευρύ, με έρευνα που επεκτεινόταν σε 80 ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων και 44 κολεγίων και πανεπιστήμια, καθώς και νοσοκομεία, φυλακές και φαρμακευτικές εταιρείες. Η CIA λειτουργούσε μέσα από αυτά τα ιδρύματα καλυμμένη πίσω από οργανώσεις, αν και μερικές φορές κορυφαίοι αξιωματούχοι σε αυτά τα ιδρύματα γνώριζαν εμπλοκή της CIA. Όπως το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ σημείωσε αργότερα, MKULTRA:

Ὥρα νὰ κτίσουμε…

    Εἴπαμε...     Δὲν εἶναι ἐρείπια... Εἶναι θεμέλια...
Εἴπαμε…
Δὲν εἶναι ἐρείπια… Εἶναι θεμέλια…
Θὰ μοῦ πεῖτε, ἴσως, πὼς ἀκόμη δὲν καταλάβαμε τὸ πόσο βαθειὰ θὰ φθάση τὸ …γκρέμισμα.
Ἴσως, ἐπίσης, νὰ μοῦ πεῖτε πὼς ἀκόμη τὰ πάντα γκρεμίζονται…
Καὶ ἴσως νὰ σκεφθεῖτε πὼς ἀκόμη δὲν ξέρουμε πῶς καὶ ποιοὶ θὰ σωθοῦν ἀπὸ τὸ γκρέμισμα…
Σωστά, ὅλα, μὰ ὅλα.
Μὰ δὲν γίνεται νὰ μείνουμε ἄστεγοι γιὰ πολύ.
Τὸ οἰκοδόμημα ποὺ πιστεύαμε ὡς Πατρίδα, τελείωσε… Τὸ οἰκοδόμημα ποὺ εἶναι Πατρίς, ὑπάρχει ἤδη μέσα μας καὶ ἀναμένει χῶρο γιὰ νὰ ἐκφρασθῇ.
Δὲν χρειάζεται νὰ κάνουμε πολλά… Μόνον νὰ δοῦμε τὸν κόσμο μας μὲ ἄλλες ὀπτικές…

Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή: Μια κατάσταση ψυχολογικής ομηρείας

Η διαταραχή χαρακτηρίζεται από ιδεοληψίες και καταναγκασμούς. Ποιος είναι ο ρόλος της Έκθεσης με Παρεμπόδιση της Αντίδρασης.

Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή: Μια κατάσταση ψυχολογικής ομηρείας
Στη μέχρι τώρα εμπειρία μου ως ειδικός στη θεραπεία της Ιδεοψυχαναγκαστικής Διαταραχής, έχω ακούσει πολλές προσωπικές ιστορίες ανθρώπων. Καθώς πασχίζω να αποκτήσω αληθινή και βαθιά κατανόηση του τι πραγματικά βιώνει κάποιος που πάσχει από τη διαταραχή, καταλαβαίνω ότι η Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή μοιάζει με μια κατάσταση ψυχολογικής ομηρείας, στην οποία ο αιχμαλωτίζων και ο αιχμάλωτος είναι το ίδιο πρόσωπο, δηλαδή το άτομο που πάσχει από τη διαταραχή. Και αυτό συμβαίνει γιατί όταν η διαταραχή απλώσει για τα καλά τον ιστό της γύρω από το θύμα της, του αφαιρεί ό,τι πολυτιμότερο έχει, δηλαδή την ελευθερία του και τον μετατρέπει σε όμηρο του ίδιου του τού εαυτού! Από εκεί και πέρα, το άτομο νιώθει πως δεν έχει άλλη επιλογή αφού ο κίνδυνος φαντάζει πραγματικός και αναπόφευκτος. Πώς συμβαίνει όμως αυτό; Τι τεχνάσματα έχει στη διάθεσή της η διαταραχή ώστε να μπορεί να μετατρέψει έναν ελεύθερο άνθρωπο σε όμηρο του ίδιου του τού εαυτού;
Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή. Η Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή είναι μια νευροψυχιατρική διαταραχή, η οποία χαρακτηρίζεται από Ιδεοληψίες και Καταναγκασμούς. Πρόκειται για μία χρόνια, σταδιακά επιδεινούμενη και ιδιαίτερα βασανιστική διαταραχή, η οποία πλήττει το 1-3% των ανδρών και των γυναικών συνολικά. Μπορεί να εκδηλωθεί οποιαδήποτε στιγμή στη διάρκεια της παιδικής ή της ενήλικης ζωής, σε άτομα που έχουν την προδιάθεση να την εκδηλώσουν. Φαίνεται όμως ότι ψυχοπιεστικά γεγονότα στη ζωή ενός ατόμου (αρρώστια, θάνατος οικείων, ανεργία, εγκυμοσύνη, γέννηση παιδιού) μπορούν να επισπεύσουν την εκδήλωση της διαταραχής σε ευάλωτα άτομα.
Στα πρώτα στάδιά της, η εκδήλωση της διαταραχής σπάνια γίνεται αντιληπτή από το άτομο ως πρόβλημα αφού εισβάλλει στην καθημερινότητά του με τρόπο ύπουλο και συγκαλυμμένο. Στα αρχικά στάδια της διαταραχής μάλιστα, δεν αποκλείεται το άτομο να πιστεύει ότι είναι πιο ασφαλές. Και αυτό συμβαίνει γιατί η διαταραχή αρχίζει να του ψιθυρίζει σκέψεις όπως: «Πρόσεχε! Φύλαγε τα ρούχα σου για να έχεις τα μισά! Καλύτερα να προσέχεις λίγο παραπάνω παρά να τρέχεις μετά»! Το άτομο λοιπόν ξεκινάει σιγά-σιγά να προσέχει πράγματα που προηγουμένως αγνοούσε και να παίρνει προφυλάξεις που μέχρι πρότινος δεν σκεφτόταν και ως εκ τούτου να νιώθει περισσότερη ασφάλεια. Ίσως επίσης να αρχίσει να σκέφτεται ότι μέχρι τώρα ήταν επιπόλαιος και να αναλογίζεται τους κινδύνους που μπορεί να έχει άθελά του θέσει στον εαυτό του ή τους άλλους! 

Πότε λήγουν στην πραγματικότητα τα τρόφιμα;

Μήπως οι ημερομηνίες λήξης δεν μας λένε όλη την αλήθεια; Ποιες είναι οι πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουμε για την κάθε διατροφική ομάδα, αλλά και για την σωστή τους αποθήκευση;


Πότε λήγουν στην πραγματικότητα τα τρόφιμα;

Τι ακριβώς σημαίνει η ετικέτα με την ημερομηνία λήξης στις τροφές; Οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε ότι με το πέρας αυτής της συγκεκριμένης μέρας, τα φαγητά που αγοράζουμε πρέπει αμέσως να πεταχτούν στα σκουπίδια. Όπως, όμως, μας ενημερώνουν οι ειδικοί (και, με λιγότερα επιστημονικά επιχειρήματα, οι περισσότεροι φοιτητές), αυτή η ημερομηνία δεν είναι ακριβώς αυτό που πιστεύουμε.
Στην πραγματικότητα,  αυτή η ετικέτα που λέει “Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από…” δεν έχει να κάνει με την ασφάλεια του τροφίμου, αλλά με την ποιότητα και την γεύση του. Στην πραγματικότητα, μπορούμε να καταναλώσουμε τα περισσότερα τρόφιμα αρκετές μέρες μετά την ημερομηνία λήξης τους. Ας ρίξουμε μια πιο αναλυτική ματιά.
Γάλα: Τις περισσότερες φορές, μπορούμε να το καταναλώσουμε μέχρι και 3-5 ημέρες αργότερα.
Αυγά: Αντέχουν 3-5 εβδομάδες στο ψυγείο.

Σημάδια ότι πάσχετε από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή

Περίεργες, εκκεντρικές συνήθειες, ή σημάδια ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής; Αυτά είναι τα συμπτώματα που πρέπει να προσέχετε


Σημάδια ότι πάσχετε από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή

Αν η ντουλάπα σας και το γραφείο σας είναι οργανωμένα στην εντέλεια, με πολύ συγκεκριμένο τρόπο, τότε μπορεί να είναι απλώς ένα στοιχείο της προσωπικότητάς σας: είστε ιδιαίτερα τακτικοί. Από την άλλη πλευρά, σε μερικές περιπτώσεις, αυτές οι συνήθειες μπορεί να είναι σημάδια ενός μεγαλύτερου προβλήματος, της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής (OCD).

Πλένετε συνεχώς τα χέρια σας

Το να πλένετε συνεχώς τα χέρια σας, ή να νιώθετε την ανάγκη να χρησιμοποιείτε απολυμαντικό gel, είναι από τα πιο κοινά συμπτώματατόσο κοινό, που χαρακτηρίζει μάλιστα ολόκληρη κατηγορία ασθενών με OCD. Αν φοβάστε ότι μικρόβια μπορεί να βρίσκονται πάνω σας ακόμα και αφού έχετε μόλις πλυθεί, ή αν έχετε παράλογες φοβίες (για παράδειγμα, ότι μπορεί να κολλήσετε κάποιο σοβαρό μικρόβιο ακουμπώντας ένα καλάθι στο σούπερ μάρκετ), τότε πρέπει να ζητήσετε βοήθεια.

Καθαρίζετε συνεχώς

Νιώθετε συνέχεια την ανάγκη να καθαρίζετε το σπίτι σας, και η ανακούφισή σας δεν κρατάει πολλή ώρα, καθώς πιστεύετε ότι ακόμα και οι καθαρές επιφάνειες βρωμίζουν στιγμιαία. Αν περνάτε ώρες ολόκληρες καθαρίζοντας καθημερινά, τότε η διαταραχή είναι πολύ μεγάλη πιθανότητα, και πρέπει να μιλήσετε με έναν ειδικό.