Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

Ουγγαρία, από τους νομάδες Μαγυάρους στο σήμερα.




Ουγγαρία: Η χώρα μέλος του Γκρουπ του Βιζεγκράντ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ, του Διεθνούς Οργανισμού Εμπορίου και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που ακολουθεί την δική της πολιτική. 

«Έχει έρθει η ώρα να σηκώσουμε τη σημαία των περήφανων εθνών. Έχει έρθει η ώρα για να αποτρέψουμε την καταστροφή της Ευρώπης, και να σώσουμε το μέλλον της Ευρώπης.»
Βίκτωρ Όρμπαν, πρωθυπουργός Ουγγαρίας κατά τη διάρκεια ομιλίας του στις 15 Μαρτίου 2016.


Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα
Πολιτικός Συντάκτης
giota.houliara@gmail.com



Στα τέλη Μαΐου 2016 το γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι report München πρόβαλλε ένα ρεπορτάζ, στο οποίο περιέγραφε την αυξανόμενη τάση Γερμανών πολιτών να μεταναστεύσουν στην Ουγγαρία, προκειμένου να ξεφύγουν από την μεταναστευτική κρίση που έπληξε την Ευρώπη και την χώρα τους. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, ο Γερμανός δημοσιογράφος εξηγεί πως οι Ούγγροι πολίτες θεωρούν «σκληρό» τον πρωθυπουργό Βίκτωρ Όρμπαν και από τότε που ήρθε στην εξουσία το 2010, πολλοί,μάλιστα, εγκατέλειψαν τη χώρα τους για οικονομικούς λόγους ή διαμαρτυρόμενοι ενάντια στην «συντηρητική» κυβέρνηση. Όπως, όμως, αναφέρει κατά ειρωνικό τρόπο, είναι ακριβώς αυτού του είδους η κυβέρνηση που προσελκύει όλο και περισσότερους Γερμανούς. Το ρεπορτάζ το οποίο αναρτήθηκε και στο διαδίκτυο παρουσιάζει Γερμανούς που επώνυμα στην κάμερα δηλώνουν ότι επιθυμούν να μετακομίσουν μόνιμα στην Ουγγαρία.


«Φοβόμαστε τώρα, στη Γερμανία» αποκαλύπτει στην κάμερα η κυρία Kirsch που μαζί με τον σύζυγό της αποφάσισαν να αγοράσουν ένα μικρό σπίτι σ΄ένα χωριό της χώρας. Στην ερώτηση του δημοσιογράφου «Τι φοβάστε;» η απάντηση είναι αφοπλιστική: «Είναι όλο νέοι άνδρες, αυτοί που έρχονται τώρα! Δεν θα νιώθαμε έτσι αν έρχονταν οικογένειες με παιδιά, αλλά έρχονται τόσοι πολλοί νέοι άνδρες και ελάχιστες οικογένειες με παιδιά». Όπως εξηγεί το ζεύγος Kirsch και άλλοι φίλοι τους θέλουν να μεταναστεύσουν στην Ουγγαρία διότι στη χώρα δεν υπάρχει μουσουλμανικός πληθυσμός, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων είναι χριστιανοί.

Η Ουγγαρία πάντοτε υπήρξε τουριστικός προορισμός για τους Γερμανούς, όμως από την έναρξη της μεταναστευτικής/προσφυγικής κρίσης και έπειτα, και καθώς όλο και περισσότεροι αποδοκιμάζουν την πολιτική της Μέρκελ, οι Γερμανοί πολίτες σκέφτονται πλέον τη μόνιμη εγκατάσταση σε κάποιο από τα γραφικά ουγγρικά χωριουδάκια.

«Πολλά κτίρια είναι άδεια, τα σπίτια πωλούνται σε χαμηλές τιμές από τους μεσίτες και οι περισσότεροι πελάτες είναι γερμανόφωνοι, οι οποίοι έρχονται λόγω των φθηνών ακινήτων», αποκάλυψε στην εκπομπή ο μεσίτης Ottmar Heide.Την ίδια ώρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης,κυρίως στο Facebook, γίνονται συχνά συζητήσεις Γερμανών χρηστών που σκέφτονται πλέον σοβαρά πως η χώρα του Βίκτωρ Όρμπαν τους ταιριάζει πολύ περισσότερο από τη Γερμανία της Άνγκελα Μέρκελ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 




«Ήρθαμε λόγω του κλίματος της λίμνης και επειδή δεν υπάρχουν πρόσφυγες εδώ. Και επειδή η αστυνομία είναι παρούσα εδώ», λένε ενθουσιασμένοι στην κάμερα η Simone και ο Lothar,ένα ζευγάρι που πρόσφατα μετακόμισε από την Έσση, ομόσπονδο κρατίδιο της κεντρικής Γερμανίας. στη λίμνη Μπάλατον της Ουγγαρίας νοτιοδυτικά της Βουδαπέστης. Στην εκπομπή παρουσιάστηκαν και οι απόψεις του πολιτικού επιστήμονα και κοινωνικού ψυχολόγου, Peter Krekó, ο οποίος ειδικεύεται σε θέματα «δεξιού λαϊκισμού» στην Ευρώπη. Ο Krekó δήλωσε έκπληκτος από την μετανάστευση των Γερμανών στην χώρα του, ενώ δεν έκρυψε την ανησυχία του πως τέτοιου είδους κινήσεις αλλά και δηλώσεις θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν τους φόβους των πολιτών.

Γιατί,όμως, η Ουγγαρία ξαφνικά φαντάζει τόσο ελκυστική; Είναι μόνο οι Γερμανοί πολίτες που έλκονται ή μήπως τελικά η χώρα αυτή της Κεντρικής Ευρώπης μέσα από τις σκληρές τακτικές του πρωθυπουργού της Βίκτωρ Όρμπαν παίζει τον δικό της ιδιαίτερο ρόλο σε μια Ευρώπη που αλλάζει;






Η χώρα με το «σκοτεινό παρελθόν» που χάνεται στο βάθος του Μεσαίωνα.


H Ουγγαρία βρίσκεται στην Κεντρική Ευρώπη. Έχει 2.009 χλμ. συνόρων με την Αυστρία στα δυτικά, την Σερβία, την Κροατία και την Σλοβενία στα νότια και στα νοτιοδυτικά, την Ρουμανία στα νοτιοανατολικά, την Ουκρανία στα βορειοανατολικά και την Σλοβακία στον βορρά.

Κατοικημένη από Ιλλυριούς και στη συνέχεια από Κέλτες, η σημερινή Ουγγαρία περιήλθε υπό την εξουσία της Ρώμης ως επαρχία της Παννονίας. Με την πτώση της Αυτοκρατορίας στην περιοχή εισέβαλαν Γότθοι, Ούννοι, Λογγοβάρδοι και τέλος οι Άβαροι, των οποίων η κυριαρχία διήρκεσε μέχρι την εποχή του Καρλομάγνου. Η χώρα πρωτοεμφανίζεται στην ιστορία ως ανεξάρτητο Βασίλειο το 1001.

Η καταγωγή των Ούγγρων (Μαγυάρων) είναι κάτι που προκαλεί διαφωνίες και συζητήσεις μεταξύ ιστορικών και ανθρωπολόγων. Κατά γενική ομολογία όμως οι επτά φυλές των Μαγυάρων ήρθαν στη κεντρική Ευρώπη από τα Ουράλια και ενώθηκαν υπό τον οίκο των Άρπαντ γύρω στο 895. Οι νομάδες Μαγυάροι έκαναν επιδρομές που έφτασαν έως και την Ιβηρική χερσόνησο, μέχρι που ο βασιλιάς Στέφανος,γνωστός και ως Βασιλιάς Άγιος Στέφανος (997-1038) επέβαλε το Χριστιανισμό και καθιέρωσε τη μόνιμη εγκατάστασή τους στις σημερινές περίπου περιοχές που κατοικούν.

Στη μάχη του Μοχάτς, όμως, που έλαβε χώρα τον Αύγουστο του 1526 ανάμεσα στον ουγγρικό στρατό υπό τον Λουδοβίκο Β' και τον οθωμανικό στρατό υπό τον Σουλεϊμάν Α' τον Μεγαλοπρεπή, οι Ούγγροι έχασαν και από τότε η χώρα έπαψε να είναι κυρίαρχο κράτος. Το 1920 η χώρα απέκτησε ξανά την κυριαρχία της ως αποτέλεσμα της Συνθήκης του Τριανόν. Αυτή η ανεξαρτησία έχει ως κυριότερη επίπτωση την απώλεια των δύο-τρίτων των κομητειών του παλιού Βασιλείου της Ουγγαρίας, τη δημιουργία της Σλοβακίας, της Κροατίας και την προσάρτηση της Τρανσυλβανίας στη Ρουμανία.Η παλιά ουγγρική κυριαρχία στη λεκάνη των Καρπαθίων βρίσκεται πάντα στην καρδιά των σχέσεων που η Ουγγαρία διατηρεί με τις γειτονικές της χώρες.

Η κατάσταση των ουγγρικών πληθυσμών που βρίσκονταν εκτός των νέων συνόρων χρησιμεύει ως κίνητρο για την εφαρμογή εκ μέρους της Ουγγαρίας μιας ρητά αλυτρωτικής πολιτικής που αποτελεί και εξήγηση για την συμμαχία της χώρας με τη ναζιστική Γερμανία στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Αυτό το φιλοναζιστικό παρελθόν της χώρας καθώς και το κομμουνιστικό καθεστώς που ακολούθησε (να σημειώσουμε πως μετά την Πτώση του Τείχους του Βερολίνου, το 1990, διεξήχθησαν οι πρώτες πολυκομματικές εκλογές) έχουν κάνει πολλούς να αναρωτιούνται αν υπάρχουν ακόμα και σήμερα στην πολιτική σκηνή της χώρας αυταρχικά κατάλοιπα. Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (όχι όμως της Ευρωζώνης καθώς νόμισμά της είναι το φιορίνι), του ΝΑΤΟ, του Διεθνούς Οργανισμού Εμπορίου και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Πρωθυπουργός της χώρας τα τελευταία 5 χρόνια είναι ο εθνικιστής, και σε κάποιες περιπτώσεις αντιευρωπαϊστής, Βίκτωρ Όρμπαν, ηγέτης του συντηρητικού κόμματος Fidesz (Ένωση Νεαρών Δημοκρατών).Ο Όρμπαν είχε διατελέσει πρωθυπουργός και την περίοδο 1998-2002 και επανεξελέγη το 2010 και το 2014. Κατά τη διάρκεια της θητεία του, ο Όρμπαν κατηγορήθηκε ότι άλλαξε το Σύνταγμα της χώρας προς το απολυταρχικότερο. 

Πιο συγκεκριμένα, εν μέσω έντονων αντιδράσεων από μία ανίσχυρη αντιπολίτευση, στα τέλη του 2011 ο Όρμπαν άλλαξε το μέχρι τότε ισχύων «σοβιετικού τύπου» Σύνταγμα, με ένα πιο «πατριωτικό και ορθόδοξο», ικανοποιώντας την πλειοψηφία των ψηφοφόρων του, αλλά προκαλώντας ταυτόχρονα τις έντονες επικρίσεις της ΕΕ και ανθρωπιστικών οργανώσεων ότι εδραίωσε στην Ουγγαρία την απολυταρχία. Την αναθεώρηση του Συντάγματος πέτυχε με τη συνεργασία του με το Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος του Λαού (KDNP), με το οποίο συγκυβερνούσε, και το νέο Σύνταγμα της χώρας, όπως και ο νέος εκλογικός νόμος τέθηκαν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2012.

Σύμφωνα με τον ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη) ο νέος αυτός εκλογικός νόμος ήταν που πρόσφερε ένα «ανάρμοστο πλεονέκτημα» στο κόμμα του Όρμπαν προκειμένου να κερδίσει και στην εκλογική αναμέτρηση τον Απρίλιο του 2014. Κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο Ορμπάν είχε κατηγορηθεί ότι αναδιοργάνωσε τις εκλογικές περιφέρειες της χώρας και το σύνολο του εκλογικού συστήματος προς όφελός του.

Σύμφωνα επίσης με αναλυτές, μέσα από τις τροπολογίες του νέου Συντάγματος ο Όρμπαν υιοθέτησε ένα αμφιλεγόμενο πακέτο μέτρων, κατορθώνοντας να καθυποτάξει την μεγάλη πλειονότητα των ουγγρικών μέσων ενημέρωσης.Συνολικά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, το Κοινοβούλιο της Ουγγαρίας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια μηχανή παραγωγής νόμων: 800 νόμοι και ένα νέο Σύνταγμα καταγράφονται στο ενεργητικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Τον Οκτώβριο του 2014, η πρόθεση του Όρμπαν να φορολογήσει το ίντερνετ έβγαλε στους δρόμους δεκάδες χιλιάδες Ούγγρους, που ένιωσαν να φιμώνεται μέσα απ΄ αυτή την κίνηση της κυβέρνησης η ελευθερία λόγου στο διαδίκτυο.Το επίμαχο νομοσχέδιο προέβλεπε επιβολή φόρου 700 φιορινιών (περίπου 2,3 ευρώ) για κάθε ιδιώτη χρήστη και 5.000 φιορίνια (περίπου 16 ευρώ) για κάθε εταιρικό χρήστη.

Ωστόσο, η διεθνής κατακραυγή και οι διπλωματικές πιέσεις από την ΕΕ, σε συνδυασμό με τις διαδηλώσεις είχαν αποτέλεσμα. Ο Όρμπαν ανακάλεσε τον νόμο, προκειμένου οι διαδηλώσεις να μην επεκταθούν σε ευρύτερες αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες.

Οι αντίπαλοι του νόμου, που πλημμύρισαν κατά δεκάδες χιλιάδες τους δρόμους της Βουδαπέστης και άλλων πόλεων, χαρακτήρισαν τη φορολόγηση του Ίντερνετ ως απόπειρα να περιοριστεί η πρόσβαση στην αντικυβερνητική πληροφόρηση. «Ο νόμος παραβιάζει το δικαίωμα στην ελευθερία της πληροφορίας και απλώνει πάνω από την Ουγγαρία ένα ψηφιακό σιδηρούν παραπέτασμα», είπε στον γερμανικό Τύπο ο Μπαλάζ Γκουλιάς, δημιουργός της ομάδας «Εκατοντάδες χιλιάδες ενάντια στη φορολόγηση του Ιντερνετ» στο Facebook. Ήταν η ομάδα που λειτούργησε ως ερέθισμα για τις ογκώδει αντιδράσεις των Ούγγρων στην Βουδαπέστη.





Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως σε αντίθεση με τον χώρο του διαδικτύου, η δημόσια τηλεόραση στην Ουγγαρία, συνολικά τρία κανάλια, ελέγχεται πλήρως από το κυβερνητικό κόμμα καθώς η Κρατική Αρχή Μέσων Ενημέρωσης, μια αρχή που αναδιαμορφώθηκε το 2010, ελέγχεται πλήρως από το Fidesz (το κυβερνητικό κόμμα) και με τη σειρά της ελέγχει όλα τα μέσα ενημέρωσης. Επίσης, λίγο πριν τις εκλογές του 2014 «μια ομάδα επιχειρηματιών, χωρίς ακόμη να γνωρίζουμε ποιοι, αγόρασαν το μεγαλύτερο ιδιωτικό κανάλι και λέγεται πως πρόκειται για επιχειρηματίες που πρόσκεινται στον Ορμπάν.

Ελάχιστες εφημερίδες και πολύ μικρά κανάλια εκφράζουν πλέον έναν αντιπολιτευτικό λόγο» αναφέρει ο Νίκος Φωκάς, καθηγητής κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Eötvös Loránd της Βουδαπέστης. Όλα αυτά έπαιξαν τον ρόλο τους ώστε οι Ούγγροι πολίτες να αντιδράσουν στην ουσιαστική προσπάθεια λογοκρισία του διαδικτύου και να κατέλθουν μαζικά στους δρόμους της Βουδαπέστης. Η κυβέρνηση, λοιπόν, μπροστά στο φόβο δημιουργίας αρνητικού κλίματος, απέσυρε το νομοσχέδιο. Ο Όρμπαν, φυσικά, δεν παραδέχθηκε δημόσια την «ήττα» του αλλά έκανε λόγο για «τεχνικό ζήτημα φορολόγησης των τηλεπικοινωνιών» και απέδωσε τις διαμαρτυρίες σε «εσφαλμένη επικοινωνιακή διαχείριση σχετικά με το μέτρο».


Ποιος είναι ο «δικτάτορας» της Ευρώπης; 

Ο «δικτάτορας της Ευρώπης», όπως τον αποκάλεσε το 2015 ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ όταν τον υποδέχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Ρίγας, είναι ένας ευγενικός και τρυφερός σύζυγος και «χαζομπαμπάς» για τα πέντε του παιδιά. Αυτό τουλάχιστον δηλώνει η νομικός σύζυγός του Anikó Lévai στα ΜΜΕ της Ουγγαρίας.

Ο Όρμπαν σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Eötvös Loránd της Βουδαπέστης κι έχει εργαστεί ως κοινωνιολόγος του ινστιτούτου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην ουγγρική πρωτεύουσα.Το 1989 με υποτροφία του Ιδρύματος Σόρος έζησε για τέσσερις μήνες στην Οξφόρδη. Τον Ιανουάριο του 1990 έφυγε από την Οξφόρδη και επέστρεψε στην Ουγγαρία για να κερδίσει μία έδρα στη πρώτη βουλή της μετακομμουνιστικής Ουγγαρίας.Στο παρελθόν ήταν αθλητής και μάλιστα μέλος της ποδοσφαιρικής ομάδας Felcsuit και εμφανίστηκε στο Football Manager 2006.

Η πρώτη του πρωθυπουργία άρχισε το Μάιο του 1998(έμεινε στον πρωθυπουργικό θώκο μέχρι το 2002) έπειτα από τη νίκη του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές της 10ης Μαΐου και της 24ης Μαΐου.

Όπως αποκαλύπτει ο ίδιος απεχθάνεται τα ΜΜΕ αλλά και όσους φθάνουν στην πατρίδα του για να πάρουν τις δουλειές των άλλων. Στα σύνορα της Ουγγαρίας με τη Σερβία υπάρχουν μεγάλες πινακίδες με απειλητικά μηνύματα που απευθύνονται στους μετανάστες: «Εάν έρθεις στην Ουγγαρία, δεν μπορείς να πάρεις τις δουλειές των Ούγγρων». Δεν δίστασε να υψώσει φράχτες προκειμένου να ανακόψει την πορεία των μεταναστευτικών ροών ενώ κατά τη διάρκεια δηλώσεων του συχνά πυκνά επιρρίπτει ευθύνες ακόμα και στην χώρα μας για την κατάσταση στα σύνορα της Ουγγαρίας με τη Σερβία, δηλώνοντας προκλητικά ότι, οι μετανάστες που φθάνουν στα νότια σύνορα της πατρίδας του, εισέρχονται στην Ε.Ε μέσω της Ελλάδας. Εμφανίζεται κριτικός απέναντι στις προτάσεις της Κομισιόν κατηγορώντας την πως ζει σε γυάλινο πύργο.


Όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλησε να επιβάλλει πρόστιμο 250.000 ευρώ ανά μετανάστη στις χώρες που αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες, ο Όρμπαν κατηγόρησε τους Ευρωπαίους πως «ζουν σε γυάλινο πύργο και έχουν απομονωθεί από τον κόσμο. Δεν γνωρίζουν την πραγματικότητα, δεν έχουν ιδέα για τι πράγμα μιλάμε. Λοιπόν, πώς μπορεί κάποιος να συντάξει μια τέτοια πρόταση; Τι προσβολή και περιφρόνηση για τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης!» Δεν απέκλεισε, μάλιστα, την περίπτωση διεξαγωγής δημοψηφίσματος. «Με πρωτοβουλία της κυβέρνησης σύντομα μπορεί να προκηρυχθεί δημοψήφισμα, ρωτώντας εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αποφασίσει για τον υποχρεωτικό αποικισμό χωρίς την άδεια του ουγγρικού κοινοβουλίου. Το όποιο αποτέλεσμα δεν θα έχει άμεση επίδραση στις αποφάσεις των Βρυξελλών, όμως αποτελεί διαπραγματευτικό ατού στα χέρια της ουγγρικής κυβέρνησης όταν διαπραγματεύεται στις Βρυξέλλες».

Πιστός Καλβινιστής (χριστιανικό προτεσταντικό θεολογικό κίνημα που ανέπτυξε ο Γάλλος θεολόγος Ιωάννης Καλβίνος) ο Όρμπαν δεν διστάζει να προτείνει στους υπόλοιπους Ευρωπαίους ένα σχέδιο δράσης με τίτλο "Σένγκεν 2.0", που θα έχει ως στόχο «την υπεράσπιση της Ευρώπης απέναντι στο μεταναστευτικό κύμα»,Πρόκειται για σχέδιο δέκα σημείων, το οποίο εστιάζει στην προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων και τη διαχείριση των προσφύγων και μεταναστών εκτός του εδάφους της ΕΕ. Το σημαντικότερο σημείο του σχεδίου δράσης είναι η προστασία των συνόρων του Σένγκεν. «Αν μια χώρα είναι ανίκανη να εκπληρώσει αυτή την υποχρέωση, οφείλει να ζητεί βοήθεια από άλλες χώρες μέλη ή από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την προστασία των εξωτερικών συνόρων» αναφέρει ο Ούγγρος πρωθυπουργός. Σύμφωνα με την ουγγρική κυβέρνηση η ταυτοποίηση των προσφύγων, χάρη σε βιομετρικά συστήματα, θα πρέπει να γίνεται εντός του συστήματος του Δουβλίνου και θα πρέπει να καταστούν αυστηρότερες οι κυρώσεις εναντίον αυτών που καταχρώνται το δικαίωμα στο άσυλο.





Ο Ούγγρος σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του πασίγνωστου θιάσου Kretakor, Άρπαντ Σίλινγκ, ο οποίος θεωρεί πως η κυβέρνηση της χώρας του είναι μαφιόζικη, λαϊκιστική και δημαγωγική. 


Με αφορμή το κλείσιμο των συνόρων της για τους πρόσφυγες και την επιβολή σκληρών κυρώσεων σε όσους προσπαθήσουν να περάσουν παράνομα η γαλλική Liberation σε εξώφυλλο της χαρακτήρισε την Ουγγαρία η «ντροπή της Ευρώπης».Η σκληρή στάση του Όρμπαν προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, ενώ ο διάσημος Ούγγρος σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του πασίγνωστου θιάσου Kretakor, Άρπαντ Σίλινγκ χαρακτηρίζει το περιβάλλον της χώρας του βουτηγμένο στον εθνικισμό, τη λιτότητα και την ξενοφοβία. Ένα περιβάλλον που τον ενέπνευσε, όπως είπε, για το έργο του «Η μέρα της οργής». «Η τωρινή κυβέρνηση της Ουγγαρίας είναι μαφιόζικη, λαϊκιστική και δημαγωγική. Ο πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπάν, είναι κάτι μεταξύ Μπερλουσκόνι και Πούτιν. Τρεις είναι οι προτεραιότητές του: η ηθική, η θρησκεία και το ποδόσφαιρο. Αυτό όμως για μένα λέγεται φασισμός» αναφέρει χαρακτηριστικά.


Παρόλ΄αυτά, η κυβερνητική πολιτική του Όρμπαν εξακολουθεί να βρίσκει αποδέκτες εντός αλλά και εκτός των ουγγρικών συνόρων. Η νίκη του στις εκλογές του 2014 και η παραμονή του στην εξουσία δεν ήταν αποτέλεσμα μόνο της αλλαγής Συντάγματος στη χώρα. «Τα αποτελέσματα των εκλογών επιβεβαιώνουν ότι οι Ούγγροι επιθυμούν η χώρα να είναι στην ΕΕ, αλλά με μια ισχυρή εθνική κυβέρνηση» είχε δηλώσει ο ίδιος μετά την εκλογική νίκη τον Απρίλιο του 2014. Στην πρώτη του τετραετία ο Όρμπαν κατάφερε να σταθεροποιήσει την οικονομία, επέβαλε ειδικές εισφορές στις τράπεζες, εθνικοποίησε τα ιδιωτικά Ταμεία συνταξιοδότησης και μείωσε ελαφρώς την ανεργία, κυρίως με ένα πρόγραμμα προσλήψεων στο δημόσιο.Επίσης, τα έβαλε και με τις εταιρείες ενέργειας, μειώνοντας τις χρεώσεις στους λογαριασμούς και υποχρεώνοντας τις εταιρείες να πληρώνουν τη διαφορά.Μάλιστα, από τον Ιανουάριο του 2013 στους λογαριασμούς που λαμβάνουν οι καταναλωτές υπάρχει ένα «κουτάκι», όπου αναγράφεται το ποσό που γλιτώνουν. Αυτό το συγκεκριμένο «κουτάκι» έχει πορτοκαλί χρώμα, όπως ακριβώς και το κόμμα του.


Ας μη λησμονούμε πως το 2011. ο Όρμπαν είχε υψώσει το ανάστημα του το ανάστημά του απέναντι στους νονούς των «Αγορών» γεγονός που τον μετέτρεψε αυτόματα σε ήρωα.Η κυβέρνηση του αρνήθηκε κάθετα να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ και της ΕΕ προκειμένου να τους χορηγήσουν ένα δάνειο δηλώνοντας ότι δεν έχει καμία πρόθεση να επιβάλει πρόσθετα μέτρα λιτότητας στον Ουγγρικό λαό. Υπενθυμίζουμε πως συμφωνία με ΔΝΤ και ΕΕ είχε υπογράψει η προηγούμενη, σοσιαλιστική ουγγρική κυβέρνηση με σκοπό να πάρει δάνειο 20 δισ. ευρώ και η οποία συνετρίβη στις εκλογές το Μάιο του 2010.Παρά τις αντιδράσεις, Ε.Ε. και Δ.Ν.Τ. απαίτησαν από την ουγγρική κυβέρνηση να περικόψει τις ήδη πενιχρές συντάξεις, να μεταρρυθμίσει επί τα χείρω το εθνικό σύστημα υγείας περικόπτοντας μισθούς, θέσεις γιατρών και νοσοκόμων και μειώνοντας τα κρατικά κονδύλια για την υγεία και να κλείσει τεράστιες ζημιογόνες κρατικές επιχειρήσεις απολύοντας εκατοντάδες χιλιάδες Ούγγρων.

Η απάντηση της κυβέρνησης Όρμπαν ήταν να φορολογήσει τις τράπεζες. «Η Ουγγαρία θα γίνει η πρώτη χώρα στην Ευρώπη με μια αντίστοιχη απόφαση τέτοιων διαστάσεων» είχε γράψει η Frankfurter Allgemeine την παραμονή της ψήφισης του νόμου για την έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών. Η κίνηση αυτή είχε προκαλέσει και τον θαυμασμό του σημερινού πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα (τότε ήταν απλά αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ασκώντας αντιπολίτευση) ο οποίος δήλωσε στο Βήμα FM στις 4.4.2011«υπάρχουν πολλές εναλλακτικές προοπτικές τις οποίες μπορεί να ψάξει κανείς. Είδα ότι οι Ούγγροι έφυγαν από το μνημόνιο και δεν χύθηκε αίμα».

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της χώρας, σε μια προσπάθεια να αυξήσει τον πληθυσμό σε μια Ευρώπη που γερνάει και μαστίζεται από τη μεταναστευτική/προσφυγική κρίση, εξήγγειλε την οικογενειακή ενίσχυση, βάσει του νέου κρατικού προγράμματος για όσους κάνουν τρίτο παιδί. «Υποσχεθείτε ότι θα κάνετε τρία παιδιά και μόλις γεννηθεί και το τρίτο είστε δικαιούχοι. Αρκεί να παραμείνετε παντρεμένοι» ήταν η παρότρυνση του κυβερνητικού συνασπισμού της χώρας. Η οικογενειακή πολιτική του κυβερνώντος κόμματος προβλέπει τον πολλαπλασιασμό των παιδικών σταθμών. Ένα δισεκατομμύριο ευρώ του κρατικού προϋπολογισμού κατευθύνεται στα οικογενειακά επιδόματα κι άλλο μισό δισ. στα οικιστικά κίνητρα για οικογένειες.
 Όπως ανέφερε ο Peter Krekó στο euronews: «Για να το θέσουμε σε πολιτική βάση, η πιο σημαντική λογική πίσω από αυτήν την απόφαση είναι να ικανοποιηθεί ο πυρήνας των ψηφοφόρων της κυβέρνησης. Με αυτήν την οπτική, εκτιμώ ότι πρόκειται για θετικό μέτρο. Αλλά για να αναστρέψεις το δημογραφικό πρόβλημα, το πρόγραμμα είναι ανεπαρκές».

Ο πολύτεκνος Όρμπαν, όμως, γνωρίζει πως στη σημερινή Ευρώπη όπου οι ισορροπίες αλλάζουν και οι χώρες πάσχουν από πολιτικές ηγεσίες, απαιτείται και άλλο, πιο ισχυρό χαρτί για να προσελκύσει τα πλήθη και να χαράξει τον δρόμο που επιθυμεί για την Ουγγαρία. Την ώρα που η ΕΕ μοιάζει διχασμένη σχετικά με τον ρόλο της σε μια εποχή παγκόσμιας κρίσης και ενώ οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών υποκλίνονται στα γραφειοκρατικά κέντρα των Βρυξελλών, ο Ούγγρος πρωθυπουργός επιλέγει να παίξει το ρόλο του πολιτικού ηγέτη.

Σε πρόσφατη ομιλία του στις 15 Μαρτίου 2016, επ’ ευκαιρία του εορτασμού για τα 168 χρόνια από τον αγώνα για την Ανεξαρτησία εναντίον των Αψβούργων (1848–49) κατακεραύνωσε την «εύθραυστη, αδύναμη και ασθενική σαν ένα λουλούδι που κατατρώγεται από ένα κρυφό σκουλήκι» Ευρώπη και μίλησε ανοικτά για τους κινδύνους της μεταναστευτικής-πολιτικής κρίσης. Αποσκοπώντας στο θυμικό τόσο των ψηφοφόρων του όσο και πολιτών σε όλες τις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ο Όρμπαν δήλωσε: « Ο κύριος κίνδυνος για το μέλλον της Ευρώπης δεν προέρχεται από εκείνους που θέλουν να έρθουν εδώ,αλλά από τον φανατικό διεθνισμό των Βρυξελλών. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στις Βρυξέλλες να θέσουν τον εαυτό τους υπεράνω του νόμου. Δεν θα επιτρέψουμε να μας επιβάλλουν το πικρό καρπό της κοσμοπολίτικης μεταναστευτικής πολιτικής τους.» 

Και συνέχισε:«Έχει έρθει η ώρα για να χτυπήσει ο κώδωνας της προειδοποίησης. Έχει έρθει η ώρα για αντίθεση και αντίσταση. Έχει έρθει η ώρα για να συναχθούν οι σύμμαχοί μας. Έχει έρθει η ώρα να σηκώσουμε τη σημαία των περήφανων εθνών» ζητώντας να βρει υποστηρικτές και εκτός συνόρων ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει και τον ρόλο της ΕΕ: «Εμείς οι λαοί της Ευρώπης δεν μπορεί να είμαστε ελεύθεροι ατομικά αν δεν είμαστε ελεύθεροι μαζί. Αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας, θα πετύχουμε. Αν τραβήξουμε σε διαφορετικές κατευθύνσεις, θα αποτύχουμε. Ενωμένοι είμαστε δύναμη, διχασμένοι είμαστε αδύναμοι. Ή μαζί, ή τίποτα - σήμερα αυτός είναι ο νόμος.»


Σύμμαχοι και Υποστηριχτές

Τη σκληρή στάση του Όρμπαν φαίνεται ότι ενστερνίζεται ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Χέλμουτ Κολ, εκφράζοντας την άποψη ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να απορροφήσει εκατομμύρια πρόσφυγες. Ο Κολ, ο οποίος συναντήθηκε με τον Όρμπαν τον περασμένο Απρίλιο τον αποκάλεσε φίλο και τόνισε:«Γνωρίζουμε πως όλοι έχουμε κάτι να χάσουμε, για αυτό και αξίζει να παλέψουμε για το ευρωπαϊκό εγχείρημα, για ειρήνη και ελευθερία».Και έρχεται να επικρίνει όσους θέλησαν να εξαιρέσουν την Ουγγαρία λόγω της σκληρής στάσης της: «Δεν μπορεί να αφεθεί έξω η Ουγγαρία».

Ο Χέλμουτ Κολ, εκ των αρχιτεκτόνων της γερμανικής επανένωσης και υπέρμαχος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ουγγαρία θέλησε επίσης να ευχαριστήσει τους Ούγγρους για την απόφασή τους να ανοίξουν το 1989 τα σύνορά τους προκειμένου να υποδεχθούν χιλιάδες Ανατολικογερμανούς, τονίζοντας τις ιστορικές επαφές των δυο λαών.

Εκτός από τους Γερμανούς, όμως, και οι Ρώσοι μοιάζουν να αναγνωρίζουν την ιδιαίτερη σημασία της Ουγγαρίας στον Ευρωπαϊκό χάρτη, όχι μόνο λόγω της θέσης της στο κέντρο της Ευρώπης, αλλά κυρίως λόγω της στάσης του Ούγγρου πρωθυπουργού που αποτελεί τον αντίποδα Βρυξελλών και Βερολίνου. Ο Όρμπαν εκκλήθη για επίσημη επίσκεψη στο Κρεμλίνο τον περασμένο Φεβρουάριο. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Πούτιν το βασικό θέμα συζήτησης ήταν η εμβάθυνση της οικονομικής και ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών. Την άνοιξη του 2016, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επισκέφτηκε την Ουγγαρία σε μια προσπάθεια συνέχειας της συνεργασίας των δυο χωρών όπου συζητήθηκε και η στρατηγικής σημασίας επένδυση στο πυρηνικό εργοστάσιο Πακς.

Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε πως ο Όρμπαν ήταν από τους πολιτικούς της Ευρώπης που υποστήριζε ανοικτά την εκλογή Τραμπ και μάλιστα, μετά την ορκωμοσία του νέου POTUS είχε συμφωνήσει με το σύνθημα του Ντόναλντ Τραμπ «Πρώτα η Αμερική».Το σύνθημα του νέου προέδρου των ΗΠΑ συνιστά «μια άδεια που μας δόθηκε από την υψηλότερη θέση παγκοσμίως, προκειμένου να θέσουμε τα συμφέροντά μας σε πρώτη προτεραιότητα. Είναι θαυμάσιο, πρόκειται για μια μεγάλη ελευθερία, ένα μεγάλο δώρο» τόνισε ο συντηρητικός Ούγγρος πρωθυπουργός σε μια ομιλία που εκφώνησε στη Βουδαπέστη.


Αντί Επιλόγου

Την ώρα που το άστρο της Μέρκελ καταρρέει και ο Σουλτς απειλεί να κερδίσει την καγκελαρία, οι εκλογές στην Γαλλία έρχονται με πολλά σκάνδαλα και ο ευρωπαϊκός Νότος παρά τις προσπάθειες για αλλαγή αδυνατεί να βρει τους βηματισμούς του, ο Ούγγρος πρωθυπουργός δημιουργεί ένα δικό του πολιτικό προφίλ για να προσελκύσει οπαδούς. Κάτι ανάμεσα σε Πούτιν και Τραμπ με ισχυρές δόσεις από αυταρχικές πολιτικές προσωπικότητες έρχεται ως το αντίδοτο στην τεχνοκρατία και την έλλειψη ηγεσίας που πλήττει τη γηραιά ήπειρο. Ποντάροντας στα κοινά ιδεώδη της Ευρώπης και εκμεταλλευόμενος την απογοήτευση των πολιτών από τα διευθυντήρια των Βρυξελλών και του Βερολίνου χαράζει τον δικό του δρόμο εντός ΕΕ αλλά υπό προϋποθέσεις.Έναν δρόμο που θα βρει μιμητές στα χρόνια που έρχονται. 




Πηγές:

  • https://www.youtube.com/watch?v=d5Az-aq_Bjo 
  • http://gatesofvienna.net/2016/05/for-fleeing-germans-hungary-is-the-last-bastion-of-the-christian-west/ 
  • http://gr.euronews.com/2014/12/15/news-euronews-speaks-to-council-of-europe-about-human-rights-report-on-hungary/ 
  • http://www.kathimerini.gr/790197/article/texnologia/diadiktyo/oyggaria-anakalese-foro-sto-internet 
  • http://tvxs.gr/news/eyropi-eop/kathestos-toy-ormpan-kai-i-anodos-tis-akrodeksias-stin-oyggaria 
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Viktor_Orb%C3%A1n
  • http://www.euronews.com/2016/05/06/hungary-s-pm-orban-slams-plans-for-migrant-quota-fines/ 
  • http://www.euractiv.com/section/justice-home-affairs/news/orban-will-tour-eu-capitals-with-schengen-2-0-plan/ 
  • http://www.independent.co.uk/news/world/europe/hungarian-prime-minister-viktor-orban-bans-islamisation-a7005401.html
  • http://www.efsyn.gr/arthro/o-viktor-ormpan-einai-metaxy-mperloyskoni-kai-poytin 
  • http://gr.euronews.com/2016/05/27/hungary-leads-way-in-eu-family-policy-but-motives-suspect/
  • https://www.youtube.com/watch?v=UYD86k-vwa4 
  • http://www.naftemporiki.gr/story/1094874/i-europi-den-mporei-na-aporrofisei-ekatommuria-prosfuges-leei-o-xelmout-kol 
  • http://gr.euronews.com/2016/05/25/russia-hungary-meeting-ahead-of-eu-sanctions-decision/ 


geopolitics

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.