” Οι αόρατες κλωστές είναι οι πιο ισχυροί δεσμοί.”
– επιμέλεια αφιερώματος Μαρία Λυδία Κυριακίδου
– επιμέλεια αφιερώματος Μαρία Λυδία Κυριακίδου
Ο Φρίντριχ Βίλχελμ Νίτσε (γερμ. Friedrich Wilhelm Nietzsche) (Ραίκεν, 15 Οκτωβρίου 1844– Βαϊμάρη, 25 Αυγούστου 1900 ήταν σημαντικός Γερμανός φιλόσοφος, ποιητής, συνθέτης και φιλόλογος. Έγραψε κριτικά δοκίμια πάνω στη θρησκεία, την ηθική, τον πολιτισμό, τη φιλοσοφία και τις επιστήμες, δείχνοντας ιδιαίτερη κλίση στη χρήση μεταφορών, ειρωνείας και αφορισμών.
Οι κεντρικές ιδέες της φιλοσοφίας του Νίτσε περιλαμβάνουν τον «θάνατο του Θεού», την ύπαρξη του υπερανθρώπου, την ατέρμονη επιστροφή, τον προοπτικισμό καθώς και τη θεωρία της ηθικής κυρίων – δούλων. Αναφέρεται συχνά ως ένας από τους πρώτους «υπαρξιστές» φιλοσόφους.
Η ριζική αμφισβήτηση από μέρους του της αξίας και της αντικειμενικότητας της αλήθειας έχει οδηγήσει σε αμέτρητες διαμάχες και η επίδρασή του παραμένει ουσιαστική, κυρίως στους κλάδους του υπαρξισμού, του μεταμοντερνισμού και του μεταστρουκτουραλισμού.
Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως κλασικός φιλόσοφος, κάνοντας κριτικές αναλύσεις σε αρχαιοελληνικά και ρωμαϊκά κείμενα, προτού εντρυφήσει στη φιλοσοφία. Το 1869, σε ηλικία 24 ετών, διορίστηκε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας, στην έδρα της Κλασικής Φιλολογίας, όντας ο νεότερος που έχει πετύχει κάτι ανάλογο. Παραιτήθηκε το καλοκαίρι του 1879 εξαιτίας των προβλημάτων υγείας που τον ταλάνιζαν σχεδόν όλη του τη ζωή. Σε ηλικία 44 ετών, το 1889, υπέστη νευρική κατάρρευση, η οποία αργότερα διεγνώσθη ως συφιλιδική «παραλυτική ψυχική διαταραχή», διάγνωση η οποία αμφισβητείται.
Η επανεξέταση των ιατρικών φακέλων του Φρειδερίκου Νίτσε δείχνει ότι κατά πάσα πιθανότητα πέθανε από όγκο στον εγκέφαλο, ενώ η μετά θάνατον αρνητική φήμη του οφείλεται κυρίως στο αντι-ναζιστικό κύμα. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ανέλαβε τη φροντίδα του η μητέρα του, μέχρι τον θάνατό της το 1897, και έπειτα η αδελφή του, Ελίζαμπεθ Φούρστερ-Νίτσε, μέχρι τον θάνατό του, το 1900.
Εκτός από τη φροντίδα του, η Ελίζαμπεθ Φούρστερ-Νίτσε ανέλαβε χρέη εκδότριας και επιμελήτριας των χειρογράφων του. Ήταν παντρεμένη με τον Μπέρναρντ Φούρστερ, ηγετική μορφή του αντισημιτικού μετώπου της γερμανικής ακροδεξιάς, και ξαναδούλεψε αρκετά από τα ανέκδοτα χειρόγραφα του Νίτσε υπό το φως των ιδεών του Φούρστερ, ριζικά αντίθετων από τις απόψεις του φιλόσοφου, οι οποίες ήταν ξεκάθαρα εναντίον του αντισημιτισμού και του εθνικισμού .Εξ αιτίας των εκδόσεων της Φούρστερ-Νίτσε, ο Νίτσε έγινε συνώνυμο του γερμανικού μιλιταρισμού και του Ναζισμού.
Αρκετοί μελετητές του, στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα έχουν καταφέρει να αναστρέψουν την παρερμηνεία των ιδεών του. Παρ’ όλα αυτά, οι πολιτικές του απόψεις και πεποιθήσεις παραμένουν αμφιλεγόμενες.
[Πηγή]
#4 facts για τον διάσημο φιλόσοφο που δε γνώριζες!
#1 Ήταν μια “αποτυχία” όσο ζούσε
Ήταν εντυπωσιακό το ότι είχε το κάλεσμα να γίνει καθηγητής στην ηλικία των 24. Ωστόσο, αποκλείστηκε ή απομονώθηκε από τους από τους συναδέλφους του και υποχρεώθηκε να παραιτηθεί στην ηλικία των 35. Ήθελε επίσης να ασχοληθεί με την κηπουρική αντί της φιλοσοφίας, εγκαταλείποντας την, αλλά προφανώς απέτυχε και σε αυτό. Ήταν μετά το θάνατο του που ξεκίνησε το έργο του να γίνεται ευρέως γνωστό.
#2 Ήταν άρρωστος σχεδόν σε όλη του τη ζωή.
Θα περίμενε κανείς από έναν φιλόσοφο που αγκάλιαζε την έννοια του πόνου δίνοντας έμφαση στην νίκη του υπερ-ανθρώπου εναντίον του, να είναι ένας άνθρωπος σωματικά υγιής. Αυτό όμως δεν ίσχυε για τον ίδιο, μιας που αφού αρρώστησε κάποτε από σύφιλη,φαίνεται πως το ανοσοποιητικό του σύστημα δεν ισχυροποιήθηκε ποτέ από τότε.
#3 Έπαθε νευρικό κλόνισμο όταν έγινε μάρτυρας κακοποίησης αλόγου.
Αφού είδε ένα άλογο να μαστιγώνεται στους δρόμους του Τορίνο, στην Ιταλία, ο Νίτσε έπαθε νευρικό κλονισμό το οποίο και τον οδήγησε σε ψυχιατρικό άσυλο για το υπόλοιπο της ζωής του. Μαρτυρίες της εποχής, τον θέλουν να τρέχει προς το άλογο, προσπαθώντας να το προστατέψει, λίγο πριν καταρρεύσει ο ίδιος στο έδαφος. Σύμφωνα, μάλιστα με τον Μποτόν, μετά το συμβάν, ο Νίτσε επέστρεψε στο οικοτροφείο του, χορεύοντας γυμνός και έχοντας πιστέψει πως πυροβόλησε τον Κάιζερ. Άρχισε να πιστεύει, πάντοτε σύμφωνα με τον Μποτόν, πως είναι άλλοτε ο Ιησούς, άλλοτε ο Ναπολέων, ο Βούδας και το ίδιο πίστευε και για άλλες ιστορικές φιγούρες της εποχής. Η οικογένεια του τον έκλεισε σε άσυλο, όπου και πέθανε 11 χρόνια αργότερα, στην ηλικία των 56 ετών.
#4 Θεωρούσε το αλκοόλ το ίδιο κακό όπως και ο Χριστιανισμός.
Συγκεκριμένα έλεγε πως ανήκουν στην ίδια κατηγορία σκουπιδιών “που δε σου επιτρέπουν να αγκαλιάζεις τον πόνο”. Επομένως, δεν έπινε ποτέ. Σύμφωνα με τον Μποτόν , ο Νίτσε πίστευε πως “δε θα ‘πρεπε να πνιγόμαστε στις λύπες μας” κι επιπλέον θεωρούσε πως ο Χριστιανισμός μαζί με το αλκοόλ, “ξεγελά τον πόνο” μα επίσης ” εξασθενεί τη δυνατότητα να ξεπεράσει κανείς το πρόβλημα από όπου ξεκίνησε ο πόνος”.
Αυτό, όπως ήταν επόμενο, εξόργισε την επίσημη Εκκλησία, σε σημείο που στα αρχεία θανάτου του σημειώθηκε ως “γνωστός Αντίχριστος”.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.