Κυριακή 27 Αυγούστου 2017

Ψάχνοντας για Νόημα: Επαναπροσδιορίζοντας τι Είναι Σημαντικό


Υπάρχουν τέσσερις πυλώνες που θα σε βοηθήσουν να ξεκαθαρίσεις ποιο είναι το νόημα που έχε η καθημερινότητα σου.
Υπάρχουν τέσσερις πυλώνες που θα σε βοηθήσουν να ξεκαθαρίσεις ποιο είναι το νόημα που έχε η καθημερινότητα σου.
Είναι καλοκαίρι και σε περίπτωση που κάνεις διακοπές, που σου το εύχομαι ή απλά οι ρυθμοί είναι χαμηλότεροι από τους συνηθισμένους, τότε σίγουρα θα είχες χρόνο να ξεκουραστείς.
Εκτός από την ξεκούραση και την διασκέδαση, όταν βρίσκουμε χρόνο να περάσουμε λίγο ποιοτικό χρόνο με τον εαυτό μας, αναπόφευκτα θα κάνουμε και ένα είδος απολογισμού.
Τι πέρασε, τι πήγε καλά, τι πετύχαμε, τι θα θέλαμε να έχουμε καταφέρει και φυσικά τι έρχεται έπειτα, όταν μπούμε και πάλι στους ρυθμούς της καθημερινότητας και ρουτίνας.
Στόχους έχουμε όλοι. Άλλοι έχουν μικρούς στόχους, όπως για παράδειγμα να χάσουν τα έξτρα κιλά που πήραν στις διακοπές, ενώ κάποιοι άλλοι έχουν μεγαλύτερους, όπως να κάνουν μια σοβαρή αλλαγή στην επαγγελματική τους καριέρα.
Όσες στροφές και αν κάνει το μυαλό σου και όσα βουνά και αν σκέφτεσαι να σκαρφαλώσεις από Δευτέρα, συνήθως καταλήγεις σε έναν κοινό παρανομαστή:
Στην βάση σου.
Η βάση μας είναι όλα αυτά που ξεχωρίζουν ως πιο σημαντικά. Όλα αυτά που έχουν μοναδικό νόημα για εμάς.
Είναι αυτά που το νόημα τους δεν θα το βρεις σε κάποιο τραπεζικό λογαριασμό, δεν μπορείς να τα παραγγείλεις σε κάποιο μενού, ούτε μπορείς να τα δεις στην οθόνη ενός Smartphone.
Το νόημα δεν είναι εύκολο να το αποκαλύψεις.
Χρειάζεται να ψάξεις αρκετά και να απαντήσεις σε δύσκολα ερωτήματα. Ερωτήματα που θα φανερώσουν όχι μόνο ανάγκες, αλλά πιθανότατα να μεταβάλλουν και τον τρόπο σκέψης σου.
Τι πραγματικά αναζητάς; Είσαι στο κατάλληλο μονοπάτι για να το αποκτήσεις; Τι σημαίνει για εσένα επιτυχία και ποια είναι τα κριτήρια για να θεωρείς τον εαυτό σου πετυχημένο;
Αν μπορούσες να αλλάξεις το οτιδήποτε στην ζωή σου, ποιο θα ήταν το πρώτο που θα ήθελες να βελτιώσεις και για ποιο λόγο;
Οι ερωτήσεις ίσως να είναι και ατελείωτες, όμως πιστεύω πως κατάλαβες τι θέλω να πω.
Όσο και αν ψάξεις για νόημα λοιπόν, θεωρώ πως θα πέφτεις συνεχώς σε τέσσερις βασικούς πυλώνες.

#1. Υγεία
Υπάρχουν τέσσερις πυλώνες που θα σε βοηθήσουν να ξεκαθαρίσεις ποιο είναι το νόημα που έχε η καθημερινότητα σου.

Ξέρω πως φαίνεται κλισέ, όμως το νόημα που έχει η υγεία δεν μπορεί να μετρηθεί με καμία μονάδα μέτρησης.
Δεν θέλω να σου γράψω περί ευγνωμοσύνης και πως κάθε πρωί θα πρέπει να ξυπνάς και να ευλογείς το σύμπαν επειδή είσαι καλά.
Μπορείς να το κάνεις αν σε κάνει να αισθάνεσαι καλά, όμως μόνο με προσευχές μην περιμένεις και πολλά.
Η υγεία δεν στηρίζεται μόνο στην τύχη. Όλοι ξέρουμε πως αν δεν σε θέλει, ότι και να κάνεις δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι.
Ωστόσο, μπορούμε να αναλάβουμε ένα μερίδιο ευθύνης απέναντι στον εαυτό μας.
Αυτό που τώρα θεωρούμε δεδομένο, αναπόφευκτα θα έρθει η στιγμή που δεν θα είναι. Κανένας δεν γίνεται νεότερος και δεν υπάρχουν ελιξίρια.
Η σωστή διατροφή και η γυμναστική δεν θα εγγυηθούν την υγεία μας, αλλά σίγουρα θα παίξουν μεγάλο ρόλο όταν ο χρόνος αρχίσει να μας δείχνει πως δεν ξεχνά κανέναν.
Είναι ωραίος ο καναπές και ακόμα πιο ωραίο το παγωτό ή κάποιο εξωτικό γλυκό.
Όμως, όπως και οτιδήποτε άλλο στην ζωή έτσι και στην υγεία, οι πράξεις και οι επιλογές μας συσσωρεύονται σαν τόκοι που κάποια στιγμή θα πρέπει είτε να εισπράξουμε, είτε να ξεχρεώσουμε.

#2. Σχέσεις
Υπάρχουν τέσσερις πυλώνες που θα σε βοηθήσουν να ξεκαθαρίσεις ποιο είναι το νόημα που έχε η καθημερινότητα σου.

Όχι δεν εννοώ μόνο τις σχέσεις με τους άλλους.
Το νόημα σε αυτόν τον πυλώνα είναι πολύ πιο σημαντικό.
Προσωπικά πιστεύω πως αν δεν έχουμε καλή σχέση με τον εαυτό μας, δεν θα είμαστε ποτέ σε θέση να δημιουργήσουμε ποιοτικές σχέσεις με τους άλλους.
Είναι σημαντικό να γνωρίζεις πολύ καλά ποιοι είναι οι δικοί σου άνθρωποι, τι ρόλο θέλεις να παίζουν στην ζωή σου και τι είδους χρόνο θέλεις να περνάς μαζί τους.
Όμως το νόημα δεν τελειώνει εδώ.
Η σχέση που έχουμε με τον εαυτό μας δεν φανερώνεται μόνο με τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά μας, αλλά με οποιονδήποτε άνθρωπο τυγχάνει να βρεθεί στον δρόμο μας.
Πως θέλουμε να μας θυμάται και αν μπορούμε να τον αφήσουμε καλύτερο ή χειρότερο.
Η σχέση που έχουμε με τον εαυτό μας και με τους άλλους είναι απόλυτα συνυφασμένα. Το ένα επηρεάζει το άλλο και τα δύο μαζί δημιουργούν ένα σύνολο.
Και φυσικά δεν υπάρχει όριο στο κατά πόσο μπορείς να βελτιώσεις τον συγκεκριμένο πυλώνα.
Βελτιώνοντας τον εαυτό σου, βελτιώνεις και την σχέση σου με τους άλλους, αλλά και αντιστρόφως. Όσο πιο ποιοτικές γίνονται οι σχέσεις σου, τόσο πιο εύκολο είναι να σου αποκαλυφθεί ένα βαθύτερο νόημα, γιατί είναι πιο σημαντικό και για εσένα.

#3. Χρόνος
Υπάρχουν τέσσερις πυλώνες που θα σε βοηθήσουν να ξεκαθαρίσεις ποιο είναι το νόημα που έχε η καθημερινότητα σου.

Ένα από τα πολυτιμότερα και πιο δύσκολα αγαθά.
Όλοι έχουμε 24 ώρες σε μια ημέρα, όλοι. Ο τρόπος που αξιοποιούμε το κάθε λεπτό όμως, κάνει την διαφορά.
Ο χρόνος είναι ένα σύνολο επιλογών και αποφάσεων. Κάθε φορά που λέμε ναι σε κάτι, ταυτόχρονα λέμε όχι σε κάτι άλλο.
Το νόημα του χρόνου είναι πολύπλοκο και αυτό γιατί δεν μπορεί να επιτευχθεί απόλυτη ισορροπία σε ότι και αν κάνουμε.
Έτσι και αλλιώς, η καθημερινότητα μας τρέχει σαν το πρόγραμμα του WinZip. Συμπιέζουμε όλο και περισσότερα πράγματα να γίνουν σε όλο και λιγότερο χρόνο.
Και αυτό φυσικά έχει κάποιο τίμημα.
Κάνουμε περισσότερες δραστηριότητες και στο τέλος συνειδητοποιούμε πως μένει ελάχιστος χρόνος να κάνουμε αυτό που πραγματικά θέλουμε και να δούμε τους ανθρώπους που έχουμε ανάγκη.
Ο χρόνος έχει πεπερασμένη διάρκεια. Δεν είναι ατελείωτος ούτε άπειρος. Δεν μπορούμε να το γυρίσουμε πίσω μόνο να τον αξιοποιήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε.
Η μέγιστη αξιοποίηση του χρόνου μας είναι μια πραγματική πρόκληση και αυτό γιατί θα χρειαστεί πρώτα να συνειδητοποιήσουμε τι νόημα έχει για εμάς και τι είναι σημαντικό βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

#4. Σκοπός
Υπάρχουν τέσσερις πυλώνες που θα σε βοηθήσουν να ξεκαθαρίσεις ποιο είναι το νόημα που έχε η καθημερινότητα σου.

Θέλεις να το πεις σκοπό, όνειρο ή πάθος.
Όπως σε βολεύει.
Ο σκοπός απαντά σε κρίσιμα ερωτήματα.
Γιατί και που.
Ο σκοπός δίνει νόημα στο γιατί, δηλαδή στο κίνητρο πίσω από κάθε κίνηση μας και φυσικά στο που. Δηλαδή που μας οδηγεί η κάθε επιλογή που κάνουμε.
Όταν έχεις αποφασίσει που θέλεις να φτάσεις, με ποιον τρόπο, σε πόσο χρονικό διάστημα, τον λόγο που θέλεις να φτάσεις στον συγκεκριμένο προορισμό, τι είδους διαδρομή θα ακολουθήσεις και με ποιους δίπλα σου, τότε όλα είναι πολύ πιο απλά.
Βέβαια, για να απαντηθούν όλα τα παραπάνω θα πρέπει να έχεις σχηματίσει και μια εικόνα του ανθρώπου που θέλεις να εξελιχθείς.
Διότι, αν θέλεις να βάλεις και έναν πέμπτο πυλώνα, τότε αυτός είναι η εξέλιξη.
Οτιδήποτε δεν εξελίσσεται, σημαίνει πως μένει στάσιμο και ότι μένει στάσιμο – το τρώει η ρουτίνα.
Συμφωνείς;
Εύχομαι καλό υπόλοιπο στις διακοπές σου.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.