Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΣΜΟΥ (του David Cooper)


(Απόσπασμα από εκτενές κείμενο του γνωστού αντι-ψυχίατρου Νταίηβιντ Κούπερ, που δημοσιεύθηκε στο 4ο τεύχος του περιοδικού «Ανοιχτή Πόλη», το καλοκαίρι του 1981)

Ο οργασμός είναι η «κατάργηση» του μυαλού στο υψηλότερο, ιερό σημείο της σεξουαλικής εμπειρίας. Στον οργασμό δεν υπάρχει πόθος, ένστικτο, πάθος, αγάπη, καθώς κατά την διάρκειά του δεν υπάρχουν 2 άτομα, μήτε καν 1. Δεν υπάρχει εμπειρία του οργασμού, διότι η στιγμή αυτή είναι η εκκένωση όλης της εμπειρίας.

Υπάρχει μία ολόκληρη μυθολογία σχετικά με τον «σύγχρονο οργασμό» ως το τελικά επιθυμητό σημείο. Αυτό είναι βέβαια κάτι που συμβαίνει κάποιες φορές ή που πολλοί υποκρίνονται από μία λανθασμένη αίσθηση γενναιοδωρίας προς τον ερωτικό σύντροφο. Αυτό που ενδιαφέρει είναι ότι κάποιος «δίνει τον εαυτό του» (πραγματικότητα), προϋποθέτοντας ότι και ο άλλος θα κάνει το ίδιο. Πιο βασικό από αυτό είναι η ανάγκη να δει ο άλλος το στάδιο της απώλειας του εαυτού και αυτό εκφράζει μία πιο συνολική και αμοιβαία επιβεβαίωση από τον περιβόητο «σύγχρονο οργασμό». Η εμπειρία της απώλειας του εαυτού είναι η αναγνώριση της μη ύπαρξης του εαυτού και είναι το κλειδί της από-μυστικοποίησης και του περιορισμού των απογειωμένων δομών του εαυτού που συνδέει την προσωπική με την μακροπολιτική συνείδηση…

…Πριν και μετά την στιγμή του «no mind», υπάρχει σίγουρα η πιο έντονη εμπειρία, ο πιο έντονος πόθος, αλλά αυτό είναι εμπειρία στην περιφέρεια του οργασμού, όχι μέσα σε αυτόν.

Όπως και το άλλο τίποτα που ο κόσμος αποκαλεί «εαυτό», ο οργασμός υπάρχει στην Ιστορία και έχει έναν τόπο, αλλά στερείται ουσίας, καθώς καθορίζεται μόνο από τις διευθύνσεις ορισμένων ενεργειών και εμπειριών. Ο οργασμός είναι η καταλληλότερη αντικειμενοποίηση του εαυτού ως ένα ειδικό τίποτα. Έτσι δεν είναι δυνατόν, ακόμα και με τα καλύτερα διαγράμματα και σχήματα, να μιλήσει κανείς «περίπου» για τον οργασμό με ψυχαναλυτικές θεωρήσεις του «εαυτού» ως ένα είδος θήκης μέσα στην οποία τοποθετούνται ή μέσα από την οποία παίρνονται αντικείμενα, ή με την βιολογική θεώρηση, στην οποία η ανθρώπινη οντότητα περιορίζεται σε έναν ουσιαστικά οργανισμό, στον οποίο οι «ενστικτώδεις τάσεις» πρέπει να αφεθούν ελεύθερες σ’ έναν οργασμό. Όλα αυτά συνδέονται με την κοινωνική μάζα.

Οι εκλογές στις ΗΠΑ βαδίζουν προς ακύρωση.


Σημ ΓΒ: Φίλες – φίλοι! Διαβάστε τα πάρα κάτω με σύνεση, έχοντας πάντοτε υπ’ όψιν πως ο κάθε αρθρογράφος εκφράζει τις δικές του απόψεις και παραθέτει τις δικές του πληροφορίες μπορεί δε να έχει και κάποιες σκοπιμότητες. Αν είστε κυνηγοί της αλήθειας κάνετε τις δικές σας έρευνες. Όσοι δεν ψάχνουν είναι καταδικασμένοι να είναι θύματα. Παραθέτω λοιπόν την μετάφραση του άρθρου του B. Fulford ως έχει, διευκρινίζοντας πως το άρθρο αυτό δεν εκφράζει απαραίτητα το τι εγώ αποδέχομαι ή όχι. Καλή ανάγνωση.

B. Fulford 10 Οκτωβρίου, 2016
Οι Αμερικανικές εκλογές βαδίζουν προς ακύρωση ενώ θα λάβουν χώρα δικαστήρια για εγκλήματα πολέμου, λένε πηγές του Πενταγώνου και της CIA. Οι Προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ της 8ης Νοεμβρίου θα ακυρωθούν και αντ 'αυτών θα υπάρξουν δικαστήρια για εγκλήματα πολέμου, λένε πηγές τόσο από το Πεντάγωνο όσο και από την CIA. Η δικαιολογία για την ακύρωση των εκλογών θα είναι η παραίτηση ενός από τους προεδρικούς υποψηφίους. Εδώ είναι ο διάλογος με πηγή της CIA: "Υπάρχει τώρα μια πιθανότητα 90% ότι οι εκλογές θα αναβληθούν."
Ρώτησα την επαφή μου από το DC γιατί; Η απάντησή του ήταν: "Δεν μπορείς να έχεις εκλογές με έναν υποψήφιο". Τον ρώτησα ποιος υποψήφιος από τους δύο θα αφαιρεθεί. Η απάντησή του ήταν:
«Δεν μου επιτρέπεται να σου πω, αλλά ας πούμε ότι ο Ομπάμα θα κάνει την ανακοίνωση πολύ σύντομα.» Οι πηγές του Πενταγώνου, από την πλευρά τους, λένε: "Ο νόμος 911 θα ωθήσει τη Σαουδική Αραβία να εκθέσει το Ισραήλ, τον Bandar bin Sultan και την κλίκα Μπους που είναι πίσω από την 911, θα οδηγήσει δε σε μια πραγματική επιτροπή αλήθειας και ένα δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου." Δεδομένου ότι είναι μόνο λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές, σύντομα θα δούμε αν αυτές οι προβλέψεις θα επαληθευτούν.

Ο περιορισμός υπάρχει μόνο στην αντίληψη του καθενός μας, σχετικά με τον Εαυτό του…


Διαφορά στις ερμηνείες… Τι σημαίνει ίδιος, τι σημαίνει ίσος.. .Όλα γεννήθηκαν για να μας παραπλανούν σε σχέση με την αληθινή μας Φύση…
Η ισότητα αφορά την δυναμική που έχει ο καθένας μας να αναπτυχθεί πνευματικά, νοητικά και συναισθηματικά, όπως αναπτύσσεται και φυσικά, ενώ η διαφορετικότητα έχει να κάνει με την ιδιοσυγκρασία μας.
Δηλαδή η δυναμική της ανάπτυξης σε όλα τα επίπεδα υπάρχει σε κάθε άνθρωπο, ανεξάρτητα αν την «εκμεταλλεύεται» ή όχι…
Ας πούμε σαν παράδειγμα γι’ αυτό, ότι όλα τα αυτοκίνητα έχουν την δυναμική να αναπτύξουν μία ταχύτητα 150 χιλιομέτρων, αλλά ο οδηγός το πάει με 70 γιατί φοβάται τις ταχύτητες. ‘Αρα δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε την δυναμική του αυτοκινήτου, αλλά χρειάζεται να ερευνήσουμε την ιδιοσυγκρασία του οδηγού, επειδή φοβάται…
Ο φόβος δεν κάνει διακρίσεις σε τάξεις, φύλα, θρησκείες και χώρες… Ίδια φοβάται ο πλούσιος, ίδια φοβάται και ο φτωχός, αν και φαίνεται ότι φοβούνται διαφορετικά πράγματα… Παρ’ όλα αυτά, και οι δύο είναι ίσοι στην δυναμική να αναπτυχθούν συνειδησιακά και να «τρέξουν» στην φυσιολογική για έναν Άνθρωπο ταχύτητα… 

~ * Sτο κάπου εκεί....... * ~



~ * Σε κάποιο άλλο μέρος....σε έναν άλλον κόσμο ....κοίταξε τα παιδιά……
Παίρνοντάς τους και πηγαίνοντας τους αιώνες πίσω στη γραμμή του χρόνου άρχισε να τους δείχνει το πλανητικό αυτό σύστημα…..
Από την πρώτη έκρηξη ήχων και χρωμάτων την δημιουργία μικρών πλανητών και άστρων ….στην μελωδία που έκαναν οι κομήτες καθώς προσπαθούσαν να βρούν την δική τους τροχιά μέσα σε όλο αυτό το σύνολο των θαυμάτων που συντελούνταν τη στιγμή εκείνη …με τον Ήλιο άστρο για οδηγό τους σε ένα αρχέγονο παιχνίδι μεταξύ ήχου …. Φωτός…. αρμονίας και παίρνοντας το καθένα το δικό του μοναδικό ρόλο σε όλο αυτό το πάλζ των εκρήξεων και της πανδαισίας χρωμάτων που κυριαρχούσε εκεί ……
Τα πρώτα αμφίβια είναι ακόμη στο νερό…. υπήρχε αφθονία στα άγρια κοράλλια και χρώματα τέτοια που έκαναν τον απέραντο γαλάζιο ωκεανό να πλημυρίζει και να φωσφορίζει από τις αντανακλάσεις τους παίζοντας και κάνοντας αντικατοπτρισμούς με το όλο γύρω του….. και τα ασπόνδυλα πιά είχαν αρχίσει να διαφοροποιούνται από τα άλλα του είδους τους….. αλλαγές γίνονταν και σε άλλους τομείς …. Τα στρώματα της ξηράς είχαν αρχίσει πλέον να επεκτείνονται και μια άγρια βλάστηση κάλυπτε τα πάντα γύρω τους δίνοντας έναν τόνο αντίθεσης με τον ωκεανό….. κι εκεί ….να ….τα πρώτα έντομα ….και πουλιά που με το κελαϊδιτό τους έδεναν σε μια εαρινή αέναη συμφωνία με τον βόμβο των εντόμων που προσπαθούσαν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα γύρω τους… .και κάθε είδος έμβιου οργανισμού που άρχισε να αναπτύσσεται ραγδαία από ’κεί και πέρα ….
Μέσα από αυτή τη γραμμή του χρόνου έβρισκε διόδους και τους πήγαινε από αιώνα σε αιώνα … τους έδειχνε πράγματα και ανθρώπους ….και το πώς έκαναν τη διαχείριση σε ότι τους είχαν τόσο απλόχερα δοθεί ….τα παιδιά μικρά – μεγάλα πότε χειροκροτούσαν και πότε στέκονταν λυπημένα μπροστά σε ότι καταστροφή αντίκριζαν και έκαναν τη δική τους καταγραφή για την πορεία και την εξέλιξη των ανθρώπων μέσα στο χρόνο ….

Η ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Αποτέλεσμα εικόνας για IROBOT
Εργαζόμενοι, έρχονται στιγμές που χάνουμε το σημείο εστίασης μας. Αυτό μας δείχνει, πως δεν είναι κάτι που λειτουργεί από μόνο του. Χρειάζεται δηλαδή, η δική μας εστιασμένη ενεργοποιούσα στάση και προσοχή, ώστε να υφίσταται.
Ότι λειτουργεί με τη βούληση μας, είναι συνειδητό, ενώ ότι αντίθετα εκφράζεται «από μόνο του», είναι ασύνειδο. Ασύνειδο ίσον μηχανικό. Χωρίς τη δική μας εποπτεία. Χωρίς εγρήγορση. Χωρίς θέληση. Χωρίς προσοχή. Χωρίς το γιατί και το πώς, χωρίς την βαθύτερη του αιτία έκφρασης.
Όταν συμβαίνει αυτό, είμαστε δέσμιοι λοιπόν σε κάτι που ενώ εκφράζεται από εμάς (από τους φορείς μας), ουσιαστικά δεν γνωρίζουμε (δεν το ψάξαμε ποτέ βαθύτερα) αν το θέλουμε ή όχι, απλά, βγαίνει όπως λέμε …. «από μόνο του». Αυτή είναι όπως διαπιστώνουμε, η καθημερινή λειτουργία των ανθρώπων, γι’ αυτό και χαρακτηρίζονται ασυνείδητοι. (Σε ότι αφορά ζητήματα Αυτογνωσίας).
Και ανταποκρίνονται (τελικά προς πάσα κατεύθυνση) έτσι, (και απέναντι στο περιβάλλον, και προς τους ανθρώπους, και απέναντι στον εαυτό τους), δίχως να έχουν βαθύτερη βούληση των εκφράσεων, και γενικότερα των λειτουργιών τους. Και είναι, αυτή η «μηχανική» στάση, που τους κάνει σκλάβους. Των επιθυμιών τους, των θελημάτων των άλλων, των φόβων τους κλπ.
Τι είναι όμως μια μηχανική λειτουργία; Ας το δούμε: Αναφέραμε παραπάνω, πως είναι μία λειτουργία που βγαίνει «από μόνο της». Έτσι φαίνεται όμως, αλλά τελικά, δεν είναι. Αυτή τη λειτουργία, (την κάθε μηχανική λειτουργία), εμείς οι ίδιοι την δημιουργήσαμε. Γιατί κάθε μηχανική λειτουργία, είναι μία παρελθούσα μας καταγραφή τρόπου συμπεριφοράς, (λόγω συγκεκριμένων καταχωρημένων πεποιθήσεων), που διεξάγαμε οι ίδιοι στο παρελθόν ξανά και ξανά και ξανά, φτάνοντας τελικά σήμερα, να φαίνεται ότι «γίνεται από μόνη της». Είναι τόσο παλιά, που «ξεχάσαμε» πότε και πως, αποφασίσαμε να τη λειτουργούμε κατά αυτόν τον τρόπο…
Οι άνθρωποι λοιπόν, κάνουν τα πάντα κατά αυτόν τον παραπάνω περιγραφόμενο τρόπο. Όπως δηλαδή γνωρίζουμε πώς να βάλουμε μπρος ένα αυτοκίνητο, κατά τον ίδιο τρόπο απαντάμε, αγαπάμε, φερόμαστε, περπατάμε, μιλάμε κλπ

Το αστρικό και το νοητικό πεδίο και ο ηλιακός και σεληνιακός άνθρωπος

Αποτέλεσμα εικόνας για Απεικονίσεις των τριών σωμάτων μας (φυσικό, συναισθηματικό και νοητικό)

Απεικονίσεις των τριών σωμάτων μας (φυσικό, συναισθηματικό και νοητικό) βλέπουμε συνεχώς καθημερινά. Η κατανόηση της λειτουργίας τους βέβαια είναι άλλο ζήτημα. Από διάφορες μελέτες και προσεγγίσεις που έχουν γίνει φαίνεται να συγκλίνουν οι απόψεις ότι το σωματίδιο του ηλεκτρονίου και η κβαντική συμπεριφορά του συνδέεται με κάποιο τρόπο με την απεικόνιση του αστρικού πεδίου από τον 4διάστατο στον 3σδιάστατο χώρο. Επιπλέον ένα στοιχείο που φαίνεται να σχετίζεται με την απεικόνιση του νοητικού πεδίου στον κόσμο μας είναι το φωτόνιο.
Η κβαντική αλληλεπίδραση φωτονίου - ηλεκτρονίου με τη μετάβαση σε άλλο επίπεδο ενέργειας (στοιβάδα), για όσους θυμούνται ακόμη τη φυσική της γ' λυκείου μας δίνει ένα στοιχείο για το πώς το νοητικό πεδίο επιδρώντας στο αστρικό, επιδρά έμμεσα και στο φυσικό πεδίο. Ο "ραδιενεργός" άνθρωπος όπως αναφερόταν σε γραπτά εσωτεριστών των αρχών του 20ου αιώνα, είναι αυτός που μπορεί να επιδράσει στην ύλη παρακάμπτοντας το αστρικό πεδίο - που η απεικόνιση του στον 3σδιάστατο φαίνεται όπως είπαμε να σχετίζεται με τα ηλεκτρόνια.
Μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο; Φυσικά και μπορεί. Γίνεται ήδη στον Ήλιο με τις πυρηνικές αντιδράσεις. Ο πυρηνικός άνθρωπος δρα μεταστοιχειώνοντας απευθείας τον πυρήνα του ατόμου, χωρίς να χρειάζεται τα ηλεκτρόνια (και τους νόμους της έλξης-άπωσης του αστρικού πεδίου που τους αντιστοιχούν). Εξ' ου και λέμε ότι τα ανώτερα όντα είναι "ηλιακά".
Αντίθετα οι κατώτερες μορφές ζωής, που είναι σεληνιακές, βασίζονται ακόμα στα υγρά (90% του ανθρωπίνου σώματος), τη χημεία (ορμόνες) και την ηλεκτρική αλληλεπίδραση νοητικού και αστρικού πεδίου (νευρικό σύστημα εντολές σε αδένες). Δηλαδή το νευρικό σύστημα (νοητικό) δεν μπορεί να επηρεάσει απευθείας την ύλη. Πρέπει να περάσει μέσα από τους αδένες και τις ορμόνες (αστρικό). Να δημιουργήσει δηλαδή "επιθυμία".
Από όλα αυτά συνάγουμε ότι η "εξέλιξη" του ανθρώπου δεν είναι κάτι που θα πετύχουμε αύριο το πρωί και είναι επίσης και κάτι που με τα σημερινά δεδομένα φαντάζει τελείως ξένο. Ποιος θα ήθελε αλήθεια σήμερα να είναι ραδιενεργός άνθρωπος; Ή να ζει στον Ήλιο; Οι σεληνιακές μορφές μας δεν είναι ακόμη έτοιμες για τέτοιες υπερβάσεις. Καλό είναι να ξέρουμε όμως περίπου τι εννοούμε όταν λέμε "νοητικές οντότητες" και να θυμόμαστε - κάτι που διάβασα σήμερα - ότι οι αρχαίοι τυφλώνονταν όταν έβλεπαν τον Δία (Ήλιο) στα μάτια. ΥΓ: Από το παραπάνω επίσης κρατήστε ότι οι λεγόμενες ιεραρχίες ποσώς ενδιαφέρονται για τις μικρές λεπτομέρειες της ζωής μας. Αυτό που ενδιαφέρονται είναι να εξελίξουν "οντολογικά" τον άνθρωπο, δημιουργώντας ένα καλύτερο όν, όχι να λύσουν το προσωπικό πρόβλημα ζωής του καθενός μας.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Ένα επίγραμμα του Αριστοτέλη για τον φίλο του Ερμεία



Αφιερωμένο στους Δελφούς υπήρχε ένα άγαλμα του Ερμεία, άρχοντα του Αταρνέως. Στη βάση του αγάλματος ο φιλόσοφος Αριστοτέλης έβαλε να χαράξουν ένα επίγραμμα, με το οποίο τιμούσε την μνήμη του Ερμεία. Δεν ήταν το μόνο κείμενο που έγραψε ο μέγας στοχαστής προς τιμήν του στενού του φίλου. Ο εξαίρετος αριστοτελικός ύμνος στην Αρετή είναι αφιερωμένος στο ίδιο πρόσωπο. 

Ποιος ήταν όμως αυτός ο Ερμείας;  Επρόκειτο για ένα πρόσωπο ταπεινής καταγωγής που ήταν ευνούχος, αλλά κατόρθωσε να αποκτήσει τον έλεγχο της περιοχής του Αταρνέως στην Αιολίδα, και συγκεκριμένα στην ακτή απέναντι από το νησί της Λέσβου.  Έγινε στενός φίλος του Έραστου  και του Κορίσκου, που ήταν μαθητές του Πλάτωνα, αλλά είχαν επιστρέψει από την Αθήνα στην γενέθλια πόλη τους, την Σκήψη της Τρωάδας. Τόσο ο χαρακτήρας του όσο και η πολιτική συμπεριφορά του Ερμεία  βελτιώθηκαν πολύ από αυτή τη συναναστροφή. Στη συνέχεια επεξέτεινε την κυριαρχία του ως την περιοχή της πόλης της Άσσου, την οποία προσπάθησε να μετατρέψει σε κέντρο φιλοσοφίας. Τα 347 π.Χ., έτος κατά το οποίο πέθανε ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης μετακόμισε στην Άσσο, όπου και έμεινε τρία χρόνια, χτίζοντας μια στενή φιλία με τον Ερμεία.

Υπέρταση: Πότε γίνεται παράγοντας κινδύνου για Αλτσχάιμερ και ψυχικές διαταραχές!

υπέρταση

Η υψηλή αρτηριακή πίεση, ιδίως στη μέση ηλικία, μπορεί να ανοίξει τον δρόμο στην άνοια, προειδοποιεί η Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση σε δήλωσή της.

Εξάλλου, μια άλλη βρετανική επιστημονική έρευνα διαπίστωσε ότι μερικά ευρέως συνταγογραφούμενα φάρμακα για την υπέρταση αυξάνουν τον κίνδυνο για την εκδήλωση μείζονος κατάθλιψης, διπολικής διαταραχής ή άλλων ψυχικών παθήσεων.
Περισσότεροι από 40 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από άνοια παγκοσμίως και για τους περισσότερους η αιτία είναι η νόσος Αλτσχάιμερ. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να τριπλασιασθεί έως το 2050, καθώς ο πληθυσμός του πλανήτη γερνάει και η νόσος μένει ανίατη.
Η υπέρταση, μεταξύ άλλων, κάνει ζημιά στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου. «Οι άνθρωποι με υψηλή αρτηριακή πίεση τείνουν να έχουν περισσότερη άνοια», δήλωσε ο καθηγητής νευρολογίας Κονσταντίνο Ιαντέκολα του Ιατρικού Κολλεγίου του Πανεπιστημίου Κορνέλ της Νέας Υόρκης, εκ μέρους της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης, που έκανε τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "Hypertension" (Υπέρταση) και η οποία βασίσθηκε στην αξιολόγηση των έως τώρα μελετών.
Ο Ιαντέκολα διευκρίνισε πάντως πως δεν έχει ακόμη αποδειχθεί ότι ο έλεγχος της υπέρτασης με φάρμακα όντως μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης άνοιας. Οι έως τώρα μελέτες ήταν μικρές και δεν εξέτασαν άμεσα την επίπτωση της υπέρτασης στην άνοια, απλώς κατά πόσο υπάρχει κάποια συσχέτιση ανάμεσά τους.
Γι' αυτό, σύμφωνα με τους Αμερικανούς επιστήμονες, χρειάζεται μια μεγάλη και μακρόχρονη τυχαιοποιημένη και ελεγχόμενη με ψευδοφάρμακο (placebo) κλινική δοκιμή, ώστε να δώσει μια οριστική απάντηση στο ζήτημα (ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η μελέτη SPRINT-MIND που θα δώσει τα πρώτα αποτελέσματά της το 2017). Ένα πρόβλημα είναι ότι συχνά υπάρχει μια χρονική υστέρηση αρκετών ετών ανάμεσα στη διάγνωση της υπέρτασης και στην εμφάνιση της άνοιας.
Υπέρταση και ψυχική υγεία

Qui tacet consentit




Και μου λες:
"Kαι τι θεωρείς εσύ σωστό δηλαδή; Ποιο θα ήταν το τέλειο σύστημα; Kαι πώς θα είμαστε μετά;".
Ατελείωτες ώρες για το πως θα χτιστεί ξανά η κοινωνία, το ανταλλακτικό μας μέσο, προβλήματα εν ολίγης που δεν υφίστανται την συγκεκριμένη στιγμή.
Eνώ όλοι συμφωνούμε πως ο κόσμος έχει πρόβλημα χωριζόμαστε σε παρατάξεις με κριτήριο το πως πιστεύει ο κάθε ένας πως θα έπρεπε να ήταν ο κόσμος μετά την αλλαγή που όλοι θέλουν.

Διαφωνίες, τσακωμοί, σκοτωμοί και όλα αυτά γιατί απλά όλοι ήθελαν έναν καλύτερο κόσμο αλλά οχι με ξεροκέφαλους χαζούς που δεν ξέρουν την πραγματική αλήθεια. Αυτή ήταν η κοινή σκέψη που ένωνε κάθε πολιτικοποιημένο άνθρωπο. Αλλά δεν είναι αθώα αυτή συμπεριφορά του και καλά εξαπατημένου. Είναι παράνοια και είναι σαν να μην βλέπουμε ότι αυτοί που ηγούνται τέτοιων ιδεών είναι κάτι λιγότερο απο απλοί άνθρωποι που θα εξυπηρετήσουν καθαρά τα δικά τους συμφέροντα, τα ατομικά και μόνο.

Και όσοι είναι απ έξω από το χώρο της εξουσίας παίρνουν στα σοβαρά αυτούς τους κομπάρσους πολιτικούς που κουνάνε τα χέρια τους με χάρη για να μας αποσπάσουν την προσοχή όπως ακριβώς κάνουνε στα μωράκια. Και τους παίρνουν στα σοβαρά γιατί τους θεωρούν σπουδαίους και ότι αυτοί θα είναι οι επίλεκτοι που θα επιτελέσουν έργο όντως και δεν θα κοιτάξουν την πάρτη τους. Υπάρχουν άνθρωποι που τα πιστεύουν αυτά.

Και είναι σαν να έχουμε λύσει τα πάντα. Αμέσως τρέχουμε να πούμε τι θα κάνουμε και κανείς δεν κοιτάει τι κάνει εκείνη την ώρα. Έχουμε έτοιμη την επανάσταση. Είναι όλα έτοιμα άνθρωποι που περιμένουν ένα σήμα να κατακλίσουν τους δρόμους, σχεδιασμένες καταλήψεις σε κτήρια σημασίας, έχουμε τρόπο να σαμποτάρουμε όλα τα μέσα καταστολής αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα, δεν ξέρουμε ποιο είναι το καλύτερο σύστημα για να τσουλήσει ο ντουνιάς, οπότε δεν ξεκινάμε τίποτα αν δεν λύσουμε αυτό εμείς είμαστε οργανωτικοί δεν κάνουμε τέτοια.

Εκπληρώνω τα καθήκοντά μου αλλ’ όχι τις εσώτερες υποχρεώσεις μου, και κάθε εσώτερη υποχρέωση που δεν εκπληρώνεται μετατρέπεται σε δυστυχία διαρκείας.

post-496

Ποιες είναι οι εσώτερες υποχρεώσεις μας, οι οποίες, αν δεν τις φροντίσουμε, μετατρέπονται σε δυστυχία διαρκείας;
Υπάρχει ένα κείμενο το οποίο αποδίδεται στον Μπόρχες και περιγράφει πολύ καλά το τι μπορεί να νιώσει κάποιος που φτάνει σε προχωρημένη ηλικία χωρίς να έχει φροντίσει την ιερότεη υποχρέωσή του:
“Εχω διαπράξει το χειρότερο από τα αμαρτήματά που μπορεί να διαπράξει άνθρωπος. Δεν υπήρξα ευτυχής. Είθε οι παγετώνες της λήθης να με παρασύρουν και να με αφανίσουν, ανελέητοι. Οι γονείς μου με γέννησαν για το ριψοκίνδυνο και όμορφο παιχνίδι της ζωής, για τη γη, το νερό, τον αέρα, τη φωτιά. Τους απογοήτευσα.

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 2 ΤΡΙΣ. ΓΑΛΑΞΙΕΣ ΠΕΡΙΕΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝ

Ξαφνικά το σύμπαν έγινε πολύ πιο πυκνοκατοικημένο! Οι αστρονόμοι έκαναν τον αναπάντεχο υπολογισμό ότι στο ορατό σύμπαν υπάρχουν τουλάχιστον δέκα φορές περισσότεροι γαλαξίες από ό,τι πίστευαν έως τώρα.
Andromeda
Υπάρχουν τουλάχιστον 10 φορές περισσότεροι γαλαξίες στο παρατηρήσιμο σύμπαν από ότι θεωρείτο μέχρι σήμερα
Ο συνολικός αριθμός τους στο σύμπαν (στο ορατό και μη ορατό από τη Γη) μπορεί να φθάνει τα δύο τρισεκατομμύρια, δηλαδή είναι 20πλάσιος έναντι της προηγούμενης εκτίμησης, που ήταν περίπου 100 δισεκατομμύρια γαλαξίες.
Οι «φουσκωμένες» εκτιμήσεις βασίζονται σε μια νέα ανάλυση των δεδομένων από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble και άλλα τηλεσκόπια. Η σχετική διεθνής δημοσίευση, με επικεφαλής τον καθηγητή Κρίστοφερ Κονσελάις, του βρετανικού πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, έγινε στο περιοδικό αστροφυσικής «Astrophysical Journal».

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΓΚΟΥΝΑΣ (Σάττβα-Ράτζας-Τάμας)



ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΓΚΟΥΝΑΣ
(Σάττβα-Ράτζας-Τάμας)

Σύμφωνα με την Αγιουρβέδα η φύση αποτελείται από τρεις πρωταρχικές ποιότητες (γκούνας) οι οποίες είναι οι κύριες δυνάμεις της συμπαντικής σοφίας που καθορίζουν την πνευματική μας ανάπτυξη.
Για οποιαδήποτε πραγματική θεραπεία του νου και πνευματική πρόοδο πρέπει να κατανοήσουμε αυτές τις δυνάμεις και να μάθουμε πώς να εργαζόμαστε με αυτές, όχι μόνο σε σχέση με τον εξωτερικό κόσμο αλλά και μέσα στον ψυχισμό μας.

Ονομάζονται Γκούνας που στα σανσκριτικά σημαίνει «εκείνο που δεσμεύει» επειδή αν κατανοηθούν λάθος μας δεσμεύουν στον εξωτερικό κόσμο.
Οι τρεις γκούνας είναι οι πιο λεπτοφυείς ποιότητες της φύσης που αποτελούν το υπόβαθρο της ύλης, της ζωής και του νου.
Όλα τα αντικείμενα του σύμπαντος συνίστανται από διάφορους συνδυασμούς αυτών των τριών γκούνας.

ΣΑΤΤΒΑ

Είναι η ποιότητα της ευφυΐας, της αρετής, της καλοσύνης, και φέρνει αρμονία, ισορροπία, σταθερότητα. Έχει μια κίνηση προς τα μέσα και προς τα πάνω και επιφέρει το ξύπνημα της συνείδησης. Μας δίνει ευτυχία και ικανοποίηση που έχουν διάρκεια. Είναι η αρχή της διαύγειας, της ευρείας αντίληψης και της ειρήνης. Είναι η δύναμη της αγάπης που ενώνει όλα τα πράγματα σε ένα.

ΡΑΤΖΑΣ

Είναι η ποιότητα της αλλαγής, της δράσης και της αναταραχής. Είναι η δύναμη του πάθους που επιφέρει ανησυχία και διαμάχη (σύγκρουση). Έχει μια κίνηση προς τα έξω και αναζητά τη δράση και τις αισθησιακές απολαύσεις. Προκαλεί ανησυχία, αναστάτωση και θολώνει τη κατανόηση. Η ράτζας φέρνει απληστία, έλλειψη ικανοποίησης, πόνο και δυστυχία. Αναζητά δύναμη, χρήμα, εξουσία, φήμη.

ΤAMAΣ

Είναι η ποιότητα της βραδύνοιας, του σκότους και της αδράνειας. Είναι η δύναμη της άγνοιας που παρεμποδίζει την ορθή δράση και επιβραδύνει τα πράγματα. Έχει μια κίνηση προς τα κάτω και είναι αιτία αποσύνθεσης και διάσπασης. Το τάμας φέρνει άγνοια και πλάνη στο νου, νωθρότητα, τεμπελιά, υπερβολικό ύπνο, προκαλεί αναισθησία και χάσιμο της επαγρύπνησης. Είναι η αρχή του υλισμού και της ασυνειδησίας η οποία καλύπτει τη συνειδητότητα μας.

Βασικές αρχές του αυτοσεβασμού για τις οποίες κανείς δεν μιλά

Βασικές αρχές του αυτοσεβασμού για τις οποίες κανείς δεν μιλά

Άρθρο του Mark Landry
Όταν ήμουν στο γυμνάσιο, ζήτησα από μια κοπέλα να βγει μαζί μου. Ήταν αστεία, δημοφιλής και είχε αυτοπεποίθηση. Εγώ όμως δεν είχα τίποτα από αυτά. Αν μπορούσα να την πείσω να γίνει η κοπέλα μου, τότε ίσως να είχα μια ευκαιρία να γίνω κι εγώ δημοφιλής. Ήταν μια τολμηρή κίνηση.
Λίγο αφού το τελευταίο κουδούνι της ημέρας χτύπησε, όπως μάζευα τα βιβλία μου για να επιστρέψω σπίτι, η καλύτερη της φίλη έτρεξε προς εμένα ενθουσιασμένη. «Είπε ναι! ». Προφανώς όλο το σχολείο ήξερε γι’ αυτό. Περπάτησα βιαστικά προς το λεωφορείο, κρυβόμουν και φοβόμουν μήπως την συναντήσω- ήταν η πρώτη μου κοπέλα. Δεν είχα ιδέα τι υποτίθεται ότι έπρεπε να κάνω. Την επόμενη μέρα με τράβηξε σε μια γωνία, για να με ενημερώσει ότι όλο αυτό ήταν ένα αστείο. Όλοι οι άλλοι γελούσαν με αυτό. Το αδέξιο, χαζό παιδί προσπάθησε να σχετιστεί με ένα από τα πιο δημοφιλή κορίτσια και κατευθείαν τον έβαλε στη θέση του. Ήταν μια από εκείνες τις στιγμές που θα ξόδευα την υπόλοιπη ζωή μου, προσπαθώντας να την ξεγράψω και να την ξεχάσω.
Γεγονότα σαν αυτά συνέβαιναν συχνά, όλο εκείνο τον καιρό μέχρι το λύκειο. Στο πανεπιστήμιο άρχισα να αντιδρώ. Έκανα βάρη, άλλαξα το στυλ μου, περνούσα χρόνο με «δημοφιλείς» φοιτητές κλπ. Άρχισα να υπερασπίζομαι τον εαυτό μου, σωματικά κάποιες φορές, αν κάποιος μου συμπεριφερόταν άσχημα. Ό,τι άσχημο πέρασα στο γυμνάσιο, το ανταπέδωσα σε υπερβολικό βαθμό.
Θυμάμαι τον εαυτό μου να νιώθει ευχαριστημένος. Βίωνα αυτοσεβασμό για πρώτη φορά στη ζωή μου, αλλά δεν συνειδητοποιούσα ότι το ένιωθα εις βάρος κάποιου άλλου. Χρειαζόμουν ανθρώπους «κάτω» από εμένα για να νιώθω καλά. Αν δεν ήξερα ότι ήταν κάτω από εμένα, θα τους έβαζα εγώ. Ο,τι μου είχαν κάνει, το έκανα εγώ σε άλλους, αγοράζοντας αυτοσεβασμό, αφαιρώντας τον από κάποιον άλλο. Ζούσα κατ’ αυτό τον τρόπο για χρόνια και το πλήρωσα, όλα αυτά επειδή δεν αντιλαμβανόμουν τις βασικές αρχές του αυτοσεβασμού.

1. Είναι πιο κοντά απ’ όσο νομίζεις

Αν πατήσετε στην μηχανή αναζήτησης την λέξη «αυτοσεβασμός», θα έχετε απευθείας εκατοντάδες φράσεις, που θα είναι κάπως έτσι:
• Αν κάποιος σε προσβάλλει, παράτησε τον
• Αν δεν με σεβαστείς, δεν θα σε σεβαστώ ούτε εγώ.
• Το να προστατέψεις τον εαυτό σου είναι πιο σημαντικό από οτιδήποτε άλλο
Γνωρίζω πολλούς ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου του εαυτού μου, που έχουν προσπαθήσει να προσεγγίσουν τον αυτοσεβασμό, που έχουν υιοθετήσει κάθε ιδέα που μπορεί να τους βοηθήσει και ακόμα ψάχνουν. Αλλά τείνουμε να ψάχνουμε στα λάθος σημεία. Το κόλπο με τον αυτοσεβασμό δεν είναι να προσπαθούμε να τον βρούμε ή να τον χτίσουμε από το τίποτα. Τον έχουμε ήδη. Η προσβολή και η ασέβεια δεν θα είχαν καμία εξουσία, δεν θα μας έκαναν τόσο θυμωμένους, αν δεν είχαμε ήδη κάποια αίσθηση ότι όλοι πρέπει να μας φέρονται με σεβασμό.
Γεννηθήκαμε με αυτοσεβασμό και δεν θα διστάσουμε να απαντήσουμε αν οι άνθρωποι μας ντροπιάσουν. Ο αυτοσεβασμός δεν είναι κάτι που χάνουμε, είναι κάτι που θάβεται. Το κόλπο είναι να βρούμε έναν τρόπο να τον διασώσουμε και να σιγουρευτούμε ότι δεν θα ξαναθαφτεί.

Σύμπαν – Κοσμική Ακτινοβολία Υποβάθρου: Κοσμολογικό μυστήριο επιλύεται με τη βοήθεια του νέου χάρτη κενών και υπερσμηνών

20161013_Planck-Space-Telescope300x340
Ομάδα αστροφυσικών στο Πανεπιστήμιο του Portsmouth δημιούργησε τον μεγαλύτερο από ποτέ χάρτη των κενών και των υπερσμηνών στο σύμπαν, ο οποίος βοηθά να λυθεί ένα για πολλά χρόνια υφιστάμενο κοσμολογικό μυστήριο. Ο χάρτης των θέσεων των κοσμικών κενών – μεγάλες άδειες περιοχές που περιλαμβάνουν σχετικά λίγους γαλαξίες – και των υπερσμηνών – τεράστιες περιοχές με πολύ περισσότερους γαλαξίες από το κανονικό – μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μετρήσει την επίδραση της Σκοτεινής Ενέργειας στο «τέντωμα» του σύμπαντος. Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις της θεωρίας βαρύτητας του Einstein.
«Χρησιμοποιήσαμε μια νέα τεχνική για να κάνουμε πολύ ακριβείς μετρήσεις της επίδρασης που αυτές οι δομές έχουν στα φωτόνια από την Κοσμική Μικροκυματική Ακτινοβολία Υποβάθρου (cosmic microwave background ή CMB) – το φως που έμεινε από την περίοδο λίγο μετά τη Μεγάλη Έκρηξη – όταν περνούν δια μέσου τους», είπε ο Dr Seshadri Nadathur, από το Ινστιτούτο Κοσμολογίας και Βαρύτητας του Πανεπιστημίου. «Το φως από την CMB ταξιδεύει μέσω τέτοιων κενών και υπερσμηνών στο δρόμο του προς εμάς. Σύμφωνα με την Γενική Θεωρία της Σχετικότητας του Einstein, το φαινόμενο του τεντώματος προκαλεί μια μικρή αλλαγή στην θερμοκρασία του φωτός CMB που εξαρτάται από το από που έρχεται. Τα φωτόνια του φωτός που ταξιδεύουν μέσω των κενών θα εμφανίζονται ελαφρώς ψυχρότερα από τα κανονικά και αυτά που φτάνουν από τα υπερσμήνη θα εμφανίζονται ελαφρώς θερμότερα».

Πες το από την αρχή…





Οι σχέσεις μας με τους άλλους, είναι η βασική μας «περιουσία». Μία περιουσία στην οποία μπορούμε να δώσουμε βάση και να μην μας την πάρει ποτέ κανένας. 
Οι σχέσεις μας είναι διαμάντια πολύτιμα. 
Πώς μπορούμε να έχουμε σχέσεις γεμάτες υγεία, αγάπη και κατανόηση? 

Ο τρόπος είναι να επιλέξουμε να βάλουμε οδηγό την αλήθεια μας. 
Δηλαδή να λέμε μεταξύ μας ότι μας ενοχλεί από την αρχή. Ότι δεν μας αρέσει να το τοποθετούμε στην όποια σχέση μας. 
Αν από την αρχή τοποθετήσουμε στους άλλους με ηρεμία αυτά που δεν θέλουμε τότε δεν θα έρθει ποτέ ένα ξέσπασμα. 
Τα ξεσπάσματα έρχονται καθώς εμείς συχνά λέμε φράσεις όπως «δεν με πειράζει», «δεν έχω πρόβλημα» κλπ. Όπου εκεί με αυτές τις φράσεις δεν έχουμε δώσει στον άλλον κανένα όριο μας, αλλά του έχουμε αφήσει περιθώριο να καταλάβει ότι θέλει.  Που όμως λίγο αργότερα όλο αυτό που ξετυλίγεται στον δρόμο της σχέσης μας φέρνει σε κατάσταση θυμού. 
Είναι προτιμότερο να γνωρίζω τα όριά μου και να γνωρίζω τα θέλω μου και τα δεν θέλω μου και να τα τοποθετώ από την αρχή στην κάθε μου σχέση. 
Σε καμία σχέση δεν υπάρχει το αυτονόητο και το εννοείται. Καθώς ο καθένας έχει τα δικά του αυτονόητα και τα δικά του εννοείται. 
Άρα δεν έχει σημασία .. «μα γνωριζόμαστε τόσα χρόνια».. γιατί μέσα στα χρόνια που περνούν ταυτόχρονα ο καθένας από μας έχει τον δικό του εσωτερικό τρόπο που σκέφτεται και αισθάνεται. Έτσι αφού ο καθένας από εμάς στην διαδρομή της ζωής του αλλάζει μέσα του, αλλάζουν οι σκέψεις του, το ίδιο συμβαίνει και στους ανθρώπους μας. 
Οπότε το να σκεφτόμαστε εμείς από μέσα μας.. «μα καλά, δεν το καταλαβαίνει» ?

Τρία χρόνια μετά, μία υπόθεση επιβεβαιώνεται: Ελληνικής επιρροής οι «Πήλινοι Στρατιώτες της Κίνας»

Terracotta Warriors - China

Τελικά, η συνάντηση του κινεζικού και του ελληνικού πολιτισμού έγινε πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι πιστεύαμε.
Ο καθηγητής Αφρικανικών και Ασιατικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου Λούκας Νίκελ είχε διατυπώσει το 2013 την άποψη πως ο «πήλινος στρατός» ή «Στρατός από Τερακότα», που ανακαλύφθηκε στο μαυσωλείο του Τσιν Σι Χουάνγκ το 1974, όπως και τα πήλινα αγάλματα χορευτριών, ακροβατών και δημοσίων αξιωματούχων που βρέθηκαν εκεί κοντά, είναι επηρεασμένα από την αρχαιοελληνική τέχνη. Σήμερα οι αρχαιολόγοι που εξετάζουν τα ευρήματα, δηλώνουν πως έχουν πλέον αρκετά στοιχεία που υποστηρίζουν την άποψη αυτή.
Ο Τσιν Σι Χουάνγκ (Qin Shi Huang) βασίλεψε στην Σιαν της Κίνας και ήταν ο πρώτος αυτοκράτορας της ενωμένης Κίνας από το 221π.Κ.Χ. Με δική του πρωτοβουλία κατασκευάστηκαν τα πελώρια αγάλματα των 8000 στρατιωτών, αλλά και ομοιώματα αρμάτων και αλόγων. Το φυσικό μέγεθός τους είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο, καθώς ούτε πριν, αλλά ούτε μετά εμφανίστηκε στην κινεζική τέχνη παρόμοιο έργο. Ο Νίκελ θεωρεί πως η τεχνοτροπία των έργων αυτών είναι επηρεασμένη από την αρχαία ελληνική τέχνη με την οποία ο Κινέζος ηγέτης ήρθε σε επαφή μέσω των ελληνικών βασιλείων της Ασίας, μετά την εκστρατεία του Μ. Αλεξάνδρου. Η ιδέα αυτή βασίστηκε σε κάποια αρχαία κινεζικά κείμενα, στα οποία έχει διασωθεί η περιγραφή χάλκινων αγαλμάτων γιγαντιαίων διαστάσεων «με ξενικά ρούχα», καθώς και αναφορές στον αυτοκράτορα που δεν σεβάστηκε τα ήθη της χώρας του, τα οποία καταδίκαζαν κάθε ξένη επιρροή.

Γιατί πιστεύει κάποιος τόσο εύκολα τα ψέματα;

Truth Lie

Για να έχει ένα θεατρικό έργο επιτυχία και να αγγίξει το κοινό, θα πρέπει να είναι αληθοφανές, αλλά όχι αληθινό. Αυτό γράφει ο Αριστοτέλης στην «Ποιητική» του. Η ψεύτικη ιστορία είναι γοητευτική, διασκεδαστική και λειτουργεί καταπραϋντικά στην ψυχολογική μας κατάσταση. Η αλήθεια μας αγριεύει.
Υπάρχουν τα ψέματα που λέμε από ευγένεια ή από καλοσύνη. Μπορεί να πούμε «είσαι στις ομορφιές σου» σε κάποιον που είναι χάλια για να μην τον κάνουμε χειρότερα ή «θα γίνεις καλά, μη φοβάσαι» σ’ έναν ετοιμοθάνατο για να τον εμψυχώσουμε.
Υπάρχουν κι εκείνα που λέμε για τον εαυτό μας (συχνά και στον εαυτό μας). Αυτά δεν τα λέμε τόσο για να δείχνουμε καλύτεροι από ό, τι είμαστε, αλλά κυρίως για να μην χαλάσουμε την εικόνα που έχουν οι άλλοι για εμάς.
Υπάρχουν όμως και αυτά που λέμε για να χειραγωγούμε τους άλλους. Ενώ τα δύο πρώτα τα ξεστομίζουμε σχεδόν αυτόματα, τούτα εδώ χρειάζονται σχέδιο και ταλέντο. Ο ψεύτης αυτού του είδους φροντίζει να γνωρίσει καλά το ακροατήριό  του και να μάθει να το σερβίρει με τέχνη. Τότε μπορεί να πουλήσει οτιδήποτε σε σχεδόν σε οποιονδήποτε, είτε είναι πωλητής είτε πολιτικός.
Όσο πιο ανασφαλείς είμαστε, τόσο ευκολότερα πιστεύουμε στα ψέματα και γυρίζουμε την πλάτη στην αλήθεια.
Γιατί πιστεύει κάποιος τόσο εύκολα τα ψέματα; 

Πώς να αναγνωρίσετε και να ξεσκεπάσετε έναν δημαγωγό

Populism - Joseph Keppler - Chester A. Arthur

Ο έπαινος, οι φιλοφρονήσεις, οι υποσχέσεις, τα δώρα, είναι τα όπλα με τα οποία μπορεί ένας πονηρός άνθρωπος να σας εξαπατήσει και να σας οδηγήσει εκεί που δεν θέλετε πραγματικά να πάτε. Όλοι έχουμε συναντήσει τέτοιους ανθρώπους, ειδικά πολιτικούς, που αγωνίζονται να μας πείσουν πως είναι φίλοι μας και θα εργαστούν για το καλό μας, αρκεί να τους εμπιστευτούμε. Στην πραγματικότητα, πολλοί από αυτούς, θέλουν απλώς να αρπάξουν την εξουσία για δικό τους όφελος. Σήμερα τους λέμε λαϊκιστές, στην αρχαία Ελλάδα τους έλεγαν κόλακες και δημαγωγούς.
Οι συμβουλές του Αριστοτέλη
Η τέχνη της πειθούς είναι αρχαιότατη και οι πολιτικοί την γνωρίζουν πολύ καλά, σε αντίθεση με τους περισσότερους απλούς πολίτες. Οι οποίοι είτε δεν γνωρίζουν αυτές τις τεχνικές είτε δεν είναι σε θέση να αντισταθούν στη γοητεία τους. Αν δώσουμε όμως προσοχή στις βασικές αρχές αυτής της τέχνης, που παραμένει ίδια εδώ και χιλιετίες, τότε θα ισχυροποιήσουμε τη θέση μας και δεν θα πέφτουμε τόσο εύκολα στην παγίδα τους.
Στο έργο του «Ρητορική», ο Αριστοτέλης δίνει συμβουλές στους ρήτορες, σε εκείνους που προσπαθούν να πείσουν το κοινό τους να πράξει ή να μην πράξει κάτι. Αν και προειδοποιεί με σαφήνεια πως το κίνητρο του ρήτορα θα πρέπει να είναι η καθοδήγηση του ακροατηρίου σε αποφάσεις που θα το ωφελήσουν, οι συμβουλές αυτές χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα ως τεχνικές εξαπάτησης. Εμείς μπορούμε να τις δούμε από τη δική μας θέση, να τις διασκευάσουμε, εργαλεία για τη δική μας προστασία.
Αντιμετωπίστε τις τεχνικές εξαπάτησης

Περσέας και Ανδρομέδα

Η Ανδρομέδα του Giorgio Vasari (1770-72),Παλάτσο Βέκιο, Φλωρεντία

Η Ανδρομέδα, ήταν κόρη του Κηφέα, βασιλιά των Κηφήνων ή των Αντιόπων και της Κασσιόπης
Σύμφωνα με την παράδοση, η Κασσιόπη ισχυριζόμενη ότι αυτή και η κόρη της ήταν ωραιότερη από τις Νηρηίδες, προκαλεί την οργή του Ποσειδώνα, που την εκδικείται προκαλώντας καταιγίδα στην Αιθιοπία.
Η χώρα πλημμύρισε και ένα θαλάσσιο τέρας, ένα Κήτος που εμφανίζεται κατασπάραζε ανθρώπους και ζώα.
Σύμφωνα με το χρησμό του μαντείου του Άμμωνα, για να σωθεί η χώρα έπρεπε η Ανδρομέδα να θυσιαστεί στο τέρας.
Οι γονείς της την εγκαταλείπουν σ΄ ένα βράχο της ακτής, για να την καταβροχθίσει το Κήτος.
Η Ανδρομέδα λοιπόν αλυσοδεμένη στο βράχο βρίσκεται στο έλεος του κτήνους.
Με θέα στη θάλασσα, γυμνή, μόνο με τα κοσμήματά της, όπως είχαν δώσει εντολή οι θεοί, υπομένει καρτερικά την τραγική της μοίρα.
Ένας νεαρός άνδρας περνάει από πάνω της πετώντας, σκίζοντας τον αέρα με τα φτερωτά του σανδάλια.
Ήταν ο Περσέας, ο ήρωας που μόλις είχε σκοτώσει τη γοργόνα Μέδουσα, με ένα μαγικό κοφτερό σπαθί και επέστρεφε στο Άργος με το κεφάλι του τέρατος σε ένα δισάκι.
Το δισάκι (σάκος), το δρεπάνι, τα φτερωτά σανδάλια, και ένα μαγικό κράνος, που τον έκαναν αόρατο, ήταν δώρα από τους θεούς, να τα χρησιμοποιήσει στην εξόντωση της Γοργόνας, της οποίας η ματιά μετέτρεπε όποιον κοιτούσε σε πέτρα.
Ο Περσέας έμεινε έκπληκτος στη θέα της πανέμορφης αλυσοδεμένης σε ένα βράχο γυναίκας.
Βλέποντας προσεκτικότερα, εντοπίζει τους γονείς της Ανδρομέδας, που σε κατάσταση απόγνωσης την παρακολουθούν από την ακτή.
Του υπόσχονται πως θα του δώσουν γυναίκα την Ανδρομέδα, αν κατάφερνε να τη σώσει από το τέρας.
Δεν προλαβαίνουν να τελειώσουν τα λόγια τους, και το τέρας, αναδυόμενο από τη θάλασσα κινείται προς την Ανδρομέδα με το στόμα του ορθάνοιχτο, έτοιμο να την καταπιεί ολόκληρη.
Ο Περσέας σκοτώνει το Κήτος και την ελευθερώνει.
Ο Ποσειδώνας το νεκρό σώμα του τέρατος το μετατρέπει σε κοράλλι της θάλασσας.
Η Ανδρομέδα, βαθιά εντυπωσιασμένη από την γενναιότητα του Περσέα, τον ερωτεύεται.
Ζητά από τους γονείς της να την αφήσουν να τον παντρευτεί αμέσως. 
Εκείνοι απρόθυμα συμφωνούν, στη συνέχεια όμως η Κασσιόπη διηγείται κρυφά όλη την ιστορία στον Αγήνορα, ο οποίος ήταν ήδη αρραβωνιασμένος με την Ανδρομέδα, αλλά δεν είχε κάνει τίποτα για να τη βοηθήσει, όταν ήταν σε θανάσιμο κίνδυνο.
Την ημέρα του γάμου, ο Αγήνορας φτάνει απρόσκλητος με μια ομάδα φίλων του, διακόπτοντας την τελετή και απαιτώντας από την Ανδρομέδα να ακυρώσει την ένωση με τον Περσέα.

Γίνε φίλος με το Σώμα σου


Είναι όμορφο να αγαπάς και να φροντίζεις εσένα. Να μην περιμένεις το άγγιγμα κάποιου άλλου για να χαλαρώσεις, να “τραφείς”, να γιατρευτείς…

Με τον διαλογισμό που ακολουθεί μας δίνετε η ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με το σώμα μας. Να το αγγίξουμε ίσως με έναν τρόπο που δεν το έχουμε αγγίξει ποτέ. Να το αγαπήσουμε και να το ευχαριστήσουμε για ότι μας έχει προσφέρει μέχρι τώρα. Να τιμήσουμε το κάθε σημείο του σώματός μας, κάθε σημείο του εαυτού μας.

Μπορείτε αυτόν τον απολαυστικό διαλογισμό να τον κάνετε παντού. Στο σαλόνι σας, στο κρεβάτι σας… ακόμα και στην μπανιέρα σας. Μπορείτε να ετοιμάσετε ένα ζεστό μπάνιο και να προσθέσετε τα αγαπημένα σας αρώματα: λεβάντα για χαλάρωση, ευκάλυπτο για καθαρισμό των πνευμόνων, μέντα που δυναμώνει το νου, γαρδένια και τριαντάφυλλο που ανοίγουν την καρδιά, σανταλόξυλο για το πνεύμα κ.λ.π.

Μπορείτε τα ίδια αρώματα να τα βάλετε να ”καίνε” στο χώρο σας. Όπως κι αν αποφασίσετε να κάνετε τον διαλογισμό για να έρθετε σε επαφή με το σώμα σας και να καλωσορίσετε τον εαυτό σας μετατρέψτε το χώρο σας σε ένα υπέροχο ναό με κεριά, λιβάνι, μουσική, λουλούδια. Δημιουργήστε μια αισθησιακή και ευχάριστη ατμόσφαιρα 

Ξεκινήστε με βαθιές αναπνοές. Αναπνεύστε τα αρώματα και αποβάλετε την ένταση. Όταν νιώσετε ότι η αναπνοή σας κυλά αβίαστα και χαλαρά οραματιστείτε την να ξεχειλίζει από τους πνεύμονες και να γεμίζει το θώρακα, τους ώμους, τα χέρια, το λαιμό, το κεφάλι, την πλάτη… να κυλά προς τη λεκάνη, να γεμίζει την κοιλιά, να ταξιδεύει μέσα στα πόδια και να φτάνει μέχρι τα πέλματα.
Τώρα είστε έτοιμοι να αγγίξετε το σώμα σας, να χαϊδευτείτε απαλά. Αγγίξτε κάθε σημείο του σώματός σας. Κάθε φορά που αγγίζετε κάποιο σημείο, εισπνέετε βαθιά. Νιώστε αυτό το σημείο, οραματιστείτε το, δείτε τι κάνει για σας, πώς σας βοηθάει στη ζωή σας.
Μη βιάζεστε... Ταξιδέψτε αργά στο σώμα σας... Συνειδητά...