Ο τρόπος που μαγειρεύετε το φαγητό σας είναι εξίσου σημαντικός με το τι τρώτε. Όταν για παράδειγμα ψήσετε ένα κρέας λάθος, τότε μπορεί να είναι τόσο επιζήμιο για την υγεία σας, όσο και το κάπνισμα. Ορισμένες μέθοδοι μαγειρέματος αλλάζουν τα συστατικά των τροφίμων και παράγουν ουσίες που είναι τοξικές. Πριν λοιπόν ξεκινήστε να μαγειρεύετε τα γεύματα σας ή πριν βγείτε στην αυλή και κάνετε μπάρμπεκιου, πρέπει να γνωρίζετε μερικές μεθόδους για να αποφύγετε τις τοξίνες.
- Ψήσιμο στα κάρβουνα
Το κρέας στα κάρβουνα, στη σχάρα είναι από τα πιο δημοφιλή φαγητά, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, για όσους αγαπάνε το μπάρμπεκιου. Η μυρωδιά του ψημένου κρέατος είναι ελκυστική, όμως έχει ανακαλυφθεί ότι το ψήσιμο σε υψηλές θερμοκρασίες δημιουργεί κάποιες χημικές ουσίες -ετεροκυκλικές αμίνες- που σχετίζονται με διάφορες μορφές καρκίνου. Αυτό εξηγεί και το γεγονός που μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι πληθυσμοί καταναλώνουν κρέας στα κάρβουνα ή στη σχάρα παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του στομάχου, του παχέος εντέρου και του παγκρέατος. Η καλύτερη επιλογή είναι να μαγειρεύετε πρώτα το κρέας στο φούρνο, όχι σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, και μετά να το ψήνετε για λίγο στη κάρβουνα. Επίσης να το μαρινάρετε με βότανα και χόρτα που περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες εξουδετερώνουν τις καρκινογόνες.