Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Ιδρώνετε περισσότερο από το φυσιολογικό;


Είναι ενοχλητική και εξαιρετικά δυσάρεστη, και προκαλεί αμηχανία και άγχος σε όσους πάσχουν από αυτήν. Ποιος μπορεί να συνηθίσει να δίνει την εικόνα μιας κακής υγιεινής, τη στιγμή μάλιστα που δεν την αμελεί;
Οι πάσχοντες από υπεριδρωσία, μια χρόνια παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από υπερβολική έκκριση ιδρώτα από τους ιδρωτοποιούς αδένες, έχουν χαμηλή ποιότητα ζωής, βιώνουν δυσκολίες στην καθημερινότητά τους και περιορίζονται σημαντικά στην ιδιωτική και επαγγελματική τους ζωή. Η νόσος υπολογίζεται ότι ταλαιπωρεί περίπου 100-500 χιλιάδες Έλληνες και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, στις μασχάλες, στις παλάμες, στα πέλματα ή στο πρόσωπo.

Οι άνθρωποι που πάσχουν από μασχαλιαία υπεριδρωσία, είναι αναγκασμένοι να αλλάζουν συχνά ρούχα για να μην δίνουν «κακή» εικόνα, ενώ εκείνοι που έχουν πρόβλημα στις παλάμες αποφεύγουν τις χειραψίες και δυσκoλεύονται να κρατήσoυν αντικείμενα ή να χρησιμoπoιήσoυν ένα πληκτρoλόγιο. Και στις δύο περιπτώσεις, οι ασθενείς βιώνουν αρνητικά συναισθήματα που μπορούν να τους οδηγήσουν ακόμη και σε ψυχολογικά προβλήματα, απομόνωση και κατάθλιψη. Κι οι επιπτώσεις δεν σταματούν εδώ. Οι πάσχοντες από υπεριδρωσία παρουσιάζουν επίσης αυξημένo κίνδυνo δερματικών μoλύνσεων.

Τι είναι όμως αυτό που την προκαλεί; 

Η υπεριδρωσία μπορεί να είναι ιδιοπαθής, δηλαδή να οφείλεται στην ύπαρξη περισσότερων ιδρωτοποιών αδένων ή στην παραγωγή περισσότερου ιδρώτα από τους ιδρωτοποιούς σε κάποιο άτομο. Μπορεί να οφείλεται επίσης σε ψυχογενείς παράγοντες. Σε καταστάσεις έντονου στρες ή σε ανθρώπους που πάσχουν από ψυχικές νόσους η παραγωγή αδρεναλίνης οδηγεί σε αύξηση χολινεργικών αμινών και αυξημένη παραγωγή ιδρώτα από τους φυσικούς ιδρωτοποιούς. Ακόμη και ευκαιριακές λοιμώξεις (π.χ, μυκητιάσεις) στην περιοχή του μασχαλιαίου ή του πελματιαίου, μπορούν να αυξήσουν τηνπαραγωγή ιδρώτα στις περιοχές αυτές, ως φυσική αντίδραση του οργανισμού για να αντιμετωπίσει τη λοίμωξη.

Εξίσου σημαντικός, τόσο την ποσότητα όσο και την οσμή του εκκρινόμενου ιδρώτα, είναι και ο ρόλος της διατροφής. Τα πολλά καρυκεύματα, οι πικάντικες γεύσεις, κάποια αλλαντικά όπως ο παστουρμάς, οι πιπεριές, το σκόρδο, αυξάνουν την παραγωγή ιδρώτα – και μάλιστα δύσοσμου ιδρώτα. Για φαινόμενα υπεριδρωσίας έχουν «κατηγορηθεί» επίσης συγκεκριμένες κατηγορίες φαρμάκων.

Για την αντιμετώπιση της ...υπερπαραγωγής ιδρώτα χρησιμοποιούνται συνήθως αντιιδρωτικά, αποσμητικά ή φαρμακευτική αγωγή. Η ιοντοφόρηση, που βασίζεται στην εισαγωγή μιας ιονισμένης ουσίας στο δέρμα μέσω ηλεκτρικού ρεύματος που οδηγεί σε απόφραξη των εκφορητικών πόρων των ιδρωτοποιών αδένων, είναι επίσης ένας αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος, ενώ τα τελευταία χρόνια, ικανοποιητική, γρήγορη και λύση χωρίς παρενέργειες αποτελεί η χρήση της βουτιλινική τoξίνης (botox) υπό μορφή ενδοδερμικών εγχύσεων.


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.