Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

ΟΙ ΤΥΧΕΡΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

Αν τζογάρεις με τα κιλά σου, το πιο πιθανό είναι να παίρνεις βάρος, εκτός κι αν παίζεις με αυτό το σύστημα.
Ένα κρουασάν σοκολάτα έχει τις ίδιες θερμίδες με ένα μπούτι κοτόπουλο (300). Βέβαια, αυτό είναι κάτι που ήξερες, σωστά; Το πρώτο ανεβάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ενώ το άλλο προσφέρει μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης, που χτίζει μυς και μειώνει την όρεξη. Ωστόσο, η βιομηχανία τροφίμων, αλλά και οι εταιρείες που λανσάρουν wearables, δεν φαίνεται να λαμβάνουν υπόψη αυτό το γεγονός, με αποτέλεσμα να μην μπορείς ποτέ να έχεις τον απόλυτο έλεγχο της διατροφής σου, όσο κι αν το θες. 
Πάρε, για παράδειγμα, τις ετικέτες των προϊόντων: συχνά τα νούμερα που αναγράφονται είναι παραπλανητικά. Η αιτία; Στον υπολογισμό θερμίδων δεν λαμβάνεται υπόψη το είδος της τροφής (παράγοντας που καθορίζει τον τρόπο που τη διαχειρίζεται ο οργανισμός). Επίσης, σε ό,τι αφορά τους fitness tracker, μελέτες δείχνουν ότι κι αυτοί κάνουν πολλές φορές λάθος, γεγονός που βάζει φρένο στις ευχάριστες αλλαγές πάνω σου. Με λίγα λόγια, μπορεί (να πιστεύεις ότι) τα μαθηματικά να εξηγούν τα πάντα γύρω σου, κάτι τέτοιο, όμως, δεν ισχύει και για τη διατροφή σου. Προχώρα παρακάτω και μάθε πώς θα φτιάξεις το σώμα των ονείρων σου.
1. Θύμα της Τεχνολογίας
Σε μελέτη, το 2014, στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, επιστήμονες ζήτησαν από 60 άτομα να δοκιμάσουν έναν από τους 8 διαφορετικούς fitness tracker ολοκληρώνοντας μια ώρα προπόνησης. Επειτα, συνέκριναν τα αποτελέσματα του κάθε μετρητή με τη συνολική κατανάλωση οξυγόνου κάθε συμμετέχοντα - ένα ασφαλές μέτρο για την κατανάλωση θερμίδων. Η ετυμηγορία; Κάθε μετρητής που δοκιμάστηκε είχε 9-23% απόκλιση.
-EΠΙΔΟΣΕΙΣ App-to-date: Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνιας βρήκαν ότι applications, όπως το Moves και το Health Mate, παρουσιάζουν μικρότερη μεταβλητότητα από ένα wearable (όπως το fitness tracker), όταν μετρούν τα βήματα, δείκτης που επηρεάζει απόλυτα τον υπολογισμό των θερμίδων που έκαψες.

2. Μάθε να Διαβάζεις
Η αναγραφή των διατροφικών συστατικών στα συσκευασμένα τρόφιμα βασίζεται σε μια συνταγή 100 ετών και μπορεί να αποκλίνει κατά 25%, δηλώνει η Rachel Carmody, υποψήφια διδάκτωρ στο Χάρβαρντ. Η πραγματική θερμιδική περιεκτικότητα μπορεί να είναι χαμηλότερη από αυτήν που αναγράφεται στην ετικέτα χάρη στην «τροφική θερμογένεση», την ενέργεια που απαιτείται για να μεταβολιστεί από τον οργανισμό.
-Φουλ της πρωτεΐνης: Το κρέας και τα λαχανικά κάνουν τον οργανισμό σου να καίει περισσότερο, απαλλάσσοντάς σε από 20-30% περισσότερες θερμίδες, σε σχέση με τους πιο εύκολα μεταβολιζόμενους απλούς υδατάνθρακες, όπως τα μακαρόνια και το παγωτό. Ετσι, περιόρισε τους τελευταίους στο 10%.
3. Ξέχνα τα Χάπι Meals
Ξέρεις πόσο κακό κάνουν στον οργανισμό τα αντιβιοτικά που βρίσκονται στα πιάτα που καταναλώνεις καθημερινά; Ερευνες δείχνουν ότι τα 15 εκατομμύρια κιλά αντιβιοτικών που χορηγούνται σε ζώα εκτροφής κάθε χρόνο μπορεί να διαταράξουν τη μικροβιακή ισορροπία του εντέρου, ευνοώντας στην ανάπτυξη μικροβιώματος που «τραβά» θερμίδες από την τροφή και -δυστυχώς- ευνοεί στην άνοδο της ζυγαριάς.
-Plan b(io): Κατανάλωσε κρέας, γάλα και ψάρι χωρίς αντιβιοτικά και δείξε την προτίμησή σου σε λαχανικά και τροφές ολικής άλεσης. «Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες προωθεί την ανάπτυξη μικροβιώματος, που δεν είναι τόσο αποτελεσματικό στην απελευθέρωση ενέργειας» σε ενημερώνει  η Carmody.
4. Menus Υγιής;
Κάθε είδους επεξεργασία -συμπεριλαμβανομένων του μαγειρέματος, της αποχύμωσης, της άλεσης και της κονσερβοποίησης- καταστρέφει το φαγητό, διασπώντας τα κυτταρικά τοιχώματα των τροφών και μειώνοντας έτσι την ενέργεια που απαιτείται για την πέψη τους. «Η επεξεργασία τροφίμων όχι μόνο κάνει ευκολότερη την απελευθέρωση θερμίδων, αλλά και δυσκολότερη την απέκκρισή τους» εξηγεί η Carmody.
-Επεξεργασία και (όχι) χαρά: Πάνω από το 75% των θερμίδων που λαμβάνουν οι Ευρωπαίοι είναι από μέτριας ή υψηλής επεξεργασίας τρόφιμα. Μόνο το 23% προέρχεται από τροφές ολικής άλεσης ή ελάχιστα επεξεργασμένες. Ο στόχος σου: προσπάθησε να αντιστρέψεις την παραπάνω αναλογία προϊόντων.
5. Χάσε από Παντού
Αν είσαι 82 κιλά, 30 λεπτά προπόνηση ενδυνάμωσης φτάνουν για να κάψεις περίπου 250 θερμίδες. Αυτό μοιάζει θετικό, αλλά αποτελεί ένα κομμάτι από το σύνολο αυτών που μπορείς να ξεφορτωθείς με άλλες δραστηριότητες μες στην ημέρα. Η συνολική καύση θερμίδων από τις καθημερινές σου συνήθειες, όπως το βούρτσισμα των δοντιών και η βόλτα με το σκύλο σου, ισοδυναμούν με ό,τι κάνεις στο γυμναστήριο.
-3,2,1, action: Εχεις τη δυνατότητα να αυξήσεις τις καύσεις σου κατά 1.000 θερμίδες την ημέρα, περνώντας απλώς μεγαλύτερο χρόνο σε κίνηση, επισημαίνει ο James Levine, καθηγητής ιατρικής στη Mayo Clinic. Ρίξε μια ματιά στη διπλανή στήλη, για να μάθεις πώς θα το πετύχεις.
6. Μάτια Ερμητικά Κλειστά
Σε μελέτη στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, εκείνοι που αρκούνταν σε 5 ώρες βραδινού ύπνου λάμβαναν 6% περισσότερες θερμίδες την ημέρα. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Kenneth Wright, συγγραφέα της μελέτης, οι άνθρωποι που παρουσιάζουν έλλειψη ξεκούρασης είναι πιο επιρρεπείς στην κατανάλωση σνακ υψηλής θερμιδικής αξίας μετά το γεύμα, πράγμα που σίγουρα τους προσθέτει βάρος.
-Nανούρισμα στα μέτρα σου: Οταν πέσεις στο κρεβάτι, σκέψου ότι σκοράρεις στο αγαπημένο σου παιχνίδι. «Ο οραματισμός μειώνει το άγχος και ενεργοποιεί το μηχανισμό ύπνου του εγκεφάλου» αναφέρει ο W. Christopher Winter, ειδικός σε θέματα ύπνου και σύμβουλος του Men's Health.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.