Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Βιταμίνη D: Οι Έλληνες έχουν έλλειψη αλλά ο ΕΟΠΥΥ δεν αποζημιώνει την εξέταση! Έρευνα

βιταμίνη D


Μπορεί η Ελλάδα να είναι μια από τις ποιο ηλιόλουστες χώρες του πλανήτη, αλλά εκατοντάδες συμπολίτες μας παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D ή αλλιώς της βιταμίνης του ήλιου.

Την ίδια στιγμή συμβαίνει το παράδοξο ο ΕΟΠΥΥ να μην αποζημιώνει τη σχετική διαγνωστική εξέταση, το κόστος κυμαίνεται μεταξύ 40 και 50 ευρώ), εμποδίζοντας έτσι τον εντοπισμό του προβλήματος, με αποτέλεσμα να αυξάνονται δραματικά τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες που έχουν έλλειψη αυτής της πολύτιμης βιταμίνης.
Παράλληλα, συνεχώς νέα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στη συνολική υγεία, καθώς βοηθά στη μείωση των φλεγμονών, στην καλή ρύθμιση και ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, στην ανάπτυξη των κυττάρων και στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η ανεπάρκεια της βιταμίνης D, έχει σχετιστεί με πολλές καρδιαγγειακές και μεταβολικές παθήσεις, όπως η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, το έμφραγμα και το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.
«Στην Ελλάδα, σύμφωνα με διάφορες μελέτες, στο παρελθόν, αναφέρουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σε ηλικιωμένους, γυναίκες μετά τον τοκετό, παιδιά και έφηβους, ενώ προκαταρκτικά αποτελέσματα από πρόσφατη μελέτη, δείχνουν ότι υψηλό ποσοστό υγιών ατόμων απ’ όλη την επικράτεια – αστικός και αγροτικός πληθυσμός – παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D» ανέφερε το προεδρείο της Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών (ΕΕΜΜΟ).

Οι αιτίες του φαινομένου αυτού είναι κυρίως η πολύωρη παραμονή μας για λόγους δουλειάς σε κλειστούς χώρους, ο ρουχισμός, η χρήση των αντηλιακών κατά την έκθεση στον ήλιο, αλλά και η ατμοσφαιρική ρύπανση εμποδίζουν την απορρόφηση της ηλιακής ακτινοβολίας από τον οργανισμό μας»
Η αξία της βιταμίνης D, η οποία παράγεται από τον οργανισμό μας όταν εκτιθέμεθα στον ήλιο, καθώς και από την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων (όπως ο ξιφίας, η πέστροφα, ο σολομός και ο τόνος, και εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά, γάλα σόγιας, χυμοί και δημητριακά), έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά αναφορικά με τη δράση της στα οστά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η ανεπάρκεια της βιταμίνης D, έχει σχετιστεί με πολλές καρδιαγγειακές και μεταβολικές παθήσεις, όπως η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, το έμφραγμα και το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σε συνδυασμό με τη χαμηλή κατανάλωση γαλακτοκομικών, δημιουργούν σημαντικό πρόβλημα οστεοπενίας – οστεοπόρωσης στον πληθυσμό. Γι’ αυτό είναι απαραίτητη η ημερήσια δόση βιταμίνης D τουλάχιστον 700 μονάδων (IU) για την επίτευξη και διατήρηση μιας συνολικά καλής υγείας. Αν και το ‘κατώτερο όριο επάρκειας’ της βιταμίνης D από τους διεθνείς οργανισμούς δεν είναι σταθερό και κυμαίνεται από 20ng/ml έως 30ng/ml, είναι αποδεδειγμένο ότι η επάρκειά της σχετίζεται τόσο με τη μειωμένη πιθανότητα πτώσεων όσο και με τη μειωμένη πιθανότητα οστεοπορωτικών καταγμάτων.
Κατευθυντήριες γραμμές
Αναφερόμενος στις κατευθυντήριες γραμμές για τη διάγνωση και αντιμετώπιση της Οστεοπόρωσης στην Ελλάδα, όπως έχουν οριστεί από το Ελληνικό Ίδρυμα Οστεοπόρωσης το 2013, ο πρόεδρος της εταιρείας κ.Χ. Κοσμίδης σημείωσε ότι «η ημερήσια χορήγηση ασβεστίου (1000-1200 mg) και βιταμίνης D (800 μονάδων) σε ηλικιωμένους ασθενείς, επιφέρει μείωση των μη σπονδυλικών καταγμάτων και των πτώσεων, ενώ σε γυναίκες και άνδρες άνω των 50 ετών συνιστάται συνδυασμός ημερήσιας πρόσληψης ασβεστίου (1000-1200 mg) και βιταμίνης D 800 μονάδων (Βαθμός Α)».
Ο ενδοκρινολόγος κ. Γ. Τροβάς, βάσει της διεθνούς βιβλιογραφίας σημείωσε ότι η ανεπάρκεια – έλλειψη της Βιταμίνης D που αφορά μεγάλο ηλικιακό φάσμα και σχετίζεται με πολλές νόσους, αναδεικνύεται σε επιδημία και τόνισε ότι «είναι χαρακτηριστικό ότι θα μπορούσαμε να πετύχουμε ελάττωση του κινδύνου καταγμάτων κατά 10% εφόσον υπήρχε ισορροπία στην πρόσληψη Βιταμίνης D, αφού τα χαμηλά επίπεδα της αποτελούν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για οστεοπόρωση – οστεομαλάκυνση και αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων».
Τέλος, η Ευαγγελία Κασκάνη, Ρευματολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, αντιπρόεδρος της ΕΕΜΜΟ ανέφερε ότι «η Βιταμίνη D βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου και αναστέλλει μηχανισμούς που οδηγούν σε οστική απώλεια και συνεπώς οστεοπόρωση και κατάγματα. Όμως η ανακάλυψη του υποδοχέα της βιταμίνης μέσω του οποίου ασκεί τη δράση της, εκτός από τα οστά, σε διάφορα όργανα, όπως το πάγκρεας, το έντερο, τους μύες, το νευρικό σύστημα, αποκάλυψε άγνωστες δράσεις σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού καταδεικνύοντας ότι επιδρά με θετικό τρόπο, στο ανοσολογικό, καρδιαγγειακό και νευρικό σύστημα».

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.