Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Όχι πια νεύρα: 5 υγιείς τρόποι να αντιμετωπίζουμε τις αναποδιές

Όχι πια νεύρα: 5 υγιείς τρόποι να αντιμετωπίζουμε τις αναποδιές

Θα ήταν ψέμα αν δεν ομολογούσαμε πως υπάρχουν μέρες που όλα φαίνεται να πηγαίνουν χάλια και ακόμη και το σύμπαν μοιάζει να έχει στραφεί εναντίον μας, με αποτέλεσμα να νιώθουμε ευάλωτοι, μόνοι και αβοήθητοι με πολλά... νεύρα. Πώς μπορούμε να αλλάξουμε μία τέτοια κατάσταση;
Ποια tips μπορούμε να ακολουθήσουμε, όταν ο κόσμος μας μοιάζει να καταρρέει γύρω μας και εμείς ετοιμαζόμαστε να εκραγούμε σαν ηφαίστειο, "παραδομένοι" στα νεύρα; Το Reader's Digest συγκέντρωσε συμβουλές ειδικών, τις οποίες μπορούμε να ακολουθήσουμε σαν εναλλακτική επιλογή.
Αυτές είναι πέντε συμβουλές τις οποίες αν εφαρμόσουμε, όχι μόνο θα κάνουμε καλό στην υγεία μας, αλλά θα εκμεταλλευτούμε και τη συσσωρευμένη ενέργειά μας με τρόπο παραγωγικό.

Συγκέντρωση στα θετικά

Η καθηγήτρια ψυχολογίας, Δρ Samantha Berkule Johnson, λέει ότι όταν βρισκόμαστε σε μία κατάσταση η οποία μοιάζει φτιαγμένη να μας προκαλέσει νεύρα, μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε αν απλά ρωτήσουμε τον εαυτό μας πώς μπορούμε να την εκμεταλλευτούμε με τρόπο διασκεδαστικό ή ευεργετικό για εμάς, τουλάχιστον προσωρινά.
Για παράδειγμα, αν είμαστε κολλημένοι στην κίνηση, ίσως είναι η ευκαιρία για να ακούσουμε εκείνη την ομιλία που είχαμε αποθηκευμένη ή ένα νέο άλμπουμ από τον αγαπημένο μας καλλιτέχνη. Αν ακυρώθηκαν τα σχέδιά μας για ένα τριήμερο, εξαιτίας άλλης υποχρέωσης, ίσως είναι αφορμή να φυλάξουμε τα χρήματα που θα ξοδεύαμε, για ένα άλλο μεγαλύτερο ταξίδι που σχεδιάζαμε καιρό.

Διαλογισμός

Παλαιότερη έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Προσωπικότητας και Κοινωνικής Ψυχολογίας, έδειξε ότι οι άνθρωποι που διαλογίζονται καθημερινά βιώνουν περισσότερα θετικά συναισθήματα, μακροπρόθεσμα. Δεν χρειάζεται, όμως, να μετατραπούμε σε Ινδό γκουρού του διαλογισμού για να έχουμε ευεργετικά αποτελέσματα.
Όχι πια νεύρα: 5 υγιείς τρόποι να αντιμετωπίζουμε τις αναποδιές
Η Δρ Johnson λέει πως ακόμα και 5 με 10 λεπτά ησυχίας, κατά τα οποία χαλαρώνουμε και παίρνουμε βαθιές αναπνοές, μπορούν να μας βοηθήσουν να καθαρίσουμε το μυαλό μας και να διώξουμε το άγχος και το στρες της στιγμής, βλέποντας τα πράγματα με νέα, πιο θετική ματιά.

Αναζήτηση της πραγματικής αιτίας

Η ψυχοθεραπεύτρια Δρ Lisa M. Juliano γράφει στο Psychology Today, ότι όταν εντοπίσουμε την πραγματική αιτία που νιώθουμε άσχημα, γίνεται το πρώτο βήμα για να βρούμε τη λύση. "Τα γενικά παράπονα συνήθως αναφέρονται σε προβλήματα χωρίς λύση", σημειώνει η ειδικός. Αν δεν γνωρίζουμε γιατί έχουμε νεύρα, δεν μπορούμε να δώσουμε τέλος στην κατάσταση που τα προκαλεί.
Αν για παράδειγμα παραπονιόμαστε "για το χάος που επικρατεί στο σπίτι", ενδεχομένως ο πραγματικός μας προβληματισμός να είναι το γεγονός ότι τα παιδιά μας δεν καθαρίζουν τον χώρο τους. Και αν γκρινιάζουμε γιατί "το αφεντικό μας είναι κακό", ίσως να είμαστε θυμωμένοι επειδή τα meetings αργά το απόγευμα είναι ο λόγος που χάνουμε το λεωφορείο.

Νεύρα με νόημα

Με βάση την παραπάνω συμβουλή, μπορούμε να προχωρήσουμε σε αυτήν. Ναι, κάποιες φορές, δεν μπορούμε να αποφύγουμε τα νεύρα. Μάλιστα, ίσως αυτό να είναι για το καλό μας, φτάνει να ακολουθούμε μία συγκεκριμένη στρατηγική: όταν γκρινιάζουμε, να το κάνουμε έχοντας στόχο να δώσουμε λύση στο οποιοδήποτε πρόβλημα μας απασχολεί.
Όχι πια νεύρα: 5 υγιείς τρόποι να αντιμετωπίζουμε τις αναποδιές
Η δήλωση της απογοήτευσής μας, λένε οι ειδικοί, είναι πιο θεραπευτική, αν παράλληλα σκεφτόμαστε τρόπους για να βελτιώσουμε την κατάσταση. Παλαιότερη έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Κοινωνικής Ψυχολογίας, έδειξε ότι όσοι διαμαρτύρονται με συγκεκριμένο στόχο στο μυαλό τους, ήταν πιο ευτυχισμένοι από αυτούς που απλά εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους.
Μάλιστα, η Δρ Johnson προτείνει, εκεί που μπορούμε, να αναλάβουμε οι ίδιοι δράση: “Κάντε ένα σχέδιο, και αρχίστε να κάνετε μικρά βήματα προς την κατεύθυνση μιας λύσης. Αντί απλά να διαμαρτύρεστε, να είστε ενεργοί και να δράτε προληπτικά, ώστε να αλλάξετε τα πράγματα που σας απογοητεύουν”.

Αποδοχή της πραγματικότητας

Αυτή είναι, ίσως, η πιο σημαντική συμβουλή: "Αν υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε για να διορθώσετε μία κατάσταση, ακόμη και αν αυτό το κάτι σας ταράζει, τότε ας το επιδιώξετε. Αν όμως είστε αντιμέτωποι με κάτι το οποίο δεν μπορείτε να αλλάξετε, τότε απλά μην παραπονεθείτε. Απλά αφήστε το, προσπεράστε το".
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.