Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Τι κατοικίδιο να πάρω – Συμβουλές και επιλογές

τι κατοικίδιο να πάρω

 

Αν είσαι ζωόφιλη, σίγουρα κάποια στιγμή στη ζωή σου θέλησες ή θα θελήσεις να αποκτήσεις ένα κατοικίδιο ζωάκι. Άλλωστε, είτε μένεις μόνη σου είτε έχεις οικογένεια τα κατοικίδια είναι η καλύτερη συντροφιά και σε γεμίζουν με ευχάριστα συναισθήματα, ακόμα και για τα παιδιά είναι πολύ καλό να μεγαλώνουν μαζί με ζωάκια. Όταν βρεθείς, λοιπόν, σε μια φάση της ζωής σου που έχεις αποφασίσει ότι θέλεις να αποκτήσεις ένα ζωάκι μέσα στο σπίτι σου και αναρωτιέσαι «τι κατοικίδιο να πάρω», πρέπει να ξέρεις ότι η επιλογή σου δεν μπορεί να είναι τυχαία αλλά πρέπει να σκεφτείς πολύ καλά πριν και να λάβεις υπόψη σου ορισμένα κριτήρια και διάφορους παράγοντες. Κάθε κατοικίδιο έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες όπως και το χαρακτήρα του, όσο περίεργο κι αν ακούγεται. Και φυσικά τα ζώα έχουν τις συνήθειές τους και τις ανάγκες τους. Επομένως, πρέπει να γνωρίζεις πολύ καλά κάποια πράγματα πριν επιλέξεις και απαντήσεις στο ερώτημα «τι κατοικίδιο να πάρω»;
Όποιο ζωάκι κι αν τελικά αποφασίσεις ότι θα πάρεις, πρέπει να είσαι προετοιμασμένη ότι θα είναι μεγάλη ευθύνη και δέσμευση για σένα, μια και θα αποτελέσει μέλος της οικογένειάς σου. Η απόφασή σου πρέπει να είναι συνειδητή και να ξέρεις ότι από τη στιγμή που θα βάλεις στο σπίτι σου ένα κατοικίδιο είσαι υπεύθυνη για αυτό και δεν επιτρέπεται να το ξεχάσεις ούτε για μια στιγμή.

Τι κατοικίδιο να πάρω – Συμβουλές πριν την επιλογή
Πριν καταλήξεις στην απόφαση του τι κατοικίδιο να πάρω, καλό είναι να κάνεις μια σχετική έρευνα και να ενημερωθείς είτε διαβάζοντας πληροφορίες για τα ζωάκια που σε ενδιαφέρουν περισσότερο είτε μιλώντας με άλλους ανθρώπους που έχουν κατοικίδια και μπορούν να σε συμβουλέψουν. Πέρα όμως από τη γνώση του τι συμβαίνει με κάθε ζωάκι, θα πρέπει να ρωτήσεις και τον εαυτό σου κάποια πράγματα πριν προχωρήσεις στην απόκτησή του.
Για να απαντήσεις με επιτυχία στο ερώτημα «τι κατοικίδιο να πάρω» και να φτάσεις να κάνεις την κατάλληλη επιλογή, θα πρέπει να αναρωτηθείς πρώτα για πιο λόγο θέλεις το κατοικίδιο κι αν έχεις τις προϋποθέσεις για να το αναλάβεις. Κάποια ζώα είναι περισσότερο για συντροφιά και χάδια, φυσικά όμως θέλουν και μεγάλη φροντίδα, άλλα είναι για ασφάλεια και προστασία (τα μεγαλόσωμα και πιο άγρια), κάποια είναι για μέσα στο σπίτι κάποια όχι, άλλα θέλουν μεγάλο χώρο άλλα μικρό, άλλα χρειάζονται κλουβί, άλλα περισσότερη φροντίδα ή περισσότερο χρόνο, κλπ. Όπως καταλαβαίνεις υπάρχουν πολλά που ενδεχομένως δεν ξέρεις ώστε να καταλήξεις συνειδητά στην απάντηση του «τι κατοικίδιο να πάρω».
Όλα τα παραπάνω, πρέπει να τα λάβεις πολύ σοβαρά υπόψη σου και να ρωτήσεις τον εαυτό σου αν είσαι σε θέση να τηρήσεις όσα χρειάζεται και να αναλάβεις την ευθύνη ώστε το κατοικίδιό σου να έχει την απαραίτητη φροντίδα και αγάπη και να μην υποφέρει.
Τέλος, πρέπει να είσαι ενημερωμένη για το θέμα των εξόδων γιατί οποιοδήποτε κατοικίδιο και να αποκτήσεις σίγουρα θα χρειαστεί να κάνεις έξοδα για αυτό. Σε κάποιες περιπτώσεις περισσότερα, σε άλλες λιγότερα. Επίσης, θα πρέπει να ξέρεις τη διάρκεια ζωής του γιατί αν δεν μπορείς να δεσμευτείς για πολλά χρόνια όπως χρειάζεται με ένα σκυλί, τότε καλό είναι να προτιμήσεις κάποιο άλλο κατοικίδιο που δε ζει τόσο πολύ. Επίσης, έχει μεγάλη σημασία να είσαι προετοιμασμένη για τη στιγμή του αποχωρισμού, γιατί πραγματικά όταν χάνεις ένα κατοικίδιο είναι σαν να χάνεις μέλος της οικογένειάς σου.
Συνοψίζοντας, η απόφαση που θα πάρεις δεν πρέπει να γίνει αυθόρμητα και παρορμητικά, υπολόγισε τις συνήθειες και το πρόγραμμά σου, κάνε την σχετική έρευνα, σκέψου το χώρο που διαθέτεις και τους λόγους για τους οποίους θέλεις ένα κατοικίδιο και τέλος φρόντισε πριν το αποκτήσεις να κάνεις μια βόλτα σε άσυλα αδέσποτων, καταφύγια, φιλοζωικές, κλπ, ώστε να υιοθετήσεις ένα ζωάκι που το έχει πραγματικά ανάγκη κι όχι να αγοράσεις από pet shop.
Τι κατοικίδιο να πάρω – Επιλογές και χαρακτηριστικά
Σκύλος: Ο σκύλος είναι ένα ζωάκι έξυπνο, υπάκουο και πολύ πιστό. Η αφοσίωση των σκύλων στα αφεντικά τους έχει πολλές φορές συγκινήσει. Ο χαρακτήρας τους διαφέρει φυσικά ανάλογα τη ράτσα αλλά συνήθως είναι πολύ καλή συντροφιά, χαρούμενα και δένονται πολύ με τον ιδιοκτήτη τους σε σημείο που να λογαριάζονται ως άνθρωποι. Πολλά σκυλάκια είναι κατάλληλα και για ένα σπίτι με παιδιά. Από κει και πέρα έχει μεγάλη σημασία το αν θέλεις ένα σκύλο μικρόσωμο για μέσα στο σπίτι και κυρίως μια ράτσα συντροφιάς ή αν θέλεις ένα μεγαλόσωμο και λίγο πιο άγριο που θα εκτελεί και χρέη φύλακα. Μικρά σκυλάκια που μπορείς να έχεις ακόμα και σε διαμέρισμα και συμβιβάζονται με το μπαλκόνι αν δεν μπορείς συνέχεια να τα βγάζεις βόλτα, είναι οι εξής ράτσες: μαλτέζ, γκριφόν, Yorkshire terrier, west highland terrier και bischon fries. Λίγο πιο μεγάλες ράτσες που χρειάζονται περισσότερο υπαίθριο χώρο είναι τα κόκιερ σπάνιελ, τα μπουλντόγκ, τα basset hound και τα beagle. Τα μεγαλύτερα σκυλιά που χρειάζονται μεγαλύτερο χώρο διαμονής και περισσότερες βόλτες, ενώ κάποια από αυτά θα χρειαστούν και εκπαίδευση είναι τα λαμπραντόρ, τα μπόξερ, τα golden retriever και οι γερμανικοί ποιμενικοί. Τέλος, καλό είναι να έχεις υπόψη σου πως υπάρχουν και ράτσες με λίγο απρόσμενη συμπεριφορά και ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία που ίσως θα έπρεπε να το σκεφτείς πολύ πριν καταλήξεις σε αυτές, ειδικά αν υπάρχουν μικρά παιδιά στο σπίτι. Τέτοιες ράτσες είναι τα ντόμπερμαν, πίτμπουλ, ροτβάιλερ, Dogo Argentino.
Γάτα: Η γάτα είναι ένα πιο ανεξάρτητο ζώο, δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις και μπορεί να μείνει μόνη της ακόμα και για μεγάλο διάστημα. Είναι ιδανικές για διαμερίσματα και σπίτια και μπορούν εύκολα να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον τους. Είναι μεν χαδιάρες αλλά μην περιμένεις να σου δείξουν την αγάπη και την αφοσίωση που απολαμβάνεις από ένα σκύλο. Μεγάλο αρνητικό τους είναι οι πολλές τρίχες που αφήνουν στο σπίτι (αυτό το έχουν βέβαια και αρκετές ράτσες σκυλιών) κυρίως φυλές όπως οι περσικές, οι άγκυρας και οι ragdoll. Και οι γάτες μπορούν να ζήσουν αρμονικά σε οικογένειες με παιδιά.
Ψάρια: Μια εντελώς διαφορετική εναλλακτική από τα παραπάνω όταν σκέφτεσαι τι κατοικίδιο να πάρω, είναι τα ψάρια. Το κακό είναι πως δεν πρόκειται να μπορέσεις να αναπτύξεις κάποια σχέση μαζί τους , απλώς σου προσφέρουν μια όμορφη εικόνα και την ευχαρίστηση του να τα φροντίζεις. Χρειάζονται πάντως αρκετή φροντίδα για να επιβιώσουν αλλά δεν είναι κάτι ιδιαίτερα χρονοβόρο. Τα ψάρια, ειδικά αν επιλέξεις να έχεις στο σπίτι ένα ενυδρείο με περισσότερα, είναι ένα πολύ όμορφο θέαμα και μπορεί να αρέσουν πολύ στα παιδιά.
Κουνέλι: Τα κουνέλια είναι μια άλλη επιλογή για κατοικίδιο και μάλιστα αναπτύσσουν καλή σχέση με τις γάτες. Μπορούν να ζήσουν σε κήπο ή σε ευρύχωρα κλουβιά αλλά χρειάζονται αρκετή φροντίδα και αυτά. Κυρίως όσο μεγαλώνουν χρειάζεται προσοχή γιατί γίνονται πιο απαιτητικά αλλά ίσως και επιθετικά.
Πτηνά: Μια διαφορετική εναλλακτική για κατοικίδιο, είναι τα διάφορα είδη πουλιών. Τα καναρίνια είναι τα πιο συνηθισμένα αλλά και τα παπαγαλάκια, ενώ οι μεγάλοι παπαγάλοι είναι επίσης ωραία επιλογή, καθώς και τα μάινα, πουλιά που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μιμήσεις. Ως πιο τρυφερά πτηνά θεωρούνται οι παπαγάλοι αν περιμένεις να αναπτύξεις μια σχέση αλλά γενικά είναι πουλιά που κάνουν θόρυβο. Τα μεγαλύτερα σε μέγεθος είναι εκείνα που ζουν περισσότερο.
Τρωκτικά: Υπάρχουν και κάποιοι που μπορεί να προτιμήσουν κάποιο τρωκτικό, όπως χαμστεράκια, ινδικά χοιρίδια, αρουραίοι, ποντίκια κλπ. Μπορούν άνετα να γίνουν κατοικίδια και δεν έχουν μεγάλο κόστος διαβίωσης. Όμως, χρειάζεται συχνή φροντίδα και καθάρισμα το κλουβί τους γιατί μυρίζει άσχημα. Τα ποντίκια ζουν μόνο 2-3 χρόνια, οι αρουραίοι 4-6. Τα ινδικά χοιρίδια ζουν 5-8 χρόνια και είναι ήρεμα, δεν δαγκώνουν και μπορούν να συνυπάρξουν με παιδιά.
Σαύρες, χελώνες, φίδια: Αυτά τα είδη κατοικίδιου ζουν πολλά χρόνια επομένως αν τα αναλάβεις θα ξέρεις ότι είναι μεγάλη δέσμευση. Δεν είναι από τα ζώα που θα δεθούν μαζί σου ή θα σου δείξουν τρυφερότητα και αγάπη. Είναι λίγο πιο ιδιαίτερες επιλογές, ειδικά τα φίδια και θέλει σκέψη πριν καταλήξεις σε αυτά. Τη χελώνα, βέβαια, αν έχεις κήπο μπορείς να την επιλέξεις πολύ πιο εύκολα.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.