Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

9 Συμβουλές για να Στήσετε το Χώρο Μελέτης του Παιδιού σας


Πολλοί γονείς αναρωτιούνται, ήδη από την πρώτη δημοτικού, αν το παιδί τους χρειάζεται ιδιαίτερα για να ανταποκριθεί στις ανάγκες του σχολείου και να είναι καλή μαθήτρια.  Άλλοι πάλι γονείς, σε μεγαλύτερες τάξεις, ξοδεύουν

Ξέρετε ποιο είναι το βασικότερο συστατικό της σχολικής επιτυχίας;
Η οργανωμένη μελέτη στο σπίτι!

Κλειδιά στη μελέτη στο σπίτι:
  • Συγκέντρωση
  • Ηρεμία
  • Ήσυχο μέρος

Δημιουργήσετε τον κατάλληλο χώρο μελέτης
Δεδομένου ότι στη χώρα μας ήδη από το νηπιαγωγείο ξεκινάει η πρώτη ‘δουλειά για το σπίτι’, καταλαβαίνουμε ότι είναι απαραίτητο για το παιδί να έχει τον χώρο του για να κάνει τα μαθήματά του.  Δεν έχει σημασία αν έχετε μικρό ή μεγάλο χώρο, σημασία έχει να κατονομάσετε ένα σημείο ως ‘χώρο μελέτης’. 
Τα μικρά παιδιά χρειάζονται χώρο και χρόνο αλλά και γονική επίβλεψη για να κάνουν τα μαθήματά τους.  Αν βολεύει στο πρόγραμμά σας, δημιουργήστε μια γωνιά στο τραπέζι της κουζίνας ή της τραπεζαρίας όπου το παιδί θα κάνει τα μαθήματά του ενώ εσείς από δίπλα θα κάνετε κάτι άλλο.

Πώς να δημιουργήσετε καλές συνήθειες μελέτης για όλα τα σχολικά χρόνια
  1. Δώστε στο παιδί σας τον ‘έλεγχο’ της κατάστασης και ζητήστε του να σας βοηθήσει να ετοιμάσετε τη γωνιά μελέτης του. Αν έχετε στο μυαλό σας ένα μαονένιο γραφείο με περιστρεφόμενη διευθυντική καρέκλα και μου πείτε «μα δε χωράει στο δωμάτιό του», θα σας απαντήσω «και καλά κάνει!».  Το ζήτημα εδώ δεν είναι να αγοράσετε το μεγαλύτερο/καλύτερο/πιο σύνθετο/πιο ακριβό γραφείο, αλλά να φτιάξετε μια γωνιά μελέτης που το παιδί θα τη νιώθει δική του και θα κάνει την όλη διαδικασία λίγο πιο όμορφη.  Ρωτήστε το παιδί τι χρώμα γραφείο θέλει (έχω δει στην αγορά κάτι μικρούτσικα, φθηνά, όμορφα και λειτουργικά γραφεία που τα ζήλεψα!), αν θέλει ένα υποπόδιο (για να μην κρέμονται τα πόδια του από την καρέκλα), αν επιθυμεί ένα μαξιλαράκι, κλπ.  Δίνοντας στο παιδί αυτή τη μικρή δύναμη στις αποφάσεις του, ουσιαστικά το βοηθάτε να αυξήσει την επιθυμία του να ασχοληθεί με τη μελέτη.
  2. Οργανώστε τις σχολικές προμήθειες.  Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο όταν το παιδί ξεκινάει ορεξάτο να κάνει τα μαθήματά του και ανακαλύπτει ότι δεν έχει μολύβι, η γόμα του έχει χαθεί, η ξύστρα του είναι εξαφανισμένη…  Μέχρι να βρει όλα όσα χρειάζεται για να κάνει τις ασκήσεις του… πάει! Πέταξε το πουλάκι!  Έχει περάσει η ώρα και το παιδί έχει εκνευριστεί, έχει βαρεθεί, δε βλέπει κανένα αποτέλεσμα και η αρχική του προθυμία να κάνει τα μαθήματά του εξανεμίζεται.  Φροντίστε να αγοράσετε όμορφα κουτιά (ή να διακοσμήσει το παιδί δικό του κουτί παπουτσιών) και να φυλάξετε εκεί μαρκαδόρους, ξυλομπογιές, μολύβια, και άλλα απαραίτητα.
  3. Κλείστε την τηλεόραση!  Ξέρω, πολλά παιδιά επιμένουν ότι η τηλεόραση δεν τα ενοχλεί, αλλά επίσης επιμένουν ότι ο Αι-Βασίλης υπάρχει!  Ο κανόνας της κλειστής τηλεόρασης ισχύει όμως και για εσάς!  Διατηρήστε ησυχία.
  4. Ο καλός φωτισμός είναι σημαντικός.  Στο κρυφό σχολειό μελετούσαν στο φως των κεριών, αλλά η μέθοδος αυτή δεν έχει πέραση στις μέρες μας.  Θυμηθείτε ότι προτιμότερο είναι το φυσικό φως, αλλά όταν αυτό δεν υπάρχει, ένα δυνατό πορτατίφ (κατά προτίμηση στην αριστερή πάνω πλευρά της επιφάνειας του γραφείου ενός παιδιού που γράφει με το δεξί χέρι, ώστε να μην πέφτει πάνω στο βιβλίο ή τετράδιο σκιά) κάνει πολύ καλή δουλειά.
  5. Τακτοποιήστε την επιφάνεια του γραφείου και τα συρτάρια του.  Η συγκέντρωση και η προσοχή αυξάνονται όταν ο περιβάλλον χώρος είναι καθαρός, τακτικός και οργανωμένος.
  6. Δώστε στο παιδί χρόνο ξεκούρασης.  Τα περισσότερα παιδιά πιέζονται από διάφορες υποχρεώσεις (ξένες γλώσσες, εξωσχολικά, αθλητικά, κλπ) αλλά και από ωραία πράγματα (παιχνίδι με φίλους, εξόδους με φίλους, κλπ) με αποτέλεσμα να αισθάνονται ότι διαρκώς τρέχουν και δε φτάνουν.  Ειδικά στις πρώτες τάξεις του δημοτικού είναι απαραίτητο να αφήνετε άφθονο χρόνο μεταξύ δραστηριοτήτων, καθώς και χρόνο ξεκούρασης, ώστε το παιδί να είναι ήρεμο και ξεκούραστο.
  7. Δώστε στο παιδί σας ένα ‘φιλαράκι μελέτης’.  Αν έχει μεγαλύτερα αδέρφια, ζητήστε τους να κάνουν τα μαθήματά τους μαζί.  Αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, δώστε στο παιδί σας ένα αγαπημένο αρκουδάκι ή άλλο ζωάκι να του κάνει παρέα την ώρα της μελέτης!
  8. Επιλέξτε να κάνετε κι εσείς κάτι ‘σχολικό’ την ώρα μελέτης του παιδιού σας.  Μπορείτε να διαβάσετε ένα βιβλίο, περιοδικό, να γράψετε τη λίστα με τα ψώνια, ή να κάνετε κάποια ανάλογη δουλειά, παρέα με το παιδί σας.
  9. Αφήστε έναν βαθμό επιλογής στο παιδί σας.  Μην επιμένετε να κάνει τα πράγματα με το δικό σας τρόπο.  Αφουγκραστείτε τις ανάγκες και τις επιθυμίες του παιδιού σας, δώστε του χρόνο και κατανόηση.  Αν λοιπόν το μικρό παιδί σας ζητήσει μια φορά να κάνει τα μαθήματά του ξαπλωμένο μπρούμυτα στο πάτωμα, αφήστε το.  Δώστε του την επιλογή αν θα κάνει τα ελληνικά ή τα μαθηματικά πρώτα.  Με αυτό τον τρόπο εξομαλύνετε τη διαδικασία της μελέτης και σταδιακά διδάσκετε στο παιδί σας ότι αυτό είναι το καθήκον του.

Να τι θα πετύχετε!
Δημιουργώντας έναν όμορφο και ήσυχο χώρο μελέτης ήδη από μικρή ηλικία, αφήνοντας στο παιδί κάποιες επιλογές για το πώς θα κάνει τα μαθήματά του, το βοηθάτε να αναπτύξει καλές συνήθειες που θα το συνοδεύουν σε όλη τη σχολική του ζωή.  Ο σωστός χώρος μελέτης μαζί με καλές συνήθειες μελέτης βοηθάνε το παιδί να νιώθει σίγουρο για τον εαυτό του και τις ικανότητές του και τονώνουν τη σχολική αυτοπεποίθησή του!


Διαλέξτε Αγάπη, Ηρεμία, Χαρά!

Δρ Λίζα


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.