Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Γιατί η Ερυθρά Θάλασσα έχει αυτή την ονομασία;

Αλλού ονομάζεται Μαύρη, αλλού… Νεκρά και αλλού Κόκκινη. Η θάλασσα έχει πάρει διάφορα συνοδευτικά επίθετα κατά περιοχή. Η Ερυθρά Θάλασσα είναι μια από αυτές τις θάλασσες με τα περίεργα ονόματα.

Γιατί Ερυθρά;

Η μακρόστενη Ερυθρά Θάλασσα βρίσκεται στριμωγμένη ανάμεσα στην Αίγυπτο, το Ισραήλ, το Σουδάν, την Ερυθραία, τη Σαουδική Αραβία και την Υεμένη. Αποτελεί προέκταση του Ινδικού Ωκεανού, τα νερά του οποίου εισέρχονται από νότια μέσα στον Αραβικό Κόλπο. Επικοινωνεί μάλιστα και με τη Μεσόγειο μέσω της διώρυγας του Σουέζ. Έχει μήκος 2.250 χιλιόμετρα, πλάτος 355 χιλιόμετρα και μέγιστο βάθος 2.500 μέτρων. Είναι μια από τις πιο θερμές θάλασσες του κόσμου, με υψηλή αλατότητα.
Ονομάστηκε κόκκινη όχι επειδή αυτό είναι το χρώμα των νερών της, αλλά – όπως εικάζουν οι αρχαιολόγοι – γιατί εκεί ζει από αρχαιοτάτων χρόνων ένα υδρόβιο φυτό (Trichodesmium erythraeum), το οποίο εποχιακά παράγει κόκκινα λουλούδια που επιπλέουν στην επιφάνειά της. Γνωστή από τη Βίβλο ως μέσον διαφυγής των Ισραηλιτών από την Αίγυπτο, λέγεται ότι τα χρόνια εκείνα ήταν κλειστή λίμνη. Την ίδια εποχή ονομαζόταν και Θάλασσα των Καλαμιών, Αιγυπτιακή Θάλασσα ή απλώς Θάλασσα, ενώ ο Ηρόδοτος, πολύ νωρίτερα, την αποκαλούσε με το σημερινό, γνωστό της όνομα.

Παράδεισος για καταδύσεις

Η Ερυθρά θάλασσα είνα γοητευτική, μυστηριώδης, με συναρπαστική υποβρύχια ζωή. Λέγεται ότι φιλοξενεί περισσότερα από 1.200 είδη ψαριών και 200 είδη κοραλλιών. Με άλλα λόγια, είναι ένας παράδεισος για όσους λατρεύουν τις καταδύσεις. Μάλιστα έχει επανειλημμένα βαθμολογηθεί ως ένας από τους δέκα κορυφαίους προορισμούς στον κόσμο για δύτες.
Οι πλούσιοι κοραλλιογενείς ύφαλοι που τη διακοσμούν προσφέρουν ένα φαντασμαγορικό υπερθέαμα κάτω από τα ιδιαίτερα αλμυρά τυρκουάζ, διάφανα νερά της. Κάποιοι ύφαλοί της φέρουν χαρακτηριστικά ονόματα, όπως «Μαρμαρένιοι Κήποι». Τα χρώματά τους εναλλάσσονται από μενεξεδένιο σε γαλάζιο – πράσινο και από κόκκινο σε πορτοκαλί και κίτρινο, ενώ η ορατότητα μέσα στο νερό είναι καλή έως και για 30 μέτρα.
Τα ψάρια της δεν υστερούν σε ποικιλία σχεδίων και πανδαισία αποχρώσεων: Ριγέ ή πουά, έχουν πολλές φορές μεταλλική λάμψη ή δίχρωμους τόνους. Ανάμεσά τους και το ψάρι-κλόουν με τον φανταχτερό πορτοκαλί κορμό και τις λευκές και μαύρες ρίγες, πρωταγωνιστής στην ταινία «Ψάχνοντας τον Νέμο». Διαφανείς μέδουσες με βιολετί φωσφορίζουσα λάμψη συμπληρώνουν το σκηνικό.

Από όλα έχει ο θαλάσσιος μπαχτσές

Στα ζεστά νερά της, που το καλοκαίρι φτάνουν και τους 30 βαθμούς, οι δύτες μπορούν να συναντήσουν ό,τι βάλει ο νους τους: Ναυάγια, σπηλιές, υποβρύχια φαράγγια και σκοπέλους, χέλια, θαλάσσιες χελώνες, σαλάχια, διαβολόψαρα (μάντα), φαλαινοκαρχαρίες και σφυροκέφαλους (συνολικά 44 είδη καρχαριών), φάλαινες και δελφίνια. Ακόμα και απρόσμενα «φαντάσματα» της αβύσσου, όπως το σχεδόν διαφανές ινδικό σκουμπρί.

Και υποβρύχιο εστιατόριο-μπαρ

Από γαστριμαργικής απόψεως μια έκπληξη περιμένει τον επισκέπτη, μόλις μερικά μέτρα από την ακτή του ισραηλιτικού παραθεριστικού κέντρου Εϊλάτ. Αν δεν είναι δύτης, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να απολαύσει τις υπέροχες εικόνες του βυθού. Στο υποβρύχιο εστιατόριο Αστέρας της Ερυθράς Θάλασσας (Red Sea Star) όλοι μπορούν να χαρούν την εμπειρία ενός γεύματος στα 5 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του νερού. Το εστιατόριο προσφέρει έναν συνδυασμό εξωτικών πιάτων και μιας μαγικής, ρομαντικής ατμόσφαιρας. Η θέα, χάρη σε 60 παράθυρα, είναι πανοραμική και άκρως εντυπωσιακή. Τη νύχτα τα φώτα του εξωτερικού υποβρύχιου κήπου ανάβουν απαλά και η εμπειρία της …στεγνής κατάδυσης ολοκληρώνεται στο υποβρύχιο μπαρ, πάντα υπό το βλέμμα των ιχθύων.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.