Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

2η Διάλεξη «Τα πέντε κέντρα»


Αποτέλεσμα εικόνας για dianohtiko kentro

Διανοητικό κέντρο

Βρίσκεται τοποθετημένο στον εγκέφαλο και αποκαλείται από την πλειονότητα των ανθρώπων «νους», ενώ ουσιαστικά μέσα σε αυτό το κέντρο λειτουργεί ο νους σαν εργαλείο.

Με τον νου αντιλαμβανόμαστε το περιβάλλον με την βοήθεια βεβαίως των πέντε μας αισθήσεων (όρασης, ακοής, όσφρησης, γεύσης και αφής) και επεξεργαζόμαστε όλα τα δεδομένα που φθάνουν σε αυτόν.

Θέλοντας να διακρίνουμε τις διαφορετικές έννοιες, να πούμε επίσης ότι με τον όρο μυαλό εννοούμε τον φυσικό εκθέτη του νου.

Όλες οι σκέψεις, ιδέες, μνήμες, γνώμες και εικόνες αποθηκεύονται, πηγαινοέρχονται και εναλλάσσονται μέσα στο διανοητικό μας κέντρο. Ο νους για παράδειγμα, μας πηγαίνει από το κρύο στο ζεστό, από το όμορφο στο άσκημο και από το νόστιμο στο άνοστο. Κινείται πάντα μέσα στα αντίθετα.

Μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι πολλές φορές λόγω αυτών των εναλλαγών μέσα μας, για αλλού ξεκινούμε να πάμε και αλλού πάμε, ή λόγω πολλής και παρατεταμένης ταύτισης μπροστά στην τηλεόραση για παράδειγμα, τρώμε υπερβολικές ποσότητες φαγητού, ή μας μιλούν και δεν ακούμε, γιατί όντας αφηρημένοι ταξιδεύουμε με το μυαλό μας κάπου αλλού.


Άρα μπορούμε να πούμε και πάλι με βεβαιότητα ότι τα διάφορα Εγώ κάνοντας κακή χρήση αυτού του κέντρου δημιουργούν σύγχυση και αταξία, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να υπάρξει κανενός είδους έλεγχος.

Ας θυμηθούμε τους αρχαίους καιρούς που μέσα στον λαβύρινθο ζούσε ο Μινώταυρος και ας τον παραλληλίσουμε με τον νου και το Εγώ.

Είναι εκ των πραγμάτων λοιπόν αδύνατον να μπορούμε να πλησιάσουμε τις αλήθειες του πνεύματος με αυτό το εργαλείο, γιατί θα έμοιαζε σαν να προσπαθούμε να δούμε με μικροσκόπιο το απείρως μεγάλο ή με τηλεσκόπιο το απείρως μικρό.

Παρόλα αυτά είναι πολύ χρήσιμο για την επικοινωνία μας με τους άλλους ανθρώπους.

Η δράση αυτού του κέντρου είναι από τις πλέον αργές. Φανταστείτε την ώρα που οδηγείτε το αυτοκίνητό σας να σκέφτεστε από πριν την αλλαγή των ταχυτήτων ή το φρενάρισμα πριν την πραγματοποίηση τους από το κινητικό κέντρο. Αυτό θα ισοδυναμούσε με αυτοκτονία γιατί το μόνο σίγουρο αποτέλεσμα θα ήταν το τρακάρισμα.

Η κατάχρηση αυτού του κέντρου ενδέχεται να οδηγήσει κάποιον στην τρέλα. Ακούγεται κατά καιρούς ότι αυτός τρελάθηκε από το πολύ διάβασμα.

Μπορεί όμως να υπάρξει σωστή χρήση αυτού του κέντρου με την μελέτη εσωτεριστικών έργων και με την άσκηση του διαλογισμού.

 Αποτέλεσμα εικόνας για Συγκινησιακό κέντρο

Συγκινησιακό κέντρο

Τοποθετημένο στο ηλιακό πλέγμα στην περιοχή της καρδιάς, αποτελεί το κέντρο των συναισθημάτων μας (χαράς, λύπης, στοργής, φόβου, αισιοδοξίας και ευχαρίστησης).

Τα συναισθήματά μας είναι ο κινητήριος μοχλός των διαφόρων Εγώ μέσα μας. Θυμηθείτε τους όρκους πίστης των ερωτευμένων ζευγαριών και πόσο γρήγορα καταλήγουν σε καβγάδες και απιστίες, λόγω της ύπαρξης ανίας με την πάροδο του χρόνου.

Αισθήματα κακίας και ζήλιας, το βράσιμο του θυμού, η λαγνεία που μεταμφιέζεται σε στοργή και αγάπη, εύκολα εντοπίζονται και αναγνωρίζονται από τους περισσότερους ανθρώπους, λόγω της συχνής και παρατεταμένης επανάληψής τους.

Η υπερβολική ταύτιση μπροστά στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή, όπως και κάθε άλλου είδους συγκινησιακές ταυτίσεις, προκαλούν άδειασμα των ενεργειών μας, ψυχοσωματικές ασθένειες και ενδεχομένως κρίσεις λιποθυμίας ή καρδιακές προσβολές.

Το συναισθηματικό κέντρο ελέγχεται, εάν ελέγχουμε τις αρνητικές εντυπώσεις που φτάνουν μέχρι αυτό και προσπαθούμε να μένουμε αποστασιοποιημένοι στο μέτρο του δυνατού. Γιατί ποιος άλλος ωφελείται από αυτές εκτός από τα Εγώ;

Το κέντρο αυτό εκπαιδεύεται με την απασχόληση με τις καλές τέχνες όπως η ζωγραφική, μουσική, γλυπτική και η ποίηση ή ακόμα και με την ενατένηση ενός θαυμάσιου ηλιοβασιλέματος. Σίγουρα βέβαια με την άσκηση και την έκσταση του διαλογισμού.


Αποτέλεσμα εικόνας για Κινητικό κέντρο

Κινητικό κέντρο

Το εντοπίζουμε στο ανώτερο μέρος της σπονδυλικής στήλης και είναι υπεύθυνο για την κίνησή μας.

Ουσιαστικά αποτελεί το στυλ της προσωπικότητάς μας μέσω της οποίας δρουν τα Εγώ.

Όλες μας οι συνήθειες που δεν είναι τίποτε άλλο από τις μηχανικές αντιδράσεις μας στα γεγονότα της ζωής, εκδηλώνονται στο κινητικό μας κέντρο.

Είναι κατά σειρά το τρίτο ταχύτερο κέντρο μετά το συγκινησιακό και το διανοητικό. Για παράδειγμα εάν κάποιος σκοντάψει, πρώτα θα ανακτήσει την ισορροπία του, στην συνέχεια θα νοιώσει και θα διαπιστώσει τον φόβο στην καρδιά του και τελευταία θα αρχίσει να σκέφτεται ή να συζητάει για το τι πήγε να πάθει (ωχ! πήγα να πέσω).

Δεν θα πρέπει το συγκεκριμένο κέντρο να το ταλαιπωρούμε με την διαδικασία των αντιθέτων. Δηλαδή όσο δεν το ωφελεί η φοβερή ακινησία, άλλο τόσο το βλάπτει και η τρομερή καταπόνηση μέσω της υπερβολικής κίνησης που ορισμένοι στα πλαίσια της εκγύμνασης το υποβάλλουν.

Η μετρίου επιπέδου ενασχόληση με σπορ όπως το κολύμπι και η ιππασία, ή ακόμα και με τον χορό, είναι ικανοποιητική εκπαίδευση.

Λέμε κάθετα ΟΧΙ στον κακώς εννοούμενο πρωταθλητισμό, γιατί δημιουργεί ανυπέρβλητα προβλήματα ακόμα και στην νεανική ηλικία.



Ένστικτο κέντρο

Βρίσκεται στο κατώτερο μέρος της σπονδυλικής στήλης και είναι υπεύθυνο για τις ζωτικές λειτουργίες της επιβίωσης όπως η αναπνοή, η λειτουργία της καρδιάς, των νεφρών, της πέψης κλπ.

Όλες οι ενστικτώδεις και οι αντανακλαστικές λειτουργίες μας οφείλονται σε αυτό. Για παράδειγμα η αποφυγή κτυπήματος, η οδήγηση, το παίξιμο κάποιου μουσικού οργάνου (μετά από πολύ εξάσκηση βέβαια) καθώς και το γράψιμο στον Η/Υ με το τυφλό σύστημα, γίνονται αυτόματα.

Είναι ένα κέντρο σοφό και αυτόνομο από την ίδια του την φύση και εάν βρεθεί κάποτε υπό την επήρεια κάποιων δυνατών Εγώ, διαστρέφεται ανεπανόρθωτα προκαλώντας τεράστιες ζημιές στην φυσιολογία του οργανισμού μας. Τότε είναι που μιλάμε για τις διαστροφές του ένστικτου κέντρου.

Είναι πολύ καλό να μην επεμβαίνουμε σε αυτό με κανένα τρόπο και με κανένα μέσο γιατί το ίδιο γνωρίζει πολύ καλά πώς να μας διατηρεί στην ζωή.

Σεξουαλικό κέντρο

Στην θέση των γεννητικών οργάνων βρίσκουμε τοποθετημένο το σεξουαλικό κέντρο, που είναι το πιο ενεργειακό από όλα τα άλλα κέντρα, δεδομένου ότι η συσσώρευση της καλύτερης ενέργειας των τροφών γίνεται σπέρμα, το οποίο αποτελεί την δυναμική κάθε ανθρώπου.

Με την βοήθεια αυτού του κέντρου γεννιόμαστε, γεννάμε και ΑΝΑΓΕΝΝΙΟΜΑΣΤΕ. Αυτό το τελευταίο έχει τεράστια σημασία για τον υποψήφιο της Αυτογνωσίας στην πορεία του για την αναζήτηση της Γνώσης.

Η αναπαραγωγή του είδους βέβαια δεν θα ήταν δυνατή σε απουσία της απόλαυσης. Η ηδονή που μας προσφέρει η σεξουαλική ένωση είναι ένα νόμιμο και φυσικό δικαίωμα κάθε ανθρώπου, που δυστυχώς σήμερα, ιδιαίτερα στις μέρες μας, έχει φτάσει στο άκρο της κατάχρησης του σεξ χωρίς όρια, καθώς και στις διαστροφές του σαδισμού, μαζοχισμού και της παιδεραστίας.

Η ίδια η κατάχρηση των ενεργειών αυτού του κέντρου καταλήγει στην μερική ή πλήρη αποδυνάμωση του σπέρματος με τα γνωστά σε όλους μας αποτελέσματα της ανικανότητας και της αδυναμίας τεκνοποίησης. Ενώ αντίθετα η αυτοσυγκράτηση σε συνδυασμό με την μετατροπή αυτής της ενέργειας, επιφέρει θαυμάσια αποτελέσματα σε όλα ότι ο άνθρωπος επιθυμεί να επιδοθεί. Αναλογιστείτε γιατί στους αθλητές τους επιβάλουν την αποχή πριν από κάποιες αθλητικές δραστηριότητες.

Η σεξουαλική συνεύρεση είναι το κρυφό ελατήριο σε όλες τις εκδηλώσεις της ζωής μας. Από τα ταξίδια και τις συγκεντρώσεις κάθε είδους, μέχρι την πώληση προϊόντων μέσω της ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ η οποία τις περισσότερες φορές προσφέρεται μέσω φανερών ή κρυφών σεξουαλικών μηνυμάτων.

Από άποψη ταχύτητας δράσης είναι το πιο γρήγορο από τα υπόλοιπα κέντρα και αυτό μπορούμε εύκολα να το καταλάβουμε εάν σκεφτούμε πως με μια ματιά νοιώθουμε αυτόματα και στιγμιαία αν κάποιος εκπρόσωπος του άλλου φύλου κάνει για σύντροφος μας ή όχι.

Ας σημειώσουμε τέλος το τεράστιο έργο που επιτελεί η συνετή χρήση της σεξουαλικής ενέργειας : α) Αναπαραγωγή του είδους, β) Τροφοδοσία των άλλων κέντρων και γ) Δημιουργία του εσωτερικού ανθρώπου.
Τι παρατηρούμε τελικά

Λόγω της δράσης των Εγώ στα κέντρα επικρατεί αποδιοργάνωση, ανισορροπία και ασυμφωνία.

Για παράδειγμα άλλα κάνουμε ενώ άλλα σκεπτόμαστε, αδυνατούμε να αντισταθούμε μπροστά σε ένα πλούσιο γεύμα, αντιδρούμε μόνιμα μπροστά στην υποτίμηση στο πρόσωπό μας από άλλους ανθρώπους, έχουμε σχεδόν πάντα ανυπομονησία στην ουρά, μας διακρίνει η συμμετοχή στα κουτσομπολιά της παρέας και συνήθως αφήνουμε τις δουλειές μισοτελειωμένες από τεμπελιά.

Πολλές φορές πάνω σε κρίσεις ειλικρίνειας λέμε: «Ούτε και εγώ δεν ξέρω τι θέλω» ή «Άλλο λέει η λογική μου και άλλο το συναίσθημα».

Η αντίδραση του κάθε ανθρώπου στα γεγονότα της ζωής του είναι διαφορετική. Εξαρτάται από το τι τύπος είναι, που έχει δηλαδή το κέντρο βάρους του. Το ίδιο συμβάν, αλλιώς θα το αντιμετωπίσει ο διανοητικός, αλλιώς ο συναισθηματικός και τελείως διαφορετικά ο άνθρωπος της δράσης.

Αν και το κάθε κέντρο διαθέτει το δικό του ποσό ενέργειας, λόγω της παρέμβασης των διαφόρων Εγώ, το κάθε ένα αποσπά ενέργεια από το άλλο και όλα μαζί από το σεξουαλικό, με τεράστιες επιπτώσεις για την οικονομία της ανθρώπινης φύσης (πχ εξάντληση, καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια).

Ενώ ο σωστός χειρισμός των κέντρων φέρνει μακροζωία στον άνθρωπο και αυτός που καταφέρνει να έχει σε ισότιμη ανάπτυξη και αρμονία τα κέντρα του, είναι η ελπίδα του αύριο.

Για αυτό απαιτείται να προβαίνουμε σε αλλαγή κέντρου όταν κουραζόμαστε. Για παράδειγμα μπορούμε να εναλλάσσουμε την σωματική κούραση με διάβασμα, κάποιο βαρύ συναίσθημα με βόλτα, τα νοητικά προβλήματα με άκουσμα απαλής μουσικής.

Να θυμόμαστε επίσης ότι όταν ξεχνάμε κάποιο πρόβλημα, η λύση του μπορεί να έρθει από μόνη της ως δια μαγείας.

Συμπληρωματικά

Να πούμε ότι τα τρία τελευταία κέντρα αναφέρονται πολλές φορές σαν ένα με την ονομασία κινητοενστικτοσεξουαλικό, μιας και λειτουργεί σαν ενιαίο και μπορούμε καθαρά να διακρίνουμε την δράση του σε σχέση με τα άλλα δύο.
Επίσης ότι, εκτός από αυτά τα πέντε «κατώτερα» κέντρα υπάρχουν και δύο «ανώτερα», το ανώτερο διανοητικό και το ανώτερο συγκινησιακό, τα οποία βρίσκονται στην υπηρεσία της Συνείδησης και λειτουργούν εφόσον η ίδια έχει αρχίσει να δίνει σοβαρές ενδείξεις της ύπαρξής της.


 ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.