Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Τα μυστικά της πατάτας!


Για να φτιάξεις τις τέλειες τηγανιτές ή πατάτες φούρνου, χρειάζεται να γνωρίζεις και τα μυστικά της!


Τραγανές πατάτες φούρνου
Για να γίνουν τραγανές οι πατάτες φούρνου, πανάρετέ τις με αλεύρι ή αλεύρι και φρυγανιά, όπου θα έχετε προσθέσει τα αγαπημένα μυρωδικά ή μπαχαρικά (θυμάρι, βασιλικό, κύμινο κλπ) και φυσικά αλάτι. Μετά βάλτε τις στο ταψί με το λάδι ή το βούτυρο και ανακατέψτε τις. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος ανακατέψτε άλλη μία φορά.

Για να μην ξεραθούν οι πατάτες κατά το ψήσιμο στο φούρνο, τις αλείφουμε πριν με λάδι .

Κρίσεις πανικού: Η καλύτερη μέθοδος αντιμετώπισης;

ΚΡΙΣΕΙΣ ΠΑΝΙΚΟΥ
Όλο και πιο συχνά, άνθρωποι γύρω μας αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας χωρίς όμως να υπάρχουν πραγματικά παθολογικά αίτια, γεγονός που περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι συνθήκες της σημερινής εποχής μας φέρνουν συνεχώς αντιμέτωπους με το έντονο άγχος, το οποίο σε πολλούς ανθρώπους σωματοποιείται και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα. 
Γράφει η ψυχολόγος, γνωσιακή ψυχοθεραπεύτρια Μίνα Χριστοπούλου

Η πιο δημοφιλής τακτική εκδίκησης του πρώην


Το σεξ με νέο ταίρι είναι άραγε ο καλύτερος τρόπος να ξεπεράσουμε ένα χωρισμό; Οι ερευνητές αποφάσισαν να τεστάρουν αυτή τη θεωρία…

Στη νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι συμμετείχαν 170 φοιτητές κολλεγίου. Όλοι οι φοιτητές είχαν χωρίσει πρόσφατα. Για χρονικό διάστημα οκτώ μηνών, οι συμμετέχοντες διατηρούσαν ημερολόγιο, απαντούσαν σε ερωτηματολόγια και έδιναν συνεντεύξεις.

Πρώτες βοήθειες για ψυχολογικούς τραυματισμούς


Σε κάθε σπίτι, εργασιακό χώρο, αυτοκίνητο κ.λπ. υπάρχει ένα κουτί πρώτων βοηθειών. Σίγουρα όλοι σας δίνετε μεγάλη σημασία σε σωματικούς τραυματισμούς και προσέχετε την υγεία σας κάνοντας τις απαραίτητες εξετάσεις. Τι κάνετε όμως για τους «ψυχολογικούς τραυματισμούς»; Εδώ είναι μερικές ξεχωριστές «πρώτες βοήθειες» που σας δίνει ο Πάτροκλος Παπαδάκης, ψυχολόγος, οι οποίες θα σας κάνουν πιο δυνατούς συναισθηματικά και θα αυξήσουν την ψυχική σας ευεξία.Για να είστε συναισθηματικά υγιείς

Ξανακερδίστε τον έλεγχο μετά από μια αποτυχία. Κάθε αποτυχία πληγώνει την αυτοπεποίθηση και κάνει τους στόχους σας να μοιάζουν πιο δύσκολοι. Σταδιακά μπορεί να χάνετε το κίνητρο να ξαναπροσπαθήσετε και γι?αυτό να τα παρατάτε ευκολότερα. Ξανακερδίστε τον αυτοέλεγχό σας, αξιολογώντας την προσπάθεια που κάνατε και όσα ήταν υπό τον έλεγχό σας, όπως την προετοιμασία, το σχεδιασμό κ.ά. Με αυτό τον τρόπο θα διατηρήσετε την υπομονή και την επιμονή σας για την επίτευξη των ονείρων σας και η απογοήτευση δεν θα είναι ανασταλτικός παράγοντας για να ξαναπροσπαθήσετε.

Αποβάλετε από τη ζωή σας εκείνους που τη δηλητηριάζουν-Δρ. Ευστράτιος Παπάνης


Η ποιότητα της ζωής εξαρτάται από το είδος των σχέσεων που καλλιεργούμε ή αλλιώς από τις δυναμικές των κοινωνικών μας δικτύων. Αν εξαιρέσουμε την περίπτωση ατόμων με τεράστια αυτογνωσία, οι ετεροκαθορισμοί επηρεάζουν ακόμα και τον τρόπο, που αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό.

Ο τακτικός απολογισμός των καταστάσεων, που μας καθηλώνουν και η αποτίμηση των προσώπων, που επιβραδύνουν την ψυχολογική, πνευματική και κοινωνική ανάπτυξη είναι επιτακτικός.

Τα πρόσωπα αυτά, που κρυφά ή φανερά, αλλά σίγουρα λανθασμένα, μοιάζουν με αναγκαία κακά, δημιουργούν μια αρνητική κουλτούρα, ένα νοσηρό κλίμα, στο οποίο εγκλωβίζουν. Παραδόξως, παίρνουν και τη μορφή εκείνου, που θα μας βγάλει από την δεινή θέση, για την οποία εκείνα εν πολλοίς ευθύνονται.

Ομοιάζουν με τους τωρινούς σωτήρες πολιτικούς, που θα μας απαλλάξουν από την κρίση, που οι ίδιοι επεδίωξαν.

Πώς θα καταλάβεις αν είναι άπιστος... από τους όρχεις του!

Η καινούργια μελέτη του Πανεπιστημίου του Όσλο έρχεται να βγάλει τα μυστικά των άπιστων ανδρών στη φόρα:  Οι όρχεις μπορούν να προδώσουν το κατά πόσο πιστός μπορεί να είναι ένας άνδρας.

Λεύκανση δοντιών με φυσικούς τρόπους!


Η λεύκανση έχει αναδειχθεί τελευταίως ως η δημοφιλέστερη μέθοδος αισθητικής βελτίωσης των δοντιών. Όμως τα λευκά δόντια ήταν το ζητούμενο και σε παλιότερες εποχές. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, για παράδειγμα, χρησιμοποιούσαν ελαφρόπετρα σε συνδυασμό με ξίδι για να λευκάνουν τα δόντια τους. Στο κείμενο που ακολουθεί θα ανακαλύψτε μερικούς φυσικούς τρόπους που πρέπει όμως να χρησιμοποιήσετε με προσοχή και μέτρο .

Η γλώσσα του γυναικείου σώματος!



Οι γυναίκες σπάνια λένε αυτό που πραγματικά σκέφτονται και εμείς πρέπει να γίνουμε το λιγότερο μεταφραστές για να επικοινωνήσουμε μαζί τους. 

Σε αντίθεση με τις γυναίκες, οι οποίες είναι ειδικές στην τέχνη της υπεκφυγής, οι περισσότεροι άντρες λένε αυτό που εννοούν και εννοούν αυτό που λένε. Ο λόγος τους είναι ντόμπρος, και μπαίνουν κατευθείαν στο θέμα. Από την άλλη, οι γυναίκες είναι γενικά πιο πολύπλοκες και ύπουλες, ειδικά όταν πρόκειται να συζητήσουν κάτι. 
Άρα, αυτό που μένει σε κάποιον να κάνει είναι να προσπαθήσει να ερμηνεύσει τη γλώσσα του σώματος μιας γυναίκας. Μια γλώσσα που λέει τα πράγματα με το όνομά τους. 

Ο Σαμαράς στην Ευρωβουλή: «We delivered» (Παραδώσαμε)


Του Μανόλη Γ. Δρεττάκη*

«Γλώσσα λανθάνουσα τ’ αληθή λέγει». Στην περίπτωση του πρωθυπουργού το αρχαίο αυτό γνωμικό (Μένανδρος, 4ος αιώνας π.χ.) έχει απόλυτη εφαρμογή διότι, με τις δύο παραπάνω λέξεις, με τις οποίες έκλεισε (γιατί άραγε;) στα αγγλικά την ομιλία του που έκανε στα ελληνικά στο
Ευρωκοινοβούλιο ως προεδρεύων της Ε.Ε. το τρέχον εξάμηνο, αποκάλυψε, χωρίς να το αντιληφθεί, την ουσία της πιστής εκτέλεσης από τον ίδιο και τον προκάτοχό του των εντολών των δανειστών μας.

Ο πρωθυπουργός γνωρίζει την αγγλική γλώσσα, δεδομένου ότι έχει σπουδάσει, όπως και ο προκάτοχός του, στην Αμερική. Μάλλον, όμως, δεν συμβουλεύτηκε κάποιο αγγλικό λεξικό για να διαπιστώσει ότι το ρήμα deliver δεν χρησιμοποιείται μόνο με την έννοια που εκείνος υπονόησε, αλλά και με μια άλλη, που αν τη γνώριζε, θα απέφευγε να τη χρησιμοποιήσει, διότι τον εκθέτει ανεπανόρθωτα.

Σύμφωνα με το λεξικό της Οξφόρδης, το ρήμα deliver, ανάμεσα στις άλλες, έχει την έννοια «to give what is expected or promised» δηλαδή (σε μετάφραση δική μου) να δίνεις το αναμενόμενο ή υπεσχημένο. Ο πρωθυπουργός, χρησιμοποιώντας το ρήμα με αυτή την έννοια, θέλησε να πει ότι η Ελλάδα (δηλαδή οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις και η δική του) έχουν εφαρμόσει όλα τα μέτρα των Μνημονίων (αν και αυτό αμφισβητείται από τους δανειστές μας).

Απόσπασμα από το δοκίμιο « Υπεροψία και υποτίμηση » ( «σώμα και ψυχή» )


Οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι είχαν τόσες δοξασίες και ερμηνείες περί την προέλευση κι πορεία της ψυχής, από τη ζωή στο θάνατο, όσες και οι διαφορετικές φιλοσοφικές σχολές τους.  Δεν είναι αντικείμενο αυτού του μικρού αποσπάσματος ενός δοκιμίου να παρατεθούν εδώ αναλυτικά αυτές οι ποικίλες και αντικρουόμενες πολλές φορές θεωρήσεις. Προσπαθώντας να δώσω μια, όσο γίνεται, καθαρή εικόνα σε ένα συνοπτικό πλαίσιο, θα δούμε απλά ότι άλλη ιδέα είχαν για τη ψυχή και την ύλη (σώμα) ο Όμηρος, οι προσωκρατικοί, άλλη ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης και άλλη οι υλιστές επικούρειοι, οι στωϊκοί καθώς και οι κυνικοί ή αργότερα οι νεοπλατωνικοί και γνωστικοί.

 Ας κρατήσουμε μόνο, σε όποιο βαθμό ισχύει, την σχεδόν γενική θεώρηση του σώματος ως Ναό της ψυχής που μας ενδιαφέρει εν προκειμένω. Κάποιοι από τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους θεωρούσαν σώμα και ψυχή ως μια αδιαίρετη ενότητα με το σώμα ναό της ψυχής που έπρεπε πάντα να μένει καθαρό και φροντισμένο.

Ο Nitzsche προχώρησε περισσότερο λέγοντας ότι η ψυχή είναι το σώμα όχι φυσικά με την χυδαία έννοια που έδινε στο κορμί η χριστιανική ηθική αλλά ανυψώνοντάς το στον θρόνο του και αφαιρώντας του κάθε απαξία...

Στους Έλληνες η λέξη «ψυχή» απέκτησε δυο βασικά σημαίνοντα με πολλαπλά σημαινόμενα. Το πρώτο αφορά στην συνήθη χρήση της στον καθημερινό λόγο, όπου δηλώνει την «πνοή», τη «ζωτική ορμή» (κάτι ανάλογο με την «élan vital» του Bergson ή και του Ηράκλειτου), το «θάρρος» ή το «ήθος». 

Αυτοχειρία και η αβάσταχτη ελαφρότητα των ... διαγνώσεων



Ψυχίατροι και ψυχολόγοι διχάζονται ή πιο σωστά οι θεωρίες τους πολυδιασπώνται τρεκλίζοντας στα ερέβη της ψυχής. Μιλώ για σοβαρούς επιστήμονες και όχι τους γνωστούς «τηλε-ψυχιάτρους» και «τηλε-ψυχολόγους» που, χάριν αυτοπροβολής, ομονοούν άπαντες, ελαφρά τη καρδία, στην κλασική όσο και αστεία ... τηλεδιάγνωση σε όλες τις περιπτώσεις αυτοχειριών : «... ήταν φανερό ότι ο μακαρίτης αντιμετώπιζε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα...» αποφαίνονται σοβαρά και με αυστηρό ύφος, μπροστά στο επιτηδευμένα «έκθαμβο» βλέμμα της τηλεπαρουσιάστριας και το χαρακτηριστικό κούνημα του κεφαλιού των προσκεκλημένων στο στούντιο!! !

Προσπερνώντας την φαιδρότητα και ασέλγεια των τσαρλατάνων, φτάνουμε στο προκείμενο. Έχουμε ακούσει και διαβάσει απόψεις και διαγνώσεις από πράγματι έγκριτους και καταρτισμένους επιστήμονες και ερευνητές για το θέμα. Βαρειά κατάθλιψη, οξυμένα διπολικά σύνδρομα, ψυχικές διαταραχές κ.λπ. Μέχρι και για γονίδιο αυτοχειρίας, ομιλούν, που σε συνθήκες επώασης θα εκδηλώσει την πράξη αναπόφευκτα. 

Τα θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν τον οργανισμό


Στα περισσότερα άρθρα που δημοσιεύονται και αφορούν στη σχέση μεταξύ διατροφής και κρυολογήματος, γίνεται λόγος κυρίως για τις τροφές εκείνες που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού, ώστε να αποφευχθεί η κατάπτωση. Λιγότερα όμως είναι εκείνα που αναφέρονται στις τροφές και τα θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν τον οργανισμό μας κατά την περίοδο κρυολογήματος και γρίπης. Γι’ αυτό και εμείς, δεδομένου του ότι διανύουμε έναν από τους πιο δύσκολους μήνες του χρόνου, σας παρουσιάζουμε τους τρόπους και τη διατροφή εκείνη που θα σας βοηθήσει για γρήγορη ανάρρωση.
Σήμερα ολοένα και περισσότεροι ενημερώνονται για τη θεραπευτική δύναμη των τροφών, τόσο για την ενίσχυση του οργανισμού μας όσο και για την άμυνά του απέναντι σε διάφορες ασθένειες. Υπάρχει, όμως, διατροφή που σε περιόδους έξαρσης του οργανισμού μας, μπορεί να μας βοηθήσει άμεσα; Όταν το σώμα μας παλεύει να καταπολεμήσει κάποιο μικρόβιο, τότε η σωστή διατροφή είναι σίγουρα πιο αναγκαία για ταχεία ανάρρωση. Η απάντηση βρίσκεται στις βιταμίνες και τα ανόργανα συστατικά, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στο να ανακτήσουμε και πάλι τις δυνάμεις μας.

Τα 10 μικρά μυστικά μιας...μαγιονέζας


Κάπου στο πίσω μέρος του ψυγείου σου, βρίσκεται ένα κουτάκι μαγιονέζας. Πάρ'την στα χέρια, κοίταξέ την καλά και αναθεώρησε τις χρήσεις της.
Λένε ότι η σημερινή μαγιονέζα, προέκυψε από μία τυχαία ανάμειξη υλικών. Το 1756 ο σεφτου Δούκα Ρισελιέ, θέλοντας να ετοιμάσει το δείπνο της γιορτής για την κατάκτηση του κάστρου Mahonnaise, θέλησε να φτιάξει μία σάλτσα με βάση τους κρόκους και την κρέμα γάλακτος. Αντί κρέμας, χρησιμοποίησε ελαιόλαδο με αποτέλεσμα την πρώτη μορφή της μαγιονέζας. Για κάποιους άλλους μελετητές, η λέξη μαγιονέζα έχει σαν ρίζα την λέξη moyeu, μία λέξη που χρησιμοποιούνταν για τον κρόκο.
 Ό,τι από αυτά και να ισχύει, το σίγουρο είναι ότι η μαγιονέζα, δεν είναι μόνο για την κουζίνα. Xάρη στην υψηλή περιεκτικότητά της σε λάδι, η πλήρης σε λιπαρά μαγιονέζα, μπορεί να σου φανεί πιο χρήσιμη από ότι φανταζόσουν.

Oι μεταμορφώσεις του Πρωτέα

Πρόκειται για έναν μικρό θαλάσσιο θεό, ο οποίος βρίσκεται στην υπηρεσία του μεγάλου θεού της θάλασσας του Ποσειδώνα. Εμφανίζεται ως φύλακας των θαλασσίων ζώων και ιδιαιτέρως των φωκιών και παρουσιάζει εξαιρετικά σημαντικές ιδιότητες.

Ο Όμηρος παρουσιάζει τον Πρωτέα, ως γέροντα, να φοράει τον σκούφο των ληστοπειρατών και μάλιστα τον παρουσιάζει σαν έναν ΜΑΝΤΗ, ο οποίος έχει την ικανότητα να ΠΡΟΛΕΓΕΙ ΑΛΑΝΘΑΣΤΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.

Ο τόπος της κατοικίας του, ήταν ένα υπερμέγεθες άντρο που βρισκόταν στον ΒΥΘΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ, από το οποίο έβγαινε το μεσημέρι, για να κοιμηθεί κάτω από την σκιά των βράχων της παραλίας, πολλές φορές ανάμεσα στις φώκιες, αλλά και στα άλλα θαλάσσια τέρατά του!

Αυτή ήταν η πιο κατάλληλη στιγμή, που αν κάποιος ήθελε να ΜΑΘΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ από τον προφητικό γέροντα, έπρεπε να καταφέρει, να τον συναντήσει την ακριβώς, κατά την διάρκεια αυτής της ώρας που κοιμόταν.

Γίνεται πράγματι σφαγή δελφινιών στη Δανία;


sfagi-delfinion-dania-111074
Τα τελευταία εικοσιτετράωρα εμφανίστηκαν σωρηδόν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάτω από τον τίτλο“Σφαγή δελφινιών στη Δανία” σοκαριστικές φωτογραφίες μαζικής σφαγής κητωδών υπό το βλέμμα εκατοντάδων “θεατών”.
Το θέαμα είναι πράγματι αποτρόπαιο, αλλά θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ορισμένες παρανοήσεις.
Καταρχάς, το περιστατικό δεν έλαβε χώρα στη Δανία, αλλά στα νησιά Φερόες. Τα νησιά Φερόες είναι μια αυτοδιοικούμενη περιοχή (παραχωρήθηκε καθεστώς αυτοδιοίκησης από το Δανία το 1948) που βρίσκεται απομονωμένη στη Νορβηγική Θάλασσαανάμεσα στη Σκωτία, την Ισλανδία και τη Νορβηγία.
Δεύτερον, τα κητώδη που θανατώνουν οι νησιώτες είναι φάλαινες πιλότοι (Globicephala melas) και όχι δελφίνια όπως αναφέρεται λανθασμένα.
Τρίτον, η θανάτωση των φαλαινών δεν γίνεται ως“τελετή μύησης” όπως αναφέρεται σε ορισμένα άρθρα. Αντίθετα, όπως υποστηρίζουν ειδικοί, το κρέας της φάλαινας αποτελεί πολύτιμη τροφή κατά τους χειμερινούς μήνες για τους κατοίκους αυτών των άγονων και απομακρυσμένων νησιών.

Εμπόριο σπόρων και έλεγχος της τροφής: ήττα για τις πολυεθνικές στο Ευρωκοινοβούλιο


Υπερψηφίστηκε σήμερα από την Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η τροπολογία που κατέθεσε ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Κρίτων Αρσένηςγια την απόρριψη της πρότασης ευρωπαϊκής νομοθεσίας που θα υποχρέωνε τους Έλληνες και Ευρωπαίους αγρότες να χρησιμοποιούν αποκλειστικά σπόρους των πολυεθνικών.

Σχεδόν ομόφωνα η Επιτροπή Περιβάλλοντος – που είναι η μεγαλύτερη νομοθετική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – είπε ένα ηχηρό «όχι» στον κερδοσκοπικό έλεγχο της τροφής από τις πολυεθνικές.
Παράλληλα, οι Ευρωβουλευτές που υπερψήφισαν την τροπολογία, αντιτάχθηκαν στην επιβολή γραφειοκρατικών εμποδίων σε όσους αγρότες επιλέγουν να μην αγοράζουν σπόρους από το εμπόριο, ενώ υπερασπίστηκαν το δικαίωμα στην ελεύθερη πρόσβαση σε τροφή αλλά και τη διατροφική ασφάλεια.

Πώς η διατροφή σας συνεισφέρει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου;

metafora trofimon

Σας παρουσιάζουμε τα 5 αποδεικτικά στοιχεία ότι με τον τρόπο που τρέφεστε συμβάλλετε στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Τα τρόφιμα, η κατανάλωση ενέργειας στο σπίτι και οι μετακινήσεις, έχει αποδειχθεί ότι αποτελούν τους βασικούς παράγοντες που καθορίζουν το κλίμα. Μόνο το φαγητό που τρώτε αποτελεί περίπου το 20% του άνθρακα που αφήνετε πίσω σας.
Το να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες είναι μάλλον ο πιο εύκολος τρόπος να μειώσετε τις επιπτώσεις του άνθρακα στην καθημερινότητά σας, στη ζωή της κοινότητάς σας, αλλά και σε όλον τον πλανήτη.
Διαβάστε παρακάτω μερικά στοιχεία για το πως η σημερινή διατροφή σας θα μπορούσε πραγματικά να συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη και πώςη κατανάλωση των τοπικών, βιολογικών προϊόντων αποτελεί την απόλυτη λύση.

Βρέθηκε ο ομαδικός τάφος των 17.000 δολοφονημένων από τον Θεοδόσιο Α΄


 
 
 
 



Βρέθηκε ο ομαδικός τάφος των 17.000 δολοφονημένων από τον Θεοδόσιο Α΄

Στον ανασκαφικό χώρο της Μοναστηριού στην Θεσσαλονίκη ανακαλύφθηκε τμήμα του ομαδικού τάφου των 17.000 δολοφονημένων από τον Θεοδόσιο Α". Πρόκειται περί κοινοταφίου και όχι περί κανονικών ταφών δεδομένης της πλήρους απουσίας κτερισμάτων

Στο μικρό αυτό τμήμα, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες, ανακαλύφθηκε μεγάλη ποσότητα σκελετών, με φανερές κρανιακές κακοποιήσεις, που για την μεταφορά τους χρησιμοποιήθηκαν μεγάλοι γερανοί και αριθμός από φορτηγά.

Άς κάνουμε όμως μία ιστορική αναφορά στο θέμα αυτό.

Τι μας μαθαίνουν οι εξωγήινοι για την πολιτική

wotwlogo75
Ο Orson Welles ήταν μόλις 23 ετών το 1938 όταν προκάλεσε πανικό στις Ηνωμένες Πολιτείες με το «War of the Worlds» και την επικείμενη εισβολή των Αρειανών, στοχεύοντας κέντρο στο συλλογικό υποσυνείδητο. Τους τότε Αρειανούς τους είχαν σχεδιάσει σαν τεράστια καλαμάρια, καμία σχέση με τους φρικτούς, κοντούς, πράσινους κεφάλες της μεταπολεμικής ουφολογίας.
Εκείνη την εποχή, πριν αλλά κυρίως μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το ufo sci-fi κίνημα απέκτησε τα στερεοτυπικά στην ποπ κουλτούρα χαρακτηριστικά του: Οι εξωγήινοι έχουν υπέρτερη διάνοια, ίσως και τηλεπαθητικές ιδιότητες, πιο εξελιγμένη τεχνολογία, είναι επιθετικοί, αδίστακτοι εισβολείς με μονόχνωτο, ορθολογικό τρόπο σκέψης και εμμονή να αποικήσουν τον πλούσιο πλανήτη μας απομυζώντας τους πόρους του, είτε με τους κατοίκους της γης στην υπηρεσία τους είτε χωρίς αυτούς.
Δεν πέρασαν και λίγα οι άνθρωποι της εποχής: οικονομική καταστροφή, εξαθλίωση, πείνα, βομβαρδισμοί, καταστροφές, φρικτοί θάνατοι. Ανερμήνευτη υπαρξιακά τόση συντριβή, απόλυτη απώλεια του ελέγχου της ζωής και της αίσθησης της κοινότητας, φόβος και αγωνία της ψυχροπολεμικής αναμέτρησης. Κάπου πρέπει να φορτώσουμε το «οικογενειακό» μίασμα για να συνεχίσουμε να προχωρούμε, κατά προτίμηση σε ένα ερπετόμορφο ανθρωποειδές που κατοικεί σε ένα βολικό πεδίο εκτός του κόσμου μας, στον εξωγήινο θύτη που γίνεται ταυτόχρονα το εξιλαστήριο θύμα των αμαρτιών μας.

Τα αίτια και η θεραπεία της τριχόπτωσης:

Συνέντευξη του Καθ. Δερματολογίας Δημήτρη Ιωαννίδη 

Ο καθηγητής Δερματολογίας, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Δημήτρης Ιωαννίδης έδωσε συνέντευξη στην Κλεοπάτρα Ζουμπουρλή, με θέμα:
Τα αίτια και η θεραπεία της τριχόπτωσης

1. Από τι προκαλείται η τριχόπτωση;
Οι παράγοντες που επηρεάζουν την αιτιoπαθoγέvεια της αvδρoγεvετικής αλωπεκίας στις γυναίκες και στους άνδρες είναι τα αvδρoγόvα, η κληρονομικότητα και η ηλικία. Τελευταία φαίνεται ότι παίζει σημαντικό ρόλο και η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Οσo αφορά στα αvδρoγόvα, μελετήθηκαv ιδιαίτερα η τεστοστερόνη και η δευδρoεπιαvδρoστερόvη και, μάλιστα, στις γυναίκες ενoχoπoιήθηκε περισσότερο η δεύτερη, η oπoία παράγεται κυρίως από τo φλοιό τωv επιvεφριδίωv. Βρέθηκε πιo συγκεκριμέvα ότι τo σημαvτικότερo ρόλo δεv παίζoυv τα επίπεδα τωv αvδρoγόvωv στo αίμα, τα oπoία είvαι συvήθως φυσιoλoγικά, αλλά η αvτίδραση τωv κυττάρωv τoυ τριχικoύ θυλάκoυ στα oρμoνικά ερεθίσματα.

Κυριακάτικο Ξύπνημα


Έπεφτα, έπεφτα, έπεφτα… Στο κενό… Προσπαθούσα να καταλάβω τι μου συνέβαινε. Γύρω πηχτό σκοτάδι. Από πού έπεφτα… Γιατί… Η σύγκρουση που φοβόμουνα άργησε, αλλά ήρθε επώδυνη. 

Άκουσα μέσα στο κεφάλι μου τα κόκαλα μου να σπάνε, καθώς προσέκρουσα πάνω στο σκληρό δάπεδο. Παγωμένο δάπεδο. Μυρωδιές από κόπρανα και ούρα. Ξένες μυρωδιές. Έκλεισα τα μάτια. Τα ξανάνοιξα. Το ίδιο πηχτό σκοτάδι. Προσπάθησα να κουνήσω τα πόδια μου. Αδύνατον. Ούτε τα χέρια μου. Δεν αισθανόμουν τα άκρα μου. Σαν να ήμουν παράλυτος, αλλά ο πόνος ήταν ανυπόφορος. Η σιωπή απόλυτη. Ήθελα να ουρλιάξω, ήθελα να ζητήσω βοήθεια, αλλά δεν έβγαινε η κραυγή μου από μέσα μου. Μόνο τα βλέφαρα μπορούσα να ανοιγοκλείνω. Ανάσκελα με το στόμα ανοιχτό και την πλάτη στο παγωμένο πάτωμα, ανέπνεα βαριά αλλά δεν μπορούσα ν’ ακούσω την αναπνοή μου.

Πέρασε ώρα, ο πόνος ήταν τόσο αφόρητος κι ήθελα τόσο πολύ να ουρλιάξω…

Η ΗΘΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ


Υπάρχουν δυο είδη εσωτερικών υποβολών τα οποία μπορούν να συγχυστούν με τη δύναμη που ονομάζουμε ηθική συνείδηση.
 1) Έχουμε έμφυτα πρότυπα σκέψης, πρότυπα παρορμήσεων ή ορμών τα οποία δομήθηκαν κατά τη διάρκεια των περασμένων ζωών μας.
2) Έχουμε το περιεχόμενο του δισκοπότηρου που είναι καθαρή σοφία συλλεγμένη μέσα από τις εμπειρίες των προηγούμενων ζωών μας.
3) Έχουμε, επίσης, τη φωνή της Ψυχής, τη «Φωνή της Σιωπής» που είναι ο σταθερός κραδασμός του Ηλιακού Αγγέλου μέσα μας.
Αυτή η τελευταία είναι η αληθινή ηθική συνείδηση.

Τί είναι τελικά η παπαριά......

Η παπαριά είναι ένα δέντρο σαν την αχλαδιά μόνο που δεν κάνει αχλάδια. Ανήκει στην οικογένεια των Papariae στην οποία ανήκει η παπάγια και το αγγούρι. Πρόκειται για δέντρο της ερήμου το οποίο προστατεύει τον καρπό του με πολλά τριχίδια. Με αυτή την μέθοδο τα διάφορα πουλιά-θηρευτές δεν πλησιάζουν. 

Ο καρπός του εν λόγω δέντρου ( παπάρι) παρατηρείται έντονα μετά το 2ο έτος της ηλικίας του. Ακόμα τα παπάρια είναι πολύ ευαίσθητα σε πιέσεις. Μπορεί εύκολα να πρηστεί λόγω μεταβολών του περιβάλλοντος στη θερμοκρασία, το pH, και την υγρασία. 

Προτιμούν να αφεθούν σε ηρεμία και μετά από μια μικρή αύξηση θερμοκρασίας που προκαλείται από μικροερεθίσματα εκτοξεύονται τα σπόρια που μεταφέρονται στο άνθος με τον άνεμο (ανεμογκάστρι). Λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου ελάχιστα παπάρια είναι φυσιολογικά και λειτουργικά, για αυτό και πρέπει να τύχουν προσοχής από τους γεωπόνους.

7. Kαι καθημερινώς, την κεφαλήν της αίρει υψηλοτέραν



Αποτέλεσμα εικόνας για καβαφης

23Όσο βαθαίνει η αυτογνωσία, ο άνθρωπος καθιστά το υποσυνείδητο συνειδητό, γνωρίζει δηλαδή όλα όσα γνωρίζει το υποσυνείδητο. «Αυτό που δεν φέρνουμε στο συνειδητό», λέει ο Γιουνγκ, «εμφανίζεται στη ζωή μας σαν μοίρα». Μοίρα είναι η υποσυνείδητη καθοδήγησή μας από τις συμπαντικές δυνάμεις - τους Δασκάλους και οδηγούς μας - προς εμπειρίες αναγκαίες και απαραίτητες ώστε να μάθουμε να λαμβάνουμε αποφάσεις, να στηρίζουμε τις επιθυμίες μας και τον εαυτό μας, διότι ο εαυτός μας είναι το σύνολο των επιθυμιών μας.
Όσο ο άνθρωπος υπόκειται στην αναγκαστική αυτή καθοδήγηση, αντιμετωπίζει την έλλειψη ευτυχίας σαν μία κατάσταση που οφείλει να υπομείνει έως όταν η «μοίρα» του φέρει μια αλλαγή. Αντίθετα, για τον άνθρωπο που βαδίζει την ατραπό, η έλλειψη ευτυχίας σημαίνει πως πρέπει να ενεργήσει άμεσα για να αποκαταστήσει την ισορροπία. Ο άνθρωπος πρέπει να ζητά, γιατί μόνο έτσι μπορεί να ενεργοποιήσει την κίνηση των Δυνάμεων προς αυτόν. Όσο δεν ζητά, το Σύμπαν δεν του αποστέλλει παρά μόνον όσα έμμεσα τον αφορούν αλλά έχουν κινητοποιηθεί από άλλες δυνάμεις, λαμβάνει δηλαδή μόνο απρόσωπα αποτελέσματα και όχι προσωπικά.

Ο άνθρωπος θα δαπανήσει μεγάλο μέρος της πορείας του στη μοιρολατρική άφεση - θα περιμένει, θα φθείρεται και θα ανιά - χωρίς να συνειδητοποιεί ότι μόνο αν αναγνωρίσει και εκπληρώσει την πραγματική του επιθυμία κάθε φορά, θα μπορέσει να οδηγηθεί στην ευτυχία της Αγάπης και της Ένωσης. Ο μαθητής του Αμμωνίου Σακκά βαδίζει κι αυτός τον χαλεπό δρόμο, τον οποίο οι άνθρωποι ψηλαφώσιν εν παραδείσω σκοτεινώ. Το διάγραμμα της ζωής του είναι χαρακτηριστικό:
Έμεινε μαθητής του Αμμωνίου Σακκά δυό χρόνια⋅ αλλά βαρέθηκε και την φιλοσοφία και τον Σακκά.
Κατόπι μπήκε στα πολιτικά.Μα τα παραίτησεν. Ήταν ο Έπαρχος μωρός⋅ κ' οι πέριξ του ξόανα επίσημα και σοβαροφανή⋅ τρισβάρβαρα τα ελληνικά των, οι άθλιοι.
Την περιέργειάν του είλκυσεκομμάτ' η Εκκλησία⋅ να βαπτισθείκαι να περάσει Χριστιανός. Μα γρήγορατην γνώμη του άλλαξε. Θα κάκιωνε ασφαλώςμε τους γονείς του, επιδεικτικά εθνικούς⋅ και θα του έπαυαν - πράγμα φρικτόν -ευθύς τα λίαν γενναία δοσίματα.
Έπρεπε όμως και να κάμει κάτι. Έγινε ο θαμών των διεφθαρμένων οίκων της Αλεξανδρείας,κάθε κρυφού καταγωγίου κραιπάλης.
Η τύχη του εφάν' εις τούτο ευμενής⋅τον έδωσε μορφήν εις άκρον ευειδή.Και χαίρονταν την θείαν δωρεάν.
Τουλάχιστον για δέκα χρόνια ακόμηη καλλονή του θα διαρκούσεν. Έπειτα -ίσως εκ νέου στον Σακκά να πήγαινε.Κι αν εν τω μεταξύ απέθνησκεν ο γέρος,πήγαινε σ' άλλου φιλοσόφου ή σοφιστού⋅πάντοτε βρίσκεται κατάλληλος κανείς.
Ή τέλος, δυνατόν και στα πολιτικάνα επέστρεφεν - αξιεπαίνως ενθυμούμενοςτες οικογενειακές του παραδόσεις,το χρέος προς την πατρίδα, κι άλλα ηχηρά παρόμοια.

Τα Εννιά Είδη Νοημοσύνης… Και Ανοησίας



Πρόσφατα έκανε το «γύρο του ίντερνετ» μια είδηση που αφορούσε στα αποτελέσματα μιας έρευνας σχετικά με την νοημοσύνη. Σύμφωνα με αυτήν (ή τουλάχιστον όπως παρουσιάστηκε στα διαδικτυακά media) οι «συντηρητικοί» άνθρωποι έχουν χαμηλότερη νοημοσύνη από τους «προοδευτικούς».

Το παράδειγμα του Ουίνστον Τσώρτσιλ από μόνο του θα αρκούσε για να ανατρέψει τα συμπεράσματα αυτής της έρευνας, αλλά το θέμα είναι ότι εξαρχής αυτή η έρευνα στηρίζεται σε σαθρό –και ξεπερασμένο- έδαφος.

Το IQ (intelligence quotient) δεν είναι τόσο έξυπνο, όσο πιστεύαμε πριν από τριάντα (!) χρόνια.

Σενέκας - Για μια ευτυχισμένη ζωή


Αδελφέ μου Γαλλίωνα, όλοι επιθυμούν να ζήσουν μια ευτυχισμένη ζωή, όταν όμως πρόκειται να διαγνώσουν τι είναι εκείνο που κάνει τη ζωή ευτυχισμένη, εκεί τυφλώνονται· και, χωρίς να είναι βέβαια εύκολο να επιτύχει κανείς ευτυχισμένη ζωή, είναι πάντως γεγονός ότι, όσο πιο πολύ αγωνίζεται να την πλησιάσει, τόσο περισσότερο απομακρύνεται από αυτή, αν κάπου έχει κάνει λάθος στο δρόμο του. Και, ακριβώς επειδή οδηγείται στην αντίθετη κατεύθυνση, η ίδια η ταχύτητα του πολλαπλασιάζει και την απόσταση που τον χωρίζει από τον στόχο του.

Πριν από οτιδήποτε άλλο, λοιπόν, θα πρέπει να δούμε τι είναι αυτό προς το οποίο στοχεύουμε· ύστερα, θα πρέπει να εξετάσουμε από ποιο δρόμο θα μπορούσαμε να το πλησιάσουμε γρηγορότερα, ενώ στο ίδιο το ταξίδι-υπό την πρϋπόθεση πάντοτε ότι έχουμε πάρει το σωστό δρόμο-θα ανακαλύψουμε πόση απόσταση διανύουμε καθημερινά και πόσο πλησιάζουμε το στόχο μας, προς τον οποίο μας έλκει φυσική ανάγκη.